Amikor a szerelem átváltozik szeretetté - a Red Hot Chili Peppers Bécsben

Amikor a szerelem átváltozik szeretetté - a Red Hot Chili Peppers Bécsben

2011.12.09. | Rálf atya

De régóta vártuk ezt a koncertet és de nagyon. Az új lemez megosztotta a régi rajongókat, de ettől függetlenül a Chili egy élő legenda, sokaknak szinte vallás, pár embernek életmód. Egyezzünk meg abban, hogy zenei síkon mindenképpen egy intézmény, ezt hivatalossá is fogják tenni amikor bekerül a banda a Rock n Roll Hall of Fame-be. Nem vitás, ott a helyük.

Nekünk meg a koncerten volt a helyünk, hisz nem sűrűn járnak a környéken, az elmúlt 4 évben semelyik földrészt nem kényeztették. A Josh-os felállás koncertfelvételeit  szomjaztuk, minden infó és fotó csak izgatta a bennünk lakozó funky monk-ot. A B-oldal mélységi felderítője Stockholmban kémlelte ki a zenekar 2011-es energiaszintjét és az ügynökünk leadott jelentése alapján parádés estét vizionáltunk.

Leszögezem az elején: a koncert nagyon jó volt, mindenképpen érdemes volt megnézni, a jövőben is a koncert kívánságlistám élmezőnyében lesznek Flea-ék, kellemes élményekkel távoztam. De. Úgy mentem oda, hogy benne volt a pakliban a megőrülés, észvesztés. Ez elmaradt. Hozták a kötelezőt, felsőfokon szórakoztattak, eljátszották a kurvajó dalaikat, egyszerűen megmutatták magukat, hogy itt vagyunk ám 2011-ben is! Viszont nekem nem volt lúdbőr, nem lett könnyes a szemem, a Red Hot nem harapta ki a Stadthalle tetejét. Pedig erre megvolt az esély.

Ez a szerelem szép lassan átváltozott szeretetté, ami lényegében ugyanaz, csak konstansabb érzelmi szinttel, nincsenek kilengések, ezzel együtt az élmény fogalma is megváltozott. Ha nincsenek jelen az életünkben, hiányoznak, keressük a társaságukat, jó velük, de az első együttlét izgalma már a múlté. Már nem dobban akkorát a szívünk egy csóknál.

Csúcspontok persze voltak: Flea végig (szerintem és mások szerint is most ő viszi a zenekart), zseniális kezdőszám a Monarchy of Roses, bitang nagyot szakított a Higher Ground, a By the Way, a Can't Stop. A Californication szerintem teljesen felesleges volt, jó lett volna helyette valami más, erre a sorsra ítéltem volna a Meet Me at the Corner-t is, Anthony szerintem hibázott, hogy ezt a dalt a ráadásba rakta. A Chad-Mauro szóló sem úgy sült el, ahogy szerették volna, Josh ment menteni. Frusciante-val azért ezekben 10 pont alá nem mentek...

És volt pár dolog, ami nem emelte az élményt: Anthony mintha kereste volna a hangját az első harmadban, aztán a Hard to Concentrate-re már a helyén volt. Rajta éreztem (egyedül a bandában), hogy ő ma este dolgozik. A basszusgitár sokszor nem szólt "élesen", egy nagy basszusmassza pattogott ide-oda. A hangzás eleve nem volt végig tökéletes. A gitár hangosítása meg sajnos a lemezhez volt hasonló, mintha a sarokba lett volna keverve az erősítő, egy dobozzal letakarva.

Josh-ra kitérnék kicsit. John érzelmesen, feelingesen játszott, ő pedig "csak" a hímzés a Chili nagykabátján, nem a suba. De teljesen lelkes és lelkesítő a srác, nagyon jól tolta. Jó választás volt. Összességében hozták azt, amit elvártam, de egy régi kapcsolatban is jól esik meglepetést kapni a másiktól. Így elégedetten, de nem vérben forgó szemekkel jöttem ki a bécsi éjszakába.

Félreértés ne essék, ez nekem elég volt, de kezeljük helyén a dolgokat.

A koncertről képek, videók, stb pedig a legmértékadóbb hazai RHCP oldalon, a Funkyforum-on lesznek, ez is onnan van, tessék rendszeresen látogatni.

1 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr23451595

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Red Hot Chili Peppers koncertbeszámoló (Bécs, Stadthalle, 2011. december 7.) 2011.12.17. 20:13:14

Mtomi újra a házban, meglovagolva speed kiégettségét, elfoglalja a blog kihalt címlapját!Öt év után jelentkezett új lemezzel a Red Hot Chili Peppers, és bár az augusztus végén megjelent I’m With You híján van az előző három album zsenialitásának ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rálf atya 2011.12.11. 12:02:17

Akit érdekel és szeretne 10 dolcsit spórolni, az itt találja a koncert hivatalos hanganyagát
www.megaupload.com/?d=Y1DRN110

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása