Hét dala: A zöld, a bíbor és a fekete

Hét dala: A zöld, a bíbor és a fekete

Hét dala: P. Box - A zöld, a bíbor és a fekete

Miért pont ez? Önmagában ezt a kérdést el lehetne intézni pár monológba forduló frázissal, de talán elég ok Tunyó halálának 2 éves évfordulója. Vannak dolgok, melyeket egy dalszöveg bárminél jobban kifejez, főleg, ha az egyik legjobb magyar dalról van szó. Szóval csak annyi: legyen az álmotok szép.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr972438789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2010.11.12. 09:01:25

Engem érdekelnének a monológok, és főleg a szám keletkezésének, a szövegnek a háttértörténete. Utóbbit közbe megtaláltam a wikin, jól sejtettem eddig hogy Radics Béla emlékére lett írva.
Ha már monológ: a blogolvasóknak és szerzőknek talán nem titok, hogy hozzám a 80-s 90-s évek, és az elektronikus alapú zenék közelebb állnak mint a rock, és bármilyen gitáralapú zene.
Viszont műveltségemen tátongó lukak betömése miatt pár éve meghallgattam a P.Mobil/Box életművet. És ez a szám rettenetesen megfogott.. Kiváló alapriff (ugye ez a szakszó?), lendületes de nem elszálló hangzás, élvezetes szóló, ütős szöveg. Legalább 100-szor hallgattam már meg, és sokat fogom még, mert erőt és lendületet ad.

bbking 2010.11.12. 09:07:40

Én is csak pár éve hallgatom, alapmű.

Flankerr 2010.11.12. 09:19:27

Azt még hozzátenném, hogy én ezt a változatot ismertem. illetve ennek a nem vágott, 1 perccel hosszabb verzióját.
www.youtube.com/watch?v=2Ih87_-ASEA&feature=related
A klip nem számít, a zene igen.
Lenyűgöző, hogy az oldalra beágyazott változatnak zeneileg mennyire más a hangulata, és nem csak a több énekes miatt.. Egyrészt van benne 1 plusz versszak. Másrészt érdekes módon sokkal billentyűs/zongora/orgona/mittoménmelyikahelyes orientáltabb. És lett így egy pátoszosabb, komorabb, méltóságteljesebb megemlékezős hangulata. Szerintem.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.11.12. 09:43:44

Az egyik legszebb magyar rockszám, amit valaha írtak - persze a péboxos verzió volt az igazi meg a legjobb is, de Billtől is szívesen hallgatom minden koncertjén. Hát nő a lista, akiknek elhadarja a nevét.

Radics Bélának volt a Zöld csillag c. száma (egyszer zöld csillag leszek én is...), azon alapszik ez.

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2010.11.12. 10:14:38

@Modor Tibi: Igen, ez a szomorú, hogy írták Radics emlékére, aztán Samu búcsúztatója lett, most meg már Tunyóé is a jelek szerint... Cserháti Pityit is illene akkor már belevenni. Egyébként valószínűleg a legdögösebb magyar rocknóta, és úgy "szépszomorú", hogy közben tempós és nem búslakodós.

sako 2010.11.12. 10:51:30

Nem tudom, volt -e szerencsétek hallani a P. Box kislemez változatot (változat... szóval inkább azt nevezném eredetinek, ott jelent meg leges-legelőször). Döbbenetes erő és dinamika van benne! Húzás, dög és ugyanakkor hatalmas érzelem. Sajnos a Kő kövön c. nagylemezre néhány hónappal később újravették, de minek... Az szerintem már sokkal halványabbra sikerült. Persze még így is jó, de az eredeti ízek sokkal gyengébben vannak jelen.
A később kiadott P. Mobilos változatot igazán a mai napig nem tudtam megkedvelni, szerintem pont a dal lényege veszett el.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.12. 16:10:18

@Modor Tibi:
Elmondtál mindent, amit szerettem volna.
Nagyon szeretem. Van fent Youtube-on egy élő felvétel, amikor Bajnokék közvetlen Tunyó halála után, neki címezve adják elő koncerten. Vikidál a könnyeivel kűzködve énekli.

Imiface · http://zenezenezene.blog.hu/ 2010.11.12. 18:42:22

És még mondja valaki, hogy nincsenek jó magyar zenék.

elistvan 2010.11.13. 18:41:32

@Hamster: Lehet illett volna de úgy emlékszem azt olvastam valahol, hogy Tunyó halálos ágyánál megállapodtak,hogy nem írnak a nótához több versszakot. Tényleg nagyon jó dal, lehet kis reklám de a Rockinform magazinnak volt egy különkiadása a P-mobilról (a szerkesztőségből még rendelhet mert mailben megkérdeztem) 2 komplett koncert meg egy rakás háttéranyag kb 8 órányi tartalom és 990Ft. De az RNR média kiadta a 4 rocktenor egész estés koncertet is, én azt vettem meg. Ennyi igazán nem pénz érte.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása