TOP5 Sting-dal EVÖR

TOP5 Sting-dal EVÖR

2010.10.23. | foronghy

Nehezen kezdtem neki, hogy írjak Stingről, mert annyi minden kavarog bennem, mikor meghallom a nevét. Először is énekese és dalszerzője volt a mára legendássá vált Police együttesnek, majd annak feloszlása után (bár ezt hivatalosan sosem jelentették be) énekesként szólókarrierbe kezdett, mely napjainkig is tart. Mindkét esetben kiemelkedően sikeres volt, sőt mondjuk ki bátran: elképesztő hangjával, furcsa és magával ragadó számaival a zene olyan egyéniségévé vált, akit méltán tart a világ zenei sajtója a valaha élt egyik legjobb előadónak. Nem hiszem, hogy lenne olyan ember a világon, aki egyik, vagy másik számát ne ismerné. Töretlen hát a sikere és sok más hirtelen felkapott sztárocskával ellentétben még évekig (évtizedekig) az is lesz. A jó hír az, hogy hozzánk is ellátogat, mégpedig november 6-án a Sportarénában lesz hallható és látható.

Lehet hogy ezek nagy szavaknak tűnnek, de a 16 Grammy Díj és a több mint 100.000.000 (százmillió!) eladott lemez segíthet abban, hogy el is higgyük ezen állításokat. Sikeréhez lehet az is hozzájárult, hogy nagyon szegény családban született és 7 évesen már dolgoznia kellett, felnőve kalauzként, adóhivatali dolgozóként és még sok másként is el kellett helyezkednie, de gyerekkori álmát, azt hogy zenész legyen sosem adta fel. Fiatalkora estéit, hétvégéit és szabadidejét arra használta fel, hogy az egyik rokonától kapott ócska gitáron gyakoroljon. Ez az elhivatottság végül meghozta eredményét és így mutat a mai napig példát arra, hogy a kemény munka végül mindig meghozza az elismerést. A TOP5 Sting / Police-dal EVÖR listámban elsőként azt a számot mutatom meg, mely számomra is a legkedvesebb és rongyosra hallgattam azt a magnókazettát, amin rajtavolt (történetesen épp a B oldalán...).

Ez a dal az 1981-es Ghost in The Machine albumon található, mely októberben jelent meg és decemberre már platina is volt, ma már bátran kijelenthetjük: megérdemelten.

 

Virtuális időgépünket kihasználva visszaugrunk az 1978-as évbe, amikor is első albumuk, az Outlandos d'amour felvételein dolgoznak, melynek egyenlőre még nincs kiadója, de mikor Stewart Copeland bátyja meghallja ezt a számot egyből felajánlja, hogy menedzseli az együttest és ők ezt el is fogadják. Másnapra már szerződésük is van egy lemezkiadóval, de mivel a szám egy prostituáltról szól, emiatt sok rádióadó nem hajlandó lejátszani, de a zenekar neve egyből ismertté vált a közönség előtt. (Egy nagyon jó feldolgozás hallható a Moulin Rouge nevű filmben, érdemes azt is meghallgatni.)

Átlépve egy évet, az 1979-es Regatta de Blanc címadó dalát mutatom most meg, mely természetesen sikert-sikerre halmozott. Ebben az időben rengeteget koncerteztek és mivel elég kevés saját szerzeményük volt, azokat hosszabban kellett játszani, mint ahogy lemezen kiadták. Szerencsére mindez igen jót tett mindekinek, a zenészek folyamatosan újabb hagzásokat próbálhattak ki és a számok egyre csiszoltabbak, érettebbek lettek és az egyre több dzsesszes résszel elmozdultak a magasabb színvonal felé. Mindez jól jött nekik, a kritikusok egyre többet dicsérték őket, ami egyenes arányban lett azzal, hogy egyre többen lettek kiváncsiak a koncertjeikre és lemezeikre. Az album koncertkörútján már több mint 10 országban léptek fel, ami a siker egyértelmű jele volt.

Térjünk át szólókarrierére, hiszen ott is maradandót alkotott és nehéz a sok jó közül kiválasztani azt a számot, amivel ezt a bemutatását elkezdhetnném. Második lemezéről az 1987-ben megjelent Nothing Like The Sun-ról választottam azt a számot, amit remélhetőleg mindenki ismer. Az album természetesen háromszoros platina és megjelenése után angliában egyből a slágerlisták élére jut. A szám címe Englishman in New York és vélhetőleg nálunk is felhangzik a koncerten.

Legújabb lemezének, a most nyáron megjelent Symphonicities-nek a turnéja kapcsán jön el hozzánk novemberben és ez az album azért különleges, mert a régi sikereit áthangszerelte szimfónikus zenekarra, tehát nem egy együttes kíséri majd, hanem egy komplett nagyzenekar, jelen esetben a londoni Royal Philharmonic Concert Orchestra. Érdekes párosítás és őket hallgatva elmondhatom működik is. Ilyen formátumban következzék a Shape Of My Heart, mely a 2003-as Sacred Love albumon található felvétel átdolgozása.


A novemberi koncert várható setlist-je:

If I Ever Lose My Faith In You
Every Little Thing She Does Is Magic
Englishman In New York
Roxanne
Straight To My Heart
When We Dance
Russians
I Hung My Head
Shape Of My Heart
Why Should I Cry For You?
Whenever I Say Your Name
Fields Of Gold
Two Sisters
Next To You

A Thousand Years
Tomorrow We'll See
Moon Over Bourbon Street
End Of The Game
All Would Envy
Mad About You
King Of Pain
Every Breath You Take

Desert Rose

She's Too Good For Me
Fragile

I Was Brought To My Senses 

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr72385983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzocsO 2010.10.23. 10:53:30

Te most beírtad a legnépszerűbbeket, de nem a legjobbakat...

Kepkocka · http://zenelokepkockak.blog.hu 2010.10.23. 11:32:29

Ha TOP 5, akkor kénytelen leszek Sting szólóéveit különválasztani a The Police-tól:

Saját TOP 5 The Police:

01. Synchronicity II
02. Invisible Sun
03. Spirits In The Material World
04. Message In The Bottle (avagy Szentmihályon presszó lesz)
05. Every Breath You Take

+1: Can't Stand Losing You

Saját TOP 5 Sting:

01. Mad About You
02. Russians
03. Love Is The Seventh Wave
04. Fragile
05. If You Love Somebody Set Them Free

+1: This Cowboy Song (csakis a Pato Bantonnal közös verzió)

Updike 2010.10.23. 11:51:36

na jó nekem a top 5 sting

01. Fragile
02. I'm so happy I can't stop crying
03.I Burn For You ( a bring on the night koncert felvételből)
04. Moon over bourbon street
05. Shape of my heart

+1 meg legyen Sprignsteenel a river (bár nem sting szám) www.youtube.com/watch?v=pDjQRgoOcpk

Az igazi Trebics 2010.10.23. 11:54:37

@SzocsO:
1. A "népszerű" szóról nekem a desert rose, fragile, every breath you take jut szembe, nem az Every Little Thing She Does Is Magic
2. Te most tényleg ízlésről akarsz vitatkozni???

Valószínűleg senkit sem érdekel, de az én kedvenceim:
www.youtube.com/watch?v=6K_pC9Szfxg
www.youtube.com/watch?v=PXShSpOtY3w

ElDuderino 2010.10.23. 12:10:39

Bruce Springsteen & Sting - The River (Live)
www.youtube.com/watch?v=pDjQRgoOcpk

Aki ezt kibírja borzongás nélkül, le a kalapom...

horee6 2010.10.23. 12:18:53

Shape of my Heart - abszolut kedvenc
A többi 4:
Fragile
Fields of Gold
Ain't no Sunshine
Message in the Bottle
It' Probably Me
Russans
Moon over the Bourbon Street
Roxanne
Mad about You
We work the black Seam
Thousand Years - ezek közül bármelyik, nem tudom eldönteni.

Lehet, hogy mind nagyon jó?

2010.10.23. 12:27:06

it's probably me mindfelett. a többi nem számít

gitáros 2010.10.23. 12:34:55

@ElDuderino:
Láttam őket anno a Népstadionban. Meg még valami Peter Gabriel is volt ott...

RobinH · http://unsigned.blog.hu 2010.10.23. 13:31:53

It's probably me, Claptonnal közösen. Halálos Fegyver 3 soundtrack. Toronymagasan a legjobb Sting szóló dal evör. (I'm so happy... szoros második)

A Police dalok "legjobbságát" is lehetne vitatni, van jó pár olyan daluk ami nem volt sláger mégis talán jobbak némelyik sikerdalnál.

ElDuderino 2010.10.23. 13:32:14

@gitáros:
Mázlista. A 'még vmi Peter Gabriel' se kispályás... :)

Otthonka.Okoska · http://otthonokosan.blog.hu 2010.10.23. 14:00:15

Én még a Police-os időszakából ismerem. Zseni!

D-verse 2010.10.23. 14:20:48

Sting utoljára 7 éve adott ki lemezt új, saját szerzeményekkel.

easykarma · http://easykarma.blog.hu/ 2010.10.23. 17:38:51

Bring on the night
Az originál a regatta de blancról

Bár a dzsesszdiszkós verzió sem rossz a szólókorszakából:)

attis · http://sting.blog.hu 2010.10.23. 21:41:17

@St4nt0N: Ez így nem teljesen igaz, hiszen a 2009-es téli lemezen (If On A Winter's Night) is van új Sting szerzemény, igaz a dalszöveg Stevenson. De olyan dal is akaz azon a lemezen amin Sting a szövegírő és "Bach írt rá" dallamot. :-)

Ettől függetlenül már nagyon érik egy új stúdióalbum.

attis · http://sting.blog.hu 2010.10.23. 21:42:18

Én is mást hoztam volna ki a TOP5-be, de az összeállítás ettől függetlenül nagyon jó. Írok is majd egy ajánlást a Sting.hu-ra, ha nem baj!

üdv: Attis
www.sting.hu

attis · http://sting.blog.hu 2010.10.23. 21:43:56

1. I Was Brought To My Senses
2. Seven Days
3. Jeremiah Blues
4. Englishman In New York
5. Moon Over Bourbon Street

...a Police az meg teljesen más tészta...

nikodémus 2010.10.24. 20:02:54

Sting lerakott komoly dolgokat az asztalra, de ez a legújabb Symphonicities lemeze nyomába sem ér Peter Gabriel szintén idei Scratch My Back-jének. Előbbi langyos lötyögés, utóbbi hihetetlenül ütős kortárs zene. Ajánlom mindenkinek.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása