Családi kazetták

Családi kazetták

2008.10.08. | Horváth Oszkár

Rálf atyáék háztartásával ellentétben hozzánk beszivárgott néhány jó zene a radar alatt. Apámnak alighanem volt egy DJ ügyfele, aki 82-83-ban átmásolt pár kazettát. Ezért lehetett, hogy 3-4 évesen Sugarhill Gang vagy Laid Back felvételeket is rongyosra hallgattunk, vagy pl. az amúgy ismeretlen Monyaka reggae zenéjét (az Eperfagyi mellett). Nyilván ez segített azon, hogy az utána következő szinte kötelező Szándokán - Jason Donovan tengelyről újra el tudjak rugaszkodni, amiben sok-sok-sok előadónak van szerepe.

Életem első kedvenc számára 1982-ből emlékszem, ez a Musical Youth - Pass the Dutchie című száma, ami elég lakossági, de így talán nem csoda, hogy rövid időre egy reggae zenekarban kötöttem ki 25 évvel később. És hát ha nincs a TDK, nem utazik velünk 3 hétre Bulgáriába kempingezni a USA for Africa - We Are The World sem, amit 18 évesen újrahangszereltem, "betanítottam" (nohiszen) az osztálynak, és szőke parókában én voltam Cindy Lauper...


Tehát a TOP5 zene 3-6 éves koromból:

  1. Musical Youth - Pass the Dutchie (1982)
  2. USA for Africa - We Are The World (1985)
  3. Laid Back - Sunshine Reggae (1983)
  4. Monyaka - Go deh yaka (1983)
  5. Sugarhill Gang - 8th Wonder (1980)

Nos, egyidős vagyok a rap zenével, ezért nem a disconak és nem a funkynak, és nem is a szintipopnak szentelem a mai videót, hanem a műfaj úttörőinek igencsak oldszkúl, valljuk be, kifejezetten vicces videójának. Pizsamaparty a Darth Vader mauzóleumban (a szarkofág tuti Vaderé).

Sugarhill Hang - 8th Wonder (1980)

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr94704301

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: B-oldal » Szágáboná kundzsáni vená 2009.02.24. 08:14:22

[...]koktélozó két dán úrtól elég bizarr reggae-t hallgatni, ez a felvétel azonban a Családi kazetták cikkben is említett komoly befolyással volt zenei ízlésemre, és arra,[...]

Pingback: B-oldal » Válogatáskazetta: TOP5 bármikor meg tudom hallgatni 2009.01.15. 10:56:31

[...]a kazit, akkor tudás, hogy mi van a másik (B) oldalon. Mivel ezek igazi "válogatáskazetták" voltak, általában nem egynyáriak, hanem[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chakabelus 2008.10.09. 14:44:03

A Pass the Dutchie-t toltam az idei reggae-camp-en, csak néztek a fiatalok... Van a Musical Youths-tól 1 best of-om, a többi nóta is a helyén van!!!

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2008.10.09. 16:11:03

Jaj de szép :)) Riszpekt, meg blesszdiájánáj meg minden!

A Musical Youth kazinkat a 83-as szilveszteri bulin ellopták, aztán 3-4 év múlva anyám írta a Kívánság műsor 2-től 5-ignek, hogy a gyereknek adjátok már le a "LOCSI-POCSI"-t (ázdi locsipocsi lefthándszájd), avagy az "Add tovább a fazekat" című számot. Én meg nagyon örültem.

Aztán hol találtam meg végre cédén? Na hol? A Wedding Singer soundtrackjén, amikor az unokatesóm költözött Los Angelesből Austinba, minden CD tokját kidobtuk és a lemezeket táskába tettük, olvasom, mondom itt álljunk meg... 20 évvel később. Történelmi pillanat volt.

Erről a Monyaka-ról meg azóta se hallottam semmit, pedig a hangszerelés csudás, tuti Yamaha DX-7 szinti van benne, akinek akkor nem volt olyanja, az gyíkarc volt.

Törpfater · http://www.torpfater.blog.hu 2008.10.10. 09:45:02

Én R-GO-ra, Neoton Família lemezre, EDDA kazettákra emlékszem a bátyám és a nővérem arzenáljából. A többi másolt kazettára olyan olvashatatlanul voltak ráírva az előadók és a számok címei, hogy kisiskolásként nem boldogultam velük. Ja és ne feledjük az Alphaville, a Bros és a Depeche Mode számokat sem.

altero 2009.02.16. 13:43:14

@nosferato: N0S, nekem ugyanezek voltak apám kazettáin (szintél polimer meg ős-tdk), továbbá biztosan emlékszem még a forever youngra, ami még lakosságibb mint bármi :D
biztos csak mert én is 79-es vagyok hehe

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.02.16. 15:19:07

@altero: :D Éreztem, hogy ezt még valaki egyszer elolvassa :) A MONYAKA linket remélem, megnyitottad :) Óriási szintihang belenyúlások, nagy valószínűséggel a 83-ban megjelent Yamaha DX7-nek köszönhetően. Oldschool a köbön, ami szerintem visszaköszön a The Ones - Flawless c. számában (aka. George Michael - Flawless).

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása