Oscar bácsi nem gyütt

Oscar bácsi nem gyütt

2009.02.20. | indeus

Ez így első hallásra vicces volt, sőt még nézni is, de azok már nem örülnek annyira felhőtlenül, akik ott ülnek a sorokban és szembe kell nézniük a rideg ténnyel: Oscar bácsi idén sem hozta el nekik az idei aranyszobrocskát. Február 22-én vasárnap hajnali kettőkor Oscar-díj átadás. Most pedig következzen a mai meghökkentő mese azokról, akik csak a középső ujjat láthatták felemelkedni.

Bevezetésnek annyit, hogy 81 év alatt mindössze három filmnek sikerült az 5 legfontosabb kategóriában nyernie (legjobb- film, férfi főszereplő, női főszereplő, rendezés, forgatókönyv): Száll a kakukk a fészkére című Jack Nicholson-féle agymenés (1975), az Ez történt éjszaka című Frank Capra-őrület és a Jodie Foster nevével fémjelzett Bárányok Hallgatnak (1992). Idén ez nem sikerülhet, mivel nincs olyan film, amely mind az öt kategóriában érdekelt lenne.

1. Marisa Tomei

Marisa Tomei-t egy időben sikk volt fikázni, mivel az egyébként rettentő középszerű Vinny az 1ügyű (ismét egy elmés magyar fordítás) című filmben nyújtott alakításáért akkor leesett neki egy szobor. Aztán 2002-ben jött a Hálószobában című film, amiért szintén jelölték, de akkor Halle Berry szimpatikusabb volt az Akadémiának (nekem is : ) Idén pedig, a leginkább Mickey Rourke miatt emlékezetes Wrestler című (még nincs hivatalos magyar címe) filmben megformált striptease táncosnő szerepéért már harmadszor (!!) jelölték. Erre csak azt tudom mondani, amit Nicky Santoro a Casinóban, "Hogy honnan szedték ezt a Greent? Fas.om tudja." : D

2. Tatum O'Neal vs Linda Blair

Ha már ismeretlen "senkik".. Előző postomban valahol már írtam az igencsak fiatal és enyhén szólva túlértékelt Justin Henryről. Ahhoz képest sokkal nagyobb merénylet volt az Akadémiától, amikor 1973-ban az akkor 10 éves Tatum O'Neal-nek (szintén színész Ryan O'Neal lánya) odaítélték a legjobb női mellékszereplő Oscarját, elhappolva a szerintem enyhén szólva is korszakalkotó Linda Blairtől (Ördögűző). Hozzáteszem, Blair is csak 15 éves volt, na de nem egy Kramer kontra Kramerben vagy egy Papírholdban kellett bohóckodnia. :)

3. Walter Brennan

Walter Brennan név mond nektek valamit? Gondoltam. Persze van köztünk úgy 4 generáció, de akkor is: egy olyan színész, akinek elsőként és a ma napig is a legtöbb Oscar-díja van, mint a legjobb férfi mellékszereplő hogyhogy így elkerülte a figyelmemet? Oké játszott a John Wayne-féle Rio Bravoban, de kb ennyi. Ezen a képen (Ember a láthatáron aka The Westerner, 1940) még ő sem gondolta volna, de épp Gary Coopert játssza le a vászonról.

 

4. Beszéljünk Éváról

Egyetlen olyan film van, amiben minden főbb szerepet nők játszottak és még jelölték is őket, ez pedig a Beszéljünk Éváról (1950), ami mellesleg a Titanic-kal karöltve, 14 jelöléssel vezeti a legtöbb Oscar-jelölést magának tudható filmek listáját is. Szomorú tény, de egyik női szereplő sem kapott díjat (méghogy nincs női diszkrimináció..).

5. A Remény rabjai

Az egyik legnagyobb ellentmondás a filmtörténetben, hogy az IMDB szerint jelenleg is az első helyen álló legjobb film, a Remény rabjai a 7 jelöléséből egyet sem tudott díjra váltani. Persze a Forrest Gump mellett abban az évben nehéz volt labdába rúgni, de akkor is szomorú. Egyébként 1995 egy olyan ritka év volt, hogy szinte az összes jelölés jogos volt. Gondoljunk csak a Pulp Fictionre, vagy Quiz Show-ra.

 

 

6. Alfred Hitchock

Alfred Hitchock sosem kapott Oscar-díjat. Ezt kár ragozni, mert megdöbbentő. Pedig szerintem nincs olyan épelméjű filmrajongó, aki legalább a Psycho-t, a Hátsó Ablakot vagy a Szédülést ne látta volna. Ötször is jelölték, de szegény husi így járt.

7. Peter O'Toole és Richard Burton

Hitchockhoz hasonlóan Peter O'Toole-t sem szereti az akadémia: 44 év alatt 8x jelölték, de ezeddig egyetlen Oscar-díjat sem kapott. Neki még van esélye javítani, mivel még él. Külön érdekesség, hogy 2003-ban kapott egy Honorary Awardot (ami szerintem egy vicc) viszont 2007-ben ennek ellenére a Vénusz című filmét ismét jelölték - és ismét nem kapta meg. Szegény.

Peter O'Toole-nál még rosszabbul járt Richard Burton, aki még Honorary Awardot sem kapott, viszont 7x jelölték, abból 6x a legjobb főszerepért. Külön érdekes, hogy Woody Allen első filmjében (Mi újság Cicamica?) mindketten feltűnnek egy cameo erejéig.

9. The Turning Point

Tegye fel a kezét, aki hallott már a The Turning Point (1977) című filmről? Pedig összesen 11 Oscar-jelölésből 0 az arány. Ha abban az évben Woody Allennek kicsit rosszabb a konstellációja, akkor talán lett volna esélye. Így viszont az Annie Hall elgázolta ezt a filmet, amiből egyedül Shirley MacLaine és Anne Bancroft az ismerős arc.

10. Steven Spielberg

Azért Steven Spielberget ismerjük. Ő 1985-ben vette fel az ígyjártam pólót, mivel a Bíborszín című filmje hasonlóan a The Turning Pointhoz 11 jelölésből egyet sem tudott díjra váltani.

11. Robert Altman

Robert Altmannal sem bánt bőkezűen az Akadémia: 35 év alatt összesen 8x jelölték Oscarra, főleg a legjobb rendezésért, de az ő szemét is kiszúrták egy Honorary Awarddal (2006). Nem hiszem, hogy a leukémiával küzdő rendezőnek ez volt minden vágya. Még abban az évben elhunyt.

12. Marlon Brando

Marlon Brando 1954-ben a Rakparton című filmért kapott szobrát ellopták. 1970-ben az Akadémia úgy döntött pótolja a szobrot (milyen kedvesek így röpke 16 év után), de Brandonak nem kellett. Mikor aztán egy egy Londoni aukción megtalálták a díjat, kiderült, hogy a színész évekig ajtótámasztéknak használta : ) 1972-ben a Keresztapáért megítélt díjat szintén nem vette át. 16 év szivatás után teljesen jogos.

13. Kevin O'Connell

Kevin O'Connell hangmérnök már sokszor hallhatta a better-luck-next-time mondatot, mivel összesen 20x (!!) jelölték Oscar-díjra, mindannyiszor a legjobb hang kategóriában, de eddig még egyszer sem nyert. Pedig azért nem a Hupikék Törpikéket keverte monóban, hanem olyan effekt-Himalájákat, mint a Spider-Man, a Pearl Harbor, az Armageddon vagy épp a Top Gun. Idén szerintem már egy "Én megmondtam" pólóban megy el az átadóra. Ha egyáltalán elmegy.

14. Alex North

Aztán itt vannak olyan nevek, mint Alex North, aki többek között a Spartacus, a Viva Zapata! vagy a zseniális Who's Afraid of Virginia Woolf? című filmek zeneszerzője is volt, 15 jelöléséből mindannyiszor üres kézzel ment haza (1986-ban a szokásos Honorary-alamizsna). Alex Northnak amúgy nem rokona Peter North a pornórendező. Sajnos nekünk sem rokonunk : D

15. Roland Anderson

Pontosan így járt Roland Anderson is, aki például a Breakfast at Tiffany's, a William Wyler-féle Carrie, vagy épp a Grace Kelly-vel készült The Country Girlnek a díszletét tervezte. 15-semmi. Pont, mint a teniszben.

+1 Robert Downey Jr.

A legnagyobb öngól mégis az lenne, ha a címszereplő Robert Downey Jr-hoz, akit a Trópusi Viharért idén jelöltek a legjobb mellékszereplőnek járó díjra (valahogy kikeveredtem belőle ; ) valamiért mégis elgyünne Oscar bácsi. Már eleve az egy vicc, hogy pont egy ilyen komolytalan filmért, pont Hollywood legnagyobb lázadóját és főleg pont ezért a szerepért, ahol végigfikázza a fél akadémiát. 

Én imádnám.

[Hasonlókat indeus blogjában, a kinema.blog.hu-n olvashatsz.]

71 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr55954024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rettentó 2009.02.20. 08:27:57

Pedig kretént jáccott, de nem vót kretén...

rettentó 2009.02.20. 08:30:12

+1 A bárányok hallgatnak - Most komolyan, ez miért kapott Oscart??? A mai napig szétdícsérik, én meg nem értem.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.02.20. 09:45:05

Hú, a Quiz Show-t de megnézném újra, egyszer láttam!

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.02.20. 10:25:39

@Interstellar Overdrive: egy ideig minden este volt, a Vágó szokta vezetni...

@rettentó: nekem csak a harmadik részben sikerült felfedezni a film szépségét, és abban már Julianne Moore volt, a lényeg, legalábbis szerintem, hogy egy bár stílusában és modorában kifinomult, mégis eszméletlen brutális nem normális embert mutatnak be. Nem sajnálják az időt a részletekre. Ezzel lehúzzák a mélybe a szemedben, és pont tőle nem számítasz se szerelemre, se gesztusokra, se annál jóval gizdább udvarlásra, figyelmességekre, gesztusokra, mint amit az átlag ember megtenne egy nőért. Hogy mást ne mondjak, ha mondjuk én inkább levágnám a saját kézfejemet, hogy ne a nőét kelljen, és az 100 pontot ér, akkor ha egy beteg állat ugyanezt megteszi, az 180-at. Ekkora kontrasztot, a személyiségén belül ekkora távolságokat sose tudnak csinálni, ha nem egy sorozatgyilkosról szól a film. Valahol a Szépség és szörnyeteg sztoriban kell keresni a sikerének gyökereit.

És ha mondjuk a film szar is, Anthony Hopkins kb. bármit csinál, díj jár érte, annyira jó nézni, hogy különösebb maszk és jelmez nélkül egy pulóver és egy frizura segítségével mennyire meg tud változni, félsz tőle, szereted, tiszteled, utálod, hányadék, méltósággal teli, elesett, kétségbeesett, megvadult, minden tud lenni.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.02.20. 10:34:15

Anthony Hopkinstól én félnék, főleg ha Jack Nicholsonnal jönnének velem szembe. Legyenek akárhány évesek.

Kreatívsüti (törölt) 2009.02.20. 12:30:52

háháá Robert Downey Jr tényleg nagyon odatenné - de gyanítom a jelölés elég volt hogy értsük a viccet, de megnyerni már nem fogják engedni

freestate 2009.02.20. 12:32:55

A Trópusi Vihar mekkora egy film! Már a moziban is kész voltam, mióta megvan, szinte hetente 2-szer muszáj megnézni.

Ted Striker 2009.02.20. 12:33:12


Kirk Lazarus különben is 5x Oscar-díjas
:-)

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.02.20. 12:36:23

full kretént nem szabad jáccani, aztat nem díjazzák.

freestate 2009.02.20. 12:41:52

Mekkora lenne, ha a jelöltek felolvasásánál a Sátán sikátora fake előzetest adnák le végig. És amikor mondják, hogy az "MTV legjobb csókjélrt járó mozidíj nyertes Tobey Maguire" akkor rámenne a kamera Tobey-ra:)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.02.20. 12:53:20

@rettentó: Én sem. Hulladék egy film szerintem.

A blog is kicsit túloz sok helyen. Egyetlen filmet sem láttam Alfred Hitchock
és késztetést sem érzek, hogy akár egyet megnézzek.

A Remény Rabjai tényleg fura, hogy nem nyert semmit, de 1994/1995 tényleg jó korszak volt. Viszont a Ponyvaregény egy nem nagy szám film. Legalábbis szerintem.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.02.20. 12:58:11

Marisa Tomeit nem fikázni! Főleg ne Hallé Berryvel überelni, mer' azt tök gáz. Tomei a Wrestlerben is tök jó volt, nézd csak meg a seggét a rúd körül, de komolyra fordítva csekkold a Mielőtt az ördög rádtalálban, vagy Tótumfaktumban, vagy mondjuk a Köszöntjük Szarajevóbanban. Jó csaj és főleg jó színésznő.

kovácspéterke 2009.02.20. 13:12:48

Megjegyezném, hogy a címszereplő nem egyenlő a főszereplővel, de még a mellékszereplővel sem.
Tom Hanks a Forrest Gump címszereplője.
Robert Downey Jr, akkor lenne a címszereplő, ha a filmnek Kirk Lazarus lenne a címe vagy őt hívnák Tropic Thundernek.

Mourinho már nem a király 2009.02.20. 13:13:02

Szerintem is gyengus a Tropic Thunder, viszont az a Downey beszólás nagyon ott van :D
Osca bácsi nem gyütt :DDD

Rebelde 2009.02.20. 13:20:32

@molnibalage:

hogy nem láttál egy Hitchock filmet sem az elég száni, szerintem ne reklámozd

consigliere 2009.02.20. 13:27:51

@molnibalage: a bárányok hallgatnak nagyon jó film kitűnő forgatókönyv remek színészek nyomják a jobbnál jobb karaktereket akik most is előttem vannak, hannibal lectreel pedig megteremtette a fimtörténet egyik legjobb gonoszát! a ponyvaregény szintén top10-es mindenképpen, hogy miért azt nem sorolom sztem nem is érdemes.
ha ezek nem jöttek mondj már egy olyat ami szerinted jó, de tényleg kíváncsi vagyok, légyszi

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.02.20. 13:28:00

@Rebelde: Miért? Kinek mi a szánalmas. Az emberk alsó hangon kétharmada temészettudományos analfabét. Szerintem meg az szánalmas...

CS0ki 2009.02.20. 13:41:11

Én Ennio Morriconét is felvettem volna a listára!Bár csak ötből semmi, de már az is vicc, hogy csak ötször jelölték, és például olyanokért nem, mint a Volt egyszer egy Amerika!
Egy Honorary Award persze neki is ment...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.02.20. 13:44:16

@consigliere: Pl. a Remény Rabjai. Vagy a Nagy Hal. Úttalan út. Kétszázéves ember. Mélység titka (a rendezői változat nagyon kis beiktatással nagyon mást mesél el!) A szinkornja is isteni.

(A másik agyonistenített film ami nálam egy átlagos film, a Kersztapa)

Komolyan nem értem mi olyan nagy szám Hannibal Lecterben. Majdnem elaludtam a filmen... A Ponyvaregény fele meg káromkodás. Húúúúúúúúú, de nagy szám. Van benne pár jó beszólás. A beszólás örök, de attól a film trágya. Az égvilágon nem szól semmiről és nem is szórakoztat.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.02.20. 13:44:20

Én a Mastroianni filmek nagy részéből maradtam ki a koromnál fogva, arra is mondhatnánk, hogy szánalmas, mégis valahogy elviselhető, hogy nem láttam, mert láttam helyette mást. De be akarom pótolni az ilyeneket, mert kíváncsi vagyok a 40-50-60-as évek filmjeinek mondanivalójára is, nemcsak azon a néhány példán keresztül, amit láttam.

Szeretem Hitchcockot, sőt, 1-2 filmjén majdnem úgy összefostam magam, mint az Alienen. Szerintem jól megértenénk egymást (én őt...), de ahogy én nem láttam sok filmet, nem hallottam sok zenét, nem olvastam sok könyvet, nem érzem bűncselekménynek, ha valaki egy filmjét se látta. Persze akkor nem csoda, hogy nem érez késztetést rá, hogy megnézze, illetve így az sem derül ki számára, hogy tetszene-e neki vagy sem, de az ember ossza be az idejét, mert véges, döntse el, milyne művészetet eszik, milyet nem.

@Rebelde: Ennek ellnére a "száni" kifejezés nagyon tetszik, és ökszönöm szépen :))))) Olyan kedvesen csajos, ütős, mint amikor egy plüsskarddal ölsz meg valakit, de nem csak úgy megszúrod, hanem nyaknál fél percig reszeled, hogy elváljon a fej a testtől. Íze van, na.

kamasuka 2009.02.20. 13:47:06

"Külön érdekes, hogy Woody Allen első filmjében (Mi újság Cicamica?) mindketten feltűnnek egy cameo erejéig."

Tudtommal Cicababa volt, nem cicamica, és nem feltűnik mindkettő egy cameo erejéig, hanem PoT a főszereplő ...

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.02.20. 13:53:29

@molnibalage: a Keresztapa nagyon sok mindent elmond a hűségről és arról, mit jelent az bizonyos embereknek, ha kimondanak valamit és az utána úgy is van. Lem a "lölöldözés" oktat annyira, hanem a nem bocsátunk meg soha senkinek, és az ahhoz való tartás terhei, meg még egy csomó minden, amit más-más emberi tulajdonságra behelyettesítve szerintem sok ember magáénak tud érezni, döntéseket meghozni az életében, terheket elviselni.

Hannibalra írtam, hogy ott a "rossz ember is tehet jót" üzenet az, ami, mivel egy undorító ember viselkedik olykor váratlanul szépen, meghökkentő, és szép.

A Ponyvaregény ügyében melléd kell álljak, ugyan kb. 10x láttam moziban még 95-ben, de attól még, hogy jó dumák vannak egy szar filmben, attól az szar. Ez a véleményem például az Üvegtigrisről. Tarantino viszont ennél többet hozzátesz, egyrészt maradandóan és másokra hatva behozta a vért az akciófilmekbe, amire hitelesség szempontjából szerintem igény volt. Másrészt az időben ugrálása nem mondom, hogy fő oka egy lavinának, de azért ezután a Lola Rennt, a Memento, és ezeknél kevésbé vagy jobban elbaszott cselekményű filmek engem szórakoztattak. A jó dumákkal nem egyedül hatott a szövegírókra (megjegyzem a Barátok közt szövegírója az ilyesmire alighanem immunis, vagy még nem járt emberek között), hiszen 94-es a Shop Stop is, ami jóformán akár rádiójáték is lehetett volna, úgy is kurva jó.

Ezen kívül sztem elindított némi retrohullámot is, a zenei válogatása miatt egyfajta soundtrack őrületet, a sok jó szereplő miatt olyan filmeket, amikben nem hárman játszanak... nem tudom, milyen állapotban voltak abban az időben a cameok, de Bruce Willis kis epizódja a filmen belül szerintem hozzátett ahhoz, hogy más filmek, illetve nem kis számban tévésorozatok elkezdjenek rövid időre nagyon ismert színészeket bedobni egy-egy jelenetbe.

Biztosan mindenki, aki szereti, tud mondani 3 ilyen dolgot, úgyhogy azért csak nem szarral gurít.

aFx 2009.02.20. 13:54:29

a ponyvaregényhez fel kell nőni. amíg csak a káromkodás miatt nézed, addig tényleg értelmetlen és unalmas.

eszméletlenül remekül meg van csinálva.

a bárányok hallgatnak meg... hopkins magában is el tudna vinni filmet, de itt erre semmi szükség.

egyébként meg inkább ne kapjon oscart, mint kegyelemből. emlékszetek még scorsesere és a téglára?;> mondjuk szvsz a dühöng bikaért max két pofont érdemelt volna, és a casino se annyira jó.

consigliere 2009.02.20. 14:16:42

@molnibalage: na a remény rabjaival teljesen egyetértek, nagy film.
a keresztapa pedig sztem gyönyörűen megkomponált műalkotás nem vmi lövöldözős káromkodás f.aszság
a nagy hal és a 200 éves ember jó-jó de mozidélutánadiznivel kategória elmegy. Asimov nem erre gondolt az biztos.
a szép és felemelő filmeket jó szeretni, könnyű szertni és könnyű megérteni
ellentétben azokkal miket lehúztál
szerintem veselkedj neki még1x hozzáillő hangulatodban

chakabelus 2009.02.20. 14:29:02

Ez is 1 jó kis post volt, köszi Indeus.

Rebelde 2009.02.20. 14:34:53

@nosferato:

csak azért írtam, mert sokan (néha én is, de leszokóban vagyok:)) nyilatkoznak úgy filmekről, rendezőkről, hogy egyáltalán nem láttak semmit a belőlük, ami persze nem feltétlenül baj, sőt talán még zavarhat az objektív véleményalkotásban, ha valaki látja az adott filmet:)

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.02.20. 15:02:16

@CS0ki: Igaz! Morricone érthetetlen, hogy nem kapott....

indeus · http://kinema.blog.hu 2009.02.20. 16:28:47

@CS0ki: jogos! Morricone korszakalkotó és csodálatos. Az egyik legnagyobb erejű zeneszerző. Jó nagy szánalom az Akadémiától, hogy annyiszor kihagyták. John Williamset bezzeg imádják.

kamasuka: elvileg itthon Cicamica néven futott. Viszont O'Toole-t rosszul írtam. Tényleg fsz, Burton volt a Cameo.

indeus · http://kinema.blog.hu 2009.02.20. 16:30:19

@chakabelus: velkám. Jó dolog ennyi sok haszontalan infóval a fejemben élni. :] Azt hiszem már ez a mondat is elhangzott egy filmben, de nem ugrik be, hogy melyikben...

indeus · http://kinema.blog.hu 2009.02.20. 16:41:49

@aFx: sokat gondolkoztam arról, hogy beltegyem-e Scorsese-t. Teljesen igazad van a Dühöngő bikával kapcsolatban. Nagyon túlértékelt. Az egyetlen dolog, ami emlékezetes volt benne, az Robert De Niro, aki nem tudom hány kilót felszedett a szerep miatt. A Téglával inkább egy pofont kapott, mintsem egy díjat, mivel az egyetlen gyereke, ami nem saját anyagból készült (Szigorúan Piszkos ügyek című ZSENIÁLIS filmből). Szerintem jobban fájt neki az Aviator, mint bármi más.

A Casino viszont az abszolút kedvencem, ott volt a csúcson.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.02.20. 16:57:40

@indeus: Szigorúan Piszkos Ügyek jézusisten Duna tv-n, reklám nélkül néztem végig...óriási....meg kell vennem dvd-n! Fel is írom ezt most!

indeus · http://kinema.blog.hu 2009.02.20. 17:39:43

@Interstellar Overdrive: nekem megvan mind a három. Moképos kiadvány, és azt hiszem, már nem lehet kapni. Talán Tescókban és úgy 990/db. Nem rossz a másik két rész sem, de azért az első az igazi. Ja és csakis EREDETI hangon szabad nézni.

aFx 2009.02.20. 18:35:52

@indeus: de Niro zseniális volt, de a rendezés kritikán alul gyenge. olyan baromira vontatott, hogy olyat én még nem láttam, pedig az itthoni gyűjteményem fele lassú folyású indie/art művekből áll, az apokalipszis most meg az egyik kedvencem a maga laza 3 órájával. mondjuk szvsz fekete-fehérben filmet készíteni csak a legnagyobbak tudnak. és a végén a monológ, amikor szembrebbenés nélkül pofáztatnak DeNiroval baromságokat, na ott totálisan kiakadtam.

a Casinonál a végén, a monológon b*sztam fel magam. addig rendben volt, de ott, amikor elhangzika minden maradt úgy, mint a kiinduláskor, azt hittem ráküldöm a scriptírókra és Scorsesere a 60éves joggingos hitmaneket. és a lánya, akiért pár perccel korábban még küzdött, és eléggé fontosnak tűnt, az smafu?;> nem kéne hülyének nézni a filmnézőt, ennyire meg pláne nem (bár a dühöngő bika totális baromságaihoz képest még mindig semmi).

az SZPÜből a második volt egy időben beszerezhetetlen (pontosabban elszúrta a MOKÉP, és a harmadik részt szoksorosították a harmadik helyett is), de azóta megoldódott.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.20. 18:38:52

@molnibalage:

Hitchcock mindössze (legalább) egy filmes műfaj alfája és ómegája, és a komplett filmművészet egyik legnagyobb újítója, tehát valóban nem kötelező nézni. :-)

A Psycho, a Madarak (aminek nincs filmzenéje, de pont így a tuti), a Hátsó ablak, A harminckilenc lépcsőfok, és a többi, és a többi nem véletlenül máig ismert és játszott film, nem véletlen, hogy minden második komoly rendezőnek a példaképe, estébé.

Annyi Hitchcock remake van, mint a szemét, az sem teljesen véletlen ám. És nem vicc, de a thrillernek szinte minden elemét ő találta ki, de más filmes műfajokban is átvesznek tőle, ami csak belefér.

Amúgy egyszerű, a műfajt, amiben filmjei zömét megalkotta, egyszerűen lenézték akkoriban, és például fos cowboyfilmek kapták helyette a díjakat.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.20. 18:41:44

@aFx:

a fene se tudja, én elviseltem a Casino gyengébb pillanatait, de Niro azért is simán érdemelt egy szobrot, és szerintem a rendezés is eléggé rendben volt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.20. 18:44:04

@indeus:

tény, a Dühöngő bika túlértékelt, cserébe a Taxisofőr meg mélyen alul értékelt, de Niro egyik legütősebb alakítása. A másik ilyen totál alul értékelt filmje az Angyalszív.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.20. 18:46:12

@aFx:

jut eszembe, a Dühöngő bika végén nem véletlenül olyan a monológ, hiszen egy alkoholistává vedlett, szellemileg eléggé leépült néhai bokszbajnok saját szövege: a sok fejütés, amit beszedett a karrierje során, sajnos nem maradt hatástalanul.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.02.20. 19:50:47

@mavo: A Casino speciel egy jó film szerintem. Vagy jót akarsz sok káromkodással? Éjszajai Rohanás. Nálam az a jó film.

A Dühöngő bikát nem láttam, de a Taxisorő és Szarvasvadász után inkább nem próbálkoznék vele. Nagyon kevés film alatt unatkoztam annyira, mint azokon. Pedig nem akciófilmeket szoktam nézni.

Vannak régi és jó filmek. Ezen nem azok szerintem.

indeus · http://kinema.blog.hu 2009.02.20. 20:50:12

@molnibalage: éjszakai rohanás nálam klasszikus. megunhatatlan+a magyar szinkronizálás aranykorából. Kár, hogy Martin Brest a szintén zseniális Asszony illata után később elkövette a borzalmasan nyálas Meet Joe Blacket.

@mavo: Hitchockkal kapcsolatban minden szavad igaz. Gyakorlatilag a mai napig is másolják az Öreget. Szerintem magát a cameo kifejezést is neki köszönhetjük, szinte minden filmjében szerepel egy szösszenet erejéig.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.02.20. 21:11:17

A Joe Black-ben egyetlen jó dolog van. Sinkovits szinronhangja. Nekem nem jött be...

Az Éjszakai rohanás a magyar szinkron miatt akkora ász. Angolul szinte semmi különös nem lenne a filmben. Így viszont nálam isten a film. Megvan DVD-ben. Kell? Ne kérdezd, hogy hogyan szereztem. :)

indeus · http://kinema.blog.hu 2009.02.20. 21:58:51

@molnibalage: nekem megvan. nem kérdezem, mert én is az ezeréves videokaziró digiztem be egy sztereó videóval és remuxoltam belőle dvd-t...

Magukat mind Mosley-nak hívják? :]

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.02.20. 22:24:19

De nekem nem így van meg. Tökéletes minőségben. 1:1, ,int a DVD filmeké. Még a fejezetek is megvannak benne és kétnyelvű! Így sem érdekel? :)

indeus · http://kinema.blog.hu 2009.02.20. 22:40:40

@molnibalage: de igen, írj egy privit plz. thx ; )

strange fruit 2009.02.20. 23:47:40

A Taxisofőr minden idők egyik legjobb filmje.... Borzongató. Hogy lehet unatkozni rajta?

Hitchcocktól egyik kedvencem a Kötél. Aki nem látta, pótolja!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.21. 08:12:16

@molnibalage:

ez már csak ilyen. Az akciófilmek (thriller, bakker, thriller, az akciófilm az a Rambo 27., meg a Borzasztóan szörnyű ökölharc 32.) fúj, a lassú, vontatott filmek az fúj (ne nézz Tarkovszkijt, nem neked való), a Taxisofőr fúj, Hitchcock fúj,még ha nem is láttál tőle semmit, de igazából tényleg felesleges megnézned, mert alapvető hibája az összes filmjének, hogy neked hol túl gyors, hol túl lassú lenne ugyanaz a mozija, és így tovább.

Szerintem maradj a Jóban rosszbannál, csak az akciójeleneteknél halkítsd le a tévét.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.02.21. 10:44:33

Mondatm már, hogy nem akciófilmeket nézek. Egyszerűem szar a taxisofőr az én szemeben. Pont. Néztem és nem szólt semmiről. Nem is tudok visszaemlékezni semmi másra, hogy egy jelenetben JF bámul, De Niro valakit lelő. Meg egy másikban egy rendőrrel beszélget De Niro. Ennyi maradt meg a filmből. Ennyire nem volt benne semmi az én szememben.

Érdekes módon az Ébredések nem akciófilm mégis imádom. Vagy a Remény rabjai esetleg akciófilm? Angyalok városa? Maverick? Tökéletes trükk? Mélység titka? Soroljam még? Egyik sem az a prögős film. Mégis jók az én szememben. Mert nem unalmasak. Jó a párbeszédek benne. A korábban felsorolt filmekben szó szerint semmi nincs. Nem is emlékszem rájuk, hogy mi volt bennük.

TV-t nem nézek nagyon régóta. Ami érdekel azt letöltöm.

Be kellene látni, hogy azok a filmek amik 30 éve jók voltak nem mindig állják ki az idők próbáját. Vannak amik most is jó filmek. Római vakáció, A nagy szökés, Hét mesterlövész, stb. Nekem ezek tetszenek.

Attól mert nekem nem tetszik az általatok annyira nagyra tartott film nem kéne lefikázni az ízlésemet. Mindenki azt nézi ami neki tetszik.

Én meg a sok autóbuzin mosolygok mikor lőerőkről meg szép kinézetről beszélnek. Egy vadászgéphez képes vicc az egész. Szépségben is és tejesítményben is. De ez megint csak az én véleményem, nem ez a mérce.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.02.21. 11:04:39

Nekem a "nekem szóltál?!" van meg a taxisofőrből, de csak azért, mert sokat utalnak rá. Meg Harvey Keitel indiánnak öltözése, meg a nagyon kicsi Jodie Foster, inkább csak érdekesség, inkább olyan szemmel nézem meg, mint amikor Samuel Jacksont keresed az Amerikába jöttemben. A nyomasztósága, meg az ember befordulása meg szociopatává válása nekem annyira nem maradandó. 93-ban az Összeomlás aktualizálta a témát, de nekem még az se. Talán az Amerikai história X-ben öcsike viselkedése már jobban. Ez lehet, hogy korfüggő.

De nem attól jó film, hogy rám hat, hanem hogy sok emberre, vagy mondjuk egy adott korosztályon belül még többre. Ami szar - az tudományosan, vagy a többség szerint szar. Ami nem tetszik - az az, ami szerintem szar. Különbség :) Asszem indeus sincs meghalva a taxisofőrért.

Valóban elöregszenek filmek. Akár humor, akár erőszakosság tekintetében. Pláne társadalomkritika, vagy aktuális közszereplők esetén, ki tudja, hogy valakire, akire utalnak, 40 év múlva is él-e majd a köztudatban. Illetve ha tájékozottabbak vagyunk (pl. az internet miatt) a világgal és az abban előforduló szélsőségekkel kapcsolatban, akkor már messze nem sokkol valami, amin akkor, vagy akár csak 20 éve ki lehetett akadni.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.02.21. 12:24:38

@nosferato: "You talkin' to me? You talkin' to me? You talkin' to me? Then who the hell else are you talking... you talking to me? Well I'm the only one here. Who the fuck do you think you're talking to? Oh yeah? OK."

indeus · http://kinema.blog.hu 2009.02.21. 16:39:20

@molnibalage: én minden szavaddal egyetértek. A Taxisofőr már rég elvesztette az erejét, hogy úgy mondjam elolvadt, elvesztette aktualitását. Ami akkor kemény volt, most már nem az. Ha már itt tartunk a Futballmaffia vagy a This is England sokkal keményebb.

A Rambo első része például nem vesztette el az erejét. Még mindig nagyon jó, nem érzem cikinek így húsz év után sem. Hitchock legtöbb filmje szintén jó, örökérvényű témához nyúlt. Ráadásul úgy, hogy az még most is lebilincselő. Nem véletlenül lopnak tőle még most is. Azt hiszem Tarantino mondta, hogy mindenki lop, csak valaki bevallja : )

A Taxisofőr, a Dühöngő Bika, a Casablanca, a Ragyogás, a Dog Day Afternoon, a Planet of Apes mind-mind olyan filmek, amik szerintem már egyáltalán nem jók, csak a legtöbb kritikus nem meri lefikázni, mert akkor mindenki megkövezné, hogy "Figyelj már hogy mondhatsz ilyet a Casablancára, hogy szar? Eszednél vagy?" A legtöbb jóérzésű, egészséges kritikai érzékkel rendelkező filmrajongó sokszor igenis érzi ezek a filmek már nem annyira jók, csak nem merik bevállalni saját véleményüket.

Legjobb példa erre a VOX mozimagazin ún. 25-ös toplistái (már ha ismeri egyáltalán valaki : ) Olyan filmeket tesznek az első helyre, hogy csak nézek és nem értem.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.21. 17:48:04

@molnibalage:

"Mondatm már, hogy nem akciófilmeket nézek."

"Érdekes módon az Ébredések nem akciófilm mégis imádom. Vagy a Remény rabjai esetleg akciófilm? Angyalok városa? Maverick? Tökéletes trükk? Mélység titka? Soroljam még? Egyik sem az a prögős film."

Érdekes. Nem nézel akciófilmet, mégis imádod, ami nem akciófilm. Nagyon konkrét csávó lehetsz.

Pláne, hogy direkt írtam: az akciófilm az a Rembóú egy-ötszáz, a Dály hárd egy-hetven, meg persze tetszőleges Sztívön Szedál vagy Csák Móritz film.

A taxisofőr valóban nem akciófilm, ezt eltaláltad, indulj sok műveltségi játékon ennyi tudással, ellenben nem neked szól, ami szerencsére nem a film hibája.

Mondok egy furcsa dolgot: egy film képekre épül alapvetően, tehát ha kevés párbeszéd van benne, attól még lehet jó. Persze csak annak, akinek nem a párbeszédektől lesz értékelhető egy film, mert annak a filmművészet háromnegyede, de lehet, hogy kilencven százaléka eleve nézhetetelen szar.

Tarkovszkij kifejezetten elenjavallt neked, túl sok benne a kép és túl kevés a hű de jó párbeszéd. Na jó, a kedvedért egyszerűen szar.

Mondom: Barátok közt vagy Jóban rosszban, Heti hetes, szilveszteri kabaré. Nem a sok szar kép, hanem a fasza párbeszédek adják ezek lényegét, az pont neked való mind.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.21. 17:49:38

@nosferato:

Harvey Keitel stricinek van öltözve a Taxisofőrben, mert a szerepe szerint az, a zingyán az de Niro a dakota frizőrrel. :-D

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.21. 17:53:44

@indeus:

ez egy nemzetközi kritikusmaffia, bizony, jól látod. Nem merik lepontozni a mocsokszar régi filmeket, mert gyávák, fúj, és nem emelik az egekbe a filmművészet olyan káprázatos állócsillagait, mint a Rambo.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.21. 17:58:28

@molnibalage:

"Én meg a sok autóbuzin mosolygok mikor lőerőkről meg szép kinézetről beszélnek. Egy vadászgéphez képes vicc az egész."

Akkor utazz vadászgéppel, neked az való ...

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.02.21. 18:02:23

@mavo: na! én szeretem a Rambo-t és a Die Hard-ot! Megint ott tartunk, hogy az ízlésről vitatkozás megöli a bulit! Szeretném, hogy itt mindenki nyugodtan elmondhassa a véleményét, még akkor is, ha MÁS. Buta, okos, filmszakértő és filmkritikus egyaránt. Ne hurrogjuk le egymást...Plíz.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.21. 18:19:56

@indeus:

tényleg, érdekel, MELYIK Majmok bolygója elavult számodra? Az eredeti1968-as Charlton Hestonnal, az utána kizárólag a bevétel kedvéért forgatott plusz négy rész borzadály, vagy a Tim Burton-féle vicces kis remake 2001-ből? Csak hogy tudjuk, miről vitatkozunk.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.02.21. 18:25:11

fú de megnézném most az összeset egyben! :))
A Marky Markosat nem láttam.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.21. 18:35:57

@Interstellar Overdrive:

Én pont viccesnek tartom, ahogy a high class művészet lenézi a csúnya megélhetési popot. Lásd a valamiért ma is alkalmazott KOMOLY- és KÖNNYŰzene kifejezéseket: Bandi komoly gyerek, Józsika meg könnyű. Áhán. Fasza. Meola vacak könnyűzene, Kacsóh Pongrác meg emelkedett komolyzene, hogyne,hogyne.

A "szépirodalom" kontra "lektűr" vitától is röhögőgörcsöt tudok kapni: ha Móricz, Bródy, Jókai a szépirodalom és pl. S. King a lektűr, akkor bocs, de én a lektűrt szeretem, a szépirodalomtól meg kifordul a belem. Ja, ha ellenben Heller, Updike, Lem, Vonnegut ,Hasek, Poe, Bierce, O Henry és még sokan mások a "szépirodalom", akkor meg mégis imádom a szépirodalmat.

Írtam már valaha, hogy utálom a kategóriákba gyömöszölést?

Alapvetően semmi bajom azzal, ha valaki Rambót meg a Die Hardot szereti - eleve melyik részt, ugye. A Dallasnak is vannak értékei, meg a századik Dzseki Csennek, meg a Barátok köztnek is.

Csak ne má' a Trabantból fikázzuk nagyképűen a Royce-ot, hogy nincs az a fasza durrogós hangja, amitől autó az autó, mert egy bizonyos szint alá megyünk. Ha Závadát fitymáljuk, ne a múlt havi Romana füzet legyen a pozitív példa mán ...

Há.

indeus · http://kinema.blog.hu 2009.02.21. 19:22:11

@mavo: A Rambo-t nem is kell az égbe emelni, mert annyira nem jó és nem is azért csinálták, hogy filmfesztekre jelölgessék. Viszont még mindig vállalható, ellentétben mondjuk a Planet of Apes 1968-as változatával, amin enyhén szólva megmosolyogtató. Pedig akkor komolyan gondolták.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.21. 21:30:20

@indeus:

attól függ, mit nézünk. Ha a sztorit, akkor az a fos 1968-as Majmok bolygója, ó, akarom mondani Plenötövzöéjpsz, mert angolul mennyire kúlabb, máig megállja a helyé. Most hogy a Die Hard 4.0 összecsapott cgi-je ( a vadászrepülős-kamionos jelenettől röhögőgörcsöm lett, annyira amatőr lett a kivitelezése) ötször durvább, azt ne emlegessük, és azt se, hogy a Plenötövzöéjpsz ötvened annyiból készült, azt se.

Persze, technika az változik. Ha a technikai kivitelezést nézem, Hitchcock legtöbb trükkje is elavult, nem?

Ha sztori? Boulle nem volt egy rossz író, sőt. Az 50-60-as évek szájbarágós nemzedéke volt, de abból pl. egy Asimovnál ötször jobban ÍRT, holott Asimov a mai napig hájpoltabb, és megmondom őszintétn, Boulle-t visszaolvasni nem gáz, Asimov viszont nem tizenévesként olvasva már kacagtatóan didaktikus. Na jó, nem kacagtatóan. Röhejesen.

És ugyan 68-ban lebutították kicsit Boulle sztoriját, 2001-ben még durvábban lebutították, mert akkorra már az eksön és a láv fontosabb volt.

Tényleg nevetséges, hogy a 2001-es remake mennyivel szarabb, holott korszerűbbnek kellene lennie, és Tim Burtontől is többet várt az ember.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.02.21. 23:00:27

@indeus: Az imdb top 250 listája is elég érdekes. A fele szerintem nem oda való...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.02.21. 23:03:40

@mavo: Az írásodból az jött le, hogy szerintetek nekem azért nem tetszik XY film, mert akciófilm rajongó vagyok. Nem vagyok az. Nem is állítottam, hogy a Taxisofő az lenne te szerencsétlen.

TV-t meg nem nézek szinte soha és végképp nem a két kereskedelmi szart.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.21. 23:38:21

@molnibalage:

"Az írásodból az jött le, hogy szerintetek nekem azért nem tetszik XY film, mert akciófilm rajongó vagyok."

Mindenki hülye, csak te vagy zsákos bácsi.

"Mondatm már, hogy nem akciófilmeket nézek."

"Érdekes módon az Ébredések nem akciófilm mégis imádom. Vagy a Remény rabjai esetleg akciófilm? Angyalok városa? Maverick? Tökéletes trükk? Mélység titka? Soroljam még? Egyik sem az a prögős film."

Na, szóval ezeket a beírásaidat leszartam, sőt kiforgattam, és bizonygattam, hogy akciófilm rajongó vagy. Most jobb?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.22. 08:43:31

@mavo:

áh, elnézést mindenkitől, én voltam a hülye, néha nem nézem meg, kivel állok le vitatkozni.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.02.22. 09:09:25

@mavo: Bírom az ilyen nagyképű hozzászólásokat? Miért van az, hogy a blogot író emberek 1/3-a alsó hangon pöffeszkedő hülyegyerek?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.02.22. 10:04:21

Te kezdtél kötekedni. Viseld követketményeit. Érdekes módon indeus-szal normálisan lehet beszélgetni.

indeus · http://kinema.blog.hu 2009.02.22. 10:33:41

@mavo: ez egy filmes fórum, ne személyeskedj plíz. vitatkozni lehet kulturáltan is. ha neked nem megy, inkább hallgass. kösz

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.22. 10:54:37

@indeus:

én nem szeretnék.

De tudod a vitakultúra ott kezdődik, hogy nem forgatjuk ki a másik mondókáját. A tenyérbemászó stílust még elviseli az ember, de ezt már nem.

Ismétlem, én voltam a hülye, hogy szóba elegyedtem vele, mea culpa.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.02.22. 11:36:33

NA, kapitány a hídon! Osztályfőnöki óra és én vagyok az osztályfőnök! Tegnap már hajnali 3-kor meg akartam tartani, de mivel a családon belüli erőszak nagy része ittas állapotban történik, gondoltam nem teszem meg.

Mindenki szépen lehiggad, a válasz erre funkciót értelmes célokra használja, vagy írnom kell egy felhasználói útmutatót? Átolvastam újra az egész hozzászólás rengeteget és rögtön ítélő bíróságom úgy döntött, HOGY SZÉPEN mindenki leszáll a másikról.

Molnibalage! Nem szeretném, ha benned (vagy bárkiben) az maradna, hogy itt bárki szarfej, vagy nagyképű, vagy pöffeszkedő! Elnézést, ha bárki, akinek hozzászólása kékkel látszik itt megkarcolt, megsértett! Tényleg.

Azt hiszem elmondhatom, hogy a B-oldalon sem a cikkekben, sem a hozzászólásokban nem a kritika, az alázás, vagy az odamondás a jellemző hangnem. Ezt továbbra is így akarjuk csinálni.

Mavo! Mivel te ide kékkel írsz, az JELENT VALAMIT, befelé, kifelé, e szerint kell viselkednünk. Nem csak az igazság, vagy értelem, vagy a hozzáértés számít e szín mögött.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.22. 15:57:31

@Interstellar Overdrive:

én már korábban elismertem, hogy nem kellett volna, teljesen jogos, amit írsz, csak nem kicsit feltolja az ember agyát, ha valakinek az érvelési rendszere kábé annyiból áll, hogy ez szar, az szar, meg az is szar.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása