E Sávok és a Final Cute: Get Your Filthy Hands Off My Desert

E Sávok és a Final Cute: Get Your Filthy Hands Off My Desert

2010.08.27. | Lamorak

B-oldal olvasóinak külön szimbolikus öröm lehet, hogy az E Sávok átlépett a Final Cut B-oldalára a vidám feldolgozásprojekttel, a Final Cute-tal. Sajnos innen nehezebb lesz, és most különben is dolgozunk, tehát őszig még várni kell a többire; pedig ott lesznek csak igazán szép dolgok. Most mindenesetre B-oldal nyitó, ’Get Your Filthy Hands Off My Desert’, magyaros-vidáman.

A 'Get Your Filthy Hands Off My Desert', a Final Cut B-oldalának első száma, még az eredetiben, hülye hangeffektekkel (többek közt trédmárk robbanással, ez a gunner-figurához asszociálódik nekem) együtt is csak 1:17. Ez persze magában ironikus, hiszen tudjuk, hogy a kétoldalas albumok korszakában szokásos volt a B-oldal első számaként slágergyanús vagy single-ön is kinyomott számokat tenni: hát ha valaminek esélye sincs ilyesmire, az ez a szám -- nem mintha a Final Cut többi dalának lenne esélye. A 'Get Your Filthy Hands' igazából egyetlen kegyetlenül ironikus-szatirikus mondat, lehet, hogy Roger jegyzetfüzetében szerepelt így, mikor a híreket olvasta valamelyik reggel, és mind szövegében, mind hangszerelésében inkább a következő dal, a 'Fletcher Memorial Home' bevezetése. Itt jön elő először Brezsnyev és Begin, még Galtieri is, már megint politizálunk, Szovjetunió, Izrael, Falkland-szigetek, van itt minden. Az azért mégis elmondható, hogy legalább nincs kimondva Roger amúgy is jól ismert véleménye, a szatíra inkább a tények felsorolásában és a (megint) Maggie-s lezárásban rejtőzik, és persze a kimondottan patetikus, Michael Kamen által hangszerelt zenében. Mindenképpen tessék meghallgatni az eredetit, úgy az igazi.

Már a projekt kezdetétől tudtuk, mit csinálunk a 'Get Your Filthy Hands'-zel: hamis zongorával játsszuk el egy kocsmában, és számtalan berúgott éneket veszünk fel hozzá, hiszen nincs vidámabb dolog, mint a helyi talponálló törzsvendégeivel kurvaanyázó dalocskákat üvölteni berúgva kórusban, olyasmi ez, amit talán csakis a magyarok értenek az egész világon. Még akkor is, ha ezek alapvetően szomorú dalok, szomorú dolgokról szólnak, mollok vannak bennük, az öreg faszi a sarokban elsírja magát tőlük. A magyar sírva is tud vígadni, ez a lényeg -- Waters-nek magyarokkal kellene zenélnie, pl. velünk. Az E Sávok 'Get Your Filthy Hands'-ével tehát nem sokat szaroztunk: elhangoltuk a zongorát, és csak énekeltük, énekeltük a szólamokat, egyet még Jacopo is felénekelt. Magasak, mélyek, közepek, minden van, szociográfiának is elmenne egy kőbányai kocsmáról. Szóval itt van most a B-oldal első száma, amit egyébként szeretettel ajánlunk kimondottan Teodórának, ha a 'Gunner's Dream'-en felháborodott, ezen is fel fog, és mi nem lennénk igazi pankok, ha ennek nem örülnénk. Hadd ismételjük meg, hogy mindketten (Jacopo is meg én is) mérhetetlenül tiszteljük Roger Waters-t és ketten együtt majdnem 30 éve hallgatjuk a Final Cutot, és komolyan nagyon szeretjük: én pl. meghallgattam néhány hete is, elejétől végéig, és komolyan, egy helyen még el is érzékenyültem rajta, hát így.

(És közben az is kiderült, hogy Waters 2011. jún. 22-én tolja a Falat Pesten, ott leszünk! És ha felkérnek, örömmel eljátsszuk előzenekarként a Final Cute-ot!)

Az E Sávok előadását pedig ITT hallgathatod meg!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr972247958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2011.11.07. 08:37:53

sajnos mintha eltűntek volna a hallgatható zenék a linkelt oldalról... viszont közben született egy magyar fordítás, itt:

frankzappa.blog.hu/2011/11/04/the_final_cut_magyarul_reszletek

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2011.11.07. 17:37:11

@Lamorak: szuper, kösz, most már csak azért kell tüntetni ezreknek az Andrássyn, hogy a hiányzó darabok is elkészüljenek. :-)

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása