TOP5 ismeretlen jó film 2.

TOP5 ismeretlen jó film 2.

2009.11.26. | indeus

A post címéről Saul Rubinek és Bronson Pinchot jut eszembe a Tiszta Románcból, amikor a producer megkérdezi a béna asszisztenst, hogy mi legyen a Body Bags folytatásának címe :) Üdv mindenkinek így fél év után. Sok film lement azóta, de az utóbbi egy hónapban annyi jót láttam, hogy ez most idekívánkozott. Egy kivételével mind 2008-as darab. Ha én Delorean lennék...

1. The Escapist (2008)

Rupert Wyatt neve gondolom mindenkinek ismeretlenül cseng, nem is értem, hogyan tudott tető alá hozni ilyen jó filmet, de főleg hogyan tudott meggyőzni ilyen remek színészeket. Brian Cox zseniális az öreg mentor szerepében, de Joseph Fiennes is jó, már ha felismerjük. A többieknek még a nevéről sem hallottam. A film legnagyobb sajnálatomra a Prison Break (RISZPEKT!) árnyékában már nem rúghatott itthon labdába, pedig mozifilmként is derekasan helytáll. Feszültség, jó forgatókönyv (egy elmaradhatatlan, de élvezhető csavarral) és nagyon jó karakterek. Rácsok mögött bandázás, sitten nehajoljle szappanért, börtönből szökős, tervezős, mindenkinek-van-egy-feladata. A többi már nem sablon. Korrekt film, korrekt kivitelezésben, fillérekből. Ez az igazi művészet.

2. Two Lovers (2008)

Méltatlanul alulértékelt film (talán itthon ment is moziban?), remek színészekkel, egy hétköznapi történetben. Joaquin Phoenix jó gyerek és egy jó rendező keze alatt szinte bármit eljátszik. Hiába próbálják beletuszkolni ezekbe a neurotikus, egyedülmaradt karakterekbe, jó lenne ő bármiben. A Gladiator (2000) Oscar-jelölése teljesen jogos, a Two Lovers 3 milliós amerikai összbevétele leginkább az amerikaknak szégyellnivaló. Ez kérem egy jó film, bár a befejezés elég szirupos. Kíváncsian várom a director's cutot. Cameron Diaz hosszú évek után ismét megvillantja színészi tehetségét.

3. Miller's Crossing (1990)

Coen-rajongók skippelhetik ezt a pontot, de aki nem fivér-fanatikus, annak melegen ajánlom ezt a remek film noir-t, a mindig, de most különösen cinikus Gabriel Byrne-t, a mindig, de most különösen korrupt Torturro-t és a mindig és most különösen zseniális Buscemit. Coenék blogjának fejlécében kiemelt helyen van a film, szerintem nem véletlenül.
Köbli Norbi hívta fel a figyelmemet remek blogján erre az igazi régivágású gengszterfilmre, melynek a karakterek és a konfliktusok sokszínűsége és az utánozhatatlan Coen-atmoszféra adja az ízét. Marcia Gay Harden, akinek szégyen vagy sem, még a nevét is az imdb-ről másoltam ki, szintén kiemelkedő a kis kurva szerepében. Azt hiszem pótolnom kell a Pollock-ot...

4. Revanche (2008)

A tavalyi legjobb külföldi film Oscar-díj egyik jelöltje (sajnos nem ő nyert), egy osztrák film és színházi rendező Götz Spielmann megismételhetlen gyöngyszeme. Egyszemélyes dráma egy emberről, akit a kilátástalanság és a pénztelenség egy bankrablásba hajt, melyet barátnőjével tervel ki. A főszereplő (Johannes Krisch felejthetelen alakításában) jellemfejlődését tanítani kellene, a többi szereplő, mint például az unatkozó feleséget megformáló Ursula Strauss-t nemkülönben, egytől-egyig és izig-vérig drámai. A címválasztás viszont pocsék.

5. Loft (2008)

A végére hagytam egy igazi ínyencfalatot, egy belga rendező, személy szerint Erik Van Looy tavaly elkészült filmjét. A krimi műfajának alfája és omegája: a lelkes, jól castingolt szereplők mindegyike jól megírt jellemmel láthatóan élvezik a vásznon töltött minden percet.
Mindez a felkészült, visszafogott rendezőnek is köszönhető, de az érzékeny, klasszikus vágás is felerősíti az igazi krimi és a hátborzongató thrillerek elegyét, mindez olyan erős és hiteles társadalomkritikával keverve, amelyet ritkán látok ilyen jól megírva. Egyszóval tökéletes.

Nagyon sajnálom, hogy az ilyen filmek nem jutnak el az itthoni közönségnek, valószínűleg azért, mert nincs rá kereslet / üzlet. Pedig ha kínálatot teremtenének, igény is lenne rá...

[ Hasonló bejegyzések indeus blogján, a kinema.blog.hu-n ]

TOP10 ismeretlen nevű színész EVÖR | TOP10 ismeretlen jó film

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr501550829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbking 2009.11.26. 10:47:29

Mindenidők legjobb ismeretlen filmje a Vér kötelez:

en.wikipedia.org/wiki/Blood_in_Blood_Out

Szerintem.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.11.26. 13:09:53

@bbking: egyszer utánanéztem, mert asszem nagyon szép összefonódások vannak. Magyarul ugye annyira ismeretlen, hogy a Travolta filmnek gond nélkül adták ugyanezt a címet. Angolul pedig a "Logan futása" eredeti címe ez, ami Ross Geller szerint minden idők leszebb filmje, vagy mi :))) Persze megvan mexikós festős bratyós gengszteres. Én nem tudom, mi számít ismeretlen meg ismert filmnek.

Flankerr 2009.11.26. 13:21:24

The Last Kiss.. 30 év körüli nők és férfiak, kapcsolatban vag házasságban feltétlen nézzék meg
Garden State (Régi Környék): Mindenki, de különösen Scrubs (Dokik) és Natalie Portman rajongók
Thank You For Smoking: Irónia, szatíra kedvelők, a világ dolgain elgondolkodók számára kötelező

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.11.26. 14:04:15

@Flankerr: ezeknek utána kell néznek.

Escapist letöltve :)

mrscottpilgrim · http://twitter.com/mrscottpilgrim 2009.11.26. 15:07:35

a vilag legjobb ismeretlen filmje egyertelmuen a Kiss Kiss Bang Bang
www.imdb.com/title/tt0373469/

kezike · http://gertarauss.blog.hu/ 2009.11.26. 15:30:53

a two lovers-ben cameron diaz...te mit néztél????

indeus · http://kinema.blog.hu 2009.11.27. 09:51:36

jól van na, keverem őket gwyneth paltrow-val : )

indeus · http://kinema.blog.hu 2009.11.27. 09:52:35

@madcows: mozikban is ment, de nem rossz ; )

Ernoke 2009.11.27. 10:52:40

@madcows: kiss kiss bang bang-ből szerintem a másik sokkal jobb.
www.imdb.com/title/tt0228488/

én ezeket tartom még nagyon jónak
www.imdb.com/title/tt0228488/
www.imdb.com/title/tt0421238/

a második egyszerűen zseniális western. de nem tudom, ezek mennyire ismeretlenek, lehet, h nem annyira.

Zalay · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.11.28. 11:32:41

Szerintem ide lehet tenni az Advent Childrent is, ami egy japán CG animációs film. Szerintem kötelező!

Crouch 2009.11.29. 02:41:47

Mondjuk Boondock Saints (Testvérbosszú) ?

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása