Időtálló muzsikák - A Whiter Shade of Pale

Időtálló muzsikák - A Whiter Shade of Pale

2008.10.07. | Rálf atya

A szüleim mintha óvtak volna a jó zenéktől. Anyukámnak egy lemeze volt, a Képzelt riport, viszont nem volt lemezjátszónk. Apám nagy kupacba hányt kazettagyűjteményében meg a 3+2 volt a legígéretesebb darab (piaci másolt, Sertex kazettára). Egy csapással kinyithatták volna a zenei mennyország kapuját, amikor nagybátyámnak megvették karácsonyra a Momentary Lapse of Reasont-t a Pink Floyd-tól, amit én még 24-e előtt át akartam másolni, de anyukám legyintett, áá, nem tetszene, alig énekelnek benne. Maradt a "2-től 5-ig" a Petőfin hétfőnként, de ez egy másik történet.

Mégis előkerült valahonnan egy 30 perc játékhosszúságú Toshiba kazetta, amin válogatások voltak. Elég vegyesfelvágott volt, valami magyar cucc is volt, pár jó kis Boney M, pár felejthető (el is felejtett) dal, meg egy csoda, amiről csak később tudtam meg, hogy micsoda. Na ez volt a Procol Harum A Whiter Shade of Pale című száma. Már akkor is lefagytam tőle és ma is mindig jó megállni 4 perc 3 másodpercre és hallgatni ami kijön a szpíkerekből. Sokszor vissza is tekertem (szakszóval csévéltem) és újra meg újra át akartam esni az élményen. Mostanában, ha van egy pohár bor a közelemben, jókat kortyolgatok belőle és drága francia sajt helyett ezt a számot fogyasztom. Ha nincs, keresek.

1967-et írunk, ember még nem járt a Holdon (egyesek szerint azóta sem), Woodstock még nem volt szervezés alatt sem és még Martin Luther King is élt, anyukám pedig a gimis éveinek elején járt. Pár zenész összejött egy stúdióban, hogy írjanak valamit, ez lett belőle. Az első hangtól az utolsóig gyógyszer ez a zene, bármi is legyen a betegség. Ma nekem ellopták a bicajom. Enyhítette a bánatom. Allergián is segít valamennyire.

Ahogy belép rögtön az elején a Hammond, perzsa szőnyegként aládkúszik és már röpít is. A basszust a kezdők akár az első óra végén elkezdhetik gyakorolni, de a maga nemes egyszerűségével erős cölöpként tartják a számot. Az éneknek meg olyan hatása van, mintha Colombo hátrafordulna és egy utolsó kérdés helyett elmondaná az örök élet titkát, de legalább is, hogy kit kellett volna randira hívni a szalagavatón. Visszagondolsz és azt mondod, igazad van baszki. És mindez egyszerre. Állítólag a Hammond témát Bach egy-két munkája inspirálta. Ezt nem tudom alátámasztani, nem voltam ott, de viszont az a pletyka is járja az Abbey Road-on, hogy John Lennon kedvenc száma ez volt, márpedig sokak szerint jó ízlése volt a mi bítzenész barátunknak.

Rengetek előadót megihletett a szám és feldolgozták. Ezek közül számomra a legkedvesebb Zakk Wylde és Eric Clapton. De volt még mersze minden 50 feletti háziasszonyka kedvencének, Michael Boltonnak, Bonnie Tylernek és persze ne érjen senkit meglepetésként Richard Clayderman neve sem. Minden háztartásba és Wurlitzerbe kötelező. Azon a bizonyos lakatlan szigeten és azon a bizonyos válogatáslemezen ott lenne.

(Annak a köcsögnek pedig aki a múlt héten a csajom bringáját, ma pedig az enyémet ellopta, küldöm a Soulfly zenekar Bleed című számát.)

Procol Harum - A Whiter Shade of Pale (1967)

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr4702084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2008.10.07. 23:48:31

Vááá, Procol Harum :))) Emlékszem, az egyik első olyan szám, amiről megkérdeztem a szüleimet, amikor meghallottam, hogy MI EZ, és TUDTÁK! Na persze nem így, hanem: "Ez Procol Harumtól a Halványnál is fehérebb árnyék!" És az egész generáció így hívja! Angolul tudóknak csemege...

"nem tetszene, alig énekelnek benne" :)

A Petőfi kívánságműsorhoz csak annyit, hogy "Magyar Rádió Budapest, 1810. A borítékra írják rá: Hangos Képrejtvény!" !!! És a mondat: "légyszi adjátok le végig, mert kazettára szeretném rögzíteni!"

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2008.10.07. 23:58:16

A feldolgozásokról - ez fontos, oldalt a www.secondhandsongs.com nem véletlenül van ott. Feldolgozásokat lehet benne keresni, ez a dal a közel 70.000 dal közül 2110-edikként került be az adatbázisba... Procol Harum eredetijét feldolgozták:

Charlie Chalmers (1967)
Trudy Pitts (1967)
I Dik Dik (1967, olasz cím: Senza luce)
Senza luce by Fausto Leali (1967, olasz cím: Senza luce)
Senza luce by Al Bano (1999, olasz cím: Senza luce)
Noel Harrison (1967)
King Curtis & The Kingpins (1967)
Nicoletta (1967, francia cím: Les orgues d'antan)
Dave Antony's Moods (1968)
Johnny Rivers (1968)
R.B. Greaves (1970)
The Congregation (1972)
Sylvester and The Hot Band (1973)
Herbie Mann (1974)
Joe Cocker (1978)
Munich Machine Introducing Chris Bennett (1978)
Bonnie Tyler (1981)
Willie Nelson (1982)
Richard Clayderman (1988)
Doro (1989)
Arlen Roth (1993)
Justin Hayward (1994)
Annie Lennox (1995)
Helge & The Firefuckers (1999)
Michael Bolton (1999)
Micha Marah Band (2000)
Sarah Brightman (April 2000)
Sarah Brooks with Joe Beck (2002)
Helmut Lotti (2003)
Lana Lane (2003)
Black Label Society (2004)
Southside Johnny and the Asbury Jukes (2004)
Loona (2004)
Slowfeet (2007)

rettentó 2008.10.14. 10:34:58

Egyébként imádom. Több lemezüket meghallgattam, de sajnos, az az igazság, hogy ez a szám fogott meg igazán. Az első néhány lemez után kiszállt a billentyűs, jött egy kemény gitáros korszak, a nyolcvanas években meg szintetizátor varázs. Megvan a kislemez-változat meg az instrumentális is, nagyon szeretem. Régi álmom hazamenni egy fárasztó nap után,, bekapcsolni ezt a számot végtelenített ismétlésre és csak heverni a padlón, de egyelőre nincs szőnyegünk :-)

rettentó 2008.10.14. 10:39:29

Javítom: a gitáros szállt ki és a billentyűs stílusa győzött. Bocs.

Bono 2008.11.12. 12:36:55

OFF
nem értem, hogy lehet egy bringát ellopni. én 5 éve bringával járok mindenhova (télen-nyáron), gyakram hagyom ott erre-arra a városban, hosszabb-rövidebb időre, de még sosem lopták el. :-P
U lakat? vagy olyan drága bringák voltak, amire megérte tervezést, logisztikát, erőforrást allokálni?
ON

na igen, ez a szám... ismertem én is gyerekkorom óta... aztán egyszer meghallottam a rádióban jópár éve, de nem mondták be, mi ez. elkezdtem keresni. eldúdoltam tesómnak, anyámnak, nem ismerték fel. :-) pedig biztos voltam benne, hogy ismerik. aztán 1-2 évnyi agónia (fél évente egyszer meghallottam valahol, de eltűnt, mint egy szellem) után első vizitúrámon a falusi diszkóban ezt állította be a szintin a srác, hogy játsza amíg piál. rögtön megkérdeztem, mi ez. :-) csak annyit írt ki, hogy "awhitershade", ha jól emlékszem, de hazaérkezés után, a google már elboldogult vele :-) (ez volt 2004-ben). innentől felpörögtek az események, megrendeltem a lemezt, meghallgattam... háááát... ez a Procol Harum sajnos tipikusan 1 számos együttes.

az az egy viszont...
hihetetlen.

Nánási Péter 2008.11.20. 21:03:07

Tudnotok kellene mi ennek az eredetije.
J.S.Bach

Melyik darab?

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása