A Showder Klub elérte mélypontját

A Showder Klub elérte mélypontját

2014.11.18. | Horváth Oszkár

showder-klub-11-17-th.jpg

Ez most komoly? Több hónap szünet után jelentkezik a SHOWDER KLUB őszi évadának első adása, és papírból olvasó, bohózatos, rádiókabarés szkeccseket adnak elő? Mi ez a szégyentelen mélybevetődés? 1950-et írunk?! Semmi nem definiálja, hogy a Showder Klub szükségszerűen egy stand up műsor, de én úgy tartottam számon. További problémám, hogy tegnap szinte minden fellépő dobott egy kötelező politikai viccet. A "politikai humor", Nagy Bandó, Hócipő, teljesen máshová való. Mi ez a Trunkó Barnabásos, Selmeczi Tiboros, Farkasházys, Hahotás szerkesztés? Mi?

Az "1db ember áll, és vicceseket mesél látszólag fejből" szórakoztatáshoz nem kell gitár, papír, jelmez, báb, hangutánzás, és senkiházi politikusként rajtunk élősködőkre való emlékeztetés. A magyar munkás, és a magyar paraszt ennél többet érdemel, ha már ugyanez a műsor ide felemelte. Ez mindenkié kellene, hogy legyen, és nem szabadna kettéosztani a nézőket azzal, hogy olcsó politikai személyeskedéssel, Orbán és Gyurcsány hangutánzással szórakoztatnak, még ha szelep is ez az osztályon aluli műfaj a társadalom feszült halántékán. Akkor már jöhet az állatidomár, meg az erőművész is legközelebb, meg minden szar a XIX. és XX. századból.

Eddig sem volt egységes a fellépők színvonala, de legalább a hozott anyagból a műsoré igen, ami Litkai Gergely részéről jó stratégiai húzás volt. Tudomásul vette, hogy van 5-6 igazán tehetséges stand up előadó, és őket arányosan kell keverni a másik 20-szal. De ez az adás... eddig Bruti volt az abszolút mélypontja a műsoroknak, a gitáros viccesjóska, aki a XXI. századba próbálja átrángatni Ajala és Brindisi holttestét, a Voga-Turnovszkyt koporsójában. De semmit nem tett hozzá, elavult, a mai kor Voga-Turnovszkyja az YLVIS, nem ez a City Grill előtt gitárdobozba aprót gyűjtő művicc, a humor meleg alkoholmentes söre és elsózott szójafasírtja.

Most viszont elérkezett a műsor a "Szombathy Gyula - Csala Zsuzsa előadja Ihos József jelenetét" szintre. Ezen már egyszer túlléptünk. Szerettük, vele éltünk, eltemettük, az nevetésből jövő könnyet 30 éve felitattuk Zamat keksszel. Talán megköszönni felejtettük el, és ezért támad büntetésként. Ez a műsor amit tudott, megtett, hogy újféle tálalással legyen a "humorista" foglalkozás értékmentője, ami a viccmesélés halálának évtizedében még néhol képes fényesebben világítani, mint az internetes mémek. Még akkor is, ha nem mindenki zseni a műsorban, de miért lenne, a ripacs Gilbert Gottfried sem lesz soha Louis CK, a cukivideókat nyomorult kommentárokkal tüzdelő Bob Saget nem lesz Sacha Baron Cohen, Éles István nem Russel Peters, Maksa Zoltán nem Mitch Hedberg, és Mikó István vagy Forgács Gábor nem lesz Ricky Gervais és Jimmy Carr. Van még feljebb, ne menjünk lefelé!

Most mit kaptunk? MIKROSZKÓP SZÍNPAD? Mi jön legközelebb, operettrészleteket fog előadni Bereczki Zoltán, vagy Pintér Tibor lóháton? Hová lett a felelősség, az újító szellem, a küldetéstudat, és változtatni akarás a készítők szívéből? És ezt még követte egy beszélgetés Erdei Zsolttal... OK, keresztpromóció, említik a másik műsort a csatornáról. Ez eddig is volt, 2 mondatban. De interjú? Ez most egy late night talk show, vagy szilveszteri szuperbola Árkus Józseffel, vagy Rádiókabaré, vagy összeszedik magukat, és kitartanak amellett, amit elkezdtek: stand up? Ez egy kínos átverés volt, kirabolva érzem magamat, és a műfajt. Biztos vagyok benne, hogy sokan fogják még elsírni, hogy anyám, én nem ilyen lovat akartam. De ez nem mézeskalács, és nem is faló, hanem talán már a koporsókísérőé. Az a műsor, ami tudott szállítani Bödőcsöt, Kőhalmit, és még oldva is sűrű volt, most lecsúszott a közízlés színvonalára. Ahelyett, hogy formálná, szemlesütve zuhan bele az új Sas József generáció tömegvonzásába. Szégyellem magamat.

Én felcsapom a YouTube-ot, és azt nézek eredeti nyelven, ami jól esik. De követelem, hogy akinek a szórakozás a televízió, az ülhessen olyan örömmel előtte, amit megérdemel.

38 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr516913023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marcsa néni 2014.11.18. 14:57:00

Ez a két ember a képen akkor se lenne vicces, ha előre megírt, jó poénokat kéne előadniuk. Na de nem baj, úgy látszik, hogy marad a netről visszanézett adásokkal való szórakozás, azok huszadszorra is viccesebbek, mint ezek egyszer.

rozsdamentes arcél 2014.11.18. 15:44:38

Bödöcsnek van igaza: ha már standup comedy, akkor csakis Szaniszló Ferencet és Bogár Lászlót kell nézni, mert ők még mindig nagyon jók

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.11.18. 15:46:27

legalább 5 évada nagyon rossz a műsor. nem most kezdődött a lassú hanyatlás már, hanem évekkel ezelőtt.

bülbül · http://www.bulbul.hu/ 2014.11.18. 16:14:35

Ha az SK színvonala csökkenő akkor mit gondoltok a Rádiókabaréról? Az Sinkó távozása óta teljesen hallgathatatlan lett.

Dacia Dubstep 2014.11.18. 16:16:08

Bödőcs Tibor. Kőhalmi Zoltán. A többire szót sem érdemes vesztegetni. Tökéletesen egyetértek a poszt írójával.

Dacia Dubstep 2014.11.18. 16:21:04

@bülbül: +1. Annak vége van. Most már szilveszterkor sem Tibike az utolsó fellépő

remekelek64 2014.11.18. 16:35:50

Nem értek egyet Bödöccsel; nem Bogár és társai a legjobb stand-up-osok, hanem a kormány tagjai, illetve a különböző parlamenti pártok képviselői. Szakadni lehet rajtuk, pedig ők igyekeznek nagyon komolyan venni magukat.

Együtt élés 2014.11.18. 16:42:27

Pont én is arra gondoltam, hogy ez a műsor szép lassan kimúlt. Az elején nagyon jó volt, de mostanra elfogytak a jó poénok. Eleve egy szezonnyitó adásba Hadházit, Kőhalmit, Aranyosit kellene tenni nem Rekopot, Trabarnát, a parodista gyerekről meg erről a rádiókabarés párosról nem is beszélve.

Mokele-Mbembe 2014.11.18. 16:44:04

Már vagy két éve leszakadtam a műsorról, pedig nagyon igyekeztem nevetni... valamit kéne tolni a pénzért, mert ez így extragáz.

Nem mintha mondjuk a Dumaszínház jobb volna, ahol még Kőhalmi is az ötéves rádiókabarés/showderklubos műsoraiból összerakott mixet tolja.

Bödőcsöt 150%-ig megértem és tisztelem, hogy időben kiszállt ebből.

Shopping 2014.11.18. 17:32:37

Én kérek elnézést, de az a jobb oldali csávó KRITIKÁN ALULI!!!!!
Tökéletes a hasonlat, Sas kabaré színvonal.

vinyard 2014.11.18. 17:53:27

@Shopping: mivel ezek a csávók konkrétan a Sas-kabaréból szakadtak, nyilvánvalóan ül a hasonlat

knorbert 2014.11.18. 18:49:33

@bülbül: az tényleg azóta egyenlő a nullával, illetve nem is, inkább a mínusz eggyel. Annyira színvonaltalan lett, hogy azóta már egyáltalán nem is hallgatom, mert csak felbosszantom magam rajta.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2014.11.18. 18:51:20

Litkai a Comedy Centralt szerkeszti. Pont most vasárnap volt az új évad.

ursus artos 2014.11.18. 19:31:53

"Én felcsapom a YouTube-ot, és azt nézek eredeti nyelven, ami jól esik. "
De kár volt ezért a lezárásért.
Így lehet egy jó cikket elbaszni egy nagyképű hazugsággal.

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.11.18. 19:39:35

Azért a Voga-Turnovszky duót egy lapon említeni azzal a YLVIS nevű izével, több mint sértés. Vogáékra nézve persze.

Bruti? Én nem tudom, az a tahó egyáltalán mi a faszt keres színpadon. Úgy csinál, mintha a tanyasi bunkót parodizálná, holott csak magát adja. És még csak nem is humoros.

Viszont a Három kismalac, meg a Szomszédnénik nekem tetszenek, mikor nem túl töményen adják.
Szegény Aranyoszi... hogy őt mit basztatják a beszédhibája miatt a többiek! De ő is kedvenc... :D
Meg még jónéhányan. Speciel Litkait nem szeretem. Bár egy alkalommal volt egy jó poénja: pár éve írtam valami kedveset a CC szerkesztőségének, amiért kitúrták a VH1-t a tévéből, mert hihetetlenül szarnak találom a műsorukat. Na erre kaptam egy olyan választ, amin még röhögni is tudtam. Mint utóbb kiderült Litkai úr azonos a stand upos Litkaival :)

autosvilag.com 2014.11.18. 20:19:08

A Szuperbolában legalább voltak cicik!

huracan1 2014.11.18. 22:15:31

Párom ebben a pillanatban is még erőlteti ezt a SK vonalat, de őszinte meggyőződésem, hogy csupán csak nosztalgiából. Röhögni úgy két éve nem röhög rajta egyszer sem, én pedig már nem is vagyok hajlandó végignézni az egész döglődést, valóban sasjózsis lett. Katasztrófa. Direkt nem írok neveket, kik csinálják jól és kik nem, mert az egész műsor színvonala borzalom. Az üdítő kivételek ellenére.

Müller Krisztina 2014.11.18. 22:31:39

Erőltetett a műsor.nincs már igazi iránya.Meg nem annyira viccesek a napok mint 7-8 éve!

sobrijoska10 2014.11.19. 09:44:49

Igen, a rádiókabaré is szörnyű. Csak ledarálják az egészet ész nélkül, poénok nélkül.

Csumpitáz Alfréd 2014.11.19. 10:45:25

A tévedések kijavítása érdekében: Litkai Gergely nem szerkeszt a Showder Klubon semmit, most már nagyon nincs is köze hozzá.

A másik probléma, hogy a magyar stand-uposokon folyamatosan azt kérik számon és ez a cikk is, hogy miért nem olyanok, mint az amerikai (vagy angol) pályatársak, akik viszont komoyan belemennek közéleti és politikai témákba is (a legjobb és friss példa John Oliver és az ő Last Week Tonight c. műsora, ami tényleg zseniális). Erre most itt a politikai humor a probléma. El kéne dönteni, hogy most mit is szeretne a nagyérdemű. Szerintem már leginkább csak fikázni.

sobrijoska10 2014.11.19. 12:00:37

Én olyan előadókat hiányolok, mint Beliczai Balázs. Nagyon jó előadásmódja van, énekelni, zenélni is tud, nem az a szürke, monoton ember. Ami még gond szerintem, hogy nem volt humorfesztivál. Egyelőre nincs utánpótlás.

Altorjai 2014.11.19. 14:44:53

Nem értem, hogy miért nem lehet megmaradni a jól bevált receptnél, illetve jelen esetben embereknél. Ennyire humortalan lenne a főnök, hogy nem ismeri fel azokat, akikre a legtöbben kíváncsiak, vagy csak nem tudtak másokat szerezni? Pedig vártam az új évadot, de így könnyen lehet hogy nem fogom nézni :(

Mrs. Négerhergelő 2014.11.19. 15:39:16

Ezek a Sas kabaréból szalajtott figurák és poénok tényleg szégyent hoznak az - eddig egy bizonyos színvonalat fenntartani próbáló - stand up előadókra............
Viszont itt jegyezném meg, hogy se az ukulelét, se orbánviktorbeszédhangja-utánzást, se pedig különféle robbanómotoros gépjárművek hangjait NE akarják havonta lenyomni a torkunkon!

2014.11.19. 18:08:21

@Dacia Dubstep: Maximálisan egyetértek! Bödőcs és Kőhalmi. Akadt még néhány fazon, akinek voltak humoros megnyilvánulásai, de kiégtek, mint a sicc. A két, előbb nevesített úriembert leszámítva a kortárs humoristák teljesítménye a béka feneke alatt van.

@Csumpitáz Alfréd: Szerintem nem :)
Példának okáért se Bödőcs, se Kőhalmi nem "ámerikai" stílusban nyomják - mégis: talán ők a legnépszerűbbek.
Amit például én elvárok egy humoristától: saját poénok (dugig van már a hazai piac olyanokkal, akik ezeréves vicceket, sztorikat, hahotás/netes szösszeneteket adnak elő), egyediség, egyéniség, fellépés felépítettsége, spontán humorérzék (pl. bakikezelés), és hogy olykor legyen némi újdonság a fellépésekben.
Példának okáért a VFJ-Aradi páros már a jó ég tudja hányadik verzióját adja elő a tökömtudjaholfelejtettmikrofon-nak.
Unalmas. És baromira nem vicces. És a többiek is szépen felzárkóztak mögéjük...

xberny 2014.11.19. 20:26:59

Számomra a kritikus olyan, mint a lábgomba...kell hozzá egy gazdatest, hogy életben tudjon maradni. Nem szól másról, fikázás anélkül,hogy bármit is lerakna az asztalra.Köszönöm, hogy aggódsz a szórakozásom miatt, de hidd el, ha nem tetszik valami a tv-ben ,arrébb fogom kapcsolni és ezt tanácsolnám neked is. Nem szerethet mindenki mindenkit, de ízlések és pofonok....tudod. Néhány mondatra reagálva....Rtl-klub...politikai humor, talán összebírod rakni egyedül is, nem egy ördöglakat. A Bruti, Aradi Tibi speciel a kedvenceim, nem fogom kevésbé szeretni őket, mert SZERINTED nem jók. Ilyen kritika után, biztos van egy-két vicces írás a tarsolyodban, szerintem kitörő örömmel fogják fogadni a kritikán aluli, lecsúszott humoristák. Meg amúgy is, ki vagy te? Soha nem hallottam rólad.

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.11.19. 20:57:37

@xberny: szerelmes vagy a két említettbe vagy egyikük te vagy? :D (Aradit nem is ismerem, még a neve sem rémlik)
Nem is tudod, milyen szánalmas, mikor egy kritikára valaki csak annyit képes reagálni, hogy csinálj jobbat!
Ja, most olvasom az utolsó mondatodat: szóval érintett vagy. Volna rá egy rekesz söröm, hogy nulla lehetsz színpadon is.

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.11.19. 20:58:21

Mielőtt még valaki elkövetné a hibát, amit én: xberny-t ignorálni! Frissen regisztrált, csak ezért a fikázásért.

xberny 2014.11.19. 21:22:48

@szigetipotyautas: Gratulálok! Sikerült elolvasni az utolsó két mondatomat. Segítek, előtte van a kritikára való reagálásom. Már bocs,hogy van véleményem és nem a csorda után megyek. Ha nem ismered őket, mihez is szóltál hozzá?

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.11.19. 21:36:00

@xberny: sokat ismerek. Pl. kedvenc brutidról is tudom, hogy egy ritka nagy paraszt. Nem csak a színpadon, itt is, fészbúkon is. (ő maga büszkélkedett vele :D)
És még csak észre sem veszi magát (öt perce ment a CC-n, párom nézte, én meg szenvedtem)

xberny 2014.11.19. 21:45:33

Na látod! A te ízlésed ,nem más ízlése. Ezt jobb esetben tiszteletben tartjuk :) Ne rám haragudj, nem én néztem, a párod :D

xberny 2014.11.19. 22:08:48

@szigetipotyautas: Na látod! A te ízlésed, nem más ízlése. Ezt jobb esetben tiszteletben tartjuk :) Ne rám haragudj, nem én néztem, a párod :D

(((d(-_-)b))) 2014.11.23. 11:35:13

Bödőcs és Kőhalmi tutik, a többi erőltetett izzadságszag...

Leone_510 2014.11.23. 12:53:57

amikor megjelent a Szomszéd Néni Produkciós Iroda azaz a két szerencsétlen humortalan erdélyi gyerek azóta nem nézem, de lehet már ez is a masszív züllés időszaka volt

Dr_utcai_arcos 2014.11.23. 18:53:45

Az biztos, hogy az alapcsapat -Kőhalmi, Hadházi, KAP, Kissádám, Aranyosi és a többiek óta borzalmasan felhígult az egész. Ugyan azokat az erőltetett poénokat nyomják a Dumaszínházban, mint a Szigeten, a Showder klubban és a bazári rendezvényeken. A felét el lehetne küldeni ahonnan jött.

Diego de la Vega 2014.12.13. 16:45:04

@Mokele-Mbembe:
Azért van ott egy önálló est is: Én, Kőhalmi Zoltán.
Nézd meg azt!

Mrs. Négerhergelő 2015.01.13. 12:49:51

Mióta ez a cikk megjelent, egyre rosszabb a helyzet.......újra elővették a "falugyűlést", Kató nénit, és amire senki sem számított - - - - - - a Rádiókabaré színpadán : Dévényi (pontos-labdás) Tibi bácsi poénkodik.......(természetesen rettenetesen, és természetesen kikapcsoltam)

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása