25 sportfilm klisé

25 sportfilm klisé

2009.12.28. | B-oldal

Írtunk pár ilyet korábban, most jöjjön újra a népszerű klisé rovat újabb remeke...25 sportfim klisé:

  1. Minden azzal kezdődik, hogy az edzőt kibasszák a jobb gimiből, nem kap esélyt, ezért a külvárosi gimiben vállal munkát, ahová csak rosszarcú és díler gyerekek járnak. Az edző egy volt játékos, anno a döntő ütést elbaszta, azóta kísért ez álmában. Amennyiben az edző nő, akkor Goldie Hawn játssza.
  2. A néger igazgatóval történő beszélgetés után az edző elkezdi felkészíteni a csapatot, táblával és taktikai variációkkal érkezik az első edzésre, de a srácok konkrétan leszarják.
  3. Ők a legrosszabbak, NEM akarnak edzeni, ki vagy te itt, edző alázása, sok a rossz tanuló a csapatban. Segít nekik felkészülni az érettségire, azt a játékost, aki a Harvardra megy, támogatja a továbbtanulásban. Felvételi értesítő megtalálása a klasszikus alagút alakú piros zászlós amerikai postaládában kulcsjelenet. A film végére minden gyerek jó tanuló, jó sportoló.
  4. Minimum egy gyerek meghal. Ha ez nem latin vagy afro-amerikai, akkor ez egy európai film.
  5. Az edző elmegy a legszegényebb, de legjobb játékos lakására, akiről még a rosszul felszerelt gimiben is tudják valamiért, hogy hány km/h-val dob. Valószínűleg ez a gyerek hal meg, de mindannyian tudjuk, hogy nélküle is nyernek - vagy éppen az emlékére. Nagyon külváros, irdatlan sok tesó az utcán, a fehér ember ide sosem teszi be a lábát, de a törékeny edző(nő) most a furgonjával le mer parkolni a ház elé. A rosszarcú srác persze alig akar ajtót nyitni, anyukája a 7. kistestvérét szoptatja, apja börtönben. "Mit keres itt mester?" kérdés már az ajtóban.
  6. Ez a gyerek egyetlen esetben nem hal meg, ha a nagyon elvetemült forgatókönyvírók még kitalálták, hogy talán az edző a gyerek igazi apja, mert még szalagavatón felcsinálta anyut az autósmoziban, aztán elment a városból edzősködést megelőző (sérülés miatt derékba tört) sportkarrier miatt. Ezért nem is szólt a nő, hogy terhes, mert csak később tudta meg... másik csávó becsületből elvette feleségül, de már elváltak (szúrható). Aljas sztori esetén ez a másik csávó természetesen a rivális csapat edzője, gyerekre erőszakosan ráapáskodás.
  7. A tehetséges gyerek anyja végül elhívja az edzőt egy ebédre magukhoz: "eljönne Steve?" (szalagavatós kúrás ellenére szinkronos verzióban magázódás) - "Nem akarok zavarni, Susan... de szólítson nyugodtan McCormack edzőnek". A gyerek már előtte tűkön ül, "ugye eljön McCormack edző? Ugye? Ugye?!"
  8. A kiválasztott gyereknek nincs pénze bézbólkesztyűre, ezért az edző saját kesztyű odaajándékozás drámai fordulat: azt a kesztyűt, amivel anno nyert a 47-edik percben, hosszabbításban, rájátszásban.
  9. A meccseken egyre több a néző, köztük a jó játékos elvált szőke MILF anyja, javulnak a tanulmányi eredmények, de jön egy törés, az első komolyabb megmérettetésen kikapnak 83:4-re. "Nem ezt ígérte Edző úr", az öltözőből kisomfordáló gyerekek a bézból kesztyűket, mezeket az edző elé a földre dobják, kilátásba helyezik, hogy nem jönnek többet edzésre.
  10. Itt kötelező egy kocsmai jelenet, ahol az edző 7 órán keresztül mered ugyanarra a dupla viszkire, de végül a "bártender" lélekjelenlétének köszönhetően nem issza meg. A bártender ismerte az edzőt játékos korában, de az viszont tuti biztos, hogy az edző faterjával még együtt játszott.
  11. McCormack edző a csapat érdekében kiszáll, hogy személye ne álljon a siker útjába. Papírdobozban összecsomagol, amiből mindig kilóg egy képkeret és egy trófea teteje. Csomagolás közben azonban megtalálja az ajándékot, amit korábban a gyerekektől kapott (stopper).
  12. Angolban persze ugyanolyan fontos, hogy az edzőt mindenki "coach"-nak szólítsa, mint a horrorfilmeken a pap esetében a "reverend". Végül az edző nem távozik a csapatból, sőt nála van a csapatbuli, ahol bár nem folyhat alkohol, a bólétól az edző lánya bebaszik, sőt a félmeztelen négerekkel táncol, ekkor jön haza az apja, aki jelenetet rendez, az egyik néger leüti. Vérző orr.
  13. Időközben a fűnyíró vagy karbantartó (janitor!) emberről kiderül, hogy igazából élvonalbeli játékos volt (öltözőjében újságcikk még kifüggesztve), csak egy rossz mozdulat vagy egy törés miatt lecsúszott, és iszik (akár edző is lehetne). Be is veszik az edzésekbe (hogy addig ki a faszom takarít, azt nem firtatják, áll a szar a folyosókon térdig), és persze hozzájárul a nyeréshez.
  14. Az edző a film vége felé a 12 éve nem látott lányát is felhívja, aki Detroitban pincérnő.
  15. Az utolsó meccs előtt megérkeznek a csapatdzsekik, új mezek, karbantartóé külön feliratozva. Legszebb dolog, amit eddig életében kapott, mint amikor Mable azt mondja "idejét sem tudom, mikor ettem utoljára sajtot, az uram azt fogja hinni, karácsony van".
  16. Az új formaruha mindenkire pont jó. Dagadt gyerekre is. (Van dagadt gyerek.)
  17. Az egyik tehetséges gyerek elvált apukája soha nem jön meccsre, de a döntőn ő is feltűnik, kisgyerek emiatt visszaüti a bézbóllabdát, pedig edzésen még egyszer sem találta el. Most is csak azért állhat be, hogy meglegyenek, mert a legjobbat kiállítják (jellemző népszerű keresztnevek: Jason, Klyde, Bratt, Oz), a maradék kispados pedig lesérül, "eljött a te időd".
  18. Biztos, hogy a film végén kiállnak az ellen a csapat ellen, ahonnan edzőt elküldték, és nyernek. Ez persze az edzőn múlik (esetleg utolsó pillanatban beesik a legjobb játékos, akivel korábban összeveszett, és amúgy is a szalagavatóra készül, mert bálkirály), a jó edzőség itt igazolást nyer.
  19. Az öltözőben a szünetben (még hátrányban) elhangzik az "akkor nyomás a pályára!" beszéd, je je jeje kiabálás, "akartok nyerni? NEM HALLOM AKARTOK NYERNI?"
  20. Az ellenfél alattomos, nagyon edzett srácok, míg a "jók" kis cingár gyíkarcok. A pályán konzekvensen "lányoknak", "kisasszonyoknak" szólítják egymást a riválisok. Csúnya ütések, gáncsolások. Sár.
  21. A meccs elkezdődik. Hátrány. Később kurva nagy hátrány. A "jók" szisztematikusan jönnek fel, bejön az első sérülés: "tudod folytatni?" A kulcspozíción játszó játékos késik, sehol nincs. Elkezdik nélküle.
  22. A második félidőben, harmadik harmadban, negyedik negyedben a soha nem passzoló játékos nem passzol, DE bemegy neki, illetve végre passzol, és gólpasszt ad. Ezzel egyenlítenek, egyáltalán nem egy másik góllal. A passzt annak adja, akive elevel nincs is jóban, mert az lekúrta a csaját a csapatbulin a szomszéd szobában.
  23. Sapkamegrordítás jellegű kabalamozdulat előkerül: edzőnél pl. kesztyűbe ütés, földre köpés, mezigazítás... amelyik gyerek ugyanezt leutánozza dobás előtt, annak sikerül.
  24. Film végén nagy fizetés felajánlás, hogy visszajövés, de ő ottmarad a kis családias csapatnál "most már ez az én otthonom". A másik (rohadék) edzőnek beolvas, vagy leönti valamivel, minden gyerek nevet nagyon nagy lapát fogakkal a végén, a felirat közben undorító kis bongyor kópék ölelgetik.
  25. Lemerevedő kép, We are the champions lejátszása és jogdíjak befizetése átutalással.

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr481099686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2009.12.28. 10:12:09

Ha ennyire vagod ezt a temat akkor miert nem Hollywood-ban irod a klisekre epulo sportfilmeket?

tronguy 2009.12.28. 10:14:55

25 + 1: A film végi meccsen tuti lesz nagy össznépi tapsolás, hogy mikor az változó. Lehet akkor amikor a meccsközben gödörbe kerül a csapat, akkor is lehet ha nyernek, akkor is ha kikapnak, de az biztos (jellemzően amerikai filmekben), hogy lesz. És ami még biztos hogy egy ember kezdi el: feláll, hezitálva bizonytalanul kezdi el, majd szépen fokozatosan bekapcsolódnak a többiek, a végén még az ellenfél szurkolói is beszállnak, zene katartikus, egymásra pillantások, elismerő bólintások.

öntelt radírpók 2009.12.28. 10:34:57

és a mi számunkra az azonosulást és az átélést nagyban segíti, hogy Európában ismeretlen sportágakban, Európában ismeretlen középiskolai közegben (bálkirálynő, bézbóldzsekis menő srác, cheerleaderek, saját szekrény, saját kabrióval suliba járás stb.), jellemzően 25 éves színészek által játszott modellalkatú tinédzserek drámáját láthatjuk

Giovanni Gatto · http://dobklinika.blog.hu 2009.12.28. 10:36:34

25+2:
Az utolsó másodpercek. Az óra vánszorog, A játékos készül az utolsó nagy dobásra. A labda eldobásának pillanatában már csak 2 másodperc van hátra. Ólomléptekkel halad az idő. Az eddig nincstelen, számkivetett, (esetleg kövér), sikertelen srác felé repül a labda (bézból, kosár, rőgbi, stb.), a srác eddig soha nem látott ugrással vetődik a labda felé. És csak, száll, száll, száll, ctrl+v, ctrl+v, ctrl+v, ctrl+v. már csak 0:57 század másodperc van hátra. És IGEN! Az eddig szerencsétlen gyík most úgy elkapja a labdát, mint azelőtt soha. (tácsdán, kosár, stb.). A leérkezés pillanatában, megáll az idő. A filmen teljes csend uralkodik. CSak az örjöngő drukkerek, a MILF anyuka, a szerető (talán kertész, esetleg Rodrigez a neve), a korábban csalódott, ám megtért drukker is örül. És kell vagy 20 másodperc, hogy főhősünk dobhártyájáig (és az 5.1 hangszóróig), elérjen az örömkiáltások.

öntelt radírpók 2009.12.28. 10:42:23

ja igen, a PC: olyan suliból, ahova 30%-ban underclass telepi fekák és latínók járnak, senki, azaz SENKI nem fog sem a Harvardra, sem a Yale-re, sem az MIT-re bejutni

Giovanni Gatto · http://dobklinika.blog.hu 2009.12.28. 10:43:51

Ja az előzőhöz még +1:
Az Amcsiknak fogalmuk nincs az európai fociról. Számtalan filmben - ahol valószínűleg kicsit hozzánk Európai emberkehez szólva - próbálták eladni ezt az utolsó másodperc szitut Európai foci témával.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.12.28. 10:48:14

Én idén 1x kezdtem tapsolást valami pátoszklisés szituációban, végigröhögtem az egészet.

Az utolsó döntő gól belövését ugyanahhoz az órához állítják, mint a bombák hatástalanítását. Az éljenző tömeg a háttérben homályos, de ki lehet venni, hogy összeütődő kis tenyerek és felvillanó vakuk alkotják a masszát, miközben a főhös tudatlan arccal lassítva az eredményjelzőre néz, és lassan megjelenik arcán az öröm.

25+3: valamelyik szülő, vagy edző teljes vagyonát, örökségét, vagy eladott korábbi NFL gyűrűjéből kapott zálogpénzt felteszi sportfogadásra (mert gimis meccsre lehet...), és a pénzből kijön egy drága műtét, csapatbusz, edzőtábor, óvadék, új tornaterem, stb.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.12.28. 10:53:35

Illetve film végén a szerelmes csapattag esküvőjére valahogy szimpátia alapon eljön az Aerosmith vagy a Placebo vagy a Radiohead.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.12.28. 10:58:44

A cheerleadereket tényleg kihagytuk, teljesen feleslegesen már a film elején a nagyszünetben táncolnak, mutatják őket, miközben a spanyol és az afroamerikai diák a szekrényeknél összekap, következő jelenet, hogy FIZETNEK valami szemüveges okoskának, hogy írja meg helyettük a leckét.

flegman · http://usazzunk.blog.hu/ 2009.12.28. 11:08:19

csak azt nem vágod, h a usába a "belvárosi" sulik a lepukkantak gettósulik, a külvárosiak a menők.

difólt: http://en.wikipedia.org/wiki/Eek,_a_Penis!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.12.28. 11:11:16

Kurvára jó, de szerencsére nem láttam ennyit ezekből a borzalmas filmekből. Döntő pillanatban bekfless valami jótanáccsal, halott barát, nagypapa, mester bölcsességével? "csak a labdára koncentrálj..."

raoul_duke 2009.12.28. 11:11:40

:D kurva jó.
Ajánlott olvasmány a South Park 10. sorozat utolsó része.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.12.28. 11:15:05

Rájöttem, hogy még a gimis meccseken is van 2 kommentátor!!!!!!! Az elején unalmasan közvetít, vagy iszik közben, a végén makulátlan öltönyben, kegyetlen lelkes!

öntelt radírpók 2009.12.28. 11:18:39

és persze nem maradhat el a dráma, a feszültség ábrázolásának valaha kitalált leghatásosabb filmes eszköze: a LASSÍTOTT FELVÉTEL

ugyanaz a jelenet több kameraállásból, természetesen (szinte várom ilyenkor a villogó 'R' betűt a felső sarokban)

öntelt radírpók 2009.12.28. 11:22:09

az ellenfél pedig minden esetben nemtelen eszközökhöz folyamodik, akkor is, ha amúgy is jobbak, tehát a csalás teljesen indokolatlan

így az ellenfél legyőzése egyben erkölcsi győzelem is

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.12.28. 11:33:42

(mit dir sein? Tibi hilfézzél, te tudsz náci úrul :))))

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.12.28. 12:02:53

@nosferato: mit DIR :) a többi nyelvtanilag teljesen jau, bár nem vágom a német szinkront.

Lasombra 2009.12.28. 12:31:32

ez jó volt ez. :)

most jöhet egy párhuzamos kritika a méltán sikertelen Álom.net c. alkotásról és a magyar zsírlíderek sanyarú sorsáról.

Flood 2009.12.28. 12:49:36

Áháhá, ez nagyon ütött :DDD

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.12.28. 12:51:05

@Flood: b-oldal.blog.hu/tags/r%3Aklise

régebbi klisés cikkek, imádom őket :) pl, horror vagy vietnaM!

Rálf atya 2009.12.28. 12:53:15

Ha igazán ócska a film, a történetben és a katarzisban egy keverék kutyának is nagyon fontos szerep jut. Ez a kutya mindent ért, még azokat a jeleket is, amiket a töke előtt mutogat el a baseball játékos, illetve amit az összdugott sisakok körében motyog el a fucista.

EzSemEnVagyok 2009.12.28. 12:56:42

Ha már South Park, akkor itt a preklasszikus Sports training montage az Asspen c. epizódból (15:55-nél kezdődik, www.southparkstudios.com/episodes/103955/).

The day is approaching to give it your best
You've got to reach your prime!
That's when you need to put yourself to the test
And show us the passage of time.
We're gonna need a montage. (Montage)
A sports-training montage! (Montage)

And just show a lot of things happenin' at once.
Remind everyone of what's goin' on. (What's goin' on?)
And with every shot, show a little improvement
To show it won't take too long.
That's called a montage. (Montage)
Even Rocky had a montage! (Montage)

In any sport, if you want to go
From just a beginner to a pro
You'll need a montage. (Montage)
A simple little montage! (Montage)

Always fade out (Montage) into a montage... (Montage)
If you fade out it seems like a long time (Montage) has passed in a montage... (Montage)
Montage... (Montage)

raoul_duke 2009.12.28. 13:31:42

Van az a sportfilm is, ami nem piti tinidráma, hanem egy valódi történet valódi férfiemberekről. Persze a klisék jó része passzol ezekre is. A lecsúszott egykori sztár (pia, drogok, börtön, nők, árulás, stb.) még egyszer visszatér, esetleg edzőként (vagy játékos-edzőként!) és egy kilátástalan helyzetben lévő csapatból bajnokot csinál. Megmenti a klubot, visszaszerzi a becsületét, a csaját,a csapat legnagyobb sztárja, akiben a mester fiatalkori önmagát látja, összejön az edző lányával. A (nő) klubtulajdonos megszereti a sportot, és mégsem adja el az apjától örökölt klubot. Stb.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.12.28. 13:35:50

@raoul_duke: ezt köszönöm :))) fontos momentum a filmben mikor a játékos ismét a Times címlapjára kerül. Bepörög az újság a képbe.

szeme közé, laposan! 2009.12.28. 14:09:52

Hey! És mi van a film közben elmurdált taggal? Az utsó képernyő nálam: kitántorgás a temetőbe a meghalt excsapattag sírjához, a győztes labda/ütő/kesztyű/sapka esetleg trófea sírra helyezése, majd "mert te mindig is velünk voltál, fiam/lányom" félmondat elmormolása és aztán totálplán a városról a háttérben, majd THE END. :)

trocsi 2009.12.28. 14:15:40

zseniális a pornó(MILF) és a csengetett mylord(Mable) összefűzése a klisékkel!
szeretem az ilyen apró finomságokat!

erre az estére 5 azaz öt pontot adok! - ha már itt járunk

Kyletroy 2009.12.28. 14:24:39

+ legjobb játékos két - időpontban egymást ütő - tevékenység közül választani nem tudás/pina miatt színjátszókör választás, de utolsó 5 percre kiérés meccsre (ami természetesen addigra vesztésre állás), megnyerés!

raoul_duke 2009.12.28. 14:28:50

@Interstellar Overdrive: Igen! :) "Ki állítja meg a Sasokat?!", "O'Brian újra a csúcson", "34 in a row".

Gondolom az is mindenkinek megvan, amikor a szemüveges Charlie Sheennek énekli az egész stadion, hogy wild thing, amikor bevonul. Ami még nagyon jó, az a Mr. Baseball magával Tom Selleck-kel.

Flood 2009.12.28. 15:02:36

Esetleg a csapat legjobb játékosa nem hal meg, hanem "csak" valami brutális balesetet szenved (eltörik a gerince, szétmegy a térde, bokája stb., esetleg 1 majdnem végzetes autóbaleset), ami által tuti kiesik az egész szezonra (már ha egyáltalán nem kényszerül tolószékbe és tud újra játszani), és a csapatnak a létfontosságú meccseket nélküle (de érte) kell megvívnia. És ilyenkor jön a vízes-, korcsolyaélező vagy labdaszedő fiú, akiről kiderül, hogy még a legjobb játékosnál is nagyobb tehetség, csak eddig inkább a társadalmi munkában jeleskedett :))

Thai 2009.12.30. 11:24:06

Stáblista alatt vicces bakiparádé!!!!

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása