A filmtörténet fontos táskái

A filmtörténet fontos táskái

2009.05.05. | Horváth Oszkár

Hát nem a TV2 táskás műsora vezeti ilyen szempontból a listát, ám ha nyerek, esküszöm, újragondolom. De azért milyen jó hülye téma ez, nem? A TOP1 Húsvéti Film kommentjei közben pattant ki az ötlet. Fontos táskák? Ahogy a Forrest Gumpból kiderül, hogy van rák rizzsel, rák krumplival, rák babbal, rák ecettel, rák hagymával, táska is van legalább ennyi. Összecserélt táska, meglepő tartalmú táska, táska, amiben sose tudjuk meg mi van. Olyan táska, amiért mindent megtesz a főhős, hogy megszerezze, és olyan, amitől az istennek nem tud megszabadulni, már csak azért sem, mert a kezéhez van bilincselve. Néha a táska nem is táska. Lehet aktatáska, női táska, hátizsák, bőrönd, zacskó, uzsonnás doboz, kosárka, doboz, dupla falú táska, táska a táskában, vagy olyan tüchtig módon kipárnázott hosszúkás, amiből irdatlan mordályt lehet összecsavarozni háztetőn, vagy elhagyott tankönyvraktárban.

Amikor azt hinnéd, a főhős gyúrni megy az edzésrejárós táskával, kiderül, hogy a váltságdíjat viszi benne - amit sose számolnak meg, de jobb is, hiszen régi Interpress Magazinokból kivágott papírdarabok, csak felül van rendes címlet. Egyszer egy filmben szentelhetnének 20 percet annak, ahogy ezeket vagdossák ki és kötegelik nagyon nagy picsájú néger egyenruhás rendőrnők és közben anyáznak, hogy ezt miért nekik kell csinálni, és teljesen igazuk van. A pénzzel tömött táskák, ha a forgatókönyvíró be nem rúgott, akkor jeladóval vannak ellátva, amihez a követő szerkezet persze a rosszaknál van, így kell előbb megtalálnod a táskát. A főhős meg is találja, és a jeladót valami vicces helyre teszi, hogy a film végén ott mérgelődjenek a rosszak, és onnan lehessen átváltani, amint ő hawaiion koktélozik, vagy éppen kiszáll egy drága autóból - autóstáskával vagy anélkül, attól függően, hogy kelet-európai-e.

Némelyik történetnek meghatározó része... a mesékben mindig kis batyuval indulnak szerencsét próbálni, és Piroska kosarában is mindannyian fel tudjuk sorolni, mi van. Néha a táskák csak úgy jönnek-mennek. Amélie anyja retiküljét, apja szerszámosládáját takarítja ki, titkos szerelme pedig a fotóit tartalmazó táskát hagyja el.

A bűnögyekkel kapcsolatos táskákból van a legtöbb. Ezek legfontosabbika a szajrés táska. Jackie Brown táskája a csempészett készpénzzel van tele, Terence Hill alias Zsugabubus papírzacskója a papi szemműtétjére szánt pénzzel és a felfinül tudó almával. A Volt egyszer egy Amerikában tizenévig gyűjtik a közös zsákmány felét a pályaudvar csomagmegőrzőjében, míg James Woods le nem lép vele. A bűnügyekkel kapcsolatos táskák királyai azonban a Derrick szeme alatti táskák.

Mi a helyzet az összecserélt táskákkal? Ha minden igaz, a Magas szőke férfi felemás cipőben ezt szenvedi meg, az Égető bizonyítékban (Burn after reading) pedig az edzőteremben összecserélt táskából kerülnek rossz kezekbe a titkos adatok. Akik jobban vigyáznak a táskájukra, hiszen mindig maguknál hordják: Willy Fogg a világutazó, aki le nem tenné; illetve Django, aki a teljes vadnyugaton keresztülvonszolja koporsóját, hogy végül előkapjon belőle egy gépágyút a kritikus pillanatban.

Ezeknél jelentősebbnek tartom, azaz TOP10 táska EVÖR:

  1. Marcellus szajréja a Ponyvaregényből (1994)
  2. Ismeretlen tartalmú táska a Roninban (1998)
  3. A vírust tartalmazó táska a 12 majomban (1995)
  4. Mr. Samsonite (Swanson) táskája a Dumb és Dumberben (1994)
  5. A szajrés és a fehérneműs táska az Oscarban (1991)
  6. Mason és Steinberg ügynök táskája a Nyomás utánában (1983)
  7. Filmvetítőgéppel kombinált csokis táska az Éretlenekben (1980)
  8. Willy Loman táskája Az ügynök halálában (1951)
  9. A hátizsák, mely kisebb üldözés tárgya a Casino Royale elején (2006)
  10. Mary Poppins táskája (1964)

Az Oscarral kapcsolatban - azon kívül, hogy engem is így hívnak - megjegyezném, hogy eme 1991-es filmnek, amely a "megvan ugyan DVD-n, de sose nézem meg, ha viszont a tévében adják, mindent megteszek, hogy otthon legyek és végig is nézem" kategóriába tartozik, az eredetije 1967-es, és a főszereplő Louis de Funès. Nem láttam... Pótló!

Egy nagyon furcsa táska van még, amit most be kéne linkelnem, ha wikipédia szócikk "Táska in popular culture" részénél tartanék, ez pedig az AKTATÁSKÁS HAL. Kattints a képre ha nem ismered, vagy ha vaksi vagy és nem látod, vagy ha én levágtam a kép 60%-át (utóbbi mondjuk biztos).

Úristen, hogyan maradhattak ki a táskák, amikben feldarabolt holttest van?! Neeem, nem maradnak ki. Elsősorban ide azt hiszem, a szó szerint halálra baszott 47 kilós probléma passzolna (Ronda ügy), és ha a papírdoboz táskának tudható be, akkor bizony - spoiler alert, de fosson be, aki nem látta - Brad Pitt feleségének papírdobozkája a Hetedikből. És ezt nem úgy értem, hogy Brad Pitt nyolcadikban alattam járt egy osztállyal. Hiába, akármilyen mélyre merülök még a táskák világában, Derrick táskáinál nem tudok jobbat. Nálam listán kívüli elsők, szó szerint holtversenyben, mert nem tudom, melyiket szeressem jobban. Jó csávó volt az öreg.

Ez a 100-adik posztom nosferato néven. Szipp. Overdrive-nak szintén 100-adik posztja délután. Szipp2.

TOP1 Húsvéti film EVÖR | Vietnami háborús klisék

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr291062441

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

camparisoda 2009.05.05. 22:39:54

Eszembe jutott még egy ilyen film, a Fuss, hogy utolérjenek. 1972-es zenés vígjáték, amolyan kémfilm paródia, R: Keleti Márton, F: Kállai István, Z: Fényes Szabolcs, és a legjobb magyar szinészek játszottak benne. Többek között kiderül belőle, hogy Zalatnai Cini jól nézett ki, jól is énekelt, de csapnivaló szinész.
Van benne elcserélt táska, az egyikben tervrajzok (naná, hogy lézer), a másikban kották.
Az emlék másik aktualitása, hogy a forgatókönyv örökifjú írója, e héten lesz 80 éves. Isten éltesse soká.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.05.06. 08:45:44

Nekem az hogy volt egy olyan film, h Joe Pesci levágott fejeket szállított táskákban.

kruzda · http://crs666.sarok.org 2009.05.06. 11:01:06

na meg aztán ott van a Joe és a vulkán című filmben Tom Hanks extra luxus bőrönd szettje, ami később ugye életmentő járműként funkcionál :) us.imdb.com/title/tt0099892/

Tél Miksa 2009.05.06. 16:37:42

Nekem a Thomas Crown-affér (a Brosnan-féle) képlopós-hajtogatós táskája okozott maradandó nyomokat. Azóta sem értem, hogy működhetne a trükk a valóságban (persze, tudom, filmen minden lehetséges, nademégis). Valaki?

Nowhere 2009.05.06. 21:42:31

Szerintem a Roninban nem ismeretlen a táska tartalma. Aki figyel, a végén kiderül, hogy mi lehetett benne... :)

Mr. Ligthman 2009.05.07. 14:13:18

Marslakó a mostohám?
"Nincsen semmi bajom, nincsen semmi bajom!"

cziczmiczpindur 2009.05.07. 17:03:06

@Nowhere: nekem a végén az derült ki, hogy a csapatból többen, de legalábbis Jean Reno és Robert de Niro valójában nem is táska-ügyben jöttek...

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása