Laza csevej egy flúgos rockzenekarral

Laza csevej egy flúgos rockzenekarral

2010.04.06. | odeenHD

Örömmel jelentjük be, hogy a B-oldal kreatív brigádjának is volt némi köze ahhoz, hogy a Flúg zenekar első videoklipje itt alább látható legyen:

Még másfél éve a srácok rögzítettek egy teljes koncertet videó ügyileg. Az anyag azóta dobozban hevert, majdnem elfelejtődött, aztán most minket ért a megtisztelő feladat, hogy ezt a kis klipet összerittyenthessük számukra. Ebből a sztoriból elsőre nem sok minden szűrhető le, ám ha kicsit jobban belegondolunk gyakorlatilag a mai magyar underground-valóság rákfenéjét tükrözi. Jó zenében, jó ötletekben, kreativitásban nincs hiány, ám az idő, a pénz és a self management már szűkebb keresztmetszet.

Gyümölcsöző együttműködésünk alkalmával dumáltunk egy kicsit a Flúg zenekar énekesével, Lőrincz Zoltánnal a mai magyar rock valóságról.

B-oldal: Gondolom, unásig ismert a kérdés: Miért „Flúg“ a neve a zenekarnak? …Mert ez nem túl szokványos elnevezés egy rockbandának.

Igen. Többször hitték már azt, hogy egy punk zenekar vagyunk. Sőt egy időben több rendezvényszervező meg akarta változtatni a nevünket. Voltunk már Flug, Fúg, Fluke meg hasonlóak a különböző plakátokon.
Az az igazság, hogy alapvetően nem vagyunk teljesen normálisak. Aki ismer minket, vagy látott minket színpadon az tudja, hogy miről beszélek. Nyilván nem kell eltúlozni a dolgot, mert a kicsit komolytalan név és emberek mögött komolyabb zenei érték lapul meg.

B-oldal:  A zenekar stílusát tekintve eléggé vegyesnek mondható. A rockon belül többféle hangulat is betalált nekem. Ti hova tennétek a stílusotokat?

Alapvetően egy dallamos, vokális, változó hangvételű, kései „grunge“ gyökerekből táplálkozó modern fülbemászó muzsikáról beszélünk. A többféle hangvétel az egyénenkénti széles zenei ízlésvilágot tükrözi és azokét a sok barátunkét is, akik az idők folyamán hozzátették a magukét a zenénkhez. Nem akartunk mindent a szemétbe dobni, hiszen a mostani lemezünk az eddigi Flúgnak egy meghatározó korlenyomata.

B-oldal:  Egy több mint 10 éves zenekarról van szó, amelyik – ahogy én tudom – számos tagcserén ment keresztül. Ezek a bizonyára fájdalmas beavatkozások kifizetődnek? Előbbre viszik a zenekart?

Igen, sajnos voltak fájdalmas pillanatok, de vérfrissítés mindig előrébb lendítette a csapatot. Itt hozzá kell tegyem, hogy hála Istennek sosem voltak komoly személyes konfliktusaink ezen a téren és akik elmentek, azok más zenei vagy egyéb tevékenységük miatt jutottak erre a döntésükre. Némi időbe telt összerázódni újra meg újra, de nem voltak ezek problémák, mert valahogy mindig egy megfelelő embert találtunk. Ezeknek a dolgoknak így kellett lenniük.

B-oldal:  Látom, túl vagytok jópár tehetségkutatón. Legjobb frontember, dobos, gitáros… Hogyhogy nem hallani rólatok a rockzenei szubkultúrán kívül?

Ez se a mi hibánk, de nem minden arany ami fénylik. Sok elismerésben volt részünk, de azok a média megjelenést illetően közel se voltak akkora volumenűek, hogy olyan nyilvánosságot kapjanak, amely előtérbe helyezte volna az együttest. Aki egy picit otthon van a magyar könnyűzene, pontosabban a rockzene sanyargatott területén, az tudja, hogy van ma Magyarországon kb. egy tucat zenekar és olyan egy-két szervezet vagy összefogás, akik rendszerességgel ott vannak a mainstream vonalon. Ha nem kerül be egy együttes a körforgásba, nem sok esélye van az ismertségre.

B-oldal:  Van valami konkrét jövőkép? Ötéves terv? Tízéves? Vagy csak koncerteztek, oszt lesz ami lesz?

Elsősorban koncertezni fogunk a közeljövőben, és szerencsére szépen gyűlnek is az időpontok országszerte. Szerencsére nem vagyunk magunkra utalva ebben a dologban, több segítő kéz munkálkodik a Flúg turné megszervezésén. Hogy a legfontosabbakat említsem: Hajnal Gábor, a POPTOROCK manager- és produkciós irodától, illetve egy régi rajongónk, Kálmán Kitti. Mivel nem nagyon voltunk láthatóak az elmúlt két-három évben Budapesten és az agromeráción túl, ez az elsődleges cél. E mellett íródnak az új nóták is.
Majd ha kész lesz annyi dal, amikett szeretnénk rögzíteni, felvesszük. Nem kell feltétlenül éveket várni erre, mert a következő hangzó valószínűleg egy EP lesz, de ezek csak tervek.

B-oldal:  A zenélés nálatok hozza, vagy inkább viszi a pénzt?

Ha magad elé képzelsz egy olyan számegyenest, ami nullától fölfelé és lefelé van skálázva tíz egységre, akkor körülbelül olyan mínusz kettőn, hármon lehet a mi költségvetésünk. A cél legalább az lenne, hogy minden járulékos költség után legalább egy kis gázszámlára fussa. Akkor én már elégedett lennék.

B-oldal:  A rockzene manapság egyre inkább perifériára szoruló műfaj. Lásd kereskedelmi rádiók... Ti hogyan úsztok árral szemben?

Elég lassan. Volt alkalmunk szerepelni kisebb nagyobb rádiókban illetve TV-s műsorokban, de annak se volt akkora visszhangja és utóélete, hogy létjogosultságról beszéljünk.
E mellett, pedig – visszautalva a kettővel ezelőtti kérdésedre – a koncertekre és a „szabad“ média vonalakra, vagyis az internetre helyezzük hangsúlyt.

B-oldal:  Úgy tudom, pár éve volt egy komoly lemezszerződésetek, komoly, neves kiadóval. És az egészből nem lett semmi. A klasszikus marketing gépezet áldozata lett az az ügy?

Hatalmas öröm és elismerés volt megkapni azt a szerződést. Sajnos később rá kellett jönnünk hogy ezzel egy daráló szélére kerültünk, zeneileg és emberileg egyaránt. Nem akartunk az akkori és még a most is futó trendek tini bálványává válni. Persze biztos ment volna a szekér, de kérdés, hogy hosszabb távon merre. Örülünk, hogy nem lett belőle semmi.

B-oldal:  Mik a legkomolyabb megpróbáltatások egy mai rockzenekar előremenetelében?

A pénz, a pénz a pénz. Mert sajnos a tehetség eltörpül eme három dolog mellett...

B-oldal:  Mit gondoltok, egy videoklip mennyit dob egy zenekar megítélésén, presztízsén?

Mindenképp komoly előrelépés, hiszen olyan emberekhez jut el a zenénk, akikhez nem tudunk, vagy a hallgató nem tudja, hogy el kell hozzá jutnunk. Az internet egy hatalmas tér, és ha megfelelő irányban mozgolódunk, még bármi is lehet belőle. Az ember szívesebben hallgat egy új zenét úgy, ha még kép is van hozzá. Hiszen vizuális élmény jól ki tudja emelni az zenei értékeket. 

Még több Flúg: http://www.mymusic.hu/flug

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr471888163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása