Interjú: Special Providence

Interjú: Special Providence

mark_1.jpgB-oldal: Három album után vagytok, ráadásul azon szerencsések között, akik nem csak dalokkal, hanem komplex, egész lemezt megtöltő anyagokkal tudnak jelentkezni? Csőben van-e már az újabb lemez, avagy ti is inkább az EP vonal felé húztok?

Markó Ádám: Az EP-nek azt gondolom nincs értelme. Májusban kijövünk egy új dallal és egy klippel mely előszele lesz az új anyagnak. A zenekar jövő januárban kezdi felvenni 4. lemezét, melyet a 10 éves jubileumi koncerten fogunk bemutatni.

B-oldal: Az ilyen bonyolult szerkezetű zenéknél mindig kérdés, hogy születnek a dalok. Nálatok hogy zajlik a folyamat?

Markó Ádám: Alapvetően a két szerző Kertész Márton és Cséry Zoli, ők hozzák az ötleteket, témákat , riffeket és azután mi is hozzárakjuk a magunkét az Attilával, és közös jammelés, és próbálgatás után nyerik el végleges formájukat a dalok.  A legnagyobb hangsúlyt magukra dalokra, témákra és refrénekre fordítunk, mindenféle öncélú maga mutogatást alárendelve a zenének.

B-oldal: Milyen érzés itthon és miben más külföldön koncertezni?

Markó Ádám: A zenekar egy komoly űrt tölt be a hazai és külföldi zenei életben egyaránt . A műfaji sajátosságaink ellenére komoly közönségbázis alakult ki a banda körül itthon is , többnyire teltházas, nagysikerű koncertjeink vannak, nincs semmi okunk a panaszra. A hazai pálya mindig más érzésekkel szolgál. A külföldi karrier megint egy más dolog, határtalan és rengeteg lehetőség van benne és óriási érzés amikor a világ más pontjain ismerik a zenekar nevét és zenéjét. Mindkettőnek megvan a saját maga bája és szépsége.

mark2_1.jpgB-oldal: 2012-ben és 2013 elején is nagyon sok pozitív kritikát kaptak, a világ összes pontjáról. Ezekre alapozva szerintetek hova futhat ki a 2013-as év? Mi az idei célotok?

Markó Ádám: Az 3. lemez sikerei világszerte komoly lavinát indítottak el. Ez már megmutatkozik az idei koncertek számán. Egy tavaszi és egy őszi EU turné valamint fesztivál fellépések Indiában és Izraelben ahol azelőtt még nem jártunk. Nagyon komoly év lesz. A célunk nem kevesebb mint tovább folytatni ezt a menetelést és minél többet koncertezni és megismertetni a zenénket egyre több helyen.

B-oldal: Várható-e, hogy az elektronika nagyobb szerepet kap a zenétekben?

Markó Ádám: Amilyen zenei evolúciós folyamaton mentünk keresztül, simán el tudom képzelni.

B-oldal: A jó külföldi visszajelzések alapján gondolom ti is álmodoztok és eljátszotok merészebb gondolatokkal is. Mi az álmotok, hova juthat el és hova szeretne eljutni a Special Providence?

Markó Ádám: Mi eddig mindent szép fokozatosan értünk el, egyetlen lépcsőt sem hagytunk ki a fejlődési szakaszunkból és ez egy biztos alapot nyújt. A hosszabb távú cél az, hogy a Special Providence világszerte ismert és meghatározó zenekara legyen ennek a műfajnak.

mark3.jpgB-oldal: Gondoltatok-e már olyan albumra, mely minden dalában más énekelne? Egyáltalán a Tanka Balázzsal készült dal sikere óta gondolkodtok-e további énekes dalokon?

Markó Ádám: A zenekar lemezein már hagyomány, hogy egy énekes dal is szerepel rajtuk.  Ez így is marad. A zenekar azért sikeres mert olyan instrumentális zenét játszik mely nem igényel énekest a  sikerességéhez. Rengeteg énekes produkció van, már nem lehet megkülönböztetni őket, amit mi csinálunk és amit mi kitaláltunk magunknak abból kevés van nemcsak itthon, világszerte. A hallgatók nem tesznek különbséget instrumentális és énekes produkció között, ha az hatással van rájuk,ha valami egyedi történik a színpadon, erőt és energiát  kapnak.

B-oldal: Hogy kell elképzelni a japán koncertjeiteket? Alacsony japán progrock rajongók szorongatják a jegyeiket és toporzékolva várják a magyar progrock bandát?

Markó Ádám: Fantasztikus hangulat és rajongás a közönség részéről, akik már felkészülve érkeztek a koncertekre, rendesen énekelték a témákat és megismerték a dalokat. Elképesztő élmény volt, olyan sikeres volt a turné hogy vissza is hívtak minket 2014-ben egy nagyobb szabású turnéra.

B-oldal: Mit várhatnak a magyar rajongók? Nemsokára szerepeltek az MR2 Akusztikban, de azon kívül lesz-e valami "szpeciális" megmozdulás?

mark4.jpgMarkó Ádám: Folyamatosan koncertezünk itthon, március 15-én a Dürerben, áprilisban EU turné aztán június 5-én az A38-on koncertezünk. Mivel az MR2 Akusztikot csak 30 szerencsés ember hallhatja majd, ezért tervezzük hogy május elején csinálunk egy nyilvános akusztik koncertet. Minden infó megtalálható a zenekar Facebook oldalán majd.

B-oldal: Érdekes szinten mozogtok, hiszen ez a zenei stílus szerintem eleve nem tud mainstream lenni, viszont növekszik a rajongótáborotok és a külföldi sikerek előbb-utóbb nyilván idehaza is jobban beszűrődnek. Ráadásul gondolom ti is annak örültök, ha sok emberhez jut el a zenétek. Hogyan látjátok ezt a kettősséget? Megmaradnátok a szakmai sikerek és a hangos klubkoncertek mellett, vagy arra vártok, hogy tiétek legyen az aréna és a stadionok?

Markó Ádám: Már beszűrődtek a külföldi sikereink. Mit mondtam a hazai helyzetünk kiváló, instrumentális zenekarként 400-500 ember jár a koncertjeinkre. Ez még mainstream szinten is ritka itthon. Ez külföldön nyilván hatványozottan így működik és nagyon boldogok vagyunk ettől. Megyünk tovább azon az úton amit kijelöltünk magunknak és dolgozunk azért hogy a Special Providence a műfaj egyik meghatározó zenekara legyen világszerte.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr465105042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása