Legjobb lemezborítók EVÖR

Legjobb lemezborítók EVÖR

Nemrég rendeltem meg Amazonról Storm Thorgerson könyvét, mely a Pink Floyd borítók történetéről szól. A rejtélyekben kevésbé tájékozottaknak: ST a Pink Floyd nagy borítótervezője volt, de készített borítókat a Led Zeppelinnek, a Muse-nak, a Mars Voltanak és még sorolhatnám. Pont ezért kell megrendelnem Storm másik grandiózus kiadványát, melyben a nem-Pink Floyd borítók tervezéséről ír, gazdagon illusztrálva képekkel... Szóval ő olyan, mint az Irom Maiden-nek Derek Riggs (Eddie kitalálója), vagy a Depeche Mode-nak Anton Corbijn.

Nade. Mint a borítók igazi szerelmese (ez valószínűleg a bakelit iránti vonzódásom miatt van így) kifejezetten elvárom, hogy egy lemez borítójának legyen koncepciója és olyan legyen, mint egy műalkotás. Természetesen, ha egy albumot a torrent-ről szedsz le, sosem tudod meg, hogy a zenekar az album készítése közben, valamint a borító tervezésekor mit akart tudatni, átadni a rajongóknak és láttatni velük. Ezért is van minden szónak szerepe, ami egy borítón, vagy a lemezhez pakolt kis füzetecskében van, kezdve a dalszövegektől a "thanks to" részekig.

Az, hogy melyik lemeznek van a legjobb-legszebb-legmeglepőbb borítója, hát... gondolom eltérő vélemények csapnak majd össze. Én - mint Pink Floyd rajongó - természetesen az alábbi összeállítással nagyban egyetértek. És te?

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr372273006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.09.27. 10:42:58

Én hiányolom mondjuk a Pink Floyd The Wall-borítót, Led Zeppelin Presence-ének borítóját, ami számomra a rejtélyek rejtélyét jelentette kb. 14 éves koromban. Az én dobogóm így néz ki: 1: Pink Floyd - Wish You Where Here, 2: Led Zeppelin - Presence, 3: Pink Floyd - Animals. Szerettem a Stranglers patkányos borítóját a rózsacsokorban, jó volt az a Pink Floyd lemez (talán az Ummagumma belseje?), amelyen különböző pszichedelikus anyagokról készült fotómontázs látható, pl. Waters egy marihuána-mező közepén vigyorog, valamelyik békát nyal, stb. Bírtam Jean_Miche Jarre Oxigénjét, a szétfoszló földgömb alól előtűnő koponyával :), jó az első Nightmares on WAX, a Smoker's Delight, a gomolygó füstből kirajzolódó figurákkal, arról szól, amiről a lemez. (Amúgy a jó torrentek ugyanúgy tartalmazzák az összes borítót, bookletet, (ráadásul olyan méretben, hogy ha akarod kinyomtathatod), mint a zenét, az egy ócska lemezipari szlogen, hogy a torrenten csak rossz minőség van. Nem. Ugyanazt megkapod ingyen, amit a boltban pénzért.)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.09.27. 12:29:13

tegnap volt egy Jarre interjú talán a Naplóban, szar helyen lakik. 2-3 emeletes kis kuckó egy híd tövében Párizs külvárosában a Szajna-parton. stúdió nyilván egyáltalán nincs benne szintetizátor hegyekkel...

nikodémus 2010.09.28. 18:10:56

Érdekes összeállítás. Nagy Flyd-rajongóktól kérdezném: a WYWH esetében az nem úgy volt, hogy eredetileg totál fekete borítóval jelent meg, közepén a jellegzetes kör alakú, 4 részre osztott rajzzal? Nekem az még elementárisabb, mint a későbbi CD-s kiadás borítója (bár az se semmi).

Az összeállításhoz: 1. Floyd és Storm Thorgerson? Oké oké, de a Hypgnosis hol marad? Vagy ők ketten ugyanazok lennének? (bocs a tájékozatlanságomért). 2. még megemlíteném a Yest, illetve hűséges borítótervezőjüket, Roger Dean-t (na jó, ő másoknak is csinált, de a Yesszel lett igazán híres). Azért pl. a Fragile, a Relayer meg a Yesshows borítója nem semmi...

Sir Drinkalot 2010.10.05. 16:37:08

ST és a Hipgnosis egy és ugyanaz.
A WYWH-nél eredetileg volt egy külső fekete boritó és belül a jól ismert fehér. Lehet kapni miniLP CD kiadást ugyanilyen összeállitásban.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása