Richie Kotzen újra Budapesten

Richie Kotzen újra Budapesten

2009.02.17. | Péter Bócsi

Nem titkolt szándékom, hogy minél többeteket kimozdítsalak otthonról, úgyhogy emberek, ha még nem hallottátok a buli hírét vagy nem ismeritek a fent említett urat, hadd ordítsam bele a fületekbe: február 18-án Richie Kotzen koncert a Ladikon!

Ha egyszerűen csak csíped a húzós, blues alapú hard-rock zenét egy kimagasló képességű muzsikussal, akkor ez már simán elég, hogy ott legyél. Ha rock-gitározol, akkor bízom benne, hogy tisztában vagy vele, hogy KÖTELEZŐ ott lenned! Ha netalántán olyan csajszi vagy, aki a babaarcú, mégis dögös rocker fazonokra bukik, ne keresgélj tovább.

Richie órási. Nem tudom, mivel érdemelte ki a nagytesónál odafent ezt a tehetséget, énekhangot és fazont, de mindez így egyben… hát, kurva nagy mázlista. A gitározása egészen brilliáns: intelligens, virtuóz, de mégis könnyed. Alapból blues, kicsi funk, soul hatással. Amikor meg elengedi magát a strato-n vagy mostanában a telecaster-en, akkor aztán őrület jön, irgalmatlan technikai tudás, néha kis kalandozás fuziós, jazz-es témák felé, de ami a legszebb, hogy játékában végig megmarad a feeling ellentétben a legtöbb robotkezű kollégájával szemben. A szólói meg olyanok, hogy belekezd, és ahogy a pimaszul villogó csatároknak is nagyon hamar alárúgnak, az ő esetében legszívesebben egy Martens bakanccsal taposnád szilánkosra az ujjait, miközben az arcába sziszeged: „te akartad haver, kellett neked alázni?!”. Szóval kellő önbizalommal nem rendelkező gitáros palánták inkább meg se nézzék, lazán benne van a pakliban  hogy egy életre elmegy a kedvük a gyakorlástól.

A karrier kezdete

Az 1970-es születésű Kotzen számos amerikai zenész kollégájához hasonlóan a KISS és Ace Frehley hatására kezdett komolyabban foglalkozni a gitárral hétéves (!) korában. Minden bizonnyal nem a véletlen műve volt, hogy 19 évesen már lemezt adott ki, és ekkorra már a szakma is felfedezte az ifjú titánt.

Poison

Na, nem ez lesz a legdicsőségesebb fejezet a CV-jében, de tudod, fiatalság, bolondság (lásd még a Pantera korai időszakát). Richie mindössze 21 éves volt, mikor csatlakozott a glam zenebohócokhoz. Az együttműködés nem volt túlságosan hosszú életű, és legnagyobb fegyvertényként talán azt jegyezheti fel Kotzen, hogy taknyos létére elszerette, majd feleségül is vette a dobos nőjét. Ne csodálkozz, hogy a Poison Reunion (de rosszul hangzik...) nem Richie-vel jött létre. Ami fontosabb: innentől kezdve már hihetetlen sebességgel potyogtatta a jobbnál jobb szólólemezeket.

Mr. Big

Ez komoly történet volt. Igaz, már leszállóágban voltak Nagy Úr-ék (1999-et írtunk), de akkor is: Billy Sheehan mellé bekerülni, ráadásul Paul Gilber utódjaként, ember! Erre nem sokaknak volt esélye. Neki olyannyira, hogy még hosszan kérethette is magát! Végül már Sheehan és Eric Martin énekes személyesen látogatott el hozzá, „rákényszerítve” a csatlakozásra. Hidd el, Billy-ék tudták, mit miért csinálnak.

Íme egy szóló ebből a korszakból. Aki laza blues-okat szereti, az az első három percet hallgassa, aki arra kiváncsi, hogy milyen, amikor nekigyűrközik a srác, az ugorjon a 3. perc tájékára.
Aztán itt van egy ismert Mr. Big dal, az Addicted to that Rush Kotzen játékával (azért Sheehan papát is nézzétek basszuson, állat… :)

Együttműködések

Számos produkciót említhetnék (lásd a discography-ját), mégis elsőként Glenn Hughes-t emelném ki. Egyrészt, mert imádom az Öreget, másrészt, mert erős rokonságot érzek Hughes és Kotzen zenei világa között.
Másodjára aztán itt van Greg Howe (lásd korábbi cikkünk:. Fekete metal), akivel két közös lemezt is készítettek és aki amúgy nemrég jelentetett meg egy durván beszaratós jazz / rock fúziós lemezt "Sound Proof" címmel. (Kóstoló a közös produkciójukból.)

Gitár leckék

Hadd említsem még meg a Fender istállót, amelynek  Kotzen az egyik legértékesebb tagja. (Itt is van a csúnya zöld Signiture telecaster-e). Ahogy az már ilyen szintű gitárosoknál dukál, a neten rengeteg oktató anyag fellelhető Kotzen-től. Érdemes ebből is csemegézni egy kicsit, elsősorban gitárosoknak, vagy a gitár szerelmeseinek:

Mi várható az A38 hajón?

Itt megtalálható egy setlist a közelmúltból, ha esetleg akkora fan lennél. De ha ez nem mond semmit, legyen elég annyi, hogy úgy tűnik, előkerülnek dalok vagy 6-7 szóló albumáról is. Szinte biztosak lehetünk benne, hogy most sem hallhatunk semmiféle jazz vadulást (pedig egy kis ízelítő milyen jó is lenne), ellenben nagyon komoly blúzolás megy majd nagyon erős dalokkal. Én tudom a dolgom, ha te is, hát jó szórakozást szerdára!

Egy remek dal régi videója, várhatóan felcsendül holnap is: Mother Head's Family Reunion

 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr82945475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enba 2009.02.17. 09:39:52

a forty deuce lemezt, mint legfaszább kotzen-művet, (húzós rock'n roll slágerok, ritchie énekével ami szintén világbajnok: kicsit chris cornell) sikerült kifelejtenetek, kurvagyorsan ajánlatos pótolni hallgatásilag.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.02.17. 09:44:19

Az első videón a Horváth Charlie-val egy fodrászhoz járó basszeros nagyon riszpekt! Főleg a videó elején, mert később, a teppingre sajnos (nem csak nála) nem tudok pontot adni, azt gyerekek megcsinálják két ujjal zongorán.

De az elején, ott lejön, hogy mi van, ha egy basszusgitáros sokat játszott más hangszeren is. Ő leginkább eredetileg gitárosnak tűnik ebből, de mint tudjuk, igen jó olyan basszusgitárosok vannak, akik mellette dalszerzők, zongorán játszanak, vagy eredeti hangszerük eredetileg klarinét, szaxofon, és pláne, ha még korábban doboltak is.

(Így már kevésbé meglepő: a hajas Billy Sheenan, Steve Vai basszusgitárosa. Arcra mellesleg Zed's dead baby. A wiki lapja szerint is az akusztikus gitár volt az első hangszere. Most diszkréten örülök magamnak. Hozatok sütit is.)

S. Annyi 2009.02.17. 09:48:59

OTT A HELYEEEEEEEEEEEEEEEEEM!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.17. 10:09:25

Érdekelne, mit tudna a fószer, ha ledobná a sallangokat.

☉ ☾ 2009.02.17. 10:31:30

Glenn Hughessel nem is játszott...
Az A38 nagyon kényelmetlen egy hely. A múltkor Richie annyira fáradt volt, azt hittem elalszik a szünetek között. Nagyon szeretem, remek dalszerző, és egyszerűen korrektül karbantartja a gitártudását. Egyébként nem annyira nagyon Fender-arc, mint amennyire bemutatod, mert 1. nem USA, hanem japán gitárja van, 2. Dimarzió pickupöt használ, ami kb. olyan, mintha BMW motort tennél a Skodádba, szóval nem skoda már.
Új lemeze a (2008) Live In São Paulo viszont már (újra) a fáradtság jeleit mutatja - sajnos.
Ja és egy nagyon fontos dolog, nem tudom mennyire halljátok majd, mert az A38 hangosítása, lehet gajra vágja az eredeti hangot: Kotzennek van a világ egyik legjobb gitárerősítője, Cornford szignatúra modell, hát jó zenehallgatást!

Péter Bócsi 2009.02.17. 10:40:19

1478 97 277

Értékes hozzászólás, érződik, hogy ismered Kotzen-t, ez tök jó.

Glenn Hughes-t azért említettem, mert - Mick Mars mellett - Kotzen is közreműködik a Blues c. albumán! Amit egyébként nem volt szerencsém hallani még, de mindig is azt éreztem, hogy óriási lenne, ha ez a két fazon együtt csinálna valamit. És tessék, már rég megtették:
www.amazon.com/Blues-Glenn-Hughes/dp/B0000070Z2

Én a fenntartásaid ellenére is bízom egy nagyon jó koncertben!

Robykee 2009.02.17. 11:03:18

Friss setlist a bécsi buliról (nem ebben a sorrendben):

Fooled Again
Misunderstood
Remember
High
Shine (Mr.Big)
Sara's Smile (Hall & Oates feldolgozás: www.youtube.com/watch?v=_7rWJA58c-8)
Reach Out (szintén feldolgozás, de ez szerepel Richie valamelyik lemezén is, rendszeresen játssza)
A Love Divine
Doin What the Devil Says to Do
Losing My Mind
Go Faster
Faith
So Cold
Change
Shapes of Things (Jeff Beck feldolgozás, szintén szokott menni)
You Can't Save Me
I'm Losing You
Mother Heads Family Reunion
All Along the Watchtower (Hendrix feldolgozás)
Socialite
Fire and Ice / Untill You Suffer Some (Poison)

+ a papiron szerepeltek még, de nem játszották végül:

Every Thing Good (új szám: www.youtube.com/watch?v=n...h? v=n4knned1FFM)
Stand (Poison)
Bad Things

Robykee 2009.02.17. 11:23:33

Amúgy Richie Mike Varney felfedezett, gitárosoknak ez mond valamit. Jó néhány tehetséges zenészembert köszönhetünk neki, pl. Yngwie Malmsteen, Paul Gilbert, Tony MacAlpine, Greg Howe, Marty Friedman, Michael Lee Firkins, Vinnie Moore, Jason Becker... A korai instrumetális lemezeiből 2006-ban jelent meg egy válogatás: Instrumental Collection: The Shrapnel Years.

Az együttműködések alatt megemlitendő a Vertú (Stanley Clarke-kal és Lenny White-tal közös jazz lemez) és a Forty Deuce lemezei, valamint a vendégszereplések pl. TM. Stevens lemezein.

Signature hangszerből egyébként 4 van. 2 Tele (a zöld és egy sunburst) és 2 Strat (Creme és Red burst), mind japán fender, dimarziokkal szerelve, ahogy valaki előbb irta is, akárcsak a Cornford erőlködőt :)

☉ ☾ 2009.02.17. 11:25:24

1992 Blues; L.A. Blues Authority Vol.2 - előkotortam és tényleg játszanak együtt, ez talán a legjobb Glenn lemez.
Az Incense & Peaches-t viszont csak ezért ne vedd meg, Richie nem sokat tesz hozzá ehhez az albumhoz, viszont Glenn énekli Kotzen Stoned számát.

Péter Bócsi 2009.02.17. 11:36:22

Robykee és 1478 97 277

Valamiért van egy olyan érzésem, hogy ott lesztek holnap a koncerten:)

Robykee 2009.02.17. 11:51:04

Természetesen ott leszek :) Egyébként én is gondoltam már arra, hogy összefoglalom a dolgait, de aztán úgy voltam vele, hogy aki tudja, az tudja, aki nem, azt meg nagy valószinűséggel nem is érdekli. Vannak zseniális előadók, zenekarok, de hiába győzködöm ezekről a környezetem, max reménykedni tudok, hogy idővel felfedezik maguknak.

Egyébként igaza van 1478 97 277-nek, mert a tavalyi A38-as buli tényleg gyengécske volt, állitólag Richie nem csak fáradt, de beteg is volt. A tervezett programból valami 5-6 szám le is maradt akkor... Én ezen kivül 2x láttam még (legutóbb egy hete Bécsben) és azok jó bulik voltak. Bár a jelenlegi felállás nem olyan erős, mint Pat Torpey és Johnny Griparic, de (most már tapasztalatból mondhatom) ettől nem kell beszarni.

Előzenekar egyébként a Roy és Ádám trió lesz. Szerencsésebb, mint korábban a K3 fellépése volt...

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása