Egy kis mélybe bámulás

Egy kis mélybe bámulás

2010.01.23. | Horváth Oszkár

When the Abyss Stares Back a címe annak az ingyen letölthető albumnak, amelyet Janos Novak néven meglepően Novák János barátom rakott össze tavaly tavasszal korábbi felvételeiből. A számítógépen történő zeneírás olyan példája az ő zenéje, amely soha nem a kézenfekvő elektronika irányába megy el, nem véletlen, hiszen elég kemény metál múlttal rendelkező gitárosról van szó. Ha belehallgatnál a zenébe már a lenti sorok olvasása közben, látogasd meg Janos Novak MySpace oldalát: http://www.myspace.com/janosnovakmusic

Az akusztikus és elektromos gitárok ebben az 5 felvételben is fő szerepet kapnak. Nem hivalkodó zene, és miután a keverés a zeneszerzés integrált része volt, igazi audiofil élmény, amolyan új hifi kipróbáló CD lehet ebből az anyagból sokak számára.

Az akusztikus gitár miatt, amiből mindjárt a Decision című számban két párhuzamos sáv van feljátszva, nyugodt spanyol zenének tűnik, ami szól, de közben közép-amerikai ütőhangszerek, japán dobok, vonósok kerülnek elő, és némi elektromos billentyű.

Az egész lemezen sok apró ötlet emlékeztet arra, hogy ez az akusztikus hangzású album mégis elektronikus zene: egyedi hanghatások, zajok, visszafelé lejátszott felvételek váltakoznak a háttérben. Annyira komoly a zene, hogy még poént se tudok mondani. Úgy "zenehallgatási élmény", hogy nem azért az, mert megvettem XY új albumát, akit amúgy is szeretek, és de jó, hogy meghallgathatom az új albumát, hanem önmagáért a zenéért, a hangokért, a mély és magas hangtartományban is szórakoztató arányos alkotásként érdemes meghallgatni.

LETÖLTENI INNEN TUDJÁTOK

és ha már a janosnovak.com-on jártok, a srác fotóit is érdemes szemügyre venni, hasonlóan nem elégszik meg azzal, ami csípőből jön, hanem jó technikával és drága időbe kerülő utómunkával dolgozik mindenen, amit ki mer adni a kezéből. Egyébként akinek ismerős a demoscene, János a Majic 12 csapatban Elijah néven zenélt és elég komoly pixelartokat grafikázott össze bő 15 évvel ezelőtt, talán innen adódik a türelem. Én gyufaszálakból azt hiszem, egy fekvőrendőrnél nagyobb építményt nem tudnék építeni.

Az Abysst ajánlom hifimániásoknak, azoknak, akik szerint nekik nagyon fasza házimozijuk van otthon (fogalmam nincs, mi a jó, részemről stereo forevör), filmzene-rajongóknak, az alábbi tevékenységekhez: plafonbámulás, akváriumba bambulás, kiállításra háttérzenének, illetve a Filmmúzeumra éjszakai adásszünetet aláfestő zenének. Nem különben nem hülyeség egyedül hallgatni, sötétben, és kihallani, mi történik a háttérben. Annyire nem zavaró, környezetbe épülő, és testritmussal azonos, hogy semmi kellemetlen dolog mellé (pl. autovezetés) nem alkalmas. És ez jó.

Két albumot említenék, ami rétegtermék, és rám gyakorolt hatása hasonló ehhez, ha a zene nem is hasonló: Saltillo - Ganglion (2006), illetve Guardner - Ready for take off (2007), keressetek rá, ha bírjátok a nyugis zenét, meg a downtempot, akkor ezektől megfekszetek. Ha a fenti szerző saját meghatározására vagytok kíváncsiak, hogy kik hatottak rá, akkor az alábbiak kedvelői már mehetnek is a letöltésre: The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, Dead Can Dance, Troels Folmann, Angelo Badalamenti, The Stretta Procedure, Fantomas, Mr. Bungle, Estradasphere, Shpongle, Vangelis, Squarepusher, Recoil, Jill Tracy and The Malcontent Orchestra, Apocalyptica, Akira Yamaoka.

Végül, ha van kedvetek egy kicsit mókolni, akkor tegyétek be a When the Abyss Stares Back zenéjét, és hang nélkül az alábbi videót: ez a világ második legnagyobb akváriuma, a japán Okinawa Churaumi, napokig tudnám nézni ezt a videót. Nem véletlen szeretjük a Vimeot, és nem véletlenül van ott is egy B-oldal.tv csatorna.

Kuroshio Sea - 2nd largest aquarium tank in the world -
(song is Please don't go by Barcelona)
from Jon Rawlinson on Vimeo.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr411679207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ArtWolf · http://artwolf.blog.hu 2010.01.23. 10:02:43

Végre még egy sztereó hívő! Néha szinte már betegnek érzem magam amiatt, hogy nem érdekel a sokcsatornás hangzás... Végre egy hasonszőrű... Ez a zene pedig piszok jó. Mindjárt rá is keresek azokra is, akiket fölsoroltál...

Ernoke 2010.01.26. 20:15:08

ez tetszik, érződik rajta a Mr. Bungle hatás, és morc is van benne.:)

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása