Compact Disco

Compact Disco

2010.03.03. | Horváth Oszkár

Zseniális lemezt kaptam, az egy dolog, hogy már 2 szám alapján rendben van az egész, de könyörgöm, a külcsín! Minden részletre kiterjedő szintikorszak-retróskodás. Amiről szó van: a 2009. decemberben megjelent Compact Disco lemez, a Stereoid. Nem tudom, kinek a munkáját dícséri a logo, a borító, és ez a fénylő kocka, amiben azt hiszem, Superman ellenségei lettek kilőve az űrbe 1981-ben, de minden tekintetben tisztában van a glam korszak dizájn elemeivel. Csodálatos! :)

A zene nagyon tisztán hangszerelt elektronikus tánczene, a francia funkhouse producerek angol nyelvű dolgaihoz hasonlítanám, van benne egy kis Galleon, egy kis odaköszönés Thomas Bangalternek, ám nem bízták a véletlenre a srácok, soha nem lehet tudni, melyik szám járja körbe az internetet, úgyhogy egytől egyig vokális trackeket írtak, pop-tudatos hozzáállás. A legrövidebb szám 3:06, a leghosszabb 4:41 hosszú, látszik, hogy nem akarnak magukkal kibaszni. A piacnak való, rádióképes album.

És tényleg jó anyag! Van benne valami Everything but the girl, meg Shara Nelson, vagy, hogy valami divatosabb hasonlattal éljek, Empire of the Sun. Aki ezt a néhány linket végigkattintja, rájöhet, hogy elég keményen jó zenékhez tudom hasonlítani az albumot. Én kérek elnézést. De kikről is van szó? Compact Disco = a Toy Division-ből és Brownfield zenekarból ismert Pál Gábor + a Collins és Behnam DJ páros tagja Lotfi "Begi" Behnam + egy korábbi Megasztár sorozatban valamint szintén a Brownfield együttesben megmutatkozó Walkó Csaba = 3. Itt tudtok belehallgatni: myspace.com/compact.disco

Az album hallgatása közben volt még néhány benyomásom, már komolyan mondom, nagyon komolyan kompresszált mély sávok, és jó szintihangok alkotják a számokat, az egyik számban rámjött egy Casio nosztalgia. A No Escape-nél volt egy kis Flawless feat. George Michael benyomásom is, az megint jó. A Without You a Depeche Mode rajongóknak kötelező, vagy éppen tőlük kell távoltartani, nehogy féltékenyek legyenek. Amikor később még a Frankie goes to Hollywood is eszembe jutott, akkor elröhögtem magamat, hogy nincs mit csavarni ezen, ahogy Joey mondaná: "a hús jó, a tészta jó, a lekvár jó... jó!" Hallgatni a zenekar myspace oldalán, megvásárolni legegyszerűbben a CLS kiadó webshopjában tudjátok.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr891677453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2010.03.03. 09:22:53

A számon hallani hogy igényes ,de "nem fog meg".. persze ez az én perverz ízlésem miatt van..:) a klip viszont nagyon jó.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2010.03.03. 15:02:53

@Flankerr: egyetertek, bar a perverz izlesed nem ismerem

Taubacsi 2010.03.06. 14:02:01

jó mélyek de nekem gay

Toymao 2010.03.23. 00:08:23

Fú, most sikerült csak elolvasni, köszönjük szépen mindhármunknak nevében a kedves és elismerő szavakat. :)

A logót Szigeti Csongor grafikusművész és VJ készítette nekünk, a munkáit itt lehet megtekinteni: szigeticsongor.com/
A kockát meg az ImageWriters imagewriters.com/

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.03.23. 07:31:45

@Toymao: gezundhájt! A logó tényleg a Röltex és a Ministry of Sound között mozog, nagyon profi. Ránézésre olyan, mintha minden 70-es évekbeli bakeliten rajta lett volna, egyből ismerős, szerintem segíteni fog elvinni a zenét. És nagyon jó a sound is, nem tudom, hogy ez a masteringen múlott-e, vagy eleve ilyen, vagy rövid idő alatt készültek a számok, és ezért tud ennyire egységes lenni, de profi.

Toymao 2010.03.23. 08:13:07

@nosferato: Nekem mindig a Kiváló Áruk Fóruma háromszög jut róla eszembe, azért tetszik, de a célját tökéletesen elérte. :)

A számok nem egyszerre (csak a keverés és a mastering) és nem túl rövid idő alatt készültek el (majdnem egy év volt), de a dolgok előrehaladtával, több számot újra hangszereltünk a később kialakult hangzás fényében, pont ezért, hogy a lehető legegységesebb legyen a sound.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.03.23. 11:32:33

@Toymao: KÁF, Aranypók, illetve PAMUT! Centrum, CASCO, Kompak (volt vmi ilyen teafilter).

Engem nagyon lehangolna az újrahangszerelősdi, mert ez már tényleg effektíve MUNKA, pl. egy korábbi basszus mondjuk 105-ös velocity fölött rezonált, és tök jól jött ki, de lecseréled, és aztán kézzel huzogathatod, mert tök máshol érzékeny. Ezt 11 számon eljátszani külön türelem-riszpekt-award. Az nem kérdés, hogy megéri, meg ha az ember eldönti (vagy eldöntik helyette), hogy ez már lemezre megy, akkor azért az motiváló. Enélkül a kapaszkodó nélkül én hamarabb töltök el 8 órát 4 új számba belekezdéssel, mint 1 befejezésével. Pedig valahol itt dől el, hogy közönségképes lesz-e, amit az ember csinál, vagy inkább fiók aljára való. Ismerek olyat, akinél ez alap, meg könnyen megy, nekem nehezen.

Toymao 2010.03.26. 17:17:44

@nosferato: ennyire azért mi sem vagyunk megszállottak, csak az volt, hogy kb. az 5.-6. szám környékére kialakult már egy fix hangszínkészlet, megvolt a koncepció, és akkor visszaugrottunk az első 4-re, amikor minden meglett, és abból egyet kidobtunk, kettőt kicsit, egyet teljesen áthangszereltünk.
De amúgy a soha be nem fejezett dolgok abszolút ismerősök, viszont később van miből elindulni, meg meríteni. ;)

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása