A 101 legjobb album - szerintem

A 101 legjobb album - szerintem

2010.07.30. | Horváth Oszkár

Az 50-edik poszthoz érkezett pár hete a 101zene.blog.hu - Anituka, a ritka de jófajta zenei csajblogger hónapokkal ezelőtt azt vette a fejébe, hogy sorra veszi az "1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz" kiadványt időrendben, mindenbe belehallgat, vagy meghallgatja, és bővebben ír azokról a zenékről, amelyek neki jelentettek több örömet.

Így született a 101 zene, amit több mint 800 cikkel a hátunk mögött szerintem a B-oldalon sem vállaltunk volna el. A könyv a világ minden táján megjelent már, és voltak, akik hasonlóan (pl. Mexikóban biztosan) elhatározták, hogy blog formában végigszaladnak a gyűjteményen, magyar nyelven azonban ez az első. És azt külön díjazom, hogy női tollból, mert a B-oldal túlnyomóan férfi olvasóit tudva be kell látnunk, kevesebbet tudunk arról, milyen szál fűzi a nőket a zenéhez, mint arról a fú de rejtélyes női lélekről általában.

A blogon most a 60-as évek soul zenéi vannak műsoron, korábbi beatkorszak, bossa nova és blues kalandozásait pedig a jazz és swing aranykora lemezek tömkelegével töltötte. A szerző igazából már szinte csömört szenvedett az N-edik jazzlemeztől, és soha ember nem örült még a hippiknek ennyire, mint ő. Leszámítva a korai LSD kereskedőket, gondolom.

A blogírásra való motivációja is érdekes a szerzőnek, mert szerintem sokan hasonlóan gondolkodunk: az élete egyes szakaszait jobbban hozzák elő számára a korra számára jellemző zenék, mint ízek, illatok, vagy fotók, és ezzel keresi önmagát.

Érdekel? http://101zene.blog.hu

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr651902852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thai 2010.07.30. 15:47:56

Basszus mér csak most szóltok??? Most olvashatok el 51 cikket eccere!
Kéretik ilyesmikről azonnal hírt adni!
Én pár éve nekiálltam torrentekről összevadászni az összes albumot, kb 300-ig jutottam. Majd ha nyugdíjas leszek folytatom.
Nem egyszerű, csomó régi lemez nincs, vagy nem úgy, vagy csak feldolgozva. De sok értékes, érdekes zenébe bele lehet futni.
Ettől függetlenül van pár aminek bekerülése a kötetbe számomra rejtély. Nyílván ez szubjektív is részben, de nem hiszem, hogy teljesíti az alap szűrési feltételt, azaz, hogy e meghallgatása nélkül érdemtelen meghalni.
Illetve lenne hely az évenkénti bővítéseknek.
Hát ennyi.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2010.07.30. 16:00:05

Én még mindig sokallom a 10.000-es árát a könyvnek...

Lamorak · http://www.clusterone.hu 2010.07.31. 11:07:56

@Interstellar Overdrive: én is ajándékba kaptam, magamtól nem veszem meg, de tényleg vannak benne jók. Mondjuk kra nem a 60-as évekből. Igazából inkább az benne az érdekes, h megnézed, mit írnak olyan lemezekről, amit különben is szeretsz.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2010.07.31. 11:55:35

Polcomra akarom. Majd valaki megveszi nekem.

aranyláz 2010.08.01. 15:26:12

@Thai: erre is van egy jó tipp a leányzó blogjában, az összes! lemezt meg lehet hallgatni itt: www.radio3net.ro/

Na ja, a 10 rugó az húzós, talán antikváriumban érdemes megnézni

Kösz a tippet amúgy, érdekes és élvezetes a blog, el lehet lenni vele.

Azért azt tegyük hozzá, hogy ez a válogatás "csak" az angolszász zenét öleli fel.

Lamorak · http://www.clusterone.hu 2010.08.01. 15:27:55

@Interstellar Overdrive: asszem amúgy a Múzeum krt-on van egy antikvár, ahol ezek kaphatók jelentősen olcsóbban.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2010.08.01. 18:59:54

Köszi a tanácsokat, bárcsak tudnék olvasni. :)

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása