Csernobil és a zene

Csernobil és a zene

2009.04.26. | Rálf atya

Ma 23 éve, hogy a csernobili atomerőműben katasztrófa történt. A B-oldal szerkesztősége inkább a vidámabb témákat szereti, de a modern kor egyik legnagyobb katasztrófáját, az arról való megemlékezést mi sem tudjuk kikerülni.

Úgy gondolom, hogy a bővebb fizikai tanulmányokkal nem rendelkező átlagember csak akkor, 1986-ban értette meg, milyen pusztító tud lenni az atomenergia, amikor ha békés célra is használják, de kicsúszik az irányítás az emberi kézből. Mindenki testközelből, direkt vagy indirekt, de megtapasztalhatta, hogy milyen hatása van a kordából kiszabadult radioaktív sugárzásnak. Mivel a B-oldal nem egy fizikai blog, inkább a katasztrófa zenére tett hatását néznénk meg.

A nemzetközi szintérről csupán négy előadót találtam, akik Tschernobyl névvel írtak dalt, számomra teljesen ismeretlen nevek: Roberto Conforto, Wolf Maahn, Die Pagger Buam, Conrad Schnitzel. Van közte pop, world music, eletronika. De van nekünk egy Fortress nevű zenekarunk, őket is megihlette a katasztrófa.

Úgy éreztem, a legautentikusabb, ha ők maguk mesélik el a dal történetét, feltettem nekik pár témába vágó és pár általános, béoldalas kérdést.

A Fortress zenekarból Mónus Szabolcs válaszolt a kérdéseimre.

B-oldal: Mutassátok be a zenekart. Mire számíthat az aki megnéz vagy hallgat benneteket?
Szabolcs: 8 éve ténykedő Rock-Metal zenét játszó csapat vagyunk, megpróbálunk sajátos ízt adni a daloknak.  Magyar nyelvű szövegekkel operálunk, a zenénkben fontosak a dallamok és a gitárjáték.    

B-oldal: Írtatok egy dalt Csernobilról. Miért pont ez a katasztrófa fogott meg benneteket? Sajnos sok más aktualitás is lett volna.
Szabolcs: Amikor a dal született abban az évben volt a tragédia 20. évfordulója. Szerettük volna, ha nem felejtődnek el a történtek és sikerül a dallal kicsit elgondolkodtatnunk az embereket.

B-oldal: Vannak még hasonlóan komoly témákat boncolgató dalaitok? Vagy ez csak kivételes eset volt?
Szabolcs: Mivel itt élünk ebben a „modern világban”, folyamatosan érnek bennünket külső hatások és foglalkoztatnak minket is az élet nagy dolgai. Így mindegyik hangzóanyagon valószínűsíthetően lesznek komoly dolgokról szóló nóták is. A legutolsó Modern világ című hangzóanyagunkon kiemelhetnénk az Arccal a porban című szerzeményünket, ami Tibor szüleinek elvesztése emlékére íródott, - sajnos néhány hónap alatt, fiatalon elveszítette mindkét szülőjét -, illetve akár a címadó nótát is tekinthetjük mélyenszántónak.


B-oldal: Alapjában véve a zenekar koncepciójának mennyire része, hogy komoly tartalommal bíró, gondolatébresztő szövegeket halljanak a rockerek?

Szabolcs: Érzelmeinket, hangulatainkat, egyéb történéseket, gondolatokat fejezi ki mind a szöveg mind a zene. Természetesen a világot nem akarjuk megváltani és a nevelést is a szülőkre hagynánk.
 

B-oldal: A nagy külföldi rock zenekarok interjúiban gyakran olvasni, hogy utólag mindig találnak valamit a lemezzel, klippel kapcsolatban, amit másképp, jobban csinálnának. Benneteket is emészt a maximalizmus?
Szabolcs: Folyamatosan. :) Az eddigi összes elkészített anyagunkat legyen az régi vagy új, változtatásokkal rögzítenénk. Gondolunk itt dalszerkezetekre, dalhosszra, témákra, hangzásra. Viszont úgy érezzük, hogy ez így is van rendjén és bízunk a fejlődőképességünkben, ami megmutatkozik majd soron következő lemezeinken is.
 
B-oldal: A legkomolyabb rockbandának is van vicces, sörözős, bemulatozós oldala. Gondolom nektek is. Osszatok meg az olvasóinkkal egy ilyen sztorit.
Szabolcs: Rengeteg van. Például amikor kicsit spiccesen mindenféle rosszindulat nélkül, véletlenül megettük az utánunk koncertező Hoboék hidegtálját is. Ezúton is elnézést kérünk! Vagy amikor dobosaink rendszeresen, stúdió vagy fontos fellépés előtt apróbb kézsérülést szenvedtek, legutóbb például egy malactól. Szintén egykori dobosunkat a koncertünk helyszínén, a 3 ! mobiltelefonja közül egyiken sem tudtuk elérni. Olyan is volt hogy az egyik tag tudta nélkül tanultunk meg nótát és azt egy koncerten előadtunk. Stb.


B-oldal: Melyik a TOP5 zenekar, előadó EVÖR, akik hatottak rátok, rajongotok érte, szeretitek?

Szabolcs: ABC sorrendben: Fortress, Jamiroquai, Cannibal Corpse, P. Mobil, Stratovarius.

B-oldal: Most pedig küldjetek egy dalt olvasóinknak.
Szabolcs: Hú, eddig ez a legnehezebb kérdés. Amire mindannyian rábólintottunk: 

Metallica: One



Zenekar hivatalos oldala: www.fortressrock.hu

Aki hallani szeretné élőben a Csernobilt és a többi Fortress nótát:
2009. május 16. Kálmánháza, Rebels MC, 22:00
2009. június 05. Nyíregyháza, Rock Inn, 21:00
 

Interjú: Blind Myself | Mágikus 1989 - Funky cold medina

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr301079017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Athos64 (törölt) 2009.04.26. 10:08:33

Több dal is született a csernobili katasztrófa hatására, de nem mindegyiknek Csernobil a címe. A Laser Cowboys nevű együttes RADIOACTIVITY című száma például már néhány héttel a katasztrófa után megjelent. A kicsit a Kraftwerkre, jobban az akkoriban aktuális diszkóhangzásra hajazó felvétel elején egy női hang oroszul jelenti be a tragédiát: „Vnyimányije, Vnyimányije! Gávárit Mászkvá. Dárágije táváriscsi... etc. etc.”

www.youtube.com/watch?v=mjcHqitlPxo

jaymz 2009.04.26. 10:08:50

minden 10teletem mellett.
de.
undertaking:
reactor no.4.,
1988.
nem baj az, ha gugli mellett más barátja is van az embernek. esetleg körbekérdezni, v ilyesmi.hátha.

WinG 2009.04.26. 10:47:53

Mondjuk, ha úgy keresel rá, hogy "Chernobyl", akkor lehet több találat lett volna :) Ez az angol neve, a Tschernobyl németül van.

Am580 2009.04.26. 10:56:21

a RADIOACTIVITY c. Kraftwerk szám nem a sellafield-i erőmüről szól?

Rálf atya 2009.04.26. 11:48:11

Köszönöm a kiegészítéseket.
Van még valami amit kihagytam?

S. Annyi 2009.04.26. 11:51:15

Long live RÁK'N'ROLL!!!!!

nzi 2009.04.26. 11:52:25

Konkrétan egy zenekar névadását is megihlette:
Csernobil Négyes Blokk, azaz Cs. 4. B. Nagykátai-Budapesti bluesrock zenekar volt. Igy játszottak:

www.youtube.com/watch?v=28qB9EvTWv8

www.youtube.com/watch?v=dlTBhrpbkyc&feature=related

Egy kicsit tényleg jobban körbe kellett volna nézni.

Mózsi bá (törölt) 2009.04.26. 11:53:42

Emiatt előcitálni a bandát...:) Mondjuk inkább magyar legyen, mint valami gyík külhoni. Maradjunk hát hazai vizeken. A Rotor zenekar 2007-es cd-jén is van egy Csernobil 2007 c. szám. Mondjuk túl büszkék nem lehetnek rá, de maga az album jó. Készíts velük is riportot
a kiegyensúlyozott tájékoztatás étdrkében.:)

Athos64 (törölt) 2009.04.26. 13:18:41

@Am580:

A Kraftwerknek is van RADIOACTIVITY című száma még az 1970-es évekből, de a LASER COWBOYS azonos című felvétele más tészta, a korábban csatolt linken meg is hallgatható. Egyébként az 1980-as évek vége felé a Kraftwerknek THE MIX címmel megjelent egy albuma, melyen híres számaik remixei hallhatók. A RADIOACTIVITY remixében már Csernobil is szóba kerül, a felvételben egy géphang ezt ismételgeti refrénként: Chernobyl, Harrisburg, Sellafield, Hiroshima.

ulver 2009.04.27. 11:15:39

Elsőre nekem is az Undertaking ugrott be. Meg van az Aborymnak is egy száma Chernobyl Generation címmel - talán Csihar Attila "énekével".

rettentó 2009.04.27. 13:25:09

Az első Garázs válogatást én is megvettem kazettán (kondom is volt hozzá). Érdekesség, hogy a borítón Undertacking-nek írták a zenekar nevét. Jó kis szám, az eltűnt magyar Bay Area thrash egyik gyöngyszeme :-)

ulver 2009.04.27. 14:16:34

@rettentó: Igen, bizony a Garázs válogatás kondommal... YEEEEEEEEAAAAAH.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása