Depeche Mode - Speak & Spell (1981)

Depeche Mode - Speak & Spell (1981)

2013.02.25. | B-vendégszerző

SP.jpgDepeche Mode visszatekintő sorozatunk második epizódja a zenekar bemutatkozó lemeze, a Speak & Spell.

Ez az az album, amit ennyi év távlatából és a fölé magasodó életmű árnyékában már csak egy elnéző mosollyal az arcunkon szoktunk szóba hozni. Pedig bármelyik, húsz éves taknyosokból álló, éppen induló zenekar kezét lábát tenné össze a mai napig, ha egy ilyen belépőre futná nekik! A kor egyik markáns szintipop naívája, afféle időutazás újromantikába. Rajta rögtön egy Just Cant Get Enough, amit a zenekar azóta sem bír maga mögött hagyni és talán többször kellett már élőben előadniuk, mint a Personal Jesust, valamint említésre érdemes ’eighties DISCO’ táncmulatságot sem szokás rendezni nélküle. A Dreaming Of Me című bemutatkozó sláger pedig pont a napokban lépett egy év híján Krisztusi korba (32 éves volt február 20-án). Megannyi báj és sziporka.
A kis könnyed limók mellett persze azt is vegyük észre, hogy néhány valóban depesmódos dalnak nevezhető tétel is rátévedt a bemutatkozó albumra. Gondolok itt a Puppets és a legendás Photographic című darabokra. Utóbbi ugyan még csak embrionális formában, himnikus kiteljesedése néhány turnéval később, élőben következett be, de azt minden depeses megemlegette.

Végezetül vessünk egy pillantást a valaha készített legértelmezhetetlenebb (+ legrosszabb) albumborítójára is: Nils Holgersson mélyhűtött Márton gúnárja. És hallgassuk meg hozzá a világ utolsó jókedvű Depeche Mode dalát is..

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr315102185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2013.02.25. 07:20:16

Számomra a Photographic a legszebb DM szám, és az all-time 80-as évek zene listámon is dobogós. Az a 3, egymásra kúszó szintidallam benne... Mágikus, többszázadjára is beleborzongok, amikor hallgatom.

Flankerr 2013.02.25. 07:22:28

@Flankerr: Ja, és ez természetesen az album verzióra igaz nálam..:)

MASTER LACUS 2013.03.26. 00:53:58

Jó gondolatok.
Egyetértek.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása