Belgrádi fiúk

Belgrádi fiúk

2009.04.04. | Fandor

1941 júniusában, a németek által megszállt Belgrádban járunk..."Ne a nevüket írja le! Őket magukat akarom leírva látni!" Innen ered az azóta kultikussá vált jugoszláv filmsorozat, a Belgrádi fiúk eredeti címe (Otpisani - "A leírtak"). Az első rész végén, a német tiszt ezzel a mondattal adja ki a parancsot a fiatal belgrádi ellenállók megsemmisítésére. Magyarországon a sorozatot 1979-ben vetítették: akkor - 8-10 évesen - öcsémmel és barátaimmal Svarc és Tihi voltak a hőseink, akik minden részben gyengítették a német hadigépezetet, borsot törtek a Wermacht, a Gestapo és a helyi kollaboránsok orra alá, sok fritzet lelőttek, szabotáltak, robbantottak, majd eltűntek a kerítésen, csatornanyíláson keresztül. A történések során a fiatalok közül is sokan meghaltak.

(Egy időben konkrétan állandóan belgrádi fiúkat játszottunk, kerítésugrás, kamu lövöldözés, kézigránát hajítás, jó náciként látványos vízbezuhanás, kövér meggy elharapása a meglövés utáni belső vérzést szimulálandó....)

A nosztalgia jegyében pár dolognak utánanéztem a sorozattal kapcsolatban, melyet most megosztanék veletek:

  • Svarc neve magyarosítva lett, mert eredeti neve Prle volt, amit a magyar szinkronhangok valószínűleg nehezen tudtak volna kiejteni. Leginkább svájci sapkában és pulóverben mutatkozott. A magyar névválasztásnál talán az is segített, hogy a partizánkodás mellett főállásban feketéző (orgazda) volt, de nem ezért szerettük....
  • Tihi, a komoly értelmiségi kolléga állandóan szürke öltönyben nyomta, legalábbis feltételezem, mert a sorozat fekete-fehér volt. :)
  • A filmet Belgrádban 1974-ben eredeti helyszíneken forgatták, a '70-es évek bontásai és építkezései autentikus díszleteket és környezetet teremtettek.
  • A főszereplő színészek legtöbbje később további komoly karriert futott be, Svarc megszemélyesítője Dragan Nikolic 2007-ig több mint 60 filmben szerepelt.
  • Tihi alakítója Vojislav Brajovic pályája hasonlóan ívelt, Nikolic-csal több közös filmben is együtt játszottak, majd 2007-ben Szerbia kulturális miniszterévé nevezték ki. 2008-tól pedig a jelenlegi államelnök kulturális tanácsadója.
  • A sorozatból film is készült - vagy inkább fordítva: a film adta az alapot a 13 részes sorozathoz. Az epizódok 40-50 percesek voltak.

Az első sorozat epizódjai a következőek voltak:

1. A kórház
2. A garázs
3. Az áruló
4. A nyomda
5. Gombák
6. A csatorna
7. A banjica-i tábor
8. A postás
9. Paja
10. Vlada Rus
11. A betörés
12. A sebesült
13. A hajógyár

A sorozat zenéjét Milivoj Markovic szerezte, le sem tagadhatná, hogy például a főcím kompozíciót nem Isaac Hayes - Shaft témája, vagy Lalo Schiffrin valamelyik szerzeménye (pl. A sárkány közbelép főtémája) ihlette. Csak 0:20-ig kell várni, és jönnek a gitár riffek:

A nagy sikerre való tekintettel készült egy folytatás is, Povratak otpisani (A belgrádi fiúk visszatérése) címmel, de erről jóval kevesebb méltató szót találtam. Ezeket a részeket egyébként már színesben forgatták 1976-ban. A jugoszláv / szerb TV 5-6 évente ismétli a sorozatot, a mai napig stabil sikerrel.

Láthatjuk-e még ezt a klasszikus darabot?

Fórum hozzászólásokból egyértelmű, hogy igény "vóna" rá itthon is, de sajnos egy olyan bejegyzést is találtam egy volt MTV alkalmazott tollából, hogy nincs már meg a sorozat az archívumban. Pedig kíváncsi lennék az eredeti szinkronjára, ha valakinek feldereng, hogy kik voltak a magyar hangok, kérem, ossza meg. Annyi jó hírem viszont van, hogy igazi fanatikusok beszerezhetik a DVD kollekciót, kevésbé elvetemültek online is megnézhetik Svarc és Tihi kalandjait - ékes eredeti nyelven természetesen. 

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr211044708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.04.04. 10:16:32

Én a zenéjén döbbentem le... óriási....nagyon profi, "hatásvadász" filmzene, akármelyik amcsi sorozaté lehetne a 70-es évekből.

dr.C · http://www.ingatlanjog.hu 2009.04.04. 10:21:08

- Honnan szerezted ezt a német egyeruhát?
- Egy bödön disznózsírral cseréltem...
- És mit csinálsz vele az akció után?
- Visszacserélem egy bödön disznózsírra...

nem szószerinti idézet, de ez nagyon megmaradt bennem a filmből... azóta is keresem ...

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.04.04. 17:59:59

1. Azért kevés film van, aminek a címében benne van, hogy OTP
2. A zene igazi "hetvenesévekes bűnüldözős", ahogy a Tilos rádió fogalmazna, nagyon jó, és tényleg Isac, meg Schiffrin, meg Bruce Lee, meg bármi. Tökéletes.

rez 2009.04.08. 20:44:58

uhh, ez nagyon jó volt... nem is gondoltam volna, hogy nem csak a haverjaim, meg én játszottuk újra a részeket, anno az udvaron...
a zenéből nekem 1:36-tól a leslies hammond téma... mindig is isteni volt...

johevi 2009.04.20. 14:06:28

ÚÚÚúúúúúú mennyire szerettem ezt a sorozatot gyerekkoromban!!!!! Azt sajnáltam, hogy kezdték vagy huszan, aztán minden részben meghaltak páran, és a végén ketten vagy hárman maradtak. Tök szomorú voltam...

Pista70 2009.05.29. 21:00:41

Nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a blogot. Harminc év telt el azóta, hogy ezt a filmet láttam, de azóta sem felejtettem el. A zenéjét, ill. abból néhány részletet sokszor eldudolásztam. A hammondos rész az egyik.

Mi is többen néztük a filmet (összeverődtünk) és emlékszem rá, hogy majdnem sírtunk, amikor az egyik kedvencünk, a Béka nevezetű meghalt a negyedik részben.

Bizonyára ez a film is "ludas" volt abban, hogy később a második világháború "megszállottja" lettem.

szempontpuska 2009.09.18. 11:10:40

uhhh mennyit kaotnáztunk meg játszottunk az udvarban erre az ihletre. Azt hittem már csak én emlékszem erre a sorozatra

vragics 2009.10.03. 04:57:41

Pont most hajnalban jutott eszembe a filmsorozat!
Amúgy a 70-es évek elején még a "Jugó" adókon néztem először, s akkor a címét így jelentették meg az műsorújságba, hogy
- Törölve a névjegyzékből -
Ez az eredei Leírtak cím műfordítása lehetett!

Fandor 2010.11.16. 16:22:59

Breaking!

Eredeti szinkronhangok:

Tihi
Voja Brajovics
Szakácsi Sándor

Svarc
Dragan Nikolics
Harsányi Frigyes

Pájó
Miki Manajlovics
Márton András

Mile
Vladan Holec
Balázsovits Lajos

Kobra
Cseda Petrovics
Vogt Károly

Csibi
Alekszander Bercsek
Gyabronka József

Nagybácsi
Dragomir Felba
Molnár Tibor

Krüger
Stevo Zsigon
Dobránszky Zoltán

Müller
Rudolf Ulrich
Fikár László

buffybot 2011.04.10. 02:54:42

Ahogy látom az összes 8-10 éves gyerek újrajátszotta az epizódokat, akárcsak én is.

Norina 05 2011.12.22. 18:27:18

Azt hiszem hetvegenkent adtak.A haverommal teljesen a hatasa alatt voltunk.Ellopta az apja svajcisapijat es o volt a Svarc en meg a Tihi.Rakerestem a filmre es nem is gondoltam,hogy ennyien emlekeznek ra.6 v 7 eves lehettem.Egy napon nyomattak a Csendesek a hajnalok cimu szovjet haborus filmet az Alfa holdbazis cimu amerikaival.De ment azUtazas egy mosolyert cimu csehszlovak sorozat is,este meg a Het mesterlovesz.Moziba meg a Pillango. Nagyon jo es gondtalan evek voltak ezek a Belgradi fiukkal egyutt.

hetvenhárom 2012.01.25. 02:04:47

Szombat koradélután adták. Ha jól emlékszem, akkor a szemüveges fiút Kobrának hívták. A falon átmászós jelenet közben lőtték le "vaksi" Pájót. (Mintha az epizód címe is ez lett volna.) Remélem, hogy nem csal az emlékezetem, 6 éves voltam akkor :)

olivierrof 2014.10.04. 05:27:02

en Szlovakiabol vagyok,nagyon emlekszem a sorozatra,mondhatom hogy a kedvencem volt,akkoriban 8 eves voltam,szinte benne eltem evekig. valamikor a 80-as evek elejen irtam a Magyar Televizionak levelet,konkretan a Postafiok 150-nek Takacs Mari musoraba,hogy legyenek szivesek megismetelni a sorozatot,es sajnos olyan valaszt kaptam,hogy a sorozat adasjoga lejart es persze azota sem tudtam sehol megnezni. Nagyon megorulnek ha ujra megtekinthetnem!

Söntésarcú Csömör 2017.01.17. 13:01:16

Micsoda szülinapi meglepetés, visszajött az ifjúságom nekem is. Élete első kultikus filmélménye volt ez a sorozat, aztán 20 évig csak vártam, hátha egyszer még valahol belefutok. Az egyik vajdasági származású egyetemista barátom szerezte meg végül a tesómnak a felvételeket, azóta sztem Youtube-on is elérhetők.

A film zenéje igazi klasszikus lett odaát is, Boban Markovic is játssza a zenekarával valamelyik lemezén, egyszerűen brutálisan jó zene volt.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása