Képzelt riport egy Képzelt városról

Képzelt riport egy Képzelt városról

2010.02.22. | Rálf atya

Egyszer már szóvá tettük, hogy a B-oldal szerkesztőségének legalább harmada által nagyra értékelt műfaj, a post rock hazai képviselői gyarapodnak és kicsit sem felejthető anyagokkal lepik meg az egyre gyarapodó szinteret.

Itt a legszebb ideje, hogy ismét szócsöve legyünk eme izgalmas stílusnak. A Rosa Parks után jöhetne a marionette ID vagy a Pozvakowski, egyszer biztos ők is sorra kerülnek, de most a Képzelt Város került a B-oldal célkeresztjébe.

A dolog apropója az, hogy nemrég új lemezzel jött elő a zenekar, melynek a címe: Mit nekem. Hát ezért a lemezért mindent, mivel nagyon jól sikerült. Tavaly nyáron egy két számos EP alapján jutottak hozzá egy kis PANKKK első lemezes támogatáshoz, mely segítségével komoly studióban (Bakery, Altrecords) tudtak dolgozni, aminek meg is lett az eredménye. Nem csak a dalok lettek erősek és jól összerakottak, de a hangzás is simán befér a legerősebb nemzetközi mezőnybe. A műfaj sajátossága alapján nem minden hangulatban üt nagyot, de ha a megfelelő pillanatban kap el, nem enged. 

A lemezt ingyen le lehet tölteni a zenekar honlapjáról, élőben pedig március 30-án a Dürerben mindneképpen érdemes megnézni őket.  Pár kérdést feltettünk a zenekarnak:

 

B-oldal: Mi van egy képzelt városban? Legalább is a tiétekben.

Képzelt Város: Öt leendő építész és egy matematikus jelölt, aki a zenéjével igyekszik kifejezni önmagát. A zenekar neve egy Weöres Sándor novella címéből jön.

B-oldal: Az általatok képviselt stílusnak egyenlőre nem nagy a hazai tábora és ismertsége, népszerűsége. Hogy szippantott be mégis benneteket?

Képzelt Város: Először Marci és én kezdünk ilyen zenéket hallgatni, a többiek általuk kerültek bele ebbe. A zenénk sokat változott mire ide jutott, a Képzelt Város egy szokásos magyar alternatív bandaként indul az elején. A 2008-as Csend Utca EP-nk ebben a köztes időszakban készült, itt az instrumentális részekben már látszik az irány, hogy merre tartunk, viszont a számok szerkezete és az énektémák még teljesen hagyományosak. A nagyobb változás tavaly jött, azóta mondogatják ránk, hogy magyar post-rock.

B-oldal: A cselló alapkoncepció volt az induláskor, vagy csak volt egy cselló a közelben és tettetek egy próbát?

Képzelt Város: Gyöngyivel kicsit több mint egy éve zenélünk együtt. Akkor már egy ideje akartunk valami plusz hangszert a gitárok mellé, de konkrét ötlet nem volt, hogy ki legyen és milyen hangszeren. Szerencsés véletleneken múlt, hogy csellistánk lett végül. Először csak egy próbát akartunk tenni, hogy pár számban hogy szólna, de nagyon bevált, meghatározó része lett a zenénknek.

B-oldal: Nemzetközi viszonylatban milyen visszhangja volt a lemezeteknek?

Képzelt Város: Eddig úgy tűnik, hogy több a külföldi hallgatónk mint a magyar, szóval pozitívnak mondható. Külföldön nyitottabbak erre mint itthon, a magyar szövegek sem zavarják őket, egzotikusnak hat sok fülnek. Ingyenesen letölthető az albumunk, igyekeztünk minél több helyre eljuttatni, szerencsére elég aktív és segítőkész az ilyen zenéket hallgató internetes közösség. Indonéziától Törökországig vannak hallgatóink, sok pozitív visszajelzést kapunk.

B-oldal: A post rockban többnyire instrumentális dalokat írnak, nálatok viszont akad ének is. A teljességhez feltétlen szükségesnek látjátok a dalszövegeket?

Képzelt Város: Azért van sok post-rock zenekar amiben van ének, de nekünk is vannak instrumentális számaink. Ahol van vokál, az azért került oda mert úgy éreztük szükség van rá. Az ének inkább mint egy hangszer van jelen a zenében, a kevés szöveg és Gergő hangja erősíti az elképzeléseinket, plusz mondanivalót ad.

B-oldal: Ha merészen gondolkodtok, milyen célokat vagy jövőképet láttok a zenekarnak, ami pár éven belül teljesülhet?

Képzelt Város: Minél többet szeretnénk koncertezni belföldön és külföldön egyaránt és persze minél több emberhez eljuttatni a zenénk. Szeretnénk egy kisebb európai turnét, erre már vannak terveink és pár lehetőség is ami megvalósításra vár. És persze szeretnénk ha egyre több magyar hallgatna jó zenét és járna jó koncertekre.

B-oldal: Minden interjúalanyunkat meg szoktuk kérni, hogy küldjenek egy dalt olvasóinknak. Ti melyik dalt választottátok?

Képzelt Város: Our Ceasing Voice: The Inevitable Fall
Osztrák barátaink videóját szeretném küldeni, akik már sok mindenben segítettek nekünk. Március 30-án koncertezünk velük Pesten a Dürerben, 31-én pedig Bécsben.


3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr751775525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bellamy 2010.02.22. 12:13:41

Nem ismertem őket, de nagyon tetszik a zenéjük. A White Noise c. szám egy igazi gyönyörűség.
Ma csak ez szól, God Bless the Internet :)

_Phelan_ 2010.02.25. 14:25:04

Marci az Angel ( I mean the series), óta akart csellós "rockzenekart". Szóval nem volt az sztem olyan véletlen. xD

2010.07.21. 04:07:39

A Mit nekem egy igazán remek album, teljesen véletlenül botlottam bele, és tettem egy próbát vele. Nagyon-nagyon megszerettem. Nekem a legjobban a Hercules tetszik, igazi poszt rock gyönyörűség, hozzá Latinovits vers-interpretálása... Én azt mondom, simán világszínvonal. És mindezt magyarul.
A cselló pedig külön telitalálat.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása