Steve Winwood – miért szeretjük?

Steve Winwood – miért szeretjük?

2010.09.23. | foronghy

Szeptember 30-án a Petőfi Csarnokban ad koncertet a Rolling Stone magazin Minden Idők 100 Legnagyobb Énekese listáján 33.-nak megválasztott, orgonán, szintetizátoron, basszusgitáron, dobon és vonós hangszereken egyaránt játszó töbszörös Grammy díjas Steven Winwood! Meghatározó tagja volt a Spencer Davis Group-nak, a Traffic-nak, a Blind Faith-nek és a Go-nak, olyan világsztárokkal dolgozott együtt mint:  Muddy Waters, B.B. King, Chuck Barry, Bo Didley,  David Gilmour, George Harrison, Billy Joel, Lou Reed, Talk Talk, Paul Weller.

Valószínűnek tartom hogy a neve még ezek után is elég ismeretlenül hangzik sokak számára így kiválasztottam öt dalt a közel 50 éves pályafutásából melyekből egyértelmű lesz miért is szeretjük őt.

Elsőként az 1986-ban megjelent Back in the High Life címadó dalát választottam mely nem más mint a Higher Love. Megjelenése után azonnal első lett a Billboard slágerlistán, megkapta a Grammy díjat ráadásul kétszer az Év Felvétele és a Legjobb Férfi Előadó kategóriában (Best Male Pop Vocal Performance) és természetesen háromszoros platina lemez is lett.

Hallgassunk csak bele a számba és.... ugyehogyugye mindeki ismeri!

Ezután egy másik olyan szám következik mely szintén kasszasiker volt de szokásomtól eltérve nem írok többet róla mert szerintem ez a dal a 80-as évek egyik etalonja, aki már élt akkor az biztos ismeri. Ez a dal volt az amelyik a nevetséges hajviselet és az egyszerű szintetizátordallamok ellenére még a mai napig sem veszítette el azt a lendületét ami miatt akkor szerettük.

Mivel szerepe jelentős volt a Spencer Davis Group-ban nem árt felidézni velük milyen sikerei voltak. Egyik (talán legjobb) számuk az I'm a Man mely szintén képes kellemes érzések előidézésre azok között akik veszik a fáradtságot hogy meghallgassák:

Másabb vizekre evezve, kicsit belemártózva a blues áramlatába következzen a Roll With It és itt ünnepélyesen feladom a sikerek elsorolását mert amit ö sikerre vitt az az is volt és még az idő próbáját is kiállta mert mai szemmel is hallgatható sőt élvezhető. Következzen hát maga a szám amit Steve jellegzetes énekhangja és a szintetizátor párosa tesz felejthetetlenné:

Bajban vagyok bevallom mert 33 év 9 albumának számtalan sikere közül kellett ötöt kiválasztanom és túl azon ez mennyire szubjektív még lehetetlen is. Mindenkinek más az izlése és Steve Winwood annyiféle stílusban alkotott hogy akár minden korszakának/stílusának lehetne egy TOP5 listát állítani. Így legvégül utolsó albumáról a Nine Lives-ről választottam a Dirty City nevű számot melyet nagy valószínűséggel a budapesti koncerten is el fog játszani:

Legvégül egy várható setlist csemegeként a szeptember 30-i Petőfi Csarnokbeli koncertről:
         1. I´m A Man
         2. Hungry Man
         3. Dirty City
         4. Can´t Find My Way Home
         5. The Low Spark Of High-Heeled Boys
         6. Empty Pages
         7. Higher Love
         8. Dear Mr. Fantasy
         9. Gimme Some Lovin
 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr812315949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rettentó 2010.09.23. 08:19:19

Állandóan beleütközök a nevébe, ha a nyugati rocklapokat olvasom, de a Higher Love-val nem tudtam összekötni. Hiánypótló, köszi.

elmouse 2010.09.23. 09:59:27

Elmarad!
A Pecsa.hu-n bővebben is olvashatjátok.

markus.b 2010.09.23. 17:01:29

Hívhatná a haverjait is:
www.youtube.com/watch?v=TMR_3BJCmh8
Mondjuk én csak onnan ismertem, hogy a Blind Faith-ben játszott Claptonnal, meg hogy van egy dvd-jük egy közös koncertről, ami szerintem kicsit közepesre sikerült.

rettentó 2010.09.24. 08:29:29

Érdekes, egyedi előadó, a legújabb szám tetszett a legjobban.

Mitya Ivanov 2010.09.24. 09:39:18

Rendesen összekevertem Peter Cetera-val, és azt is tévesen hittem, hogy a Karate Kid Glory of Love-ja is Stevie Winwood.
A higher Love nekem megvan még egy olyan kazettán, amit középhullámú Petőfi rádión vettem fel Komjáthy György Csak fiataloknak c műsorának 1986 év végi kiadásából.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása