Kozma Orsi vs Nine Inch Nails

Kozma Orsi vs Nine Inch Nails

2011.07.17. | Rálf atya

Adott Kozma Orsi (Jazz+Az, Eat Me!, Kozma Orsi Quartet) és adott a Nine Inch Nails. Mielőtt legyintene valaki, hogy áhh, nincs kapcsolódási pont, szólok, hogy van!

Orsi nagy rajongója Reznornak és a zenekarnak, Szakos Krisztiánnal egy MÜPA-s koncertre elkészítette a The Great Destroyer feldolgozását, majd a sikerre való tekintettel egy studio verzió is készült.

Aki a részletekre is kíváncsi, itt talál egy interjút a témában, a dalt pedig itt hallgathatja meg:

The great destroyer NIN cover by Orsi Kozma

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr673071093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ddrum77 2011.07.17. 11:35:41

Jó lett, nem olyan súlyos, mint az eredeti, könnyebben emészthető. Vannak benne jóféle vokálharmóniák.

kkk666 · http://www.vizvezetekszereles.info/ 2011.07.17. 11:39:50

szerintem meg análisan deflorálta az eredetit.

Ernoke 2011.07.17. 12:09:58

hát ez nagyon rossz... aki szeretne hallani jót is a témában:

www.youtube.com/watch?v=SV-tWL_mysE

pontien 2011.07.17. 15:41:56

Kozma Orsi egy buta csúnyácska ribanc.

ElPadre 2011.07.17. 15:46:10

hát bocs, én szeretem kozma orsit és a NINt is (az utóbbit nagyon), de ez nagyon félresikerült. ti. ez egy igen borongós és sötét szám, elég csak a szöveget figyelni, és orsiék ebből csináltak, tisztán a hangszereléssel, egy tucat-new-rock számot. kár érte.

ElPadre 2011.07.17. 15:47:13

ja, és ddrum, az eredetiben ugyanígy megvannak ezek a harmóniák. reznor eléggé híresen jó vokálokat tud összepakolni.

supracoger · http://supracoger.blog.hu/ 2011.07.17. 15:48:38

én imádom a fura feldogozásokat, de ez szar

átlátó 2011.07.17. 16:10:12

Én nagyon szeretem a nagyon eredeti dolgokat... mondom, hogy a nagyon eredeti dolgokat, az erőlködést nem annyira.

ddrum77 2011.07.17. 16:31:02

@ElPadre: nem azt mondtam, hogy jobb mint az eredeti, a vokálokat nézve, hanem hogy ebben a verzióban is vannak finomságok.
Nagyon nem akarom védeni a csajt, mert nem szívügyem a magyar zene, de tízből nyolcan leszarozzák, én valahogy naívan örülök neki, hogy nem egy tucatfeldolgozást csináltak, hanem elővettek valami meglepőt, amit még én is szeretek. Azon kívül meg, milyennek kéne lennie? Egy nő hogy kellene hogy énekeljen, ha nem így? Ez a hangja, mit csináljon?
Tartom az első véleményemet, nekem tetszik a dolog.

gregorio 2011.07.17. 21:07:00

ha Kozma Orsi, akkor sokkal inkább ez, mint bármi más: www.youtube.com/watch?v=KC-foYZHBWQ&feature=related

ezt tényleg jó szívvel ajánlom mindenki figyelmébe. :)

R242 2011.07.17. 22:37:05

A röfffrén elmegy, de a verse nagyon gagyi lett.
( nyávogós-virnyákolós valami... )
Ha remix, akkor legyen ey kicsit érdekesebb, mint az eredeti.
Ez most nem sikerült, Orsika leülhet, egyes! :D

Johnfive 2011.07.17. 22:57:27

Hát, végülis elénekelte. Nem szar ez, csak olyan semmilyen lett...

Johnfive 2011.07.17. 23:03:07

@ddrum77: Meglepő?! Throbbing Gristle vagy Puppy meglepő lett volna.

----
Mondjuk Mariqueen-nél azért több hangja van. :)

ElPadre 2011.07.18. 00:55:52

@ddrum77: a legnagyobb bajom a hangszereléssel van. tucatkorgos (vagy tucatrolandos), steril, köze sincs az eredetihez. az énekkel meg az, hogy kozma orsi nem tud olyan szenvedve és egyúttal megsemmisítően énekelni, mint reznor, ami pedig ennél a számnál eléggé kötelező lenne (igaz, a legtöbb NIN-nél is az).

persze lehetne erre azt is mondani, hogy a johnny cash-féle hurtnek sincs köze az eredetihez (pedig van), csakhogy ott éppen johnny cash a minimalizmusával (hangszerelésileg) és azzal a hihetetlen őszinteséggel és, jobb szó híján, az évtizedek hitelességével (hangilag) olyat tett, ami ritka: a feldolgozás meghaladta az eredetit (és az, hogy a "this crown of shit" helyett "this crown of thorns"-t énekli, az már csak pure class). de ehhez kellett az is, hogy ő megrágja, megeméssze a számot, és teljesen a magáévá tegye azt, hogy aztán a végén, amikor hallgatod, egyszerűen nem jut eszedbe az eredeti, mert az új megáll (sőt, sétál) a saját lábán.

itt pedig a hangok szolgai, a hangzások (most tudatos vagy hátezvan-alapú) gagyi, az ének hiteles, ám groteszk módon ható átvétele történt. bocs, de kozma orsi kellemes hangján hallva azt, hogy "i am the great destroyer", egy pillanatig nem jut eszembe, hogy ezt el is higgyem. reznor hangján meg szó nélkül.

tehát a végeredmény az, hogy jószándék ide vagy oda, profizmus ide vagy oda, kozma orsinak nem való a NIN (a republica, a garbage, meg majdan jövő how to destroy angels viszont igen), egyszerűen azért, mert nem tudja kellően átértelmezni a dolgot úgy, hogy abból valami jó (neadjisten, jobb) és új keletkezzen. NIN-t szolgai módon másolni meg értelmetlen. (én sem próbálok david bowie, sem iggy pop lenni, hanem megpróbálom átértelmezni a számaikat, ha éppen.)

ElPadre 2011.07.18. 01:05:16

@ElPadre: persze azért állok elébe, ne hallgasson rám, ne törje le semmi negatív itteni kritika, és változatlanul szeresse a NIN-t, és dolgozzon fel tőle. de itt a lényeg: DOLGOZZON FEL tőle. ne másolja. teremtse újra.

(hogy aforizmákkal terheljelek titeket: még évekkel a cash-változat előtt, talán úgy 2001 környékén, egy gitáros cimbimmel felkértek pár szám előadására előzenekarként. mivel kevés volt az idő, ezért össz két számmal készültünk: az egyik a peter gabriel-féle here comes the flood, a másik a NIN-féle hurt volt. a trükk a hangszerelésben rejlett: egy gitár, egy ének és egy harmónium (tudjátok, a pedállal hajtott miniorgona). végtelenül egyszerű lett mindkét szám, de akkor pont olyan korszakban voltam, hogy tökéletesen átéreztem mindkettő értelmét és tartalmát, így míg a peter gabriel szám alatt csendes megrendülés volt és a végén taps, a hurt után csend, és többen sírtak a teremben, és jó fél perc is eltelt, amíg valaki el mert kezdeni tapsolni. na, nekem az volt az a pont, amikor megértettem, hogy mennyire lélekbemászó is lehet egy koncert (mármint ha én adom; másoktól már kaptam ilyeneket), meg az is tiszta lett, hogy hogyan érdemes feldolgozni.)

Budapesti Szexipari Vállalat 2011.07.18. 03:30:59

Kozma Orisnál vétek kihagyni a Tereskova és a Kozmapolita együttest.
(Előbbiben vokálozott, utóbbiban kemény zenékre énekelt.)

@pontien:
Hát atomfizikai Nobelt biztos nem fog nyerni, de hogy csúnyácska lenne... És a ribancot sem írnám alá.

@ElPadre:
Jaja, erről hallottam, ezután lett híres a NIN, mert többen kérdezték, hogy de kurva jó volt, ki szerezte.
Aztán lecsapott rá a MTV. Ők is sírtak. Teremben.

Én meg a 60-as években játszottam pár Rolling Stones-számot csak úgy magamnak, de kiderült,hogy beszivárgott vagy 2000 ember a lakásomba, az egész terem zokogott, te, azóta hogy felkapták a zenekart, el se hiszed.

imjustkidding 2011.07.18. 05:28:05

@Budapesti Szexipari Vállalat: én meg nemrég olvastam egy könyvet, "Unnecessary Jerkism" volt a címe. végig ott motoszkált bennem, hogy tudom kiről szól, de csak most ugrott be, ahogy olvastam a hozzászólásod

Ernoke 2011.07.18. 09:27:55

egy remixtől azt várja az ember, h saját egyéniséget visz az eredeti számba, amitől az nem lesz unalmasabb, szürkébb, csak más.
ehelyett ez egy kiherélt, összecsapott szar, nin-ből sikerült csinálnia egy avril lavigne-szintű izét. tényleg reklámakciónak tűnik.

Johnfive 2011.07.18. 11:16:12

@ElPadre: " a legnagyobb bajom a hangszereléssel van. tucatkorgos (vagy tucatrolandos), steril, köze sincs az eredetihez": Szerintem meg nagyrészt a nin.com-os multitrack-ekre hagyatkoztak...
"e itt a lényeg: DOLGOZZON FEL tőle. ne másolja. teremtse újra.":
Itt vaószínűleg nem az volt a cél: csak eljátszani, színesíteni a repertoárt.

Johnfive 2011.07.18. 11:17:15

@Budapesti Szexipari Vállalat: "Jaja, erről hallottam, ezután lett híres a NIN," Ezután lett híres?!Te meg hol töltötted a 90-es éveket?

iamacollector 2011.07.18. 13:03:48

@Ernoke: egy remixtől? ki mondta, hogy ez egy remix? Szerintem kifejezetten jó. Orsinak szép hangja van, nem várhattok el tőle nagyon más jellegű éneket. Az, hogy az eredeti multitrackekre hagyatkoznak pedig nem újdonság, ezt tisztán hallani. Nem értem, ez miért probléma.

Budapesti Szexipari Vállalat 2011.07.21. 04:08:34

@imjustkidding:
Igen? Gondolom, apádról, mert anyád a The Worst Smelling Whores címűben lett kitárgyalva, igen előkelő helyezéssel.

@Johnfive:
Hát ahogy látom, téged sem az eszedért szeretnek. :-)

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása