TOP5 JFK-film EVÖR

TOP5 JFK-film EVÖR

Bár a pontos dátumról picit lecsúsztunk, de JKF halálának 50. évfordulójára gondoltam itt a B-oldalon is álljon egy rövid összegzés azon filmekről, melyeket a merénylet áldozatává vált elnök ihletett.

web_jfk_50.jpg

TOP JFK-film EVÖR:

1. JFK - A nyitott dosszié

Nincs kérdés, Oliver Stone filmje nem csak ebben a ligában veszélyesen jó, hiszen óriási klasszikussal állunk szemben. Nem véletlen, hiszen Jim Garrison New Orleans-i ügyész nyomozását olyan színészek keltik életre mint Kevin Costner, Tommy Lee Jones, Joe Pesci, Gary Oldman, Kevin Bacon, vagy éppen Jack Lemmon. A történet a hosszú játékidő ellenére végig nagyon feszes, a tv előtti izgulás és izzadás a film újranézésekor sem meglepő, repkednek a nevek, gondolatok, érzések.

2. Tizenhárom nap - Az idegháború

Nem a merényletet, hanem a kuba-i rakétaválság 13 napját dolgozza fel a Tizenhárom nap, mely nagyon precízen dolgozza fel a hidegháború III. világháborúhoz legközelebbi pillanatait. Érdekes, hogy Kevin Costner itt is szereplő (Kenny O'Donnel - az elnök tanácsadója), valamint az is tetten érhető, hogy JFK saját vezérkarán belüli elfogadottsága minimum kétséges volt. Érdekes a film után azokat az elméleteket olvasgatni, melyekben arról írnak, hogy nem csak a maffia, vagy kubai emigránsok lehettek az elnök merénylői, hanem esetleg kormányközeli összeesküvés áldozata lett a békepárti elnök.

4. Parkland

50 évvel az elnök meggyilkolása után Peter Landesmann elsőfilmes rendezőnek az jutott eszébe, hogy a merénylet napját nem a nagypolitika, hanem a kisemberek életén keresztül mutatja be. Láthatjuk a kórházat, a szemtanukat, az orvosokat, ellenben nem a megoldást és a gyilkost keressük, csupán az emberek érzéseit. Kihagyott ziccernek tűnik a film, de egynek jó, főleg ha a JFK-mondakör érdeklődője vagy.

5. Akció az elnök ellen

Az 1973-as film az az elméletet erősíti, melyet én már a Tizenhárom nap-ban is kiéreztem. Magyarán a Kennedy-klán liberális törekvése, a szovjetekkel való "béke", a "csendesebb" Vietnam-politika bizonyos amerikai csoportokban sem keltett szimpátiát. Míg a Warren-jelentés a magányos merénylő elméletet írja le, addig ez a film egy szervezett összeesküvésben rajzolja le JFK megölése mögötti indítékot, melyben Oswald csak egy báb volt és nem a főszereplő.

5. A Parallax-terv

Alan J. Pakula Az elnök embereivel nagyobbat ütött mint ezzel a filmmel, mely talán saját paranoiáját írja le és erőlteti a nézőre. A rendező szerint az elnök összeesküvés áldozata lett, a szervezőket pedig házon belül keresi. A film viszont annyira nem jó, főleg, ha láttad a többit.

+ 1: A Kennedy-család (sorozat)

8 részes minisorozat, mely visszalép Joe Kennedy történetéig, bemutatja a teljes klán múltját, a családi szálakat, mely a nagyfilmekből kimaradt, vagy nem volt idő megrajzolni. Greg Kinnear láthatóan rajta van a szerepen, ez már a trailer-ből is kiderül...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr735654277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása