Magyar rock himnuszok

Magyar rock himnuszok

2009.04.21. | Péter Bócsi

Nem is olyan régen több-kevesebb sikerrel összegereblyéztem, hogy szerintem mi jellemezi a rock himnuszt mint dal típust. Néhány személyes kedvenceimet is összegyűjtöttem, de mivel mindezt kizárólag külföldi bandákra koncentrálva tettem meg, és ti is sorra nyomtátok a magyar kedvenceket, nem állhatom meg, hogy kitekintsek a magyar szintérre. Annál is inkább nagy örömmel teszem ezt, mert, ki tudja miért, a magyar rock gazdag óriási rock himnuszokban! Mielőtt a dalokra kanyarodnék, a korábban meghatározott stílusjegyeket hadd egészítsem ki néhány hungarikummal. A magyar rock himnuszok ugyanis, bár hordozzák a himnuszok jellegzetességeit, nem mindenben hasonlítanak a nagy példaképek himnuszaira, de nem ám!

 

A magyar rock himnusz jellemzői

  • Az igazi nagy magyar rock himnuszok szinte mind a „hőskorban” születtek, lehetetlen körülmények között, többnyire olyan mostoha gitárokon, amelyeket Blackmore legfeljebb tűzifaként vett volna számításba.
  • A magyar rock himnusz általában egyszerű, mint a kettes lego. A példaként szolgáló külföldi dalok komplexitása sem verdesi az egeket, de nálunk… hát, a fakezű gitárosok (tisztelet a kivételeknek) egész garmadája írt felejthetetlen dalokat.
  • A „Ki kit koppint?” teszten bizony néhány dal elvérezne. Általában a himnuszaink mögött megbújik a nyugati kedvencek néhány frappáns megoldása. De számít ez valamit?
  • A magyar rock himnusz biztos értékmérője egyértelműen Juhász „Nézz a szemembe” Előd Zenebutikja és Dévényitibibácsi Három Kívánság című jótékonysági műsora volt. Hányszor vártam én is epekedve, hogy egy szerencsés labdaelkapó kérjen már valami „keményet”! Kijelenthetjük, hogy azok a dalok, amelyek soha nem bukkantak fel egyik adásban sem, nagy valószínűséggel nem tekinthetők rock himnusznak.
  • A szövegek változatosságát tekintve, úgy gondolom, túlléptünk a nyugati mintákon, de legalábbis témaválasztás területén sikerült újat hoznunk. Sokszor hősies pátosz vegyül a napi megélhetési gondokat felmutató, szociológiai korképként is felfogható szövegekkel („a ruhám bőr és nem ballon, az arcszeszem is csak pitralon”), időnként nyakon öntve megragadó vagy éppen zavaros lírai képekkel.
  • A ’70-es-’80-as évek Magyarországán a zene nemcsak a csajozás, bulizás jól bevált eszköze volt, hanem a rendszer elleni lázadást is szolgálta, a politikai tiltakozás hol jobban, hol kevésbé bujtatott eszközét is jelentette. Ez volt az oka, hogy az igazán „veszélyes” rock himnuszt nem lehetett megjelentetni lemezen, netán kislemezen, ahogy ez akkoriban dívott. Ahogy az már a népmesék esetén is jól bevált, szájról szájra terjedt a koncertek, zenekarok, dalok híre.
  • Furcsa paradoxonként a feketelistára tett előadók dalai az úttörőtáborok, építőtáborok kötelező kellékeként segítették a fiatalokat a lenini - és a lányok bugyijához vezető - úton.

Meg kell mondjam, nehezen tudtam összerakni a tízes listát, olyan bőséges a kínálat. Mindenesetre az alábbiakat tuti, hogy nagyon lehet szeretni. Íme, a legnagyobb kedvencek néhány személyes megjegyzéssel megspékelve: 

P.Box – Vágtass velem

Vikidál Gyula hatalmas kedvencem volt. Ma már feszengve hallgatom, ha néha élőben hallom őt: vajon sikerül-e neki úgy lejönni a színpadról, hogy ne döntse teljesen porba a szobrot, amit magamban én állítottam neki. Hatalmas énekes volt, remek bandákban énekelt óriási dalokat.

Korál – Ne állj meg soha

Fecót nagyon szerettem, mint ahogy a banda többi tagját is. Szimpatikus, intelligens zenészek. Az a fajta erős klasszikus háttér, amivel Fecó rendelkezik, plusz a kimagaslóan értelmes, sokszor lírai, szomorkás szövegek teljesen egyedivé tették őket. Kamaszkorom egyik kedvence volt a Túlsó Part című lemezük. Önsajnálóknak és szerelmi bánatban szenvedőknek mind a mai napig erősen ajánlott.

Piramis- Kóbor angyal

Egy számomra furcsa banda, zaklatott sorsú emberekkel. Som Lajos sosem volt egyszerű eset, de azt hiszem Révész sem lehetett az. Sanyika magyar Robert Plantként őrjítette meg a csajokat a hangjával, fazonjával. Egyszerű, de szívhez szóló zene, a jányok sokat sikonyáltak rá a koncerteken. Nem véletlenül.

Bikini – Legyek jó

Ahogy Lojzi irányította ezt a bandát, az mindig is imponált nekem. Könnyen fogyasztható, egyszerű zene, de nagyon tudják, hogyan kell slágert írni. Úgyhogy írtak is tucatnyit. Mindig volt mondanivalója a dalaiknak: humorosan fogalmaztak meg komoly dolgokat, és az élet nagy igazságait roppant frappánsan tudták összefoglalni („tudod a férfi megy, a nő pedig marad”) Ja, és imádom D. Nagy „s” hangjait!

Prognózis – Tele van a város szerelemmel

Ezt a klipet nem tudom kihagyni. Az alsógatya (gumibugyi?) örök rejtély marad. Krumpli fejű Vörös Pista egy óriási szívű, szeretnivaló bohóc. Amúgy ízlésesen és érzéssel gitározik, és őszinte, nagyon igaz szövegeket írt. Sajnálom, hogy a többi zenekarhoz mérten tartós, nagy sikert nemigen arattak. Viszont Pista szólóban még most is nyomja, zeneszeretetére alapozva bízom benne, hogy nem elégedetlen a sorsával.

 

 

P.Mobil – Kétforintos dal

Egyszerű de nagyszerű. Vikidál itt is több, mint meggyőző. 

Lord – A Vándor

A kiválasztottak kiváltsága, hogy ismerik és szeretik ezt a bandát. Pohl Mihály remek énekes, Erőss Attila pedig kiváló gitáros. Gidónak pedig jó a bajsza. Igazán híres talán csak ez az egy daluk lett. Mit mondjak, ez igazságtalanság velük szemben.

Beatrice – Boldog szép napok

Ferót régebben sokkal jobbal lehetett tisztelni, mint manapság. Én legalábbis így vagyok vele. Mindig nagy volt a pofája, rendesen oda is mondogatott a hatalomnak, sokkal direktebben és keményebben, mint bárki a zenész kollégák közül. Meg is lett az eredménye: kapott érte eleget, lemez meg nagyon sokáig sehol…Ennek is köszönhető szerintem, hogy széles körben ismertté csak a Boldog szép napok és a Nyolc óra lettek. Viszont ha Péter Bócsi kedvencére vagy kiváncsi, stikában hadd említsem meg a Nagyvárosi farkas-t!

István a Király – Szállj fel szabad madár

Bevallom, ma már, ha meghallok egy részletet az István a királyból, menekülök! Talán túlhallgattam, de anno ez óriási dobás volt. Édesanyám nemzeti érzelmektől fűtve és a rendszer elleni lázadásként, mert hogy ennek akkoriban ennek ilyen vetülete is volt ám, még a legelső előadások egyikére is elment, és magával vitt engem is kisgyerekként. Akkor keveset fogtam belőle. Aztán nem sokkal később már az általános iskolai Ki mit tud?-on saját tánc koreográfiát táncolt az osztályunk a dalra nagyon komoly jelmezekben. Én „nép” voltam. De kurva kemények voltunk. Főleg Koppány (a Sanyi).

Edda -  Kölyköd voltam

Patakiék rock himnusz gyárosok, de tényleg. Az Edda nagy szerelmem volt (de még Lovasi is utal ilyesmire…). Felejtsük el, hogy Pataki mit hoz ma, a korai Edda fenomenális volt, és én azt mondom, hogy még mai füllel is az! Abban a korban, abban a társadalmi, politikai helyzetben az első három lemez zenéje, szövege, energiája: utolérhetetlen! Minden bizonnyal kellett hozzá Slamó is Pataki mellé.

Az alábbi klipet mindenképp érdemes megnézni. Egyrészt azért, mert csodálatos Attis kezeslábasa, frizurája, bajusza és kialakulóban lévő gesztusrendszere, másrészt számomra lenyűgöző a koncert ereje, hangulata. Ej, azok lehettek a szép idők, amikor a fiatalság nagy tömegekben így szórakozott! Sajnos, ahhoz, hogy ennek részesei lehessek, nekem is pár évvel korábban kellett volna megszületnem. Hatalmas.


 

Rock himnuszok | Fekete metal

72 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr871071767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2009.04.21. 11:40:38

yo lista:) én írtam volna még egy csomó edda számot. vagyis külön tízes edda listát. szóval nekem a régi edda egy nagy rock himnusz.

rettentó 2009.04.21. 11:55:16

Soha többé nem szeretném hallani, de Varga Miklós: Európa. A Prognózist látni a listán külön élmény. Alulértékelt zenekar, bár nem vagyok rajongójuk.

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2009.04.21. 12:52:46

"de nálunk… hát, a fakezű gitárosok (tisztelet a kivételeknek) egész garmadája írt felejthetetlen dalokat. "
Na, most akkor vesézzük ki, a fenti dalok közül melyiket írta fakezű gitáros :)

Jim Raynor 2009.04.21. 14:21:33

A "zöld, a bíbor és a fekete" azért felkerülhetett volna a listára......van olyan, mint az Edda.....

neeskens 2009.04.21. 14:21:33

P.Mobil: Utolsó Cigaretta

Ahogy a Kopaszkutya végén a sintér srác mondja, hogy basszerozik és van egy új témája. Aztán elkezdi az Utolsó Cigaretta témáját. Zseniális.

kispestipeti 2009.04.21. 14:26:10

ügyes és igaz a lista! abban a korban vagyok, hogy a listán szereplő zenekarokat MIND láttam jobb-rosszabb koncerteken, legendássá vált törzshelyeiken a huszas éveim alatt. már kellően érett voltam ahhoz, hogy kellő távolságtartással legyek rajongó, és elég bölcsen(?) tudjam kritizálni is az akkori kínálatot. lehetne még mondani sok himnikusnak szánt, vagy akaratlanul azzá vált rockdalt, de ez lista is remekül visszaadja azokat az érdekes 80-as éveket.

Gazz 2009.04.21. 14:26:21

Ha már megemlíttetett a Pokolgeap, akkor miért nincs kéremszépen felsorolva?
Mondanék három igazi rockhimuszt tőlük:
Megátkozott nemzedék
A "Pitralonos" dal
Éjféli harang. ( ez zseniális szöveg amúgy - betegre röhögtem magam rajt annó)

Leonard Zelig 2009.04.21. 14:29:15

több mint meggyőző közé nem kell vessző, nem valódi összehasonlítás

Beatricétől inkább "Óh a Beatrice, legeslegjobb a föld kerekén " himnusz-jellegű

Leonard Zelig 2009.04.21. 14:30:16

@Leonard Zelig: De ezt csak azok ismerik, akik jártak is Beatricére nem csak blogohat írnak összevissza

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2009.04.21. 14:31:49

Peeeersze, aztán a végén a "Lángosképű állat a babám" (régi Bikini) is rockhimnusz lesz :)

Metal Warrior · http://ordogvilla.blog.hu/ 2009.04.21. 14:34:31

"A Zöld, a Bíbor és Fekete" kihagyása nem túl széles látókörűségre utal.

Meg ha már P. Box, akkor "Soha nem elég"...

Black Birka · http://www.genyatrade.blogter.hu 2009.04.21. 14:43:44

A Zöld, a Bíbor és Fekete nagyon kell, csakúgy, mint a Kőbánya blues.
És AkelA sincs...
:)

altero 2009.04.21. 14:48:37

@Metal Warrior: Ott a pont.
Amúgy meg Pokolgép: Jel, Ítélet helyett

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2009.04.21. 15:12:02

hát lehetne egy metálosabb volnalból is felállítani egy másik 10-es listát.

akela, ossian, pokolgép, stb

mangorlo 2009.04.21. 15:13:44

ez lófasz ez a ricsétól a farkas. ők igazából 79-81 között voltak jók. valaki rakhatna fel abból az időből, én csak zenét tudok videóanyagom nincs

ulver 2009.04.21. 15:14:15

Hobo (Kőbánya blues), Ossian (Acélszív), Dinamit

ladislaus 2009.04.21. 15:16:48

bonanza? induljon a banzaj? ez lemaradt...

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.04.21. 15:17:32

@Metal Warrior: azért mert minden nincs egy listán, attól függetlenül más listáján rajta van, ez a lényeg....

Zöld csillag!

mangorlo 2009.04.21. 15:18:15

video.xfree.hu/?n=beabatar|8ad6b7de72ff41ef3d74e606cef4fff8

ez van régi ricsétől, sajna közönség teljesen leszűrve, de legalább ez is van

Bukott Rockzenész · http://b-oldal.blog.hu 2009.04.21. 15:22:57

És az Ossian hol marad? Paksi "Gyógyszerre Iszom" Endre fiatalabb korában azért elkövetett egy-két örökbecsű darabot, pl.: Acélszív, Legyen miénk az élet, A rock katonái...

Most elviszem a családot fagyizni, de ha visszatértem, felidézek még néhány klasszikust. Reszkessetek :)

Vanek B. Eduard 2009.04.21. 15:29:40

Jó kis lista, persze mindenki más számokat tekintene a kor jelképének.
Én pl. a PMobiltól inkább a Honfoglalást, vagy az Utolsó cigarettát soroltam volna föl, a Ricsétől a Nagyvárosi farkast, és Hobó is nagyon hiányzik (pl. a Közép-európai HoboBlues).

Zenyatta Mondatta 2009.04.21. 15:30:43

Beatrice: Térden állva, és ha már Vikidál, akkor Kugli: Kispiricsi falu végén c. brutál jó zene, bár ezt a Purple Fireballjára nyomták :)

Zenyatta Mondatta 2009.04.21. 15:33:35

Beatrice: Térden állva, és ha már Vikidál, akkor Kugli: Kispiricsi falu végén c. brutál jó zene, bár ezt a Purple Fireballjára nyomták :)

Péter Bócsi 2009.04.21. 15:33:44

Higgadtság, nyugalom!

Higgyétek el, nagyon nem könnyű 10 dalt kiválasztani ebben a témában. Talán ha a kedvenc 43 dalom listáját teszem közzé, elégedettebb lenne mindenki, csak nem ez volt a célom, és még hülyén is nézne ki:)

Amúgy MINDEN hiányolt dalra vonatkozóan jogos az észrevétel.

Zenyatta Mondatta 2009.04.21. 15:35:16

Beatrice: Térden állva, és ha már Vikidál, akkor Kugli: Kispiricsi falu végén c. brutál jó zene, bár ezt a Purple Fireballjára nyomták :)

Vanek B. Eduard 2009.04.21. 15:36:23

Ja, és még egy: Európa Kiadó (Kontroll csoport). Pl. Agyamban kopasz cenzor ül...

-d(-_-)b- 2009.04.21. 15:40:11

Hát, ha rockhimnusz alatt a "power ballad"-ra gondolsz, akkor némelyik a felsoroltak közül a Tele van a város szerelemmel és a Legyek jó nem illik a sorba -- lüktető dallam, "menetelő" ritmus. Ami pl. elég tipikus "póver belöd", az mondjuk ez:
www.youtube.com/watch?v=VxXW6i8jkJ0

Zenyatta Mondatta 2009.04.21. 15:45:37

Beatrice: Térden állva, és ha már Vikidál, akkor Kugli: Kispiricsi falu végén c. brutál jó zene, bár ezt a Purple Fireballjára nyomták :)

Zenyatta Mondatta 2009.04.21. 15:46:48

Beatrice: Térden állva, és ha már Vikidál, akkor Kugli: Kispiricsi falu végén c. brutál jó zene, bár ezt a Purple Fireballjára nyomták :)

Metal Warrior · http://ordogvilla.blog.hu/ 2009.04.21. 15:49:29

Ja, és persze Bon Scott emlékére...

spájdernecc 2009.04.21. 15:58:11

Mobil: Tűzimádó
Ricse: Kislány bugi
Dinamit : temeeger dal / hogy rohadna rá az ég! /
Mini : Vissza a városba

spájdernecc 2009.04.21. 15:59:25

@Zenyatta Mondatta:
ezt a szöveget lökték többen a Black Sabbath Paranoidjára is :)

Retexis 2009.04.21. 16:08:05

Ossian: Sörivó vagyok. :)

Miigeii 2009.04.21. 16:08:45

Zöld, a bíbor és a fekete;
Pokolgép: Itt és most
Közép-európai Hobo blues,
Korál: Fekete bárány...
...
...
:)
Most elkezdtem gondolkodni meg jutúbozni. :)

mjollner 2009.04.21. 16:11:52

Na most engem ezekkel a dalokkal lehet kikergetni a világból.

S. Annyi 2009.04.21. 16:19:32

Zoltán erika Hápi kacsája. nekem nagyon bejön azzal a kőkemény kísérettel.

Miigeii 2009.04.21. 16:20:45

@S. Annyi: jajj, hát az Papp Rita volt. :)

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2009.04.21. 16:24:17

ez egy nagyon szomorú összeállítás

Jim 2009.04.21. 16:26:11

@S. Annyi: Az Pap Rita, természetesen a szavazat az Ossian Acélszívére megyen!

Ja! És poppos vagy vagy rokkos?

megöltem 2009.04.21. 16:33:23

valaki árulja el, hogy a Prognózis legmagasabb riffje miből lett nyúlva

Pistabácsi 2009.04.21. 16:40:27

Na sikerült a magyar zene legcikibb listáját összehozni. :) És télleg kellett volna egy-két "osziján" slágert is ide írni, mert az aztán a buta zene királya. Én pont ezek a zenekarok miatt nem hallgattam magyar rockot. Ez alól persze kivétel a Beatrice, mert az legalább ötletes. A többi meg ...

borovi 2009.04.21. 16:48:39

Honnan szedték Vörösék a Prognózis klipbe azt a sok ronda nőt... A zene klassz!!!

borovi 2009.04.21. 16:50:33

Pistabácsinak elgurult a gyógyszere...

Pistabácsi 2009.04.21. 16:52:49

Lehet, vagy csak a maga 30 évével inkább a 90-es éveket kultiválja, és a 80-as inkább a ciki kategóriába tartozik. De hát ízlések és pofonok...:)

Kaján Halász 2009.04.21. 16:53:02

P.Mobil:
A "Pokolba tartó vonat"-nak is itt lenne a helye. Meg a "Szamuráj"-nak.

Én annak idején nem ismertem őket, de most, túl a 30-on felfedeztem, milyen jó banda volt.

Péter Bócsi 2009.04.21. 16:56:01

Pistabácsinak még kicsit érnie kell, lehet, hogy 10 év múlva szeretni fogja ezeket is:)

Pistabácsi 2009.04.21. 17:02:30

Na erre ne vegyél mérget. Engem nem mozgat a Kőbányáról jöttem, nemtuggyátok milyen kemény ott az élet tipusú zene. Az Ossián meg télleg suttyó zene. Acélszív meg Sörivó vagyok. Mindig röhögtem a szövegeiken. De nem akarom megsérteni az ízléseteket, mert mindenkinek más tetszik. Nekem nem mondanak ezek semmit, ennyi.

Zenyatta Mondatta 2009.04.21. 17:03:10

@spájdernecc: ezt a szöveget lökték többen a Black Sabbath Paranoidjára is :)

Igazad van, rosszul emlékeztem, nem a Fireball volt....

S. Annyi 2009.04.21. 17:04:10

@Jim: Popós. Vagyis imádom a női popókat.De rockos vagyok. Nekem Alapimalmsteenvaipetrucci a mindenem!

S. Annyi 2009.04.21. 17:06:27

@quitz: Oszt mitő szomorú? Le lennék nyűgözve, ha a mai zenekarok csak megközelítenék a régieket. Junkies nyivákolásos énekessel, és sorolhatnám az űberszar zenéket napestig. A Piramis, Korál, Mobil stb., legalább letett valami értékállót az asztalra.

Matte 2009.04.21. 17:24:35

@Pistabácsi: Hogy tartozna már a ciki kategóriába....

Viktor H 2009.04.21. 17:36:48

És az AKELA hol marad ???? Bár tudom őket nem nyomták a rádióban sosem és a TVben is csak néha néha ,de szerintem elég sok himnuszt csináltak rokker körökben !! Vagy rosszul gondolom?

Kisvárosi Fojtogató 2009.04.21. 17:41:15

Tele van a város szerelemmel. Ez, és még jó néhány a listából nem rock himnusz. A műfaji meghatározásod elég gyenge lábon áll, összekutyulod a slágert a himnusszal, illetve amit annak szeretnél tekinteni. A te meghatározásod szerint a rock himnusz valami gagyi, pórias műfaj az irodalmihoz képest, nélkülözve annak bármiféle magasztosságát. Ez nem lenne rossz megközelítés amúgy, ha lenne rá utalás. De mivel nincs, így az a gyanúm, fogalmad sincs mit is szeretnél itt listába szedni.

Lucius Flavius Arrianus 2009.04.21. 17:53:05

Kex: Zöld-sárga, Elszállt egy hajó a szélben
Taurus: A kőfalak leomlanak, A lány, akire szerelemmel nézhetek
éshát
Ricse, Schneider Fáni.

furfangos nyeszterka 2009.04.21. 17:59:21

szerintem meg:
P. Mobil: Tűzimádó, RB: 16 tonna, Beatrice: Nagyvárosi farkas, Hobó: Közép Európai Hobó Blues I-II, Deák Bill: Rossz vér, P. Mobil: Pokolba tartó vonat, Edda: Keselyű, P. Mobil: A főnix éjszakája, Mini: Kell a barátság, Vissza a városba, Kereszteslovag, de mindenképp abban az időben a Pmobil, a Rice, az Edda, a P. Box a Hobó és a Mini vitte a prímet. A Korál nyál zenéjétől rosszul voltam.

furfangos nyeszterka 2009.04.21. 18:03:14

Ja és a 74-es LGT ami USA-ban jelent meg. Később itthon is angol szöveggel.Az egész album király volt.

l.x. 2009.04.21. 18:08:28

@Gazz: Hmm... az Éjféli harangot lehet szeretni meg nem szeretni, de egy dolgot nem lehet: aszondani, hogy az övék, mert hogy a Dokkené Unchain the Night címen.

l.x. 2009.04.21. 18:16:11

@Pistabácsi: "Az Ossián meg télleg suttyó zene. Acélszív meg Sörivó vagyok. Mindig röhögtem a szövegeiken"

Én is. De az Országúti csillag meg a Vasember se az a lélektani dráma.

Tracer · http://kockaklub.blog.hu 2009.04.21. 19:27:16

Bár nem szeretem, de atom Endre Acélszíve itt kéne dobogjon a felsorolásban.
Azán ott van a Zöld csillag, ami szerintem minden idők leghimnikusabb rock-blues dala. Viszont kövezzetek meg, nem tudom ki az eredeti előadó. Radics Béla talán?

hangtarnok · http://hangtarnok.hu 2009.04.21. 22:05:26

de jó hogy írtad a Lordot :-)

gyz 2009.04.22. 01:00:43

bocsesz, ezek nagyrészt nem rockhimnuszok, különösen nem mondjuk a Prognózis (marha jó ez a szám, volt még egy jó daluk, Kőhegyek vagy mi)

A rockhimnuszok pl az Ossián: Rock katonái, Pokolgép: Jel és a többi butametál.
Aztán az Eddától inkább a Minden sarkon hánytam már
Dinamit szocreál cikije ("az iskolába' tízórait nem viszek, lesz majd másnak, abból én is kérhetek")
Piramis: Kóbor angyal

más igazi rockhimnusz most nem jut eszembe

A Zöld, a bíbor... mint rockhimnusz? Az egy remek jó rockszerzemény. Hobót se égessük már, hogy rockhimnusszá degradáljuk a KE hobo bluest.
De még a nagyvárosi farkas is csak határeset.

rettentó 2009.04.22. 08:22:33

@gyz: "A Zöld, a bíbor... mint rockhimnusz?" Szerintem sem az. Nem hiszem, hogy amikor megszületett, ennyire nagy szám volt. Radics Béla - sajnos - az ifiparkon kívül nem volt annyira híres.
Még egy kritérium:

- A (magyar) rockhimnuszt kezdő, tök más stílusban nyomuló együttesektől szokta követelni a közönség egyik, már jó hangulatba került tagja, kezében sörösüveggel éjjel kettőkor. Szó szerinti idézet következik:
"- Accélvárossss... brg!"

Jim 2009.04.22. 08:37:06

@S. Annyi: hehe:) Az obligát kérdés nálunk általános alsó tagozatában hangzott el erősebb fiúk részéről rendszeresen, aztán a lényeg, hogy van rajta sapka vagy nincs rajta sapka.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.04.22. 15:00:18

...pedig Piramis, P. Mobil, Beatrice, Edda, Bikini megvolt élőben is...

gyz 2009.04.23. 00:48:30

@gyz: Tele van a város..., Kőhegyek, Hajsza közben - mostanra poroltam le a memóriámat. Ez három olyan k..szott nagy szám, nem tudom, akár csak a közelébe is került Vörös István később.

Jó volt újrahallgatni.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása