A 21. század legjobb zenekarai

A 21. század legjobb zenekarai

2015.04.24. | B-vendégszerző

"Ma már nincsenek jó zenekarok, bezzeg a nyolcvanas, kilencvenes satöbbi években" Ezt a sokat koptatott kijelentést szeretnénk cáfolni alábbi összeállításunkkal. Elővettük popzenei almanachunkat, kikerestük az 1999 decembere után aktiválódott zenekarokat és mérlegre tettük őket. 73 db toplistát nyálaztunk át, meghallgattunk 169 db, 2000 után megjelent nagylemezt, miközben tudományosan csak a klasszikus értelemben vett, közérthető, mindenki számára emészthető popkultúrára koncentráltunk (tehát heavy metalra és eurotrance-re, hip-hop-ra és még sorolhatnánk milyen vadhajtásokra nem). Igyekeztünk tartani magunkat az évjárat-szabályhoz, ezért meglepetésünkre olyan fontos brigádoktól voltunk kénytelenek utólag megvonni az indulás jogát, mint a Placebo, a Muse, az Interpol, a Kasabian, a Röyksopp, a Goldfrapp vagy a Coldplay! Természetesen az 1-2 slágeres, tipikus "egyalbumos" üdvöskéktől is idő előtt búcsúztunk. Majd ha eladtak annyit lemezt mint Madonna, majd akkor... :) Előre is elnézést kívánunk, ha pont a TE kedvenced maradt most ki, biztos pont az volt a tizenhatodik! :) Lássuk hát, melyik az a 15 új csapat, amelyekre majd a mi gyerekeink fognak úgy emlékezni, ahogyan mi a Blondie-ra, a Bee Gees-re vagy a The Cure-ra.

arc.jpgA 15. helyen a Crystal Castles. Az egyszer már Robert Smith-el is kollaboráló duónak ezidáig három albumot köszönhetünk, kemény lo-fi elektronika és sokkoló élő fellépések, nagyon trendi hangzás és hisztérikus siker.

Meghatározhatatlanul egyedi stílust képviselő, Beach Boys szörfös zenék hangzását idéző elméleti tánczene. Van bennük valami megmagyarázhatatlanul ellenállhatatlan. Animal Collective, a 14. helyezett.

13: A kétezres évek diszkókirályai (vagy királynői), a Scissor Sisters.

A 12. helyezett a Justice. A két büdös bunkóból álló formáció pusztító erejű élő műsorokkal, fülbemászó elektronikával vagy éppen brutális zúzással riogatja közönségét, nagy sikerrel.

Fleet Foxes, végre egy valóban zenét játszó banda, akiket bármikor szívesen hallgat az ember. 2006-os albumuk óta picit kimerülni látszanak, de nagyon várjuk a harmadik dobásukat. Ez a teljesítmény most a 11. helyre elég.

A 10. pozíciót az elképesztően menő The Knife foglalhatja el. Hihetetlen hangzású zenéikkel átlagosan 5 évet vernek az azévi mezőnyre. Csúcstermékük a 2006-os Silent Shout címet viselő korong. Sokkal előrébb is végezhettek volna, ha a 2013-as próbálkozásukkal egy kicsit kevesebbet markolnak és nem akartak volna élvezhetetlenül innovatívan, minden ismert popzenei motívummal teljes mértékben leszámolni. Talán majd egy olyan 14 év múlva újra nekifutunk, nagyjából addigra leszünk "érettek" ezekre is.

Biztos marhára unják már, de Ian Curtis óta embernek nem állt még ilyen jól a Joy Division, mint az Editorsnak. Cserébe vígasztalódjanak azzal, hogy ők a kétezres évek kilencedik legkiválóbb zenekara.

Vampire Weekend. Három nagyon jó album, állandó minőség, rádióbarátság és nyolcadik hely.

7. Franz Ferdinand. A kétezres évek legnagyobb slágerei, a már haldokló dance-rocknak szereztek újabb 10 szép évet.

A pszichedelikus rockot nagyon szeretjük, a Tame Impalától még nagyon sok jó albumot várunk, bizalmunk jeléül legyen övék a hatodik hely

Ritmusorientált, elektronikus punk tánczene. Sajnos már nem aktívak, három kiváló korongjuk emlékét szívünkben örökké őrizzük. LCD Soundsystem, az ötödik!

Picit ma már egy helyben toporognak, de a 2005-ös Silent Alarm c. lemezük olyan őrületesen jó és friss és okos, hogy már csak amiatt is megérdemlik a negyedik helyet ezen a listán. Illetve élőben is "bárhol, bármikor" kategória. Őszintén bízunk abban, hogy előbb-utóbb sikerül újra beletenyerelniük a tutiba és megismétlik a debüt album színvonalát.

Következzék a dobogó harmadik foka: MGMT. Reméljük, hogy őket már bemutatni sem szükséges.

A második helyen a búval-baszottság koronázatlan királyai, a kettő darab tökéletesen azonos minőséget képviselő albumukkal, a The XX. 

És akkor íme a XXI. század legmenőbb, az asztalra a legtöbbet letevő, legemlékezetesebb formációja, az Arcade Fire! Megbízhatóan, három évente jelentkeznek új lemezzel. Ezek szinte minden mértékadó zenei albumlistán a jól megérdemelt első helyen végeznek. Az itt felsoroltak közül ők az egyetlen zenekar, akik minden aktuális albumukkal felül tudták múlni az azt megelőzőt. A Sziget fesztivál legnagyobb szégyene, hogy a mai napig nem hozták még el őket hozzánk.

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr37391920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a Bloom 2015.04.24. 08:59:22

Asszem, marha öreg vagyok. A felsoroltak közül két név dereng, de ha nem lennének itt ezek a videók, egyetlen számot se tudnék megemlíteni tőlük.

K. Feri · http://ciginyom.blog.hu 2017.04.22. 00:32:41

Igaz, eléggé "rockos" már így is a lista - és majd minden résztvevőjével egyetértek -, én azért a Yeah Yeah Yeahs-t még idetenném, valamerre az eleje felé. :)

Raven1975 2017.10.25. 21:05:13

A Kraftwerk lemaradt a listáról.
Akármilyen századot is írunk ők tették le az elektronikus zene alapjait ❤

mzgldr 2020.08.08. 01:24:03

Uhh, szépen öregedett ez a poszt.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása