Amerikai gengszter

Amerikai gengszter

2009.02.15. | B-oldal

Évente jelennek meg "ilyen" filmek van, amelyik kasszasikert hoz, van amelyik becsődöl. Az Amerikai Gengszter az első kategóriába tartozik és nem feltétlen a rendkívül színvonalas színészgárda miatt (Danzel Washington, Russel Crowe), hanem főként azért, mert valós történeten alapul és a valóság volt a rendezőelv végig a film során. Sehol egy művi folt a történetben, mindaz, ami történik józan ésszel elképzelhető a '60-70-es évek Amerikájában.

A dolog pikantériája, hogy egyik főhősünk színes bőrű (Denzel Washington) és nevezetesen ő képviseli a rossz oldalt, míg üldözője (Russel Crowe) - aki a rendőri nyomozó szerepbe bújt - fehér.
Szociológiailag már ez is kérdéseket vet fel, hát még a film többi része. A vietnámi háború idején, katonai géppel - katonák koporsóiban - az országba szállított kék mágia (blue magic heroinfajta) hatására felbolydul az addig sem épp nyugodt New Jersey és környéke. Fiatalok lövik be magukat, gyerekek maradnak - a szülők íly módon bekövetkezett halála miatt - árván, az esetek felderítésére küldött nyomozók nagy része könnyen lefizethető.

A mű elején elszalasztott 1 millió dolcsi miatt Richie Roberts (Crowe) a legnagyobb pancser a rendőrök között, ám a film vége - nem meglepő mód - az ő diadalát hozza, mintegy példaként mutatva, hogy becsülettel igenis lehet sikereket elérni. Frank Lucast (Washington) pedig rendőrkézre kerülése után is csak egy dolog érdekli: kiszúrni a rendőrökkel. Sikerül is neki, beszámolói révén felszámolják a korrupt rendőregységek háromnegyedét és jó magaviseletért 70 év helyett csak 15-öt kell leülni (az őt sittre juttató Richie Roberts felcsap ügyvédnek és az ő hathatós közreműködésével redukálódik ilyen nagymértékben a büntetés) - 1991-ben szabadul.

A film hatására biztos sokakban felpezsdült a vér, hogy fejest ugorjanak az éjszakába és alvilági körökbe protezsálják be magukat. Hiszen Frank Lucas is megteremtette a maga amerikai álmát, mint Tony Montana a Sebhelyesarcú-ban. Még a 2 film posztere is kísértetiesen hasonlít egymásra.
Frank Lucas a karjaiban meghaló előző főnökének a sofőrje volt 15 évig - talán véletlen, talán direkt, de pont ennyit csücsül a hűvösön viselt dolgai miatt. Maffiaklisé, de  család a legfontosabb (az, amelyikbe született és az, amelyiknek dolgozik), nem ész nélkül gyilkoltat. Ritchie Roberts - a becsületesnek festett zsaru - ugyanúgy szigorú erkölcsi kódex szerint él. Hiába áll a törvény oldalán, ő is magányos harcos ebben a világban.

A film elején egy jelenet megdöbbentett: Frank Lucas feláll a reggeli mellől, kimegy az utcára és hidegvérrel egy centiről fejbe lövi a kötekedő rivális, majd, mintha misem történt volna, visszamegy enni - az érzés ismerős lehet: mondod, hogy á, dehogy úgysem teszi meg, nem a fenéket nem. Egyetlen baki van a filmben, a 15 évet sitten töltő Lucas, ugyanolyan higgadt eleganciával, ránc nélküli arccal jön ki a börtön kapuján, mint ahogy, hajdanán a rumot szürcsölte a villájában.

Összességében egy kiváló film született Ridley Scott keze alatt, nem az "egy a sok" közül kategóriába való. Aki szereti a maffiatörténeteket, annak kötelező darab.

Aki még nem látta, ajánlólevélként itt egy rövidke lista arról, hogy milyen díjakra jelölték a filmet:

  • BAFTA-díj (2008) - Legjobb film, operatőr, eredeti forgatókönyv, vágás, filmzene
  • Golden Globe díj (2008) - Legjobb rendező, film, színész (Denzel Washington)
  • Oscar-díj (2008) - Legjobb női mellékszereplő, látványtervezés

Akinek még ez sem lenne elég, itt az ízelítő...



Forrás (eredeti verzió): erosnegyes
szerkesztette: Interstellar Overdrive

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr8918963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.02.15. 11:11:32

@Interstellar Overdrive: hát fekete+fehér+piros. Ezzel az erővel akkor a Sin City is ez a család noscope.com/media/final_sincity.jpg :)

2itailor 2009.02.21. 08:53:43

Bocs, tudjátok hová tünt erősnégyes?

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.02.21. 10:13:00

@2itailor: aha, nem! Blogot törölte, átnevezte magát, 10 napja semmihez nem szólt hozzá. Akkor még néztem a blogját, amikor 3 napja nem volt sehol és valaki kérdezte a kommentek között, hogy "na mi van, nem szoktál ennyi időre eltűnni".

A blogjának a sablonját kezdtük átalakítani, kicsit elvesztettem az időérzékemet, mert nagyon elfoglalt vagyok, de mondjuk ez 2 hete volt. Akkor írt e-mailt, hogy á, mindegy, nem érdekli az egész. Valamivel nagyon tele lett a fasza - pedig ez a blogváltogatás hülyeség, meg a névváltás is. Nekem legalábbis nagyobb nyűg lenne többször új életet kezdeni, mint megbírkózni faszkalapokkal, nemtörődömséggel, érdektelenséggel, ellentétes véleményekkel. Most nagyon általános voltam, mert nem tudom, mi terheli, de remélem, visszajön.

Láttam már ilyet, lásd a netlabel.blog.hu címet, ahol az utolsó bejegyzésnek még a címkéibe is beírta a szerző, hogy elege van a blogolásból. Legtöbb esetben erre nem jön rá a blogoló, hanem egyszerűen egyre ritkábban ír, aztán meg már nem, de vannak, akik tényleg lezárják és szólnak, hogy helló. Erősnégyes ezt már egyszer egy másik néven megcsinálta, annak is volt oka, ezúttal nem tudom!

2itailor 2009.02.23. 07:06:49

@nosferato: Köszi a választ. Az előző váltást én is követtem és voltunk páran akik rendszeresen olvastuk és visszajártunk hozzá. Érdekelt a szemszög ahogy ő látja a világot, mégha nem is értettem vele mindig egyet. Sajnálom, hogy így alakult.
Köszi mégegyszer...

iwanttofly 2009.04.16. 20:58:52

Ha valaki tud róla valamit azt szívesen venném ha elmondaná :) Vagy esetleg új blog, akármi. Emailem: hancsiii@citromail.hu

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása