Depeche Mode - A Broken Frame (1982)

Depeche Mode - A Broken Frame (1982)

2013.03.17. | B-vendégszerző

depeche_mode__a_broken_frame_thumb.jpgNagy meglepetésre a bemutatkozó Speak & Spell után Vince Clarke elhagyja a már befutott zenekart, hogy egyebek mellett egy Yazoo-t majd egy Erasure-t is életre hívjon. Tud a csávó!
De mit tud a vezérét vesztett 3 fiú? Hallgassuk meg az A Broken Frame-et!

Leave in Silence. Ezzel indul. Nem is lehetne máshogyan, a korong legjobbja! A zenekar elkezdte komolyan venni magát, persze ez még mindig szintipop, de halljuk a dalon és a szövegen is: szintet léptek! Kristálytiszta, gyönyörű darab! A következő 3 szerzemény (My Secret Garden, Monument, Nothing To Fear) a ragyogó nyitány egyenes folytatásaként fogható fel, mesebeli utazásra hívó, jóleső érzés hallgatni őket (OK, a Monumentet egynél többször kell meghallgatni a cél érdekében).

depeche_mode__a_broken_frame_by_wedopix-d3aq68i.jpgA lemez derekán találjuk az első slágert, See You. Martin régóta tartogatott dalszövege, most jött el az ideje. Bugyuta dalocska, sosem szerettem, most sem fogom. Tőlem függetlenül persze kislemezen landol és a korszak legismertebb szerzeményévé válik. A további dalok minősége változó, a kifejezetten előremutató (Satellite) témákat mókás, bohókás, az első albumot idéző limók (Meaning Of Love) váltják, míg végül visszakapjuk az album elején tapasztalt minőséget és hangulatot: The Sun & The Rainfall. A Leave In Silence méltó párja, csodálatos szintetizátorzene, kettősük foglalja tökéletes keretbe (A Broken Frame!) ezt az érdekes, útkereső albumot. A fiúk ekkor jöttek rá, hogy több van bennük. Még nem szakítottak teljesen az „egynyári” Speak & Spell hagyatékkal, de az album gerincét már az útkereső szerzemények alkotják. A srácok ekkor játszottak utoljára vegytiszta szintetizátoros popzenét és nem is voltak különösebben ismertek, mégis a mai napig nagyjából ebben a szintipop „skatulyában” tartja őket számon a közönség nem különösebben jólértesült (= nagyobbik) része. Az A Broken Frame igazi közönségkedvenccé sosem vált, néhány dalával a világból lehet kikergetni a fanatikusokat, de a nyitány és a zárás mindenképpen meghallgatásra érdemes!

A lemezborító érdekessége, hogy amíg az első albumon látható kép a világon talán a legrosszabb, addig a második albumon látható fotó egyike a legjobbaknak!

Két dalt hallgassunk meg róla, egyik legyen a közismert See You. Eléggé el nem ítélhető módon két klip is készült hozzá (egyik rosszabb, mint a másik), nézzük a kvázi ismeretlen, viszont rosszabbik (ún. „csirkés”) változatot:

A másik pedig legyen a Leave In Silence. Eredetileg az albumon egy tömörebb, 4 perces változatban hallható, de nektek most a gyönyörűséges hosszabb verzióját mutatom, annak ellenére is, hogy a rövidet a hozzá tartozó röhejes klippel együtt tehetném be ide. A dalt lezáró fülbemászó, közel egy perces szintiszólót minden jóérzésű ember és Jean-Michel Jarre, akár végtelenítve is tudná hallgatni!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr355137096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása