2009 TOP10 várva várt megjelenése

2009 TOP10 várva várt megjelenése

2008.12.29. | Rálf atya

Nem bírok magammal. 2008-nak rögtön vége, én meg ahelyett, hogy számvetést készítenék az év lemezeiről, máris előre tekintek. Lehet, hogy a halászlé vagy a sör túladagolás miatt, de túl vagyok pörögve, hirtelen nem tudom milyen lemezt tegyek be, amivel az ünnepi és munkamantes érzést még feljebb dobhatnám. A boldog új év helyett csupán jó lemezeket kívánok magamnak (és persze az olvasóknak is), amiket már hallgatnék is, de rögtön észhez térítem magam, hetek, hónapok kérdése, hogy a következő lemezeket halljam. Nem vagyok a torrentes, DC-s, megjelenés előtti letöltésnek és meghallgatásnak a híve. Ez olyan, mintha az A38-on az a dögös göndör csaj ahelyett, hogy rám mosolyogna kezdésnek, rögtön letolná a spegetti tangát megmutatni milyen fazonja van. Megvan ennek a szeánsz jellege: új CD-t hazavinni, családot kizavarni a nappaliból, vagy fülest fel, majd minden izmot elernyesztve, külvilágot kizárva meghallgatni 2-3-szor a korongot.Ha a papírforma bejön, a következő 10 lemez zavarba ejtően jó kell, hogy legyen, mosolyt kell, hogy varázsoljon arcunkra. Minden előzetes jel erre mutat. A legtöbbnél pedig nem csak pusztán a zeneiség, ami különlegessé teszi a megjelenést. Nézzük az általam leginkább várt 2009-es albumokat, random sorrendben:

1. Alice in Chains: Akik most vannak a szalagavató környékén, azok akkor születtek, amikor az utolsó AIC stúdió album megjelent, ami kimondva is durva. Az még durvább, hogy miért nem jelent meg azóta. A rajongók és a szakavatottak biztos tudják, hogy kb. két hét telt el 2002-ben miután - az általam egyik legjobb rock toroknak tartott - Layne Staley halála után a holttestére rátaláltak. Nem ő volt a rock 'n' roll első heroinos áldozata és persze az utolsó sem. Sajnos neki nem sikerült az, ami John Frusciante-nak igen, már ha egyáltalán megpróbálta. Talán ezért is voltak olyan hitelesen súlyosak a Dirt album dalai. Egy biztos, Layne személyisége, szövegei, de legfőképp hangja volt a zenekar egyik legmeghatározóbb stílusjegye, amit pótolni egy mission impossible. Van azonban egy William DuVall nevű nyurga faszi, aki pár éve koncertezik Cantrellékkel és meggyőző, amit művel. A hangja nyilván nem egy az egyben Layne-é, de nem is ez lehetett a meghallgatás egyetlen kritériuma. Volt alkalmam őket 2 éve megnézni Szlovákiában (a PeCsás koncertet lefújták, mert kevés jegy fogyott elővételben - szégyen) és fejet hajtottam. Elénekelte azokat a dalokat, amiket nem sokan tudnának és betöltötte az űrt. Kb. olyan lehetett a többieknek az ifjú William bevétele a bandába, mint amikor egy özvegyember egy hosszú aszályos időszak végén hazaviszi a denveri mustangok legjobb pom-pom csaját. Az új lemezzel a kevésbé lojális rajongóknál 19-re húznak egy lapot, ami világviszonylatban leinkább az AC/DC-nek, hazai szinten a Black-Out-nak (Kowa hál istennek él és virul) sikerült. Ismerve Jerry Cantrell zeneszerzői kvalitásait és Mr. DuVall személyiségét, nincs félnivaló, a rockzene húsvétjának néz ki a megjelenés napja.

2. Deftones: a sacramentoi ötösfogat esete jóval egyszerűbb, de mégis bonyolult. Egyszerű, mert jönni fog a következő sorlemez, ha nem is menetrendszerűen, de mindenképpen felitatva a tagok legutóbbi lemez óta fortyogó kreatív produktumát. Egyszerű eset, mivel ők még egyszer sem tévedtek, mindig telitalálat és sallangoktól mentes, amit kiadnak, ők a nu metálnak nevezett kreált skatulya nagy túlélői, ha nem az egyetlenek. Bonyolult, mert minden rendben volt, amíg november 4-én Chi Cheng basszusgitáros hazafelé tartva testvére temetéséről karambolozott. Azóta kómában van. Az orvosok bizakodóak, de állapota nem változott. Épülj fel Chi, szükségünk van rád!



3. Rancid: A banda a 2003-as Indestructible lemezzel olyan magasra tette a lécet, hogy azt Bubka sem ugorná meg. Talán nem véletlen, hogy azóta gyűjtik az erőt, persze ebben közrejátszhatott a Transplants, meg a punk-Petőfi Tim Armstrong szóló kilengései.  Az sem segítette a  kreatív  munkát, hogy Matt Freeman  basszgitárosnál 2005-ben tüdőrákot állapítottak meg. Később kiderült, hogy tévedtek, de ez a malőr legalább arra jó volt, hogy nem szokott vissza a cigire. Tavaly volt dobos csere is, de 2007-re már minden adott volt, hogy megírják a legutóbbi remekmű méltó folytatását. Jövőre kiderül, milyen munkát végeztek. Be nem teljesült álmaim között van egy Rancid koncert, talán még ez is összejön.

4. Matisyahu: Akinek nem cseng ismerősen a fiatalember neve, az korábbi cikkünkben olvashat róla bővebben. Az új lemezt azért is várom nagyon, mert a választ magában fogja rejteni arra a kérdésre, hogy eddig csak véletlenül teljesített ilyen jót, illetve, hogy van-e benne annyi tehetség, erő, hogy a Youth lemez szintjén, vagy afelett hozza a Light-ot. Tovább növeli a rizikó faktort, hogy az eddigi lemezek társszerzője, a basszer (már megint a basszer!) Josh Werner már nem tagja Matisyahu kísérő zenekarának, a gityóson kívül mindenki le lett cserélve. És a kapitány is halat vacsorázott!

5. John Frusciante: Nem csak a Fish! basszer Zsoltinak, nekem, és bízom benne, hogy sokunknak szívügye ez a fickó. A 90-es évek végén a legjobban akkor örültem, amikor megtudtam, hogy lejött a hernyóról, visszatért a Chilibe. Azóta őrzöm és évente legalább egyszer elolvasom Uj Péter népszabadságos cikkét, "A halott ember gitározik". Ez az ember termékenyebb, mint az Ossián és Kozsó együttvéve, energia kibocsájtása csak zene formájában történik. Volt, hogy fél év alatt 6 szóló albumot is kiadott. Ezek egy része azért inkább rajongói fülnek, mint a Danubius rádiónak készült, meg nem mind teljes album hosszúságú volt, de akkor is jó és nem tucat zenékről beszélünk. A legutóbbi szólólemeze, amit felkészületlen és Frusciante-szűz füleknek is tudnék ajánlani, az a Shadows Collide with People volt, a februárban megjelenő érzelemdózis is valahol azt a vonalat viszi tovább, állítólag.

6. Biohazard: 1997-ben a kisujjam hamarabb adtam volna egy eredeti felállású Biohazard albumért, mint mondjuk Demi Moore-ért. Azóta sok minden történt velem is meg a brooklyni fiúkkal is - de ahogy megírtam - ott folytatják, ahol annak idején abbahagyták. Bobby beígérte az új lemezt és a turnét, nincs más dolgunk, mint várni. A Bobby nélküli lemezek elvették a hitemet a zenekarban, de most minden lehetséges. Azért bízom benne, hogy nem fognak a saját kardjukba dőlni. Ha a "fiatalságomra" tekintek vissza, az Alice in Chains mellett ez a leginkább várt lemez.

7. U2: Hát igen, tőlük egy kicsit tartok. De nem azért tettem be őket, hogy ki legyen a tíz, titkon  remélem, hogy  visszanyúlnak a  korai  időszakukba és  csupasz, egyszerű, de nagyon szerethető  gitárzenét raknak össze.  Ha a legutóbbi albumokat nézem, és ha folytatják ezt az irányt, nem lesz felhőtlen örömöm. Abban reménykedek, hogy nem hiába adták ki újra a régi lemezeket, felvezetőnek szánták.

8. Blind Myself: A végére hagytam a hazai csapatokat. 3 bitang jó gárda, akik jövőre hozzák ki azt, amit külföldi körökben "new shit"-nek szokás mondani. A Blind Myselfnek a közelmúltban lecserélődött szinte a teljes hangszeres állománya, két nagyon fiatal és bizonyítási vágytól égő ifjú titán is lehetőséget kap az új lemezen a bemutatkozásra. Ahogy a legutóbbi A38-as bulijukon láttuk, nem lesz csalódás. Készítettünk az énekes Tóth Gergővel egy interjút a buli előtt, ezt január elején olvashatjátok majd, ebben lesznek érdekességek az új lemezzel kapcsolatban is.

9. Fish!: Találós kérdés: Mi az? Igényes és mégis rádióbarát, pimasz és mégis szerethető, fülbemászóan kemény? Persze, ők azok. A Fish! interjúnkat már olvashattátok, ők sem mennek a szomszédba egy kis hülyeségért. Szerencsére a zenélést annál komolyabban veszik és ha a színvonal marad a Stand Up EP által meghatározott szinten, akkor nagyon komolyan kell számolni a fiúkkal. Krisztiánnak lehet, hogy nem marad ideje annyi mindenre, amit most csinál. Ezt az aranyhalat senki nem fogja visszadobni. Én szóltam!

10. Watch My Dying: Az esztergomi extrém, vagy matek, vagy akármilyen metálosokra bármit lehet mondani, de azt nem, hogy egyszerűek. Ennél fogva erősen esélyes, hogy elsőre nem fog hatni az olyanoknak, akik eddig azt hitték, hogy pl. az Iron Maiden a legkeményebb zene. Kemények, durvák, de nem öncélúan és nem esztelenül. Az előző, Fényérzékeny című album is megunhatatlan. Ha az ember ügyesen el tudja találni, hogy milyen hangulatban engedi magára a lemezt, gyorsan kialakulhat az addikció. Maga a hangzás is megérne egy misét, de nem kell imádkozni értük, jönnek maguktól is, rögtön január elején.

Ez csak 10 volt és csak az én kedvenceimtől. Természetesen ez csak egy szelete a jövő évi zenei palettának. Ti mit vártok 2009-től?

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr69840225

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2008.12.29. 12:43:34

2009-től várom:
- új Quimby lemez - jöhetne már
- megjelenik már végre a Queen Greatest Video Hits III DVD
- Roger Waters Dark Side turné DVD
- RHCP-t valamilyen országban látom. Ha nem jönnek, én megyek, már ha ők mennek bárhová is.
- David Gilmour DETTÓ
- olyan jó zenekarok koncertjét látom az A38-on, vagy a Gödörben, akikről MOST még nem tudom, hogy jók
- Metallicára kapok majd jegyet vajon? Depeche Mode-ra már megvan
- idén megkedveltem a Dream Theatert, ha nekik is van kedvük jönni és várom őket szeretettel

Mondjuk ezt így, a többi meg érjen meglepetésként.

cez 2008.12.29. 13:59:45

új Circle Takes the Square és mewithoutYou, ezek fognak mindent elpusztítani. lesz Queens of the Stone Age és Converge album is.

Jack Plug 2008.12.29. 14:02:25

új mastodon, de arra már nem kell sokáig várni

cherryd 2008.12.29. 14:08:27

rancid albumot nagyon várom. rég volt már az utolsó album :)

adorján 2008.12.29. 14:19:19

Szia, Frusciantéről a cikket megkeresem, nekem kimaradt, thx

Egy kicsit már az RHCP dupla album is az ő szólózenéjének tűnt, én is kíváncsi vagyok, mivel fog előjönni.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2008.12.29. 14:23:24

Épp most hallgatom újra a Shadows Collide with People-t, most valahogy nem tetszik. A Népszabis cikket lécci linkeld ide, ha megtalálod!!!

Itt ír pár gondolatot az új albumról: johnfrusciante.com/

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2008.12.29. 14:34:55

Paradise Lost tizenkettedszerre.

és Deftones, ha Chi felépül (azért emberileg a banda már most tízpontos és csak dicséretet érdemel).

adorján 2008.12.29. 14:37:01

Sajnos nincs meg a cikk, nol keresője nem tuti, google meg nem adja ki,

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2008.12.29. 14:48:58

Rálf atya! Cikk-éhség van, ha tudod, valahogy osszad meg velünk!

Wannabe 2008.12.29. 14:58:58

Új The Prodigy album is jön.

Grgabácsi 2008.12.29. 18:33:27

A KISS-t se hagyjuk ki. :)

yeti_666 2008.12.29. 19:27:18

Jön az új Deathstars... juj

dobákpeti · http://dobakpeti.blog.hu 2008.12.30. 00:25:46

Jöhetne mondjuk egy új System of a Down... vagy amire esély is van, egy új Subscribe! :)

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2008.12.30. 11:09:15

Olvasom itt a kommenteket és véletlenül a kimoderál gombra nyomtam SzaboZsee kollégánál....ELNÉZÉST! Szerencse az email értesítés megvan. Ez volt a komment.

Hm. A sorrend az "ahogy eszembe jut".
* Kéne egy új Krux; persze semmi esély rá, mivel a csapat dalszerzőbb része (Leif és Frederik) a főbbik csapatukkal elég elfoglaltak. (Azért az jó, hogy a Candlemass lassan kész.) Meg a svédek amúgy is összekaphatnák magukat: rég volt Katatonia, Pain Of Salvation.
* Egy rendes, karcos Trouble, friss Wall Of Sleep és Stereochrist.
* WMD - jogos! Ha annyira lesz matek az új, mint a Fényérzékeny, meg vagyok véve.
* Morbid Angel. Remélem nem fognak Slayert játszani.
* Orphaned Land.
* Wendigo.
* Végleg feloszlik az Ossian és eljő a világbéke... :-)

Kepkocka · http://zenelokepkockak.blog.hu 2008.12.30. 20:20:41

Nagyon várom 2009-ben:

- Garland Jeffreys új lemezét (talán ezt a legjobban)

- Az új Prodigy-albumot

- U2: No Line On The Horizon

- Az új Depeche Mode-korongot

- Hátha lesz DVD Björk volta-turnéjáról

- Jövőre lesz 30 éves a 'The Wall', hátha végre hivatalosan is kiadják az 1980-as londoni Fal-koncertet DVD-n

- Hátha kijön végre a hivatalos Kispál-DVD is...

atika85 · http://funkyforum.hu 2009.01.03. 19:20:26

2009-ben amikre igazán.

-John Frusciante - The Empyrean
-Flea szóló lemez
-Chickenfoot, Chad Smith sideprojekt
-Bombastic Meatbats, szintén Chad side
-Új Mars Volta
-Mando Diao - Give Me Fire
-Új 65daysofstatic
-Új Depeche Mode
-Új Muse
-Új Kasabian
-Új U2
-Új Quimby
-Új Colorstar

Ráadásnak: Akármi ami Chili, egy koncert dvd, egy élő lemez, egy b-side válogatás, vagy akár egy böfögésgyűjtemény, tök mindegy, csak legyen már valami.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.01.05. 15:12:45

Atika! Király az új Frusi klipp, amit kiraktatok az oldalatokon! Kirakhatjuk mi is?

atika85 · http://funkyforum.hu 2009.01.05. 15:53:27

@Interstellar Overdrive: Persze, akármit, akárhová, akármikor :)
Bár az messze nem új, csak a rendező most tette fel jó minőségben.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása