Szent pop - karácsonyi kislemezek számokban

Szent pop - karácsonyi kislemezek számokban

2008.12.23. | Horváth Oszkár

Ilyenkor már egy hete ömlenek a rádióból azok a zenék, amik a könyökünkön jönnek ki, de segítenek utcai harc nélkül átvészelni a vásárlást. Ajándékvásárlás első vérig...

Annak ellenére, hogy a fa alá, csillagszóróval a kézben nem ezek a dalok valók, nekem jól esik hallgatni. Főleg azért, mert nem vagyok a Sláger Rádióra állva. Főleg Tilost, Jazzyt, MR2-t hallgatok, ritkán Cafét, Abszolút rádiót, Rádió C-t, meg néhány "beszélgetőst". És ilyenkor ha kell egy kis karácsonyi hangulat, csak át kell kapcsolni 10 percre a Slágerre - ez így teljesen jó. A cikk végére kacskaringós úton a legnagyobb példányszámban eladott karácsonyi kislemezekig szeretnék eljutni, nem lesz egyszerű.

Van egy-két kedvencem, amiket jövőre is igényelni fogok, ha maximum 5x kell az idényben meghallgatnom. Essünk túl egy gyors szubjektív TOP5-ön, ehhez elég a rádiót bekapcsolnotok. Vagy a tévét - nagyon ajánlom a Deluxe Musicot, akinél ez a csatorna elérhető, tavaly 24-én délután ugyanis órákig különböző kandallók képét adták és alatta karácsonyi zenék szóltak, ropogott a tűz :)

TOP5 karácsonyi pop:

  1. Mariah Carey - All I want for Christmas
  2. WHAM! - Last christmas
  3. Dean Martin - Let it snow
  4. Bobby Helms - Jingle bell rock
  5. John Lennon - Happy Xmas (War is over)

Kétféle karácsonyi meglepi posztot tudnék elképzelni nektek, úgyhogy ebből gyúrok egyet. Az egyik a hagyományos karácsonyi zenékkel foglalkozna, nálunk ugyanis szenteste mindig kiderül ajándékozás előtt 5 perccel, hogy a régi karácsonyi kazetta ugyan megvan, de magnónk már nincs. És képtelenek vagyunk lejátszani a Mennyből az angyalt. MP3 ámokfutás kezdődik, aztán végül inkább elénekeljük, aztán berakjuk svédül, mert csak az lett meg, utána pedig lejátszunk egy karácsonyi swing válogatást, mert azért én a családomban jazz-diktatúrát tartok fenn.

Most majd csak fel kell jönni a B-oldalra, és lejátszani ezt:

A másik téma: évek óta foglalkoztat, hogy kéne írni egy karácsonyi slágert, és abból élni életem végéig. Ezzel több problémám van, az egyik kézenfekvő, hogy még egy "rendes" slágert sem írtam, a kutya nem hallgatná meg, és persze izzadságszagú is az egész. De mint tudjuk, Hugh Grant az Egy fiúról című filmben az apja karácsonyi slágeréért kapott jogdíjakból tengeti aranyéletét. Már az is megfordult a fejemben, hogy egy kicsit gyengébb slágert egy kis vásárlóerő-fejlesztéssel próbálok eladhatóbbá tenni az Ansoff-mátrix szerint (puskázok):

  • Régi termék régi piacon: a nagy karácsonyi remix album!
  • Régi termék új piacon: vagy nagyon olcsón adom, hogy az is megvehesse, aki eddig nem, vagy hadjáratok útján beviszem a kereszténységet új országokba, és a támaszponton nyitok egy CD boltot
  • Új termék régi piacon: ez kézenfekvő, írok egy új karácsonyi slágert, háromra csinálja utánam mindenki
  • Új termék új piacon: ebben az irányban szeretnék továbbtanulni igazából, megírom a legnagyobb angol nyelvű buddhista és hindu slágereket. Mennyből a Buddha, Happy Vesak to you, All I want for Diwali is you, On the sixth day of Durga Puja. Óriási piac, igényes közönség, ámde popzeneileg könnyen felülívelhető alkotóréteg. Ennyi.

Azt hiszem, Zsidó dalokon nem akarok pénzt keresni, ne a nyúl vigye a vadászpuskát. Különben is, amíg mindenki karácsonyozik és kap 1-2 relatíve "főajándékot" (főajándék!:)), addig hanuka esetén be kell érni 8 napon át 8 kisebbel. Jó esetben ez egy lapra szerelhető bútor vagy egy nagy dobozos Lego alkatrészeit jelenti, amit a végén össze lehet állítani 1 nagy ajándékká, mint amikor a Power Rangers összeáll. De 8 szenteste egymás után legalább igazán a meghittségre és a családra helyezi a hangsúlyt. Ami fontos, jártam ugyanis egy ájtatos szaküzletben (amolyan katoliku-shop), ahol bámulatos dolgokat lehet kapni, 1:50, 1:20, 1:4 és 1:1 (life-size) Mária szobrokat, egész tornasort lehet belőlük csinálni, megtekinthettem a fél Louvre-t másolatban, ikonokat (nem Windows), és különböző kellékeket. A csomagolónő diszkréten kurjantott át az üzlet túloldalára, hogy "Uram! Magáé a Betlehem? Legyen szíves végre idefáradni a Betlehemért!". Finom ipar. Azt hittem, ki kell menjek röhögni, de végül kibírtam.

Kyle Broflovski a South Parkból dalban mondja el elégedetlenségét, ami számomra egy nagyon kedves jelenet. Ez is arra utal, hogy néhányak számára áthidaló megoldás a hanuka feljavítására, ha inkább karácsonyoznak, lásd Barbra Streisand - Christmas Mem'ries, Barry Manilow - Christmas is just around the corner, Sammy Davis Jr. - It's Christmas time all over the world című dala, vagy Benny Goodman - Jingle bells feldolgozása.

Korábban írtam, hogy az 5 előadó között, akik 500 millió lemeznél többet tudtak eladni EVÖR, ott van Bing Crosby a White Christmas miatt - a kislemezek között is ez az egyetlen, ami 40 milliót meghaladó példányszámban kelt el. Ebből látszik, hogy karácsonyi slágert írni stratégiailag jó lépés. Vezessük is be a zenésznyugdíj kifejezést. Ha valami, akkor ez az. Amikor a Hooligans lopkovic számai mellé Hanson dalokat kerestem, az derült ki, hogy minden második Hanson szám karácsonyi. A srácok úgy néz ki, minden évben 1-2 számmal megpróbáltak életjáradékhoz jutni... 17 évesen. Őket nem szeretem.

Az öreg Bing kétszer is megcsinálta, mert 25-40 millió példányban eladott kislemez csupán kettő van, az egyik egy White Christmasnál korábbi Crosby felvétel, a Silent night, a másik pedig Elton János Diana emlékére írt száma. Felírom a listára, hogy Diana emlékére is írjak majd egy számot.

TOP5 karácsonyi kislemez eladás EVÖR:

  1. 1942: Bing Crosby - White Christmas (50 millió)
  2. 1935: Bing Crosby - Silent night (30 millió)
  3. 1984: Band Aid - Do they know it's Christmas (10 millió - jótékony célra)
  4. 1943: Bing Crosby - Jingle Bells (6 millió)
  5. 1946: Tino Rossi - Petit Papa Noel (5.7 millió)

Magamtól nem pont ezekre gondolnék. Kezd az az érzésem lenni, hogy a karácsonyt Bing Crosby menedzsere találta ki :) De milyen jól tette. Szánkózó gyerekek - szevasztok! Díszítő apukák - szevasztok! Kenyeret felíró közértesek - szevasztok! Bezárt boltok - szevasztok!

Legyen Bing Crosbyéknak igazuk, a Magam útját járom! című filmből ezzel a részlettel és egy kis darab becsomagolt internettel kívánok boldog karácsonyt a dobozkibontási sorrend kínosan kedves megválasztásával, este égőkicsavarással (vagy poroltóval) eloltott karácsonyfával, fenyőillattal, vagy Fenyő Miklóssal, üres utcákkal és teli szívekkel.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr66837087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2008.12.23. 13:06:45

A legtöbbször áruházban hallott karácsonyi dal az tuti h a Last Christmas...(ma is hallottam)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2008.12.23. 14:25:07

@Interstellar Overdrive: apám is ezt pörgeti, PowerPointban végigküldte a fél világnak. Én azon gondolkodom, hogy bírnék a telefonomban egy Out of office autoreply-t (Házon kívült) beállítani, ami minden bejövő SMS-re elküldi a "Köszi, neked is" szöveget. Illetve az iwiw üzenőfalon jókívánságokat küldők gazdaságos ám mégis frappáns kollektív büntetéséről is döntenem kell.

cherryd 2008.12.23. 14:48:05

én töröltem magam iwiw-ről.. nem jobb mint a myvip... szóval már egyiken sem vagyok megtalálható.

nekem a kedvenceim közé tartozik még brenda lee-rockin around the christmas tree és a simple plan-christmas list

potter 2008.12.23. 15:42:30

Hát, a Lennon dal és a "klip" közötti kontraszt alaposan tönkrevágta a hangulatomat.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2008.12.23. 16:05:19

@potter: na igen... lecseréltem egy békésebbre, elég véresszájú összeállítás volt. Nem akarom elrontani mások boldogságát, de ha az a szövege, hogy the war is over, nem árt 2 percre belegondolni, hogy milyen jó dolgunk van.

asbi` 2008.12.23. 19:23:58

www.youtube.com/watch?v=VQWLrnzhCWQ

(ne tessék megkövezni, nem ez szól szenteste nálunk, csak jókat tudok rá röhögni ilyenkor :) )

alvering 2008.12.23. 21:23:13

Kaláka: Szabad-e bejönni bethlemmel.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása