TOP5 bringás szám EVÖR

TOP5 bringás szám EVÖR

2009.04.19. | Horváth Oszkár

Egész évben megy a MASS-telenkedés, ma viszont végre újra megmutatta magát a biciklis társadalom a városnak. A Critical Mass felhívja rá a figyelmet, hogy nem összesen az az "egy hülye biciklis" van, aki "mindig" pont előkerül, és megelőzöd nagy nehezen, miközben balról a barom nem enged át a belső sávba, és örülsz, hogy nem ütötted el szegény kerekezőt. Erre a pirosnál elmegy meletted, hogy még egyszer meg kelljen előznöd, mire megszabadulsz tőle. Nem, nem egyedül van. Több ezren vannak.

B-oldal City nyugati testvérvárosa Amszterdam, ahol a biciklis az úr. Az autósoknak egyáltalán nincs riszpektje, a jelzőlámpák sem nekik szólnak, mint amikor a tanár azt mondja óra végén, hogy "a csengő nem a diáknak szól, a csengő a tanárnak szól". Utána jön a táplálékláncban a gyalogos. Erős réteg, de nem elég erős. Nála erősebb a villamos. Ezt azért emelem ki, mert van olyan sétálóutca, ahol minden átmenet és járda és kijelölés nélkül egyszercsak jön egy böszme nagy kék-fehér kombínó, és ha nem vagy olyan állapotban - márpedig nem vagy - könnyen alákerülhetsz. A villamos úgy nem játék, ahogy bizonyos székelyek szerint a medve: "A nő nem ember, a sör nem alkohol, a medve nem játék." De akinek mindenben igaza van Amszterdamban, az a biciklis. Több bicikli van, mint ember, mégis lopják, szóval hihetetlen.

Számos okot tudnék felsorolni, hogy miért nem járok mindenhová bringával, de egyik sem ok arra, hogy ne tartsam ezt tök jó dolognak. Végigbringáztam az első 20 évemet, ezért nincs piszkafa lábam, amiért hálás vagyok. Csepel (kicsit Harley kinézet gondolás), BMX (kontrás rosszabbnak számítás), mountain bike (sík terepen 48 különböző sebesség fontosnak vélése) útvonalat sikerült bejárni, és mivel egyszer sem ütöttek el, én is próbálok autósként

  • senkit nem lekaszabolni, letolni,
  • úgy megállni a lámpánál, hogy elférjenek mellettem, nem ráhúzni az autót, 
  • meg mondjuk nem kiszállni parkolás után nagy lendülettel pont egy kerékpáros elé :))

Ennél többet nem is kell tennünk, csak örülni, hogy aki megengedheti magának a felhajtott nadrágszárat a munkába járáshoz, az választhatja ezt, és csinálhatja. Ez is hozzá tartozik ahhoz, hogy igazi mai európai város Budapest. Küldenék ebből az alkalomból 5 számot a bringásoknak out there, és mindenkinek, aki szereti, valamint azoknak, akik nem szeretik és amúgy is otthon ülnek vasárnap.

TOP5 bringás szám a hétvégére:

  1. BMX banditák soundtrack
  2. Queen - Bicycle (eredeti, betiltott klip!)
  3. Kraftwerk - Tour de france
  4. Pink Floyd - Bike
  5. Plastiscines - Zazie fait de la bicyclette :))

Azért a bringás zene lista nem teljesen evör... de MASSZív. Végül egy kis bónusz - 5 film, amelyben meghatározó biciklis jelenet volt, ami talán súg egy kicsit, mit gondoljunk a bicikliről:

  1. E.T. hazatérése
  2. Butch Cassidy és a Sundance kölyök
  3. Az élet csodaszép
  4. Jóbarátok
  5. Kincsvadászok

Persze nem elfelejtve a kifejezetten cangás filmeket, mint a Az utolsó gyönyörű nyár (Breaking away) vagy az Ezüstkerék (Quicksilver). Két kerék mind fölött, két kerék kegyetlen, kettő a sötétbe zár, bilincs a két kerék.

TOP5 bevonuló zene EVÖR | Szágáboná kundzsáni vená

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr301074201

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: B-oldal » Budapest nyáron sokkal szabadabb 2009.05.25. 08:16:08

[...]Lássuk, miről is van szó: TOP5 bringás szám EVÖR | A[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.04.19. 16:50:19

nosferato Uram! Hozzátenném két kedvencemet:

Echoes & the Bunnymen - The Killing Moon
The Church - Under the Milky Way

Szerintem ahogy a Donnie Darko elkezdődik a földön fekvős versenybringás jelenettel, az beszarás, és el se tudom már képzelni, hogy a Director's cutban milyen lehet a Never tear us aparttal.

És hát a végzetes halloween-party... a zene tette a filmet ekkora sikerré.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.04.19. 17:09:00

A Donnie Darko sztori amúgy is óriási, de egy jó soundtrack bármilyen filmből 2x olyan jót csinálhat, illetve egy semmilyen soundtrack óriási pazarlás, lehetőséggel nem élés. Jogos a bringás jelenet miatt :)

És az eredeti Mad World a Tears for fearstől? Ez a magánvéleményem, de mennyire rossz? És hány szám van még, ami sokkal jobb lenne mínusz 10 BPM-mel... a hangszerelése a kornak megfelelően jó, csak el van kapkodva.
www.youtube.com/watch?v=20qZtnODB0w

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2009.04.19. 17:13:51

Talán rámondható, hogy bringás jelenetként ütött Jackie Chan A nagy balhé c. filmjében ez is: www.youtube.com/watch?v=Aq9btr-lnBc

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.04.19. 17:15:25

@nosferato: a Tears for Fears itthon az egyik leginkább (méltánytalanul) hanyagolt, de csodálatos együttes. A Mad World eredetije + a Head over Heels (tőlük az én kedvencem) a 80-as évek top 5 száma közé simán bekerül nálam.

Ha már slágerlistázunk :-)

A Michael Andrews-féle nekem nagyon nyavalygós, na meg az amerikai akcentus miatt se tetszik annyira. Zongorázni viszont tényleg könnyebb :D

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.04.19. 17:25:47

"nem összesen az az "egy hülye biciklis" van, aki "mindig" pont előkerül, és megelőzöd nagy nehezen"

Pontosabban: nem az az "egy hülye biciklis" van aki elszáguld melletted a 4-6 villamos sínén miközben te a szokásos körúti dugóban eszed a kefét :))

Köszi a postot, kapóra jött ugyanis amennyire a technika ördöge engedte, rögzítettem az utv.hu térfigyelő kameráinak képét a CM útvonalán, és épp kerestem hozzá valami aláfestő muzsikát.

n0b4d11 2009.04.19. 17:38:04

uhh nekem most jutott eszembe egy idevágó film(es jelenet), amiben Terrence Hill egy szerencsétlen "értelmiségit" alakít, aki a vidékre kerülve szembesül először az "élettel", és ebben a filmben ő végig biciklivel jár (összehajthatóval!!!!!).

Nem tudna vki segíteni megmondani a címét?

cato fong 2009.04.19. 17:41:51

van köztük olyan, ami nagyon ott van a szeren, pl. a Butch Cassidy és a Sundance kölyök.
de ha már bringás klip, akkor The Smiths "I started something I coudn't finish". Morrissey és hasonmásai Manchestert tekerik körbe. youtubeon nem találom hirtelen, pedig a múltkor még láttam.

@Modor Tibi:
milyen jó csapat a Church, a Starfish album tökéletes. teljesen off, de el kell mondanom: kb. 2 éve (nem sokkal azelőtt, hogy a Gödörben játszottak) egy barátom felfigyelt a T-Com egyik tv-reklámjára, ahol valamelyik Church számból volt a zene. valamiért azt gondolta, hogy ez biztosan nincsen rendben, írt a Church managementnek, és kiderült, hogy jogosulatlanul használták a számot, valamit fizetett is a matáv az együttesnek.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.04.19. 17:58:39

A mostani T-Home reklámban is nagyon ott van a Lisa Mitchell - Neopolitan Dreams, amikor a kamera forog a ház és a kert "körül". Ez valami ausztrál megatáros láNka, bővebben nem is biztos, hogy érdekel. Ez jól eltalált szám. Tévéreklám és tévéműsor esetében pedig már szokás jogdíjat fizetni... a többinél csak illik.

@n0b4d11: megvan ez a Terence Hill film, még talán valami hülye kalapja is van, és halálra cikizik :) Az Én a vízilovakkal vagyokban és a Don Matteoban is van bringája. De amit te mondasz az a Vigyázat, vadnyugat! Linkelném a port.hu-ról, de annyira tré URL-eket ad, hogy nem csinálok nekik reklámot.
us.imdb.com/title/tt0068524/

damien-x 2009.04.19. 18:11:01

szerintem kicsit kapcsolódik a témához:
www.youtube.com/watch?v=WQ3m-zrALJo

Rálf atya 2009.04.19. 19:07:37

A film témakörhöz:
Hajtás Pajtás menni Amerika
Még a tv-ből vettem fel VHS-re, most digitalizáltam, biztos ami biztos, tuti nem jön ki DVD-n.
Zene témához sajnos semmi nem jut eszembe, csak a Rózsaszín Pitbull "ne legyé má genyó! (Add kölcsön a bicsajod!)" lemeze.

Telepito · http://telepito.dolgok.com 2009.04.19. 19:19:33

Az E.T. jelenet valóban fantasztikus!

repp 2009.04.19. 19:25:01

Ne feledjük el a klasszikus "Óz, a csodák csodája", vállalhatatlanul ijesztő jelenetét, amikor a gonosz tanárnő/boszorkány beteker egy bicajjal, és nagyon fenyegető zene dübörög közben...

Gyermekkorom meghatározó sokkélménye volt.

Martian (törölt) 2009.04.19. 19:27:17

A legvérpezsdítőbb bringás videók itt vannak:

www.digave.com/videos/index.htm

:))

horzol 2009.04.19. 19:31:02

Kihagyhatatlannak érzem a Top 5-ből a Style Council "My ever changing moods" című számát az eredeti videoval!!!

Chupa (törölt) 2009.04.19. 20:19:21

Flashdance... A világ legjobb feneke egy biciklin. What a feeling.

BringaTó 2009.04.19. 21:24:44

Ha nem csak Budapesten bringáztok: www.bringato.hu
Sok videó, értelmes időtöltés.
Gyertek velünk pl. a Balatonra!

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.04.19. 22:06:26

Amúgy a mai napon a nevem: Interstellar Overdose

csöcsfej 2009.04.20. 03:20:27

@nosferato:

ez bazdmeg nagyon adja....1000 köszönet!

cziczmiczpindur 2009.04.20. 08:20:31

Jövök megint a kis romantikus lelkemmel: az Angyalok városa? Meg Ryan bringával jár dolgozni, és aztán a végén is bringával megy az erdei úton, ahol.....(hüpp-hüpp)

mama ottmarad 2009.04.20. 12:58:31

Szerelmes biciklisták
fekete-fehér magyar játékfilm, 100 perc, 1965

rendező: Bacsó Péter
forgatókönyvíró: Bacsó Péter
zeneszerző: Fényes Szabolcs
operatőr: Illés György
látványtervező: Romvári József
vágó: Boronkay Sándor

szereplő(k):
Uri István (Bence)
Tahi Tóth László (Albert)
Orbán Tibor (András)
Káldi Nóra (Eszter)
Szilágyi Tibor (Béla)

Tegnap ment a Filmmúzeum csatornán :)

mama ottmarad 2009.04.20. 13:20:10

Tudja valaki, hogy kinek az előadásában szól a filmben a Te szeress legalább c dal, amit Ambrus Kyri, Koncz Zsuzsa, Mary Zsuzsa és Mikes Éva is elénekelt?

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.04.25. 11:32:33

@dobákpeti: ;) Tenkszju! A Forrest cikk turulmeme megosztásáért szintén.

Kopi3.14 2009.05.29. 15:27:31

Hmm. Volt még két klasszikus kerékpáros film, egyik asszem Coppiról szólt, a másik meg a bicikliversenyző magányossága vagy a Vízhordó vagy miylen néven futott. Valaki tudna segíteni? Esetleg torrent is jöhetne melléjük, egyiket sem láttam sajna.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása