iPhone dobolás

iPhone dobolás

Sokszor gondolkodtam azon, hogy ha megkérdezném a Guitar Hero és a Rockband játékokat professzionális szinten űző geekeket, hogy miért nem próbálkoznak a virtuális valóság helyett igazi hangszerrel (főleg ha magával a játékkal már eltöltöttek 50-100 órát), akkor mit válaszolnának.

DE mit lehetne kérdezni attól a zsebhokistól, aki az iPhone-on mesteri szinten dobol? Ilyenkor azért rendesen fel tudom idegesíteni magam.

 

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr442607760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Petyhüdt Petymeg a dinamikus kritikus 2011.01.27. 10:15:03

soha életemben nem érettem, hogy képesek memorizálni több ezer mozdulatot hibátlanul egymás után a zenészek. én is elvégeztem az egyetemet, megtanultam nem is egy idegen nyelvet folyékonyan.. de akkor sem tudom felfogni, hogy miként képes erre az agyuk. miközben nagyon sok zenész amúgy ugye a szó klasszikus értelmében buta, mint a tök.

cindbl 2011.01.27. 10:19:59

ez zsenialis. komolyan.

smidgen 2011.01.27. 10:31:53

@Petyhüdt Petymeg a dinamikus kritikus: hát éppen ez az, nem matematikai sorrendet "memorizálnak" hanem csak gyakorolnak és kiépül az idegpálya - nem tudatosan. (állítólag 160-s ismétlés szám kell bármihez, h idegpálya alakuljon ki, zongora, idegennyelv, küzdősport)

NOWphoto 2011.01.27. 10:47:31

Ahogy egy könyvet, vagy egy filmet megnézel sokszor, (sőt, ugye nem is kell olyan sokszor, mint ahányszor egy zenész elgyakorol egy számot), ahogy nézed, bármikor meg tudod mondani, mi lesz a következő jelenet. Ilyenkor a memória olyan mintha egy vadabb patakban utaznál (jobbféle zenénél :)), folyamatosan és pontosan kerülgetned kell a sziklákat, de közben látod magad előtt a következő tíz métert. Ha meg már többször eveztél arra, tudod, hogy jön majd az a nehéz szakasz...

Modernebb zenéknél könnyebb dolgunk van amúgy, mivel modulrendszerűek, tehát megtanulható úgy, hogy van két, vagy három féle alaptéma, és az ezeket összekötő pár darab virga.
(Valamilyen szinten ez a klasszikusra is igaz, de azért az változatosabb).

Tanulási és memorizálási szempontból nem igazán különbözik ettől a legdurvább jazz se, ahol nincs két ugyanolyan modul, egész egyszerűen többször kell elgyakorolni, amíg meg nem jegyzed. Addig meg ott a kotta (amit sose használtam sajna... De azért teljes John Williams albumokat végigfütyülök, néha poénból a különböző filmek témái közt váltogatva, átkötve... :)).

A legteteje az egésznek az improvizáció. Ott arra emlékszel, milyen alaptéma, milyen akkordkör fog következni, és a következő másodpercekre elképzeled rá a harmóniákat, és el is játszod. Itt ezredmásodpercek dolgoznak, és itt már lehet tényleg hihetetlen dolgokokat tapasztalni :)

Meg kell még említenem, hogy sok év dobolás után zenélés közben az idő nagyon lelassul. Egyrészt lassúnak érezheted a számot, mert te pörögsz a fellépés izgalmában, valamint, mivel te egy picivel előbb tudsz mindent, hogy mit is fogsz csinálni a végtagjaiddal, jobban követed mit csinálsz, a külső szemlélő viszont csak az elmosódott karjaidat látja...

a katona fehérben 2011.01.27. 10:56:23

Nagyon ügyes, de ne feledjük, hogy az ujjakat könnyebb függetleníteni egymástól, mint a karokat-lábakat, a dob egyéb technikai fogásairól nem is beszélve. Szóval ugyanezt igazi dobon megtanulni azért lényegesen tovább tartana.

Kmg42 2011.01.27. 11:03:10

Szerintem ez a srác egy dobos csak kapott egy iPhone-t. Biztos vagyok benne hogy rendesen is el tudná játszani.

odamondó 2011.01.27. 11:05:04

most mit kell ezen magad idegesíteni... lehet a csávó különben meg dobos...

Ja és a guitar hero meg rock band etc. profik meg attól hogy profik gombnyomogatásban és ritmusban még nem biztos hogy jó zenészekké válnának egy rendes hangszeren...

Tehát ezen totál fölösleges anyázni meg zúgolódni...

anarch 2011.01.27. 11:06:59

@Petyhüdt Petymeg a dinamikus kritikus:

Úgy, hogy az agyadnak teljesen más részei tárolják ill. irányítják a fent említett dolgokat. Ki mire gyúr, ugye.

ÖtletElek 2011.01.27. 11:55:09

Kipróbáltam, hogy az egyik kezemmel a hasamat simogatom körkörösen, miközben a másikkal a fejem tetejét ütögetem. Hát mit mondjak, elég nehezen jött össze. Aztán amikor már megy, akkor kézcsere. Próbáljátok ki, akinek megy, mindegyik, gondolkozhat a doboláson :)

Flea 2011.01.27. 12:18:35

Erről láttam egy filmet is: A gyakorlás alapján az agy kikapcsolja a cselkvésből a tudatoságot, nem képzeled el, nem gondolod át, hogy mit csinálsz, csak csinálod. Gy lehetséges, hogy egy profi pingpongjátélkos simán reagál, visszaad és adott esetben helyez egy lecsapott labdát.

Az a nyomgatós dolog, pedig teljesen mechanikus. Nyilván kell hozzá ritmus érzék, de ha mondjuk van olyan funkciója a szoftvernek, hogy felvillan, amikor nyomni akkor bárki kitartással tehetség nélkül is megtanulja, ha van némi ritmusérzéke. Nyáron láttam kisgyerekeket ezeknél a lépkedős "tánc" autómatáknál, akik hihetetlen sebességgel játszottak, de nem hiszem, hogy tánc lenne amit csinlnak, ahogy ez sem és a gitárhíró sem zene.

Ugyanakkor vannak profi dobsamplerek, amik pontosan ugyanígy működnek és elektromos zenében széles körben használják is (Most Pl.: a NEO jut esezmbe ahol láttam)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2011.01.27. 12:30:37

@Petyhüdt Petymeg a dinamikus kritikus: nem kell memorizálni, ez egy készség, tudod a dallamot, el tudod játszani. Sokkal egyszerűbb, mint verset megtanulni, miközben zenészként én sem értem, hogy a túróba lehet 12 drámát fejből tudni.

Más: a gyerek valószínűleg jól érezné magát egy Zen Drum társaságában, ha már ilyen ujjaldobolós. Mióta nem dobolok, és billentyűn meg padeken tolom fel a dobsávot, én is kicsit az vagyok. Itt egy fúziós meg egy house példa, jópofa kontroller:
www.youtube.com/watch?v=dCw2SxuoqZ0
www.youtube.com/watch?v=itdNlElqkGs

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2011.01.27. 12:40:04

@Flea: step sequencernek hívják, amikor mondjuk van 16 led, ami 16 darab tizenhatod (wow), és amelyiket bejelölöd, ott lejátszik hangot, ahol meg nem jelöltél, ott nem. A legnépszerűbb klasszikus:
www.youtube.com/watch?v=sBg4h_GEhfk

Szerintem minden ember, aki élvezi a zenét, jól tudna játszani valamelyik hangszeren, csak meg kell találja, hogy melyik az. És ehhez persze ki kéne mindet próbálni. De legalább egyet! Nem olyan kurva bonyolult, hiszen mindet ember találta fel, ergonomikusnak és logikusnak tartotta, pedig tök más elven működnek, és teljesen máshogy közelítik meg ugyanazt a problémát. Az egyik tuti, hogy fekszik mindenkinek, még ha gyökeresen másképpen is gondolkodunk. Ezért van amúgy az, hogy meg lehet elég jól tippelni pár szó után, hogy egy zenekarban (ha civilben először beszélsz velük), ki a dobos, a basszusgitáros, a gitáros, a billentyűs, stb. De még a hagyományos zenekarokban is van valami közös a vonósokban, vagy a fafúvósokban, vagy a rézfúvoson játszókban, kurva érdekes :]

Füles [Göd.HU.EU] 2011.01.27. 12:47:08

@a katona fehérben: Nekem sokkal nehezebb a 10 ujjamat függetleníteni, mint a négy végtagom. Amit eljátszok dobon, az az istennek sem akar kijönni, ha az ujjaimmal próbálom. Persze, lehet, hogy az zavar be, hogy máshogy idegződött be a ritmus. Zongorázni, gitározni biztos nem tudnék megtanulni...

Tökinger · http://napilaci.blog.hu/ 2011.01.27. 12:53:56

Hozzátenném, hogy ez nirvana...nem egy bonyolult dolog...próbálja meg ezt ledobolni:
napilaci.blog.hu/2011/01/27/dobsuli_anthrax_nobody_knows_anything

Xlendon 2011.01.27. 12:55:17

Ez hihetetlen jó!!

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.01.27. 13:02:52

Valaki be tudna nekem linkelni a videot? A telefonom nem latja a beagyazast. Kosz!!

tundrazuzmo (törölt) 2011.01.27. 13:31:19

@ÖtletElek: És ha a hasamat simogatom, a fejemet meg komplett ritmusképleteket ledobolok egyszerre, kézzel is meg több ujjal is, akkor mit csináljak? Azonnal menjek dobolni?

ÖtletElek 2011.01.27. 19:07:20

@tundrazuzmo: akkor dobosnak születtél, azonnal menj dobolni! De ha az jobban esik akkor igyál egy sört :)

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása