Nouvelle Vague - Bande Á Part

Nouvelle Vague - Bande Á Part

2010.04.16. | B-vendégszerző

Mindig bajban voltam a feldolgozáslemezekkel. Mert mit is lehet róluk írni? A dalokról kimondottan semmit, mert ugye azok már nem valami friss szerzemények, és már ismerjük őket innen-onnan. Legfeljebb az előadókról lehet írni pár sort, de annak még mindig nem sok köze van a lemezhez. És mindig bennem van az is, hogy egy előadó akkor csinál feldolgozáslemezt, amikor épp kifogyott a saját öltetekből, de ugye kell a lóvé, mert nagy a család. És legfőképpen az a legnagyobb baj a feldolgozáslemezekkel, hogy egypár kivételtől eltekintve el szokták rontani őket. Tudnék erre egy nagy rakás példát hozni, George Michaeltől a Simple Mindson át egészen a Rolling Stonesig.

Nem ezen utóbbiak sorába illeszkedik be a francia Nouvelle Vague második albuma. Már az első lemezükön is csak feldolgozások szerepeltek, de ezzel a másodikkal elég magasra tették a mércét. Fogták a nyolcvanas évek new-wave zenekarainak legnagyobb slágereit, és amolyan füstös bárba helyezett jazz-blues stílusban előadták őket. Egész egyszerűen igazi zenei élmény hallgatni a lemezt, annyira SZÉP lett. <

Pedig nem volt buktatóktól mentes a dolog, hiszen igazi kihívás lehetett mondjuk Billiy Idolt (Dancing With Myself) összehozni Blondieval (Heart OF Glass) vagy a New Orderrel (Blue Monday). Vagy hogy mást mondjak, az Echo And The Bunnyment (The Killing Moon) a Heaven 17-nel (Let Me Go). Szerencsére a Nouvelle Vague sikeresen vette buktatókat, és a zenekar nem esett abba a hibába, hogy úgy dolgozzák át a kiválasztott dalokat, hogy azokra egy az egyben ráerőltetik a saját stílusukat. Kétségkívül egyszerűbb lett volna. De ok inkább megtartották minden dal eredeti karakterisztikáját, és mégis, sikerült teljesen új köntösbe bújtatni őket. Határozottan ajánlott kategória!

Írta: Szörfdeszka

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr271922214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbking 2010.04.16. 10:49:53

Lájkolom, egy időben sokat hallgattam.

gerineldo (törölt) 2010.04.16. 12:05:38

ez király album, a harmadik album lett totál bukta, ha emlékeim nem csalnak (letöltöm-kitörlöm kategória).

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása