Reset gomb: az újévi koncert

Reset gomb: az újévi koncert

2009.01.01. | Rálf atya

Boldog új évet kívánok mindenkinek!

Pontosabban mindenkinek azt, amit szeretne, de így B-oldalasan sok jó lemezt és koncertet, de legalább is sok-sok emlékezetes zenei élményt!

Általában tv nézés (nem DVD!) közben megzavarható vagyok különösebb botrány nélkül, ez alól két kivétel van: az év végi favágó verseny közvetítése a Eurosporton és az újévi koncert Bécsből. Gondolom a másodikat meg kell magyaráznom.

Zeneileg volt egy időszaka az életemnek, amikor családi kötelességből komolyzenei rendezvényekre jártam, de mivel azt a családot lecseréltem (vagy ők engem?) és gyorsan rájöttem, hogy pl. a Blind Myself - csak hogy ne menjünk messzire - sokkal izgalmasabb, mint a kortárs hazai komolyzene, így felhagytam az ilyesmivel. Az újévi koncert viszont már előtte is és még most is mondhatni az életem része. Ennyi kell.

Január elsején, késő délelőtti kezdéssel ott ülök én is a tv előtt és majdnem akkora flash van amikor kezdődik, mint amikor Téglás Zoli beleüvölt a mikrofonba, hogy "Csókolom Magyarország", vagy hogy "Bleeding". Lehetek bármilyen másnapos, ott a helyem.

Van valami meghatározhatatlan varázsa az egésznek. Ahogy ott ülök, vagy fekszek, ezek meg elkezdik. Szinte minden évben ugyanaz. Talán ez az egész titka? Változhat bármi, vonjon az ember bármilyen mérleget az előző évről, legyenek bármilyen tervei a következővel, ott áll az egész határán, a reset gomb megnyomva, egy másodpercnyi tabula rasa után egy újabb 365 napnyi nekifutás. A szimfonikus sógorok zenéje pedig tökéletes aláfestést ad bármihez, legyen az megbánás, számvetés vagy elhatározás.

Ezzel a 1,5-2 órányi klasszikus haknival simán fel tudom magam vértezni a nekifutáshoz. Na jó, a tájképek is segítenek. Egy valami viszont nem hagy nyugodni, segítségét kérek. Nem akarom elhinni, hogy Bécsben ennyi ember kihagyja a szilveszteri bulit. Mert akárhogy is figyelek (na, lehet, hogy velem van a baj) nem találok a nézők között olyan arcokat, akik kicsit is szét lennének csapva, az elalvás határán lennének, vagy csík szemük lenne, netán durván vernék az ütemet a térdükön, mert  még bennük van a boogie. Ezek tuti időben lefeküdtek. Ezeknek az embereknek a szilveszter az gyakorlatilag január elsején délután kezdődik, amikor a koncert után haza, vagy ki tudja hova érnek és kirendelik, kitöltik az első Almdudlert vagy whiskey-kólát? Nem nagy társaságban mulathatnak, vagy legalábbis nem a miénkben...

Egy a lényeg: én és a hozzám hasonló lelkületűek egy vízzel/sörrel meg a maradék virslivel belazulnak az újévi koncertre és ez gyakorlatilag többet jelent útravalóul, mintha Szántó Öcsi bácsi pofozna fel a következő menetre. Pedig attól már olimpiát is nyertek.

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr71844521

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: B-oldal » Az én pöttyös labdám - a Stereomilk MR2 Akusztik felvételén jártam 2009.06.08. 23:37:46

[...]elmenni, mondjuk egy Nirvava-ra vagy egy Alice In Chains-re. Azóta párszor volt újévi koncert, sok új lett a nap alatt, de az nem változott, hogy egy ilyen[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.01.01. 12:23:23

Ha Hannibal Lecter lennék, bármennyire is szétdurranok, elkérném a vendéglistát, és még idén megenném az egész közönséget ezért az ormótlan KGST tapsolástért, még akkor is, ha beintésre csinálják. Nagyon helyes a közönség bevonása az előadásba, de akkora haknizás ez... a beletapsolásnak a jazz koncerteken van a helye, de még ott is akad, aki nagyon nem örül, ha az utolsó hang elhalkulása előtt visítozás van. Az interaktív előadás legjobb formája még mindig az, amit Bobby McFerrin csinál.

Mondom ezt ahhoz képest, hogy én kerestem ki ezt a videót :)

4:07-nél Stiffler mamája! (Valószínűleg vmi közjogi méltóság felesége)

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.01.01. 13:24:16

2 fontos dolog még mára:

- M1 21.45: Horgas Eszter és Al di Meola - Ő és Carmen
- M2 19.00 Pavarotti emlékkoncert 2008

2009.01.01. 14:31:20

Nekünk tetszett. Ez ilyen, ez nem komoly zene, hanem újévi vigasság.

galicius 2009.01.01. 14:36:47

@Interstellar Overdrive: Ordas Eszter?Inkább megyek,mert ellik a göbe.

Gadget 2009.01.01. 14:46:01

Ez valóban nem komolyzene. :) Attól még jó.
A nem alvó közönséghez annyit, hogy rendes európai fizetés mellett is szinte megfizethetetlen a jegyek ára. Ennek ellenére 2-3 évre előre foglaltak a helyek. Ha valaki ennyit rászán, és még jegyet is kap, nem gondolod, hogy szétcsapja magát előző este. :)

Gajdos Attila · http://www.iqi.hu 2009.01.01. 14:47:57

Ez nem komolyzene, hanem klasszikus. Válasszuk széjjel :)

Egyébként igenis megfizethetőek a jegyek. Semmi nagyon durva ár nincs benne.

yggdrasil 2009.01.01. 14:53:56

Hah, nekem épp ma mesélte Édesanyám, hogy amikor még alsós óvodás voltam, mennyire komolyan vettem, hogy a Radetzky-indulóban mikor és milyen erősen kell tapsolni :D
Az újévi koncert az, ami sosem megy már ki a divatból, és jól is van ez így. Kell valami kultúra is a sok győzike és egyéb hulladékok mellé....

Gajdos Attila · http://www.iqi.hu 2009.01.01. 15:02:53

@Gadget:
nem foglaltak a jegyek 2-3 évre előre. Szeptember-október körül kell megvenni, annyi az egész.

Én kapok hírlevelet a helyszíntől, abban volt felhívás időben.

Flashy7 2009.01.01. 15:03:00

nem tudom mi baj a tapsolással, amióta nézem, mindig így adják elő, ez nem azért van, mert a buta néző nem tudja hogy még nincs vége és beletapsol, hanem direkt.
hogy nem mindenki "beteg" elsején? jó reggelt, nem vagyunk egyformák, az ünneplés/mulatás nem mindenkinek az eszméletlenre ivást jelenti.
szerintem jó volt most is a koncert, aki nem bírja, annak úgy kell :)

KopaszMercis 2009.01.01. 15:17:27

Blálynd Mályszelf nagyon jo altato notakat jatszik... nagymamam es a 1.5 unokahugom is mindig blályndm Mályszelfre alszik el.. annyira izgalmasak :)

DeMarco 2009.01.01. 15:43:24

Legalább 15 éve nézem folyamatosan a koncertet. Ez nálam amolyan kötelező darab maradt, a vicces, hogy talán az egyetlen műsor az évben amit az MTV1-en nézek. Kivétel 2008, mert most olimpia is volt. Illetve 2009-ben meg lesz egy választás... Ez a mostani újévi koncert (is) nagyon jó volt, főleg azért, mert sok magyar vonatkozása volt. Az "Éljen a Magyar"-hoz kivételesen táncot is koreografáltak. A Cigánybáróból is több számot előadtak. Haydn zenéje alatt amikor a zenészek eltűnedeztek, jól lehetett látni, hogy a közönség és persze mi is mennyire élvezték a poént. A Radetzky-marsch-ot mindig így fejezik be, már annyiszor láttam, hogy simán levezényelném. Legalábbis ami a közönséget illeti... :-)))))

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.01.01. 15:50:18

Az igazi vájtfülűek messzire kerülik az ilyen happeningeket. Az újévi koncertek (nem csak a bécsi) feltupírozott sznobparádék.

Bukott Rockzenész · http://b-oldal.blog.hu 2009.01.01. 16:08:51

Elkezdtem nézni, de a 2/3-ánál bealudtam (erős volt a tegnap éjszaka...). A tavalyi koncert sokkal jobb, interaktívabb volt. A mostani kissé laposnak tűnt, bár Barenboim azért beleizzadt a vezénylésbe.

Nem ítélem el az újévi koncerteket, szerintem szép hagyomány és egy kicsit közelebb hozza a komolyzenéhez a nagyközönséget. Persze mindenkinél ízlés dolga, hogy bejön-e vagy sem a Strauss-keringő, de sznobizmusnak semmiképpen sem nevezném. Az Operabálon viszont atomot robbantanék, Bécsben és Pesten egyaránt.

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.01.01. 16:26:35

@Bukott Rockzenész:

"sznobizmusnak semmiképpen sem nevezném"

Szerintem a közönség nagy része nem a zeneélvezet miatt látogatja, hanem a külsőségek és az esemény (meg a karmester) neve miatt. Meg hogy egész évben ezzel dicsekedhessen :-).

Olyan ez, mint a csak karácsonykor templomba járók (egész évben lapítanak, karácsonykor bezzeg befurakodnak az első sorba). Persze lehet, hogy tévedek, és csak a rosszindulat szól belőlem :-).

giannoni 2009.01.01. 16:40:34

Már majdnem megijedtem a beharangozó soroktól, de elolvasva minden rendben van.
Évről évre olyan feltöltődést jelent ez a koncert, hogy jó így kezdeni az esztendőt. Mindenkinek B.U.É.K.

ehpkb5 2009.01.01. 16:42:01

a jegyeket nem venni lehet, hanem sorsolják, jan 2 és 23 között jövő évre, hogy külföldiek is labdába rúghassanak
ezek után szerintem aki megkaparint egy jegyet, annak eszébe se jut előző este szétcsapni magát :)

LustaDick 2009.01.01. 17:21:23

Amióta az eszemet tudom (és ez már igen régóta így van), rítus nálam az újévi koncert. Az idei nekem nagyon tetszett, az is, hogy Barenboim nem vette magát véresen komolyan, viszont az m1 kommentátorát nagyon messzire és sok időre elküldeném krumplit kapálni. Valamin botrányosan felkészületlen volt.

A jegyekkel kapcsolatban: minden január elején van egy 3 hetes regisztrációs időszak, amelyben max. 2 jegyet lehet igényelni, illetve meg kell jelölni, hogy mely kategóriájú jegyet szeretne az ember (30-940 EUR között mozog az ár, tehát azért nem minden jegy kerül csillagászati összegbe). Innentől Fortuna kegyeire van bízva a következő évi szilveszteri buli. :o)

mama ottmarad 2009.01.01. 17:40:56

Rosszindulatú vagy, Noszi! A taps a művészek fizetsége. A közönség pedig már két órája fegyelmezetten ült, hát a ráadásban csak szabad neki közreműködnie? (A Radeczky marsch -jól írom le? - hagyományosan ráadás szám.)
Stiffler mamáját köszi / :))) /, bár őt minden évben meg lehet találni az első sorokban, vagy hozzá hasonlót.
Zubin Mehtaval jobban tetszett a koncert, de ez nem fontos, a mai bácsit is megszerettem a végére.
Mi szintén ezzel a koncerttel tesszük magunkat egyesbe az év legelején. :)

thais 2009.01.01. 17:48:06

Mácsai Jánost nem lehet felkészületlennek nevezni. Egy nagytudású, kiváló zenetörténész, nagyon kellemes a hangja is. Szóval, aki őt felkészületlennek tartja, hallgassa meg időnként a Bartókon a műsorait.Természeteen, nem fog nagyröptű, tudományos kiselőadást tartani minden zeneszám előtt. Erre ideje sem lenne. A közönség, pedig nem sznobériából ül be, ha megteheti. Egyszerűen szereti a zenét. Én is megtenném, ha tehetném. Strauss család zenéje annak idején a szórakoztatást szolgálta. Ma is ilyen színvonalú szórakoztatás kellene.

aehrenthal 2009.01.01. 17:49:25

Es lebe Oesterreich! Hoch, hoch hoch:-))))))))))))

mama ottmarad 2009.01.01. 17:49:52

@dark future: akko nehogy elvegyüjjé, még porszem ragad a zsírba. Igazi vájtfülű csak olvassa a kottát, oszt jó neki, mert hallja.
Igazi fanyalgónak is lehet persze véleménye, de lesznobozni az átlagot, szerintem sértő.

Anya 2009.01.01. 17:55:39

Kösz a figyelmeztetést Pavarotti emlékkoncertre!

LustaDick 2009.01.01. 23:59:29

@thais: Lehet, hogy a Bartókon nem az, de a mai közvetítésben nagyon az volt! És ettől még lehet neki bármilyen kellemes hangja, és lehet akármekkora zenetörténész. Én nem azt kifogásoltam, hogy miért nem tart magasröptű tudományos értekezéseket, hanem pl. miért nem képes egy normális mondatot összerakni. Vagy miért konferálja fel kb. 20 perccel korábban azt az újévi köszöntőt, amit a Kék Duna keringő első taktusa után szoktak elmondani, legalább 30 éve. Vagy miért közli a Radetzky előtt, hogy itt a vége, fuss el véle... Amikor 2004 (vagy 2005?) koncertjén a cunami miatt nem játszották, azt előre lehetett tudni, mint "a szokásostól eltérő műsormenet". És ezek csak a nagyobb hibák voltak, az már csak laza nyelvbotlás, hogy valaki délelőtt negyed 12-kor lazán közli, hogy a "mai estén"...

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.01.02. 00:05:56

Ki volt a kommentátor?
(Ezek szerint én nem néztem.)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.02. 08:15:54

nosferato,

egy apróság, ha más még nem írta vona: a Radetzky-induló előadásában _szokás_, hogy a közönség pont ott elkezd tapsolni.

Jelzem, én sem magamtól vagyok ilyen okos, nejem volt már koncerten, ahol a Radetzky is előkerült, onnan tudja.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.01.02. 11:49:12

@mavo: persze, megvan a szokás, a karmester megfordul, és az instrukcióinak megfelelő hangerővel beszáll a közönség, lelkesen, látom rajtuk a boldogságot, hogy részt vehetnek a koncerten. Sőt, annak ellenére, hogy bennem nincs meg a fájdalom, hogy szeretem a zenét, de nem tudok zenélni (mivel tudok), én is úgy tudom legjobban egy koncertben elmeríteni magam, hogy azt képzelem, milyen érzés volna, ha most én játszanék, "de jó most neki". Innen adódhat a lelkesedés, ha bevonódik az ember a buliba, de ettől még számomra ez olyan gyermekded. Ha nem negyedeket, hanem valami egyszerű felütéssel kezdődő ritmust tapsolnának, akkor sokkal inkább partnernek érezhetné magát a publikum, nem hiszem, hogy annyira félkegyelműek ülnek ott, hogy csak ezt lehet elvárni.

Ezért is mondtam Bobby McFerrint, kicsit sarkítok, mert itt kórust megjárt közönséggel van dolga, de Európában egy Örömódával ugyanezt bármilyen postás-rendőr-villanyszerelő közönséggel meg tudná csinálni:
www.youtube.com/watch?v=PgvJg7D6Qck (Éneklés 2:10-től, előtt poénkodás)

Itt egy átlag klubközönség elboldogul a 7/8-dal is (Dave Brubeck - Unsquare dance):
Live cover: www.youtube.com/watch?v=8cDXYLfDkJM
Eredeti: www.youtube.com/watch?v=iFqoPfP1KHc

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.01.02. 11:58:58

Itt van még egy kis Bobby McFerrin performansz, felér egy boldogság-tréninggel.
www.youtube.com/watch?v=5VfyMPHzYdQ

1-2x voltam koncertjén, én elég nehezen oldódom fel ennyire, de kénytelen voltam, ugyanis ezt a magyar közönséggel ugyanígy meg lehet csinálni, és ettől elkezdi jól érezni magát az ember. Persze négyeket is tudunk tapsolni, lehet, hogy az osztrákoknak az nehéz. Nekünk nem, hiszen 40 évig gyakoroltuk a korai "kapcsolat-koncerteken" ;)

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.01.02. 13:41:49

Ez a Bobby gyerek elgondolkodtató... Adom a kis műsorát. Cikktéma: Közönség énekeltetés.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása