Jimi Hendrix 40 éve halott…

Jimi Hendrix 40 éve halott…

2010.09.18. | rettentó

… és azóta is sorban nyeri a TOP100 gitáros EVÖR listákat, ugyanazzal a lazasággal, amivel a földöntúli hangokat elővarázsolta: balkézzel, vigyorogva, a nyelvét nyújtogatva, a cirkuszos ruháiban.

Szűk 4 éve volt arra, hogy rögzítse az életművét, aztán elhúzott, hajlamos vagyok azt hinni, hogy a szülőbolygójára. Ennek az életműnek a nagy része nehezen befogadható. A zenehallgató, amikor Jimi zenéjével ismerkedik, egyszer csak eljut arra a pontra, ahol választhat, hogy megmarad a Hey Joe-t és a gitárzúzást váró népség szintjén, vagy felfedezi, hogy egy 8-10 perces jammelés ének nélkül is nagyon jó tud lenni, csak kell hozzá egy Hendrix, aki előadja.

Nem akartam sokat írni, hiszen Jimiről már valószínűleg mindent leírtak (ajánlom például ezt a blogot). Maga mögött hagyott egy csomó kiadott és hivatalosan kiadatlan felvételt, hallgassátok bátran azokat is. Kezdetnek a Live at Winterlandet ajánlanám, mert az egy jó koncert volt, nem fesztiválfellépés, amik Jiminél mindig kétesélyesek voltak, a közönség hullámzó reakciójától és Jimi kedélyétől függően.

A fenti képen utolsó fellépése helyszínén, Fehmarn szigetén látható, ahol a távozása után az Európai Pokol Angyalai szépen porig égették a színpadot. A rendezvény Love and Peace Festival néven futott. :D

2 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr662303041

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hendrix 40 2010.09.18. 10:54:24

Éppen ma 40 éve annak, hogy Jimi Hendrixet egy szomorú, londoni reggelen fellépni hívták az égi színpadokra. És egészen biztos vagyok benne, hogy a jóisten azóta nem bírja abbahagyni a léggitározást.Hallgatom a monterey-i koncertet, az 1967. júniu...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyláz 2010.09.18. 09:40:40

Nekem ez a kedvencem:
www.youtube.com/watch?v=4AuxJH2Mj30

"Amikor Jimi Hendrix 1965-ben még New York-ban, ismeretlen muzsikusként tengődött, sokszor annyira le volt égve, hogy szinte ennivalóra is alig volt pénze. Egyszer akkori párja bevásárolni küldte maradék néhány dollárjukkal, Jimi azonban kaja helyett egy lemezzel tért haza, és napokig csak azt nyaggatta. Nem egy gitárvirtuóz lemeze volt, nem is egy öreg bluesman-é, hanem Bob Dylan Highway 61 Revisited-je" (Göbölyös N. László: Lemezlényeg portalanul)

"Felraktam egy Hendrix-lemezt, mire a fiam megkérdezte: Apa, ki ez?
Én meg azt válaszoltam: Fiam, ez az Isten!" (Robert Plant)

rettentó 2010.09.20. 07:56:37

Egyszer majd felteszek egy Led Zeppelin lemezt a fiamnak, és valami hasonlót fogok mondani :-)
Gyakran eszembe jut, ha más előadótól hallgatok számot, hogy mit csinált volna ebből Hendrix, még hallom is a fejemben, de biztos valami más - és jobb verzió lenne. Pl. a War Pigset igazán feldolgozhatta volna, akkor még élt :-)

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása