Legjobb Mennyei Zenekar

Legjobb Mennyei Zenekar

2010.11.02. | Péter Bócsi

Érdekes dolog ez a halállal és a metallal. Úgy összenőttek, mint Kiszel Tünde két szemöldöke. Minden magára valamit adó metal zenekar kiötlött néhány dalcímet, amiben benne van a halál, vagy írt egy tucat dalt a halálról, esetleg magában a banda nevében szerepel a szó a legkülönfélébb kombinációkban. Persze, az egyik legegyenesebb megoldás, ha simán Death-nek nevezed el a bandádat…Aztán ott vannak a zenekari logók, lemezborítók, klippek, ahol aztán minden van: csontok, koponyák, lehetőleg hegyekben, vér, vér és vér, esetleg egy kis agyvelő a merészebbeknél. Hogy ez a szinte mániákus halál kultusz miért alakult ki, pláne, hogy mennyire jó, hogy ez így van, erre nem próbálok meg választ adni.
Mindenesetre itt a halottak napja, és erről, a fenti jelenség mellett két dolog jut eszembe. Az egyik, hogy bármilyen izgalmas is a halálról énekelni, abban azért talán megállapodhatunk, hogy meghalni: valószínűleg nem cool. A másik pedig: a rock sztárok jelentős része úgy látszik, ezzel a gondolatommal nem ért egyet.
Bár vannak, akik csak a naptár szerint öregszenek, ám ránézésre és/vagy sokszor a teljesítményüket tekintve is fittyet hánynak az idő múlására, mintha a biológiai órájukban örökre kimerült volna az elem, elképesztően fiatalosak és egészségesek maradnak, viszont sokan közülük nagyon korán, és cseppet sem ártatlanul szállnak ki a buliból. A nagy többség nem is bízza a véletlenre a dolgot. Kitartó esztelenséggel, semmiből sem tanulva nyírja ki magát. Mintha ez a klisé egyértelmű elvárás lenne a rock sztárok munkaköri leírásában. Őket is szeretjük, persze, de azért rájuk gondolva a sajnálat és a szomorúság mellet időnként haragot is érzünk.
Egyébként megfigyelhető, hogy a legendává válás legbiztosabb és leggyorsabb módja, ha minél előbb meghalsz, vagyis rögtön azután, hogy csúcsra, vagy csúcs közelbe jutottál. Ha biztosra akarsz menni, akkor valami egészen ostoba, banális, vagy pont ellenkezőleg, valamilyen nagyon drámai módon köszönsz el.
Persze, ahogy az már lenni szokott, időnként értelmes, józan életet élő zenészeknek csengetnek idő előtt, ráadásul sokszor egészen kivételes tehetségeknek. Bevallom, engem igazán az ilyen esetek szoktak megrázni. Az ő elvesztésük mindig különösen fájó. Ebbe a csoportba tartozott például Ronnie James Dio, akinek a halála után nem sokkal elterjedt a hír, miszerint Randy Rhoads egy gyilkos új bandát alapított. Végre megtalálta ugyanis azt a hangot, amit már régóta keresett…

Nos, ez a vicc és a szomorú ünnep is hozzájárult ahhoz, hogy belegondoljak, hány és hány kiváló zenész tette le idő előtt a „lantot”, és eljátsszam a gondolattal, hogy micsoda szupergroup-okat lehetne létrehozni az égi zenészekből!
Csak a legnagyobbak nevét felsorolni is lehetetlenség, úgyhogy csak néhányukat említem, akikért legjobban fáj a szívem: Kurt Cobain, Jeff Buckley, Frank Zappa, Freddie Mercury, Eric Carr (Kiss dobos), Chuck Schuldiner, Phyl Lynott, Bon Scott, Randy Rhoads, Peter Steele, Cliff Burton, Jeff Healey, Jaco Pastorius, Layne Staley…ááá, sosem érnék a végére!

Az égi zenészekből összerakni a legjobb Mennyei Bandát…az sem egyszerű feladat. Én rögtön kettő menedzselését is vállalnám.

A rock zenekarom így nézne ki:

  • Bon Scott – ének
  • Jeff Healey – gitár
  • Phyl Lynott – basszus gitár, ének
  • John Bonham – dob 

A metal bandám meg így festene:

  • Layne Staley – ének
  • Chuck Schuldiner – gitár
  • Dimebag Darrel – gitár
  • Cliff Burton – basszus gitár
  • Jimmy „The Rev” Sullivan - dob

Zakk Wylde annak idején így búcsúzott a nagy cimborájától, Dimebag-től. Szerintem nem venné rossz néven tőlem, ha azt mondanám, szóljon a dal mindegyikükért: In this River

 

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr22394085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.11.02. 11:19:55

Én azért meghallgatnék egy olyan csapatot, hogy Bonzo dobol, Jaco basszerozik, Jimi gitározik és akkor már énekes sem kell. De subidubizhat mondjuk Freddie, Janis és Bon.

jenőné 2010.11.02. 14:17:31

Jóbarát, nem kötözködnék, de Curt???????????

Amúgy meg az én mennyei zenekaromnak Michael Hutchence lehetne a frontembere, zenekar annyira nem is kéne...

ki vagyok találva 2010.11.02. 23:38:01

Ian Curtis, Rozz Williams... bár egyikőjük sem volt tipikus metál/rockzenész de fura, tehetséges egyéniségek voltak.

xboxer 2010.11.02. 23:56:37

Jimi Hendrix, Ottis Reding, Marvin Gaye

N.Zoli 2010.11.03. 01:19:50

Jimi Hendrix, Elvis, Laney Staley es az osszes felsorolt egy supergroupba! Csak az enekes frontemberekbol kijonne egy korus.

N.Zoli 2010.11.03. 01:25:45

Sinatra, J. Morrison, Joplin, James Brown, Kurt, Fredie, Bon, Elvis, Laney, Hendrix, Zappa, Carr, Scott, Ramone osszes. A legnagyobb koncertek biztos a tulvilagon vannak, csak szkeptikus vagyok a letezeset illetoen.

colonel Tigh 2010.11.03. 02:34:39

Az én zenekarom: Jimi Hendrix, Jaco Pastorius, John Bonham, ez lenne az alap, A zenekar. A lemezen vendégként még beszállnának 1-2 szám erejéig: Miles Davis, Rick Wright, Bon Scott, Joe Strummer, James Brown, Frank Zappa, Freddie Mercury, Janis Joplin, Tupac, Jam Mastern Jay, Bartók Béla.

yandi 2010.11.03. 07:05:45

És John Lennon? És George Harrison?

RoFä 2010.11.03. 07:24:35

Ajánlott olvasmány Stephen King "Haver, baromi jó zenekaruk van" c. novellája.

HányÉves 2010.11.03. 08:23:14

Nem bántásból mondom, de az Alice in chains énekese Layne Staley. Nem "Laney". Kérlek, javítsátok!

Joejszaka 2010.11.03. 08:38:34

Azért a keyboard szerepére én javaslom a néhai Liszt Ferencet is.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2010.11.03. 08:41:49

Ének: Freddie
Gitár: Hendrix
Billentyű: Richard Wright
Basszus: Pastorius
Dob: Bonham

Dr.Zomboss 2010.11.03. 08:53:05

Dead Boys. Richard Hellt kivéve mindenki halott abból a zenekarból,nevükhöz híven.

Rántott máj (törölt) 2010.11.03. 09:17:59

"mivel Burton úgy érezte, hogy a Trauma „már csak pénzért zenél”,[4] belépett a Metallicába" (hu.wikipedia.org/wiki/Cliff_Burton)
Van abban valami sorsszeruseg, hogy idoben ment el?

bierkamp 2010.11.03. 10:02:54

Ezek a "zajos ordítozó barmok" jobb is hogy a mennyei zenekarban vannak, bár lehet hogy onnan is kirakták őket egy távoli felhőre!

kockabela 2010.11.03. 10:27:18

+ Dio, Steve Clark (Def Leppard), Brian Jones (Stones), Tommy Bloin (Purple), Cozy Powell, Richard Wright, Syd Barrett (Pink Floyd)

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása