Rock himnuszok

Rock himnuszok

2009.03.04. | Péter Bócsi

A himnusz eredeti jelentésére koncentrálva (az első időkben Istent dicsőítő énekforma volt) kicsit furának érezhetjük a rock himnusz megnevezést, bár manapság már a himnusz „bármilyen téma, eszme magasztalására íródott, szárnyaló lendületű költeményt” jelent.

Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a hit szerepét a mai korban sok esetben átveszi valami más, mondjuk a zene iránti rajongás (és így már a "rock isten" is könnyen levezethető lenne), már nem is tűnik annyira érthetetlennek, hogy miért aggatta rá a rock dalok bizonyos típusára valami nagyon okos a rock himnusz címkét.

Akárhogy is alakult ki ez a furcsa teremtmény, az biztos, hogy a rock himnusz nagyon is létezik, s bár definiálni nem könnyű, azért bizonyos jellemzőit könnyen felismerhetjük.

1. Rock himnuszt nem írhat akárki. Példának okáért Balázs Pali biztosan nem. Neki akkor  sem menne, ha egy berregő nullásgéppel fenyegetnénk frissen zselézett fürtjeit. Amelyik banda ilyet ír, az vagy már beírta magát a zene nagykönyvébe, vagy pont a rock himnusz nyomán válik halhatatlanná. A himnuszírás ugyanis a legnagyobbak kiváltsága.

2. A rock himnuszt mindenki ismeri, akinek egy kicsi affinitása is van a rockhoz. De sokszor még az is, akinek nincs. Mondjuk Gizi néni, a szemközti lakó a lépcsőházban. Ő mondjuk azért, mert a rock himnusz hangos.

3. Az ilyen dalok sem zeneileg, sem a szöveget, mondanivalót tekintve nem bonyolultak, viszont elég primitívek. Például egy igazi himnusznál érzed, hogy a verzék csak arra valók, hogy elvezessenek a refrénig, amit aztán lehet unos-untalan ismételgetni. Nagyon-nagyon sokszor. A ravaszabb zenekarok az utolsó fél percben fél hanggal felfelé transzponálják a művet, hogy az újszerűség érzése teljesítse ki a katarzist.

4. A rock himnuszt, de legalább a fő riffet, minden kezdő gitáros meg akarja tanulni. Ez alap. A 3-as pont alapján ez a sihederek túlnyomó többségének aránylag gyorsan sikerül is.

5. Mindezek ellenére igazán emlékezetes rock himnuszt írni egyáltalán nem könnyű. Szándékosan szinte lehetetlen. A nagyérdemű ugyanis fenntartja magának a jogot arra, hogy ő döntse el, mit tekint himnusznak.

6. Szókincs tekintetében minden valamirevaló rock himnusz felvonultatja párszor a rock és / vagy night szavakat, szerencsésebb esetben mindkettőt. Alapelvárásként legalább a szövegben, de  haladóknál direktben a címben. A kulcsmondatot  (leggyakrabban maga a cím) nagyon könnyű megjegyezni, így az a közönség énekeltetésére vagy tapsoltatására kiváló.

7. A középpontba állított élményanyag, amely rendszerint egyfajta ars-poeticaként, állásfoglalásként fogható fel, mutat ugyan némi változatosságot, azonban nagyon komoly szórásra nem kell számítani. A lexikonok és az ISO 9001 szabvány alapján az alábbi témákat fogadhatjuk el a rock himnuszok kapcsán:

  • kendőzetlen vallomás mérhetetlen szexuális teljesítményünkről
  • saját férfierőnk méltatása
  • a rock-ba vetett megingathatatlan hitünk ereje
  • bizonyságtétel rettenetes elszántságunkról és keménységünkről
  • szabados szexuális életünk képszerű ábrázolása
  • az alkohollal fennálló, szinte szerelemhez fogható viszonyunk kifejezése
  • sziklaszilárd ellenállásunk szimplán az egész világgal szemben
  • a szabadság iránti legyőzhetetlen vágyunk bemutatása
  • az iskolarendszerbe és a tanításba vetett hitünk teljes összeomlása
  • életünk kizárólagos értelmének megtalálása a rock szolgálatában

8. Koncerteken nagy hiba - de minimum nem illik - a ráadás blokk előtt eljátszani a csapat himnuszát (ilyet csak a vén rutin-rókák tesznek, akik persze tudják, hogy van a tarsolyban egy még nagyobb rock himnusz), de a közönség akkor boldog igazán, ha a legutolsó utáni dalként csendül fel a várva várt himnusz első hangja, akkor, amikor már nem is lehetett remélni.

9. A rock himnuszok hordoznak egyfajta gyermeki bájt, nem véletlenül kapnak rájuk leghamarabb a tinik, akik aztán - hozzám hasonlóan – ezen dalokhoz kapcsolódó viszonyulásukat tekintve lélekben vén fejjel is megmaradnak lázadó kamasznak….     

10. A rock himnuszokhoz illik készíteni egy nagyon kemény, idővel klasszikussá váló videó klipet, amin persze 15 év múlva lehet nagyokat röhögni. De akkor is, mennyire jó néha beleüvölteni a világ arcába, hogy we’re not gonna take it!

Végezetül hadd toljam elétek a kedvenc "old-school" rock himnuszaim listáját, csipegessetek!

Scorpions - Rock You Like a Hurricane
Skid Row - Youth Gone Wild
Kiss - Rock 'n' Roll All Night
Judas Priest - Living After Midnight
AC/DC - Highway to Hell 
Bon Jovi - It's my Life
Pink Floyd - Another Brick in the Wall
Alice Cooper - School's Out  
Queen – We Will Rock You
Twisted Sister - I Wanna Rock

43 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr47968577

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: B-oldal » Magyar rock himnuszok 2009.04.21. 08:22:20

[...]olyan régen több-kevesebb sikerrel összegereblyéztem, hogy szerintem mi jellemezi a rock himnuszt mint dal típust. Néhány személyes kedvenceimet is[...]

Pingback: Turulcsirip - Bea 2009.03.04. 09:03:14

[...]class="Katlatszo"> rock himnuszok:D[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lamorak · http://www.clusterone.hu 2009.03.04. 08:55:04

Na de azért valljuk be, h a 3-as pont gyakorlatilag minden 'sláger'-kategóriás számra igaz a világon szintipoptól junájtidig. És akkor máris ott vagyunk, h pontosan rá tudunk mutatni, miért (akár formailag) popzene akár a rockhimnusz is :)

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.03.04. 09:15:49

Listához:

Deep Purple - Smoke on the water
Bon Jovi - Livin' on a prayer

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.03.04. 09:56:00

Apró pontosítás. A belinkelt Floyd videó a Happiest Days of Our Lives és az Another Brick in the Wall pt. II együtt. Két szám, nem egy, és ha már, akkor az Another Brick in the Wall három részéből csak egy.

A Bon Scott kép viszont odabé, nagyon odabé! :-)

altero 2009.03.04. 09:58:05

Bon Jovinak minden második száma ilyen :)
Van egy jó kivétel, a Paradise City, ami stílusában némileg eltérő, mégis egyértelmű rockhimnusz.
És a magyarok hol maradnak? A vicces Rock katonái (Ossian), A jel vagy a méltatlanul elfeledett Metál az ész (Pokolgép), simán van csomó Edda is, meg aztán Radics Béla Zöld Csillagja, és még megannyi P.Box klasszikus.
Viszont nagyon örültem a Scoripons és a Schools Out felbukkanásának! De lehetne a Poison is, csak a szöveg nem stimmel :)

hangtarnok · http://hangtarnok.hu 2009.03.04. 10:50:12

Szenzációs írás!

Istenien lehet még üvölteni:

Steppenwolf: Born To Be Wild
Black Sabbath: Paranoid
Guns 'N Roses-tól bármelyiket tudom :-)

Magyaroknál:
P. Mobil: Kétforintos dal

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.03.04. 11:12:55

@hangtarnok:

Tudtam, hogy kimaradt valami, végre valaki leírta.

Bizony, a P. Mobil, aminek tagjai vélhetően hardrokk-rokkhimnusz szakon végeztek a konzin.

Az út másik felén (aka Rocktóber, aka Kövéren és kopaszon), Miskolc (aka Acélváros), Pokolba tartó vonat, Utolsó cigaretta ... és ez egyes egyedül a Honfoglalás ...

Hínnye ...

ulver 2009.03.04. 11:53:14

Metallica: Seek and destroy
Edda: A kör
Motörhead: Ace of spades (esetleg Overkill)
Europe:The Final Countdown
Deep Purple: Burn
Led Zep: Rock n' Roll
Manowar: szinte minden (Kings Of Metal)

Fandor 2009.03.04. 12:18:58

Queen: Hammer to Fall

chakabelus 2009.03.04. 14:16:20

Nekem No.1: AC/DC - Jailbreak
˝When a bullet in his BACK˝ Az összes szőrszál ágaskodik a hátamon, miközben üvöltöm én is...

rettentó 2009.03.04. 14:17:41

A 6. pont már a szerző által felsoroltakra sem igaz, de nagyon állat a cikk. Kinyomtat, hazavisz, többször elolvas!!!
Egyébként nekem az abszolút rock hinusz a Twisted Sistertől a We're Not Gonna Take It - 1988-ban örökre a rock rabja lettem tőle. A TS a Manowar, a P. Mobil és az AC/DC mellett szintén elvégezte a rockhimnusz szakirányt.
www.youtube.com/watch?v=DYrOXTCbN24

rettentó 2009.03.04. 14:23:14

A Skid Row megemlítését külön meg kell köszönnöm minden alkalommal, ha magyar cikkben említik a fiataloknak okulásképpen. Köszönöm! Ők egyébként a refrénnél bekeményedő rockballada műfajában verhetetlenek.

ulver 2009.03.04. 14:23:37

Rage Against The Machine: Killing In The Name Of
Springsteen: Born In The USA
Ossian: Rocker vagyok (:-)

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.03.04. 14:25:07

@rettentó: "Kinyomtat, hazavisz, többször elolvas!!!"

ÓRIÁSI!

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.03.04. 14:59:59

Jipikájjé, egy Eye of the tigerrel még indulnék! :) Nagyon tetszik ez a cikk.

Korábban ígért okoskodásom még: ha valakit zavar a himnusz kifejezés, és hiányolja az istent, akihez imádkozni lehet egy ilyen számban, egyrészt gondoljon arra, hogy angolul ez "rock anthem", és bár egyházi eredetű szó, inkább csak ünnepi zene. Másrészt legyen az isten a zene, a közönség, vagy a zenekar (ebben a sorrendben), és mindjárt kényelmesebb belegondolni.

Maga az ~anthem utótag amúgy éppen olyan népszerű, mint az általam általában kedvelt, de megmosolyogtató nevű progresszív~ és a pszichedelikus~ előtagokkal illetett irányzatok. Az Ishkur's guide szerint ezt az elektronika sem sajnálja alkalmazni:
- anthem house (Insomnia, Encore un fois, Twilight zone)
- anthem (euro)trance (Agnelli & Nelson általában)

:)))

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.03.04. 15:40:48

@ulver:

és ha már Zep, akkor Since I've Been Loving You ... ;-)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.03.04. 15:44:23

@nosferato:

én szerelmes vagyok az efféle kategóriagyártásba, tök bájos, és ahogy elnézem, mintha te is így lennél vele. :-)

(és milyen dögger az új komment fejlécünk, csak most esett le)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.03.04. 17:41:22

@mavo: végre valaki méltatja a kis B betű ikont. Ez kicsit talán szerényebb, mint az a nagy kék hirdetőtábla, hogy én vagyok itt a basszájba. Ez olyan kis áramvonalas most, ha nem akarod, nem veszed észre, vagy akár fel se tűnik, hogy csak a szerzőknél van [B].

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.03.04. 17:43:24

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Hannibal vazze benne voltunk a pénteki Népszabadságban, ugyanabban a cikkben!! Átküldtem blog.hu üzenetben. Hiába, hírnév... én már sztájlisztot és komornyikot keresek.

ZZZZZ 2009.03.04. 18:20:13

Nagyon hiányoltam a szövegből a Borncubivájdot, de aztán egy kommentelőnek köszönhetően meglett (megnyugodtam.) Végigszkrollolva itt a rokkmetálon, azért az észídészitől több is lenne (TNT, Problem Child, Whole Lotta Rosie, és még lemezenként sorolhatnék kettőt). Hazaiaktól pedig a Rugót keresem, de nem találom (háde higgyedel, én nem tehetek rolla), aztán még a Faith No Morétól is van pár (Diggin' the Grave), éshát a Gyöngylekváréktól is.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.03.04. 18:41:55

@nosferato:

a zenei és filmszakíró zseni kollégának (nekem) meg el se küldöd a linket. Hát Bástya elvtársat már a kutya se akarja megölni?

Most guglizhatok magányosan.

Lamorak · http://www.clusterone.hu 2009.03.04. 20:18:36

Born to Be Wild, ahogy egy haver énekelte még gimiben: Gecsö mecsö ráné, geráponö hávé... Nekem már csak ez jut róla eszembe. :)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.03.04. 20:21:11

@Lamorak: én "csikinámoráré". Ugyanott tanultunk angolul, mondjuk azóta állítólag tudok.

@mavo: Réz Andris! Itt van: nol.hu/kult/csukljon_vagy_csukoljon_ :)

Jason Gabe 2009.03.04. 20:50:48

Pearl Jam - Alive/ Jeremy/ Even Flow
Niel Young - Rockin In The Free World
Lynyrd Skynyrd - Sweet Home Alabama
The Who - Baba O Riley
Jimi Hendrix - Purple Haze/ Little Wing/ Hey Joe

nekem hirtelen ezek jutnak meg eszembe

Lamorak · http://www.clusterone.hu 2009.03.04. 21:43:45

@nosferato: Azóta ő is, de azóta már hallottam Doors-t hasonlóan (mava lóve rádé, na melyik szám ez? :))

hangtarnok · http://hangtarnok.hu 2009.03.04. 22:25:11

@mavo: ne feledkezzünk meg a Kopaszkutyáról sem :-)

Bill kapitánynál is műsoron van mindig...meg ugye a Zöld, a bíbor és a fekete...s mindig aktualizálva valaki emlékére: legyen neki könnyű a föld...
Karthago: Requiem
Meg Piramisokat is lehet nagyon szívből énekelni: Szállj szállj szállj fel magasra, dalom hódíts meg most a kék egeeeet...

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.03.05. 01:51:58

@Lamorak: ráküldtem egy múzeumi darab Enigmát de nem sikerült visszafejteni. Ahogy 15 éve a "laci fasza fapapucs" c. számról se tudjuk, hogy mi, csak hogy valaki énekelte.

Bukott Rockzenész · http://b-oldal.blog.hu 2009.03.05. 08:52:52

Hogy szórványosan én is hozzászóljak:

Judas Priest - Breaking The Law
Piramis - Kóbor angyal (nincsegyhelynincsegyhely...)
Lenny Kravitz - Are You Gonna Go My Way
Deep Purple - Black Night (esélyes)
Europe - Rock The Night (kategóriagyőztes)
AC/DC - Thunderstruck
AC/DC - Big Gun
The Rolling Stones - Satisfaction (ősi, de a mai napig üt)
The Who - My Generation (úgyszintén)
The Kinks - You Really Got Me (méginkább úgyszintén)

Így hirtelen ennyi, másnak is jusson még eszébe pár ilyen rock anthem evör.

Péter Bócsi 2009.03.05. 09:53:50

Olyan feszítő nyomást érzékelek minden oldalról, na, meg persze belülről is, hogy kénytelen leszek írni egy eszmefuttatást a magyar rock himnuszokról is. Mert hogy vannak. Dögivel!:)

Lamorak · http://www.clusterone.hu 2009.03.05. 14:50:26

@rettentó: így van, úgy folytatódott, h 'siró dódedé', itt már valóban sírtunk.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.03.05. 14:56:09

@nosferato:

ja, hogy a helyesírás blog ... már örültem, hogy a B-oldal ... Réz Andrást meg tök nem találom, hogy kerül ide?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.03.05. 15:06:08

@mavo:

nem úgy értem, hogy a helyesírás blog nem jó, hogy benne van, csak azt írtad, hogy "benne voltunk a pénteki Népszabadságban", ezért azt hittem, hogy a B-oldal

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.03.05. 17:55:14

@A Hannibal Lektűr-attitűd: én is csak fordítva tudom elképzelni. Nem azért, mert jó az ízlésem, hanem mert geci lusta vagyok.

Von Siebenbuergen · http://koszelet.blog.hu/ 2009.03.06. 14:15:47

Itthonról:
Zöld csillag (bármilyen formációban)
Hobo - Hajtók dala (ez elég balladisztikus is mellé)

Amúgy:
RHCP - Under The Bridge
Free - All Right Now
Hendrix - All Along The Watchtower

Zete · http://sikeresmagyarok.blog.hu 2009.03.17. 15:01:20

@Bukott Rockzenész:
Legyen!
Rainbow: Szicsuvigon (Since You've Been Gone)
Spencer Davis Group: Gimme Some Lovin'
Troggs: Wild Thing
Led Zeppelin: Stairway To Heaven (Vagy ez a rock balladákhoz kerüljön? Nálam a rock himnuszokba ez is beleférne.)
Eric Clapton: Layla
Kiss: I Was Made For Lovin' You
Boston: More Than A Feeling
Black Sabbath: Paranoid
Whitesnake: Here I Go Again
Metallica: Enter Sandman
És a közelmúltból talán a Liquido Narcoticját is ide sorolnám.

Zete · http://sikeresmagyarok.blog.hu 2009.03.17. 15:03:29

És egy rakás Hendrix-szám:
pl. Purple Haze (Ford Fairlane is erre ébredt)
Woodoo Child

escéhá 2009.04.21. 16:08:34

@A Hannibal Lektűr-attitűd:
Ez mekkkkora szöveg! Mától kezdve én mondtam. Jobb, mint egy rokhumusz. :-)

RoFä 2009.04.21. 17:33:34

White stripes: Seven nations army

Fejemleszakad.

jürgen baromartz 2009.04.21. 17:53:33

whitesnake - still of the night

meg majdnem írtam hogy nazareth - love hurts, de az igazi tökös rokkhimnusznak nyálas túlságosan

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2011.08.16. 17:12:54

Nickelback - Burn it to the Ground
www.youtube.com/watch?v=BxgeSv88c2w&ob=av2e

(fura, hogyha nem nézek bele WWE közvetítésbe, nem is találok rá)

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása