Röyksopp: új album

Röyksopp: új album

2009.03.22. | Horváth Oszkár

Holnap jelenik meg a duó harmadik stúdióalbuma - mit érdemes róluk tudni? Leginkább azt, hogy tisztában vannak a zenéjük hangulatával, és jelentősen hozzájárul a sikerükhöz, hogy ezt mindig vastagon alá tudták húzni egy azzal kongruens videóval. Olyannal, amibe az ember legalább annyira belebambul, elveszik benne, mint a downtempo zenében. Mintha a lányt, aki tetszik, nézném mozdulatlanul, ő pedig hagyná, hang nélkül. Hang helyett érzések, amelyek közelébe a Röyksopp el tud repíteni.

Nem késő: a két norvég zenész, Torbjørn Brundtland és Svein Berge korábbi közös élményeiken felbuzdulva 1998-ban álltak össze újra, és 26 évesen, 2001-ben adták ki az első Röyksopp albumot. A formáció elnevezése amúgy egy gombafaj, a szóvicc kedvelőknek örömet okozó "füstgomba" neve (puffball), ha hiszitek, ha nem, a norvég szót még barátságosították is, hogy könnyebb legyen leírni: røyksopp vs. röyksopp! Sokat segítettek.

Néhány példa a vizualitásra a sikeresebb számoknál:

  • Az Eple (alma) című szám klipjében 70-es évekbeli fotókat válogattak össze nyaralásokról, telelésekről, utazásokról. Bár Nyugatról van szó, azért a régi Volvo is megadja azt a hangulatot az élénk színekkel, trapéznadrágokkal és frizurákkal társítva, mint nálunk a Zsiguli. A klipben folyamatosan képekre közelítenek vagy éppen távolodnak, és mindig egy kép kis részletéből fejlődik ki a következő fotó. Ez nem volna ennyire hatásos, ha nem olyan időből származó képekkel csinálnák, amikor ilyen stílusban még kevesen vágtak videót.
  • A Poor Leno-ban egy veszélyeztetett, általában párban előforduló (kitalált) állatfaj egy szem példányának rövid szabad életének utazását követhetjük végig, fogságtól fogságig. Nem mennék bele elemzésekbe, hogy mit jelent a videó, vagy az, hogy egy beöltözött kis embernek tűnik a magányos főszereplő. A felgyorsított (time-lapse) videókat keverték össze kicsit a képregények, kicsit a meserajzfilmek világával.
  • Egy harmadik stílus a Remind Me: a repülős menekülési útvonal diagramok, minden igényen túlmenő vállalati prezentációk, biológia albumok, piktogramok és a Sim City világát idézi. Miközben bemutatja a szereplő egy napját, random részletekbe megy bele: az utasok százalékos megoszlása közlekedési eszközök között, vasút áramvonalassága, hogyan jut el a tej a termelőtől a shake-be, ki hova jár ebédelni délután 1-kor... hülyén hangzik? Nem az. Varázslatos, és egyúttal a 2002-es MTV Europe Music Award nyertes videója.

Meghallgattam az új albumot, kicsit björkösebb, kicsit tuctucosabb, de ugyanaz a Röyksopp sound, énekhangok, élesen kiemelkedő dobok és a dallamosság megtalálható benne, és az utolsó három számban megnyugvásomra visszaköszön az első album hangulata.

És egy svéd remake (zene: Slagsmålsklubben)

Számomra a Röyksopp az az elektronikus zene, amit nemcsak a keverés és a jó sound tesz azzá, ami, mint legtöbb esetben. Bár az sem kevés, ha a tisztán akusztikus zenét játszók éppen itt járnak a cikkben, talán nekem elhiszik: ütős és esztétikus elektronikus zenét készíteni embertpróbálóbb (emberebbet próbáló:) feladat, mint jól gitározni egy jó zenekarban. Bár a nyugalommal és a hivalkodás nélkülözésével jellemezhető downtempo zenéről van szó, ez helyenként mégis tud hangos és felemelő lenni, és ami szintipopossá teszi, az az, hogy feltűnően dallamos. Szerintem van benne egy lapát Depeche Mode is, és ha ez mond valakinek valamit, egy kis hangulat Skaven és Purple Motion munkájából, akik az underground szoftveres zeneszerzés egyik elmozdíthatatlan sarokkövét fektették le 1993-ban. Az ének alatt van dallam, a dallam alatt vannak akkordok, az akkordok alatt van dinamika, a dinamika alatt pedig van lélek.

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr971000588

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spamdog · http://www.szorfdeszka.hu 2009.03.22. 14:40:29

És persze van bennük egy kisebb lapát Chemical Brothers is. (Hajlamosak az elszállásra - zenei értelemben)

Gyikarc 2009.03.22. 20:44:21

Ne haragudj, de a chemical brothers-t tavolrol sem lehet egy lapon emliteni a royksopp-al, eg es fold.

dH2K · http://dh.squidcode.com 2009.03.22. 21:20:24

Klassz, h A Future Crew-t felhoztad. A scene zenészek valóban evolúciós lépcsőt jelentettek az elektronikus zene fejlődésében. Röyksopptól az első album (első video) isten, aztán amivel később próbálkoztak, hát, bárcsak ne tették volna. Kiváncsi leszek az újra.

Drout 2009.03.22. 21:26:52

Hallod, Skaven és Purple Motion említéséért megkapod a csillagos ötöst! Kár, hogy nem sokan tudják kikről van szó. Kirázott a hideg egy pillanatra, veszem is elő a PANIC.S3M-t.

Drout 2009.03.22. 21:27:40

Már legalább két olvasód tudja :)

Kúrcsány Ferenc 2009.03.22. 21:38:22

Egy rakás szar az új cucc.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.03.22. 21:51:07

@dH2K: @Drout: Nagyon nagy volt újranézni a 2nd realityt, mióta semmilyen DOS programot nem futtatok, nem láttam. Kedvenc részek 5:12 és a 6:58 utáni "szólók", illetve a végén a lassítás (8:50) - mindez dolby surroundban, eszméletlen. Kár, hogy a youtube 10 perces korlátba az end credit már nem fért bele.

Az is kár, hogy kevés embernek tudom elmagyarázni, mit jelentett 1993-ban a szedett-vedett szar gépeken, a Playstation1 megjelenése előtt egy évvel, bármilyen 3D gyorsítás nélkül megcsinálni ezt a 10 perces animációt egy másfél megás programban, amiből 900kB-ot csak a hangminták emésztettek fel. Soha nem érdekelt eléggé a programozás, látszik is, hogy a zene jobban megragadott, de ez az egyik legjobb példája annak, hogyan lehet valamit nem izomból, hanem ésszel megoldani.

Aki szeretné átélni, képzelje azt, hogy mondjuk egy 1978-as valamit néz.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.03.22. 22:27:13

@nosferato: a demo halott. Bár gyönyörű cuccok vannak activX-alá, az már rég nem ugyanaz. A gyorsítókártyás korszak óta nem is érdekel az egész.

A posthoz amúgy nem sokat tudok hozzászólni, hacsak annyit nem, hogy a Remind Me nagyon állat, a klippje lenyűgöző, órákig el tudtam bámulni. A zene érdekes, mert az albumon teljesen más hangszerelésű, mint ami a klipp alatt van.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.03.22. 22:30:59

LOL
Mekkora már az a piroska és a farkas klip...

ubermorlock 2009.03.22. 22:36:43

Dehát már az első dal klippje is megjelent a Juniorról, a Happy Up Here. Sztem sikerült helyrehozniuk az előző album semmilyenségét. Onnan csak a what else is there, amivel nagyot csináltak, innen meg kifejezetten sok nagy dal van. A Happy Up Here egyből a fülembemászott (a klippje meg egyszerűen remek); olyan mintha egy játékban baktatnék :).
A Tricky Tricky-t és a Röyksopp Forevert tudom még nagyon meleg szívvel ajánlani :)

Sákif za morro? 2009.03.22. 23:05:43

Milyen holnap jelenik meg az album? Két napja belerohadt a lejátszómba a cd.... :-o

Szerintem kiváló lett a lemez. Már az első hallásra is nagyon bejött. De lehet csak az elfogultság beszél belőlem, nekem az összes lemezük nagyon tetszik. Mindez úgy, hogy alapvetően szepultúrás vagyok.

Önjáró Talajgyalu 2009.03.22. 23:28:57

Eh, marmint harom ember tudja miaz a Skaven vs. PM... :) Csak megzavartak vagy egy orara a postolasban. :D

Önjáró Talajgyalu 2009.03.22. 23:33:21

@Before: Azert 2008-ban C64-re, es ugy 2003-2006 tajan Amigara voltak olyan demok, amitol szetcsusztam. (peldaul C64: Edge of Disgrace, Amiga: The Black Lotus osszes muvei) A PC-s demozas mar tenyleg nem ugyanaz mint egykor, de mas platformokon meg talalhat az ember nagy josagot. (Ja es igen, azert a 4K meg 64K introk kozott meg PC-n is talal az ember olyat, amitol szedegedheti az allait. Ott tovabbra is kokemeny tudas van, nem tehetsegpotlas... :)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.03.22. 23:36:17

Igazából a wikipédián kotorásztam a klip miatt 1-2 hete, amikor a bejegyzést írtam, és akkor láttam, hogy március 23 a megjelenés, ezek szerint előbb kijött. Nagyon szép karmikus kacsintás viszont, hogy pont ezzel egyidőben az indavideo "featured" videója ez a piroskás buszos, azt ott találtam, tök véletlenül pont ma.

Sákif za morro? 2009.03.22. 23:46:00

Szerintetek a Slagsmålsklubben-SMK hittar munspelet nem tartalmaz nyomokban egy kis Korda féle Mamma mariát?

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.03.23. 00:22:06

Bármit tartalmaz, én nem kérem a receptjét! :) De igen, a dallam emlékeztet Ricchi E Poverire, de még akár egy kis Induljon a banzáj is van benne, nem firtatva a sorrendiséget.

Ez így eredetiben megér egy misét (1982):
www.youtube.com/watch?v=NStmoHVX0xE

Sákif za morro? 2009.03.23. 00:27:24

@nosferato: Ez a Korda gyerek megérdemelne egy alapos verést, amiért egy nyilvánvaló plágiummal (is) keresi a kenyerét.

Igen, az Induljon a banzájban is van valami... Más is érez itt izzadtság szagot? :-D Ákos becsületére legyen mondva, az ő munkásságukban volt valami eredeti.

airel 2009.03.23. 00:47:42

egyszerűen tökéletes az új album. és milyen jó, hogy a soundon élőben halljuk őket!

Sákif za morro? 2009.03.23. 01:56:45

Ez is érdekes zene: www.youtube.com/watch?v=_VLnLs_-Ez4&feature=related

Ebben a zenekarban énekel az a csaj, aki a What else is there-t énekli.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.03.23. 07:46:19

@Önjáró Talajgyalu: persze, a nem változó platformokon még van esély jót látni. De engem alapvetően a pc érdekelt. 64K-s intrót láttam 1-2 éve, nagyon klassz volt, de már nem lehet szétválasztani, mennyi belőle a saját cucc és mennyi a kész...

trx · http://www.conspiracy.hu/ 2009.03.23. 08:59:03

halló.
röyksopp nagyonállatjó.
Demoscene párhuzam sokcsillagos ötös.
:)

De ha legközelebb megaklasszis demót linkelsz, akkor capped.tv... :)
capped.tv/playeralt.php?vid=1210750466-1-0
1. fent van az egész, 2. jó minőség. :)

2004-ben amúgy találkoztam PurpleMotion-nel Helsinkiben Assembly-n. bebebeeee :)

Before: conspiracy.hu :) ha már 64k, ha már Magyarország. :)

trx · http://www.conspiracy.hu/ 2009.03.23. 09:00:23

ja, és már 4 ember a Skaven&PurpleMotion ismerésre.... :)

artifex · http://www.amywinehouse.co.uk/ 2009.03.23. 09:23:48

Demókból a skandinávok mindig is jók voltak, szerintem nagy részük különböző (jó eséllyel ismert) zenekarokban keresi manapság a kenyerét. Demo érzés hasonló a The Knife és a Fever Ray esetén is. És sajnos valóban nehéz összehasonlítani a régi demókat a maiakkal, amikor a 3D része az szinte biztos, hogy valami DirectX cucc, "csak" a logikát kell megoldani, lásd nosferato hozzászólása.

pasztasutta (törölt) 2009.03.23. 09:24:12

Tobbek kozott 2nd reality miatt kattantam ra az elektronikus zenere 93-ban (+ LTJ Bukem - Music).
Az uj Royksopp album pedig szerintem nagyon jo. Ne varjuk toluk, hogy az Eple hangzasat ismetelgessek orokke. Az Understanding-hez kepest viszont konnyebben befoadhatoak az uj zenek, de a dallamvilag, hangulat es a minoseg abszolut Royksopp™.

artifex · http://www.amywinehouse.co.uk/ 2009.03.23. 09:25:46

Jut eszembe, az Apple nem perelte be őket az Eple miatt? Mert az utóbbi időben ez kedvenc szórakozása.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.03.23. 09:35:24

@trx: cseréltem a linket. Fapados, de jó, és fullscreenben egész jól visszaadja az eredeti érzést :) Előtte azért rákerestem a vimeo.com-on, nekem az a kedvencem, ennek ellenére mindent automatikusan youtube-ról teszünk be, ott nem tart 1 napig megtalálni.

@artifex: ezzel az erővel beperelhetnék Dr. Albant is, mert azt mondja a No coke elején, hogy alma! (www.youtube.com/watch?v=oeWxurFbJRs - "all massive hold tight" :)))) Kéne szólni nekik. Meg a Szomszédokat.

kariking · http://ralialfa.blogspot.com 2009.03.24. 10:52:31

Méltatlanul marad ki a király videók felsorolásából a What Else Is There:
www.youtube.com/watch?v=nsOJYRVSoGA&feature=related

Amiben ugyan a The Knife énekesnője dalol, de azért igazi Röyksopp a zene.. vagy nem... de a videó azért üt :)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.07.17. 10:34:36

@Bögrecast: mennyire rá van állva a srác a pezsgőre? :) A végén is bemodoroskodja. Állat jó a zenéjük, a koncerten nekem és a közönség nagy részének kimaradt a megőrülés, de jó volt hallani itthon.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása