In memoriam: Nirvana

In memoriam: Nirvana

2009.04.05. | rettento

18 voltam 15 éve, amikor a kör bezárult. Ma, 33 évesen úgy érzem, a Nirvana volt az utolsó olyan rockegyüttes, akik valami újat hoztak a zenébe. Ezt a stílust Kurt magával vitte a sírba. No, nem a grunge-ot, hiszen az nem is egységes zenei stílus, vagy ha igen, akkor csak annyira, mint pl. a new wave.
A Nirvanának saját stílusa, hozzáállása volt, az ment a sírba Kurttel. Olyannyira, hogy az utánzatát, a Bush-t is csak egyszer lehetett eladni Nirvana-klónként. Volt, aki bevette a trükköt.
Egy kis magán-rocktörténelem: thrash metal rajongóként az … And Justice for All című Metallica-lemez volt a kedvencem, minden nap legalább egyszer meghallgattam. Aztán 1991 nyarán végre kijött az ún. Fekete Album. Tudom, azóta is sokan imádják azt a lemezt, de nekem csalódás volt. Meg lehetett unni, nem úgy, mint az elődjét.
Aztán ősszel az MTV Europe egyre több új hangzású zenével örvendeztetett meg bennünket. Volt valami Nirvana nevű „punkegyüttes” is (a saját akkori címkém), de a Smells Like Teen Spirit klipje nem fogott meg, bár nyitott voltam más műfajok felé.

Ami nálam telibe talált, az a Come As You Are klipje volt. Vízzuhatag mögött játszik a banda, időnként beúszik a képbe egy-egy óriási pisztoly, ondósejt és a dollár után kapkodó csecsemő a lemezborítóról, a ma már 17 éves Spencer Elden.
A dal áradása tökéletesen illik a képekhez és talán még jobban kifejezte az én tinédzserkorom zűrzavarát, mint az áttörést meghozó „sláger”. És itt már a szöveg is érthetőbb volt, mint a Smells Like esetében: Gyere, ahogy vagy, mint egy barát, vagy mint egy régi ellenség. Mindegy. Pólóra húzom a flanelingem, kócos vagyok, retkes Converse tornacipőben járok mindenhova. Mindegy. Akár hiszi, az olvasó, akár nem, nekem csak most tűnt fel, hogy még a lemez címe is ez: Nevermind.
A Nirvana számomra egyetlen mozdulattal kifejezhető: egy szelíd, unott vállvonással, amire jó esetben érettségi után képes az ember. Nincs itt semmi titok, győzködnek bennünket mai napig a youtube-on látható interjúkban. Kurt szerint a szövegei olyanok, mint a képek, l’art pour l’art bemutat, leír valamit aztán csinálj vele, amit akarsz. Sokszor az utolsó pillanatban vetette őket papírra, a zene volt az elsődleges. A manapság politizáló Krist Novoselic ugyanakkor érezhetően igyekezett megideologizálni mindent, a többiek meg ráhagyták. Dave Grohl volt a másik véglet, a zenebohóc a maga önfeledt vigyorával.
A Nevermind líraiság és durvaság, ritmus és dallam boszorkánykonyhában készült egyvelege. Sokan elmondták már, mekkora mérföldkő ez a lemez, hadd egészítsem ki én is néhány gondolattal a rengeteg méltatást. A Nevermindon nincsenek töltelékszámok. A mai napig a 11 pontos lemezek között tartom számon. Ez a lemez a kamaszkorom, ami kb. Kurt halálakor véget is ért. Sokáig ez volt az utolsó rock lemez, ami visszhangozta az életem.
A harmadik stúdiólemez, az In Utero már nehezebben volt befogadható, már csak a szövegek miatt. Kurt belegabalyodott az anya-méh-nyál-hús-szex-csecsemő tematikába, amire kamaszként elég zavarodottan bámultam. Ilyen számcímek jöttek, hogy Rádióbarát egységkapcsoló meg Szagtalan újonc. Sokakkal ellentétben én mégis angyalos In Utero pólót vettem, nem Kurt Cobain 1967-1994 feliratú. Még időben megvettem, így az élő Nirvánára emlékeztethet. Lehet, hogy újra elő kéne vennem azt a furcsa kazettát.

Mindenki tudja a történet végét: Kurt 15 éve öngyilkos lett. Lehet, hogy egy vén majom vagyok, de ők voltak az utolsó együttes, akik hatni tudtak rám, mármint időrendben haladva. Hiszen csak ezután kezdtem el egy nagy rakás olyan régi zenét felfedezni Johnny Cashtől a Black Sabbath-en át a Captain Beyondig, ami most szól a fülemben, amiről addig sejtésem sem volt.
Mindig örülök, amikor a sok Slipknot-pólós tinédzser között látok néhány Nirvana-pólóst is. Amióta Kurt halott, mindig is találkoztam ilyenekkel. Úgy látszik, a zenéje halhatatlan. Mint annak az un. X-generációnak a képviselője, örülnék, ha a mai srácok nem úgy tekintenének rá, mint ahogy sokáig mi tekintettünk Jim Morrisonra: hogy a halála felől néztük az életét. Ma már tudom (Ray Manzarek, a legjobb barátja interjúiból), hogy Oliver Stone 1991-es filmje torzított: Jim Morrisson tudott humoros és barátságos is lenni. Elég valószínű, hogy ez volt a helyzet Kurttel is, mint az emberekkel általában.

Ne dőljetek be az image-nek és hallgassátok meg Kurt Cobain egyik kedvenc dalát a saját előadásában:

a cikk szerzője: rettentó

83 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr311038698

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: B-oldal » Hét dala - At the Drive-In: One-Armed Scissor 2009.04.15. 13:43:59

[...] Kik ők? Texasi srácok, akik a kilencvenes években is tudtak újat hozni a zenébe. 1994-ben adták az első[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.04.05. 09:30:22

Na igen, azok a "boldog" 90-es évek eleje mikor tinidzserek voltunk ...

Nevermind+Ten+Siamese Dream ... 3 album pár éven belül, ami meghatározta a kamaszkoromat.

Aradebil 2009.04.05. 09:43:05

Metallica sajnos télleg meghalt a Justice után,még szerencse hogy nekem ezt nem kellett átélnem,csak szimplán kihagyom a 92-2006-ig kiadott albumokat:)ejj de lettem volna tinédzser a 90es években:(

KopaszMercis 2009.04.05. 09:44:10

Ez az "ok hoztak utoljara valami ujat a zenebe" ez azert csuszos lejto. Szamomra mindig is egy eroltett erthetlen zagyvasag volt a Nirvana. Kurt az ongyilkossagaval tette nekem autentikussa a tortenetet. Emlekszem az osztaly termunkben volt kinn valami kep amikor meghalt amin courtney love volt. En sosem szerettem a Nirvanat, szerintem nem voltak jok a szamai, ettol fuggetlenul mindig is tiszteltem (foleg utolag) amit csinaltak. Korszakalkotonak nem tartom, bar orulok hogy Kurt mindenkivel levagatta vegre a buzi nemet fociserojat.. az jo volt :)

repp 2009.04.05. 09:45:25

Otthon ültem, az MTV-t néztem, ahol Ray Cokes úgy 21:00 körül mondta be, hogy "valakit találtak Cobain házában, most próbálják azonosítani".

Aztán a műsor elköszönésénél csak ennyi, 21:59-kor "Kurt Cobain is no more..."

Voltam 17.

Pomme 2009.04.05. 09:56:42

Nekam az utero is nagyon bejön, sőt a bleach is. love buzz, school, about a girl, ott voltak a szeren.
Máig sajnálom, hogy Kurt végül feladta, pedig nagyon nagy lemezek maradtak még benne. Az uterón már látszott egyfajta koncepció, hogy milyen irányba mozdulnak zeneileg (mondjuk a szövegvilág valóban kicsit zavarba ejtő volt tini koromban).

DexterMorgan78/Séfbácsi 2009.04.05. 10:03:26

Igen ez fura, pont nemrég jutott eszembe hogy te jó ég 15 éve meghalt. Én 15 voltam akkor, és én azok közé a "rajongók" közé tartozom, aki ugyan ismerte a rádióból a felkapottabb dalaikat, de csak a halála után kezdtem el meghallgatni a teljes albumokat, és hát nagyon tetszettek. Mondjuk manapság már sokkal kevesebb, de még van jó néhány szám ami mai napig jelent valamit számomra.

DexterMorgan78/Séfbácsi 2009.04.05. 10:05:23

@Pomme:
Hát pedig azok az albumok amikbe már totálisan beleszólt a menedzsment, és hát Kurt gyűlölte ezt, halála előtt ki akart szállni és csak zenélgetni mint előtte..

sokökör · http://sokokor.blog.hu 2009.04.05. 10:23:46

már 15 éve, hogy meghalt???
komolyan mondom, ha valaki megkérdezte volna tőlem, hogy mennyi ideje ment el, én max. 10 évet mondtam volna, de lehet, hogy inkább csak 8-9-et. baromira repül az idő...
egyik nagy kedvencem volt.

gabcigirl 2009.04.05. 10:24:53

Hát igen...tehetsége, de valahol nagyon elhibázott életű, sorsú figura sok ilyen öngyilkos művészember ...

Lamorak · http://www.clusterone.hu 2009.04.05. 11:23:37

@KopaszMercis: maximálisan egyetértek, a Nevermind néhány évig történő hallgatása után nem hallgattam több Nirvanát, nem is hiányzik, és máig sem értem, mi olyan k korszakalkotó v egyáltalán autentikus ebben. És mindig azt mondom, ha vki azt akarja hallgatni, h drogos gyerekek verik a gitárt és üvöltöznek, hallgasson Birthday Party-t, abban legalább tényleg van erő, ráadásul ők nem olyan környezetben zenéltek, ahol minden második lakásban volt egy ugyanolyan zenekar. Kurt egy szerencsétlen srác volt, és mint ilyen, tökéletesen alkalmas ikonnak; csak ha halála előtt sem estem tőle hasra, utána se fogok.

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2009.04.05. 11:26:02

"a Nirvana volt az utolsó olyan rockegyüttes, akik valami újat hoztak a zenébe."

ez azért egy elég necces kijelentés.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.04.05. 11:29:21

tényleg bocs mindenkitől, de anno a smells like teen spirit c. számról egyből kapcsoltam el, all time top 10 legszarabb szám, szerintem...
ami viszont csúcs az az unplugged album, rajta olyanok, mint a jesus doesn't want me for a sunbeam, meg a többi gyöngyszem, na az egy elég 'mély', időtálló anyag..., főleg, hogy ismerjük a történet folytatását...
köszi ezt a feldolgozás klipet, ebben a gyönyörű időben egész nap ezt fogom dúdolni: We had joy, we had fun, we had seasons in the sun...
:))

mrmetal (törölt) 2009.04.05. 11:38:00

Nekem abszolút meghatározó volt a Nirvana. Előtte New Kids-et ,meg 2 Unlimited-et hallgattam, a Smells Like...-ot utáltam. Aztán olyan sokat nyomták az mtv-n, hogy megszerettem. A Nirvana indított el a rockzene felé, meg Nagy Feró - igen, lehet röhögni -, akkor kaptam egy Pantera meg egy Slayer kazettát is és elkezdtem a rock/metál irányba menni... most pedig az Iron Maiden/Ossian dallamos metál-vonalnál tartok és nem hiszem hogy 30 fölött ez változni fog... már ami a rockzene szeretetét illeti. Szóval a Nirvana nálam is korszakalkotó volt. Mai füllel elég kezdetleges zene, de valahonnan el kell indulni. :)

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2009.04.05. 11:48:10

soha nem szerettem a rock zenét, és nem is fogom,akkoriban nyúkicot és mode-ot hallgattam, de a nirvana az egyetlen rock zene ami megfogott. ja, és iszonyú menőnek éreztem magam az áltiban nevermind pólóban. az ofő később megtiltotta, hogy felvegyem...

Asidotus 2009.04.05. 11:48:49

A Nirvana jelentősége óriási, ez tagadhatatlan. Bebizonyította a kiadóknak, hogy egy gyenge, igénytelen produkciót is el lehet adni a megfelelő marketinggel és egy jóképű sztárral. Zeneileg nulla, amit produkáltak.
"olyan rockegyüttes, akik valami újat hoztak a zenébe" (mármint a Nirvana után):
Therion, Nightwish, Rhapsody
A Nirvana divatba hozta, hogy a gitárt nem kell behangolni, az énekesnek elég, ha kiabál. Rövid, rádiókba való számokkal. Nem csináltak semmit, csak a nyolcvanas években meglévő zajos, underground punk/alternatív zenékről lenyesték a kevésbé emészthető részeket (ilyenek voltak pl: Sonic Youth, de maga a Bleach című első Nirvana lemez is)

franta 2009.04.05. 12:03:27

Szegény Gasner mondta egyszer, hogy a rock'n roll K. Cobain halálával szűnt meg. (Mert - ha jól emlékszem - GJ azt nyilatkozta, vagy valami hasonlót, a r&r-hoz kell egy lázadás, egy megfelelő társadalmi háttér és jó zene.) Szerinte Kurt halála után már csak olcsó popról lehet beszélni.

Lamorak · http://www.clusterone.hu 2009.04.05. 12:06:24

@Nűnű: heló, ezt a punk 20 évvel azelőtt divatba hozta, és az eltelt 20 évben is folyamatosan gyakorolta a fél posztpunk színtér, annyira azért nem nagy újítás ez; egyébként meg popzenében 'újításokkal' járó evolúciós modellekről beszélni mindig necces, egyrészt mert nem így működik, másrészt, mert mindig jön vmi köcsög, aki elmondja, h 'de ez nem így működik'.

a fej nélküli ember 2009.04.05. 12:09:06

Nekem meghatárózó élmény volt 14 évesen a smells like teen spirit, máig emlékszem amikor előszőr láttam az mtvn otthon a szobaajtóban állva meg villámcsapásra ami kitépte az agyam és körberugdosta a szobában. Tényleg megváltoztatta az életem és minden albumukat rongyosra hallgattam akkor, mert kurvára nekem szólt. A nyálgépek(akkoriban new kids on the block, bros stb volt a menő a slágerlistán meg a suliban) után végre valami hiteles és rengeteg energiával töltött orrbabaszás volt. De kár, hogy ezt az erőt nem tudták valami pozitív dologba tenni. Elég lett volna a saját agybajával megküzdenie Kurtnek a drogozás már hülyeség volt, nem bírt vele ő sem. Láttam az említett mtv nyúzt is. Egy könnycsepp legördült, mintha egy közeli barátom halt volna meg, de igazából az unplugged után számomra előrevetített volt, hogy már nem sokáig bírja.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.04.05. 12:09:30

A Nirvana kurva jó. Akkor hallgattam igazából utoljára gitárzenét, külföldön voltam, megvettem az összes kazettájukat, meg mellé a Zeppelint, nekem elég is volt. Minden lemez tetszett. Olyanokat azért én is tudnék felsorolni, akik azóta újat hoztak a rockzenébe, persze ez a kijelentés védhető azzal, hogy "na jó, de az nem rock" :)) De az is rock :)

Volt valami osztálytársam, egy amerikai kölyök, ő teljes depresszióba esett, amikor Cobain leöngyilkolta magát, sőt, később talán valami kezelésre is szorult (nem emiatt, hanem úgy általában nem volt normális) -- lehet, hogy ő értette az összes szöveget, és ez zavarta meg. Én inkább anyáztam.

Zeneileg azért nem voltak nullák, mert óriási dob és basszus groove-okat pakoltak, különösen a fekete borítójú albumon, aminek nem emlékszem a címére, csak arra, hogy az Unplugged kivételével az nálam mindent vert. A gitárösszetörés és úgy egyáltalán a gitár inkább zajforrás mint hangszer jellegű használata, vagy a dobszerkóba ugrás az nekem nem játszott. Van egy zenész barátom, ő mindig áttekerte, meg elfordult a Ford Fairlane-ben annál a résznél, amikor a Capitol Records épület tetejéről ledobják Jimi Henrix gitárját és összetörik. Na ő különösen rosszul volt a Nirvana színpadi világától.

Stefan Derrick 2009.04.05. 12:15:04

Emlékszem, basszus, pont akkor halt meg, amikor Magyarországra jöttek volna koncertezni. Genyó volt ez a Cobain, akkor jöttem rá.

KopaszMercis 2009.04.05. 12:24:18

@Stefan Derrick:
Voltak ok magyarorszagon koncertezni

@Nűnű:
Muahahaha adj kiraly katonat, borotvalt punci es a tobbi ujjitas a fingszagu metalba. Ha mar valaki mufajt teremtett azota, az akar mekkora ocsmanysag ma mar de a Korn.

Lamorak · http://www.clusterone.hu 2009.04.05. 12:25:09

@nosferato: nekem bizonyos módon máig példaképem Blixa Bargeld, az Einstürzende Neubauten gitáros-énekes-motorja, aki egyszer azt mondta, kimondottan azért lett gitáros, mert gyűlölte a gitárt, és minden áron nem-rendeltetésszerűen akarta használni (ez dicsőségesen sikerült is neki egyébként). Igazából a Nirvana _zenéjével_ semmi bajom nincs, rendes-unalmas seattle-i zene, nekem vhogy nem jön be a Kurtot az autenticitás szobrának kezelő beállás. De lehet, h ez ugyanaz, mint mikor annak idején mások röhögtek rajtam, mikor Zsimmoriszont tekintettem vhogy így. Aztán szerencsére elmúlt. Hát én úgy gondolom, a Nirvana is így elmúlik a legtöbb hallgatónál. Attól még simán lehet jó.

KopaszMercis 2009.04.05. 12:26:40

@Lamorak:
En mar a nirvana elott boven gaz and rozsi es metalicska rajongo voltam es nem ertettem hogy ez a nirvana mitol lenne jobb. Azt ereztem hogy mas es hogy jopofa, de sosem volt ez a "vauuu bazd meg ez geci jo". Ahhoz meg varnom kellett egy kicsit kurt halala utan...

KopaszMercis 2009.04.05. 12:29:27

@Lamorak:
Nekem az emo volt ilyen, amikor divatta vallt 2000-ben az andergrandban.. hogy jujj a JEW mekkora banda, meg a getápkidz meg a mittom en.. kerdeztem mindig hogy ez mitol ímó milyert nem kálidzs rák?
Szal ez a kozep uncsi dallam rock, minden ami muveszet emocionalis.. sok mindent nem ertek.

Lamorak · http://www.clusterone.hu 2009.04.05. 12:30:21

@KopaszMercis: hát nekem máig sem volt soha ilyen érzésem, sztem már nem is lesz. Pedig én se csak Michael Jacksont hallgattam előtte.

KopaszMercis 2009.04.05. 12:33:28

@Lamorak:
Nekem volt nagy megvilagosodas es azota toretlen rajongas. Amugy a Michael Jacksont is szerettem voltam is a BPi koncertjen az oreg buggernek faterral meg a hugommal :)

Rálf atya 2009.04.05. 12:33:30

És még egy dolog: keresd a nőt!
Senkinek nem kívánom Courtney Love-ot.

b0risz · http://zahar.blog.hu 2009.04.05. 12:38:55

vá, a 'szagtalan újonc'-on kb egy hete nagyon rajta vagyok :)

2009.04.05. 12:43:55

kurt +halt? minda2?

+jegyzem nekem a bush is jó (sőt mostanában többet hallgatom, mint a nirvanat)

söcsö 2009.04.05. 12:52:36

Sok butaságot hordtatok itt össze, a kedvencem a Nightwish, mint új dolog a popzenében. Közröhej.
A Nirvana kurva jó, de szegény Kurt Cobain is a fejét fogná, ha olyan kijelentéseket olvasna, hogy "Nirvana volt az utolsó olyan rockegyüttes, akik valami újat hoztak a zenébe".

Lamorak · http://www.clusterone.hu 2009.04.05. 12:59:23

@söcsö: látjátok, az ilyenekre gondoltam.

söcsö 2009.04.05. 13:16:08

Lamorak, ha még nem mondtam volna máshol, akkor most itt végre elmondom, hogy te egy KIVÉTELESEN NAGY FASZ vagy. Csókoltatlak!

Lamorak · http://www.clusterone.hu 2009.04.05. 13:17:37

@söcsö: én is téged, ezt most nem értem kimondottan, pedig szokott róla elképzelésem lenni, most épp miért vagyok fasz. Ha felvilágosítanál, kib mester.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.04.05. 13:19:45

Na, felébredtem. Most olvastam ki a Rolling Stone: interjú könyvet, abban van Kurt interjú is (nem sokkal a halála előtti), hát, érdekes... Akkor már elege volt, zavarta, hogy sokan jönnek a koncertjükre.... lehet a drogok hozzák ezt ki, mert ugye Frusciante is ezt mondta anno, hogy nem stadionokban akar játszani, hanem klubokban, "mint régen". Hm.

Nem tudom, hogy ki mondhatja ki, hogy "utolsó aki", de az sem baj, ha vitatkozunk róla. Az biztos, hogy nyilván mindenkinek van olyan zenéje, amit a másik nem ismer, és favorizálja (akár itt) és ugye ez megmondása annak, hogy "nem is a Nirvana az", meg "hogy lehet ilyen hülyeséget mondani, mikor itt van még az XY". Én sosem voltam nirvanas, nem is leszek, de valami van ebben az egészben. Szóval, ha így értelmezzük, nem nagyon jut eszembe olyan zenekar, mely a 90-es évek közepén alakult és működik, tudjuk róluk, már életükben legendák és valami olyan egyedi kisugárzást, vagy meglepő csak rájuk jellemző életérzést adnak, ami ÚJKÉNT hat a köznépre. Nektek jut ilyen eszetekbe?

Példám: Reverend Ralph mutatta nekem Muse-t, bejön, azóta hallgatom, érdekel. De van bennünk Pink Floyd, Queen, meg a szokásos brit gitárzene is. Szóval nem fogom rájuk mondani 10 év múlva, hogy ejj, de kegyetlen egyedi, csak azt, hogy tetszik ez meg ez a számuk. Szóval valami ilyesmit érzek a Nirvana-nál (ami ráadásul kifejezetten nem is tetszik), hogy ők ellenben valami nagyon egyedit scináltak.

Sorry, másnapos vagyok és össze-vissza írok. McBride kiszáll.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.04.05. 13:21:14

Minden zenekar mellé egy Yoko Ono-t!
Ennyit Courtney-ról!

Pomme 2009.04.05. 13:57:02

@DexterMorgan78/Séfbácsi: Már melyik albumokra gondolsz? Mert hogy a bleachbe nem szólt bele a "menedzsment" az tutti!

Lamorak · http://www.clusterone.hu 2009.04.05. 14:16:45

@Interstellar Overdrive: persze ezt lehet úgy is megfogalmazni, h ki a John Lennonokkal minden zenekarból! :D

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.04.05. 14:22:50

Cseréljenek helyet a Paul Simonok a Montserrat Caballékkal minden zenekarban! A Gidon Kramerek menjenek kicsit hátrébb, hogy Steve Vai, Elton János, Marió és a harmonikás jobban látszódjanak. Most jó.

Lamorak · http://www.clusterone.hu 2009.04.05. 14:33:57

@nosferato: és az a furcsa fény is a háttérben, meg a tükörből a fényképész.

brassmonkey24 2009.04.05. 18:17:59

ha tiniként utálod a világot akkor a te bandád a nirvana,Kurt Cobain volt az utolsó aki saját magával robbant be, nem divatot majmolva és nem egy megcsinált sztár volt,csak mivel óriási sztárt akartak belőle csinálni és ettől volt rosszul,ezért menekült halálba,unta a zenélést,a kiadósokat,a rajongókat és a pénzhajhász feleségét

LWPLICM 2009.04.05. 19:02:51

Lehet, hogy sokan korszakalkotó zenekarként tekintenek a Nirvanára, de a cikkben felsoroltak csupán a külsőségekre építenek. Én ennél több ZENEI érvet várnék, ha az a megfogalmazás, hogy valami ’ újat ’ hoztak a rockzenébe... Az image mindenképp új volt a 80-as évekhez képest, de alapvetően az újdonság értékét én csak a ’hitelességében’ tudnám összegezni. Az meg, hogy ők lettek volna az utolsók, akit újat hoznak, abszolút nem érzem relevánsnak. Persze a 90-es évektől mintha eltűnt volna Amerikában a rockzene, Angliában pedig kb azóta uralkodik a brit pop, de ettől még nem nagyobb a Nirvána, csak innentől győzött a zeneipar.

Én azonban pozitívan nézek a jövő felé, mert ha a rockzenében nem is, a popban már megjelentek az eredeti előadók, akik nem futószalagon készülnek – köszönhető mindez az internetnek.

A Muse szerintem is kiemelkedik az elmúlt 5-10 évben megjelent rockzenekarok közül, főleg a sokszínűségük miatt. Ám az inkább elektronikus hangzás miatt nem nevezném őket egy tipikus rockbandának. Ennek ellenére százszor inkább őket hallgatom, mint az új U2 lemezt. Az öregek sajnos kiégtek.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.04.05. 19:44:10

@LWPLICM: tulajdonképpen igazolod, amit mondtam :)

@KopaszMercis: A Korn jelenlegi állapotával nem vagyok tisztában, de nekem ők ahogy jöttek, úgy mentek kategória most. Nyilván sokak szeretik, de nem érzem, hogy rocktörténelmileg bevésték volna a nevüket a fejünkbe.

KopaszMercis 2009.04.05. 19:46:47

@Interstellar Overdrive:
attol meg mufajt teremtettek
az uj es eredeti dolog

Lamorak · http://www.clusterone.hu 2009.04.05. 20:08:48

Mi az, h 'műfaj'? mi az, h 'új'? mi az, h 'teremteni'? és egyáltalán, hol a faszomban vagyunk, a romantikában, h istenadta zsenijükkel próbáljuk mérni a művészeket, v a modernizmusban, h csak az 'újdonság' legyen elég érv bármihez is? Heló, a punk után mindezek a dolgok nevetségessé váltak (előtte is azok voltak, azért lett punk). És máig is azok.

(De ne hallgassatok rám, én egy fasz vagyok.)

KopaszMercis 2009.04.05. 20:21:48

@Lamorak:
Fasznak kevesbbe vagy fasz mint inkabb fogalmatlan.. majd amikor nem er veget szamodra a vilag hegyeshalomnal akkor gyere vissza es oszd meg velunk a dolgokat. Addig meg ne probalj meg axiomisztikus fogalmakat definialni, nincsen ugyanis borzasztobb latvany egy balkani filozofusnal :P

KopaszMercis 2009.04.05. 20:21:48

@Lamorak:
Fasznak kevesbbe vagy fasz mint inkabb fogalmatlan.. majd amikor nem er veget szamodra a vilag hegyeshalomnal akkor gyere vissza es oszd meg velunk a dolgokat. Addig meg ne probalj meg axiomisztikus fogalmakat definialni, nincsen ugyanis borzasztobb latvany egy balkani filozofusnal :P

Lamorak · http://www.clusterone.hu 2009.04.05. 22:11:11

@KopaszMercis: hát én megint nem értem, mi a k élet az az 'axiomisztikus fogalom'??? amit mindenki ért, v amin mindenki ugyanazt érti? kra nincsenek ilyen fogalmak ebben a beszélgetésben, de ha értelmes kérdésekre parasztok szerettek lenni, az szívetek joga.

Asidotus 2009.04.06. 00:21:16

@KopaszMercis:
"fingszagú metal"? Neked még muszáj levegőt venni? Inkább próbálj meg leszokni róla, mindenkinek jobb lesz nélküled

mehr luft 2009.04.06. 01:44:46

@Nűnű: ""olyan rockegyüttes, akik valami újat hoztak a zenébe" (mármint a Nirvana után):
Therion, Nightwish, Rhapsody"
egy ilyen mondat után azt hiszed van bármennyi hitele a szavadnak? :DDD

ja és a témához:
Nirvana Influenced By
* The Vaselines
* Melvins
* Sonic Youth
* Pixies
* Meat Puppets
* Wipers
* Neil Young
* The Velvet Underground
* Flipper
* The Stooges
* Hüsker Dü
* The Raincoats

a fentiek hoztak újat, a nirvana (cobain) lopott... de ezt ő maga is bevallotta :(

rettentó 2009.04.06. 08:19:12

Köszönöm a sok hozzászólást, nagyon jólesik, hogy többnyire pozitívak és sokan éreznek úgy, ahogy én. Ugyanakkor sokaknak nem tetszik, hogy "úgy érzem, a Nirvana volt az utolsó olyan rockegyüttes, akik valami újat hoztak a zenébe". Nos, ÉN valóban így ÉRZEM, személyes véleményemet írtam le, sőt, az érzéseimet.
Nem tagadom, hogy a Nirvanara rengeteg más zene hatott, de ezek többsége kortársuk, barátjuk volt, nem egy legalább 20 éve létező stílust vettek elő, mint a brit pop, vagy a mostani gitárzenekarok. Minden eredetiség ered valahonnan, én mindössze azt értem eredetiség alatt, hogy nem mondhatod rá, hogy punk vagy metal vagy hardcore. Tény, hogy volt még pár ilyen együttes akkoriban (pl. a Melvins), de itt belépnek a szubjektív érzéseim, amikkel nehéz vitatkozni.
Látok még érdekes kommenteket, átböngészem, és ha kell, válaszolok.

www.youtube.com/watch?v=K--Ep5W-6c0&feature=related

rettentó 2009.04.06. 08:22:46

LWPLICM: "Én ennél több ZENEI érvet várnék, ha az a megfogalmazás, hogy valami ’ újat ’ hoztak a rockzenébe..."
A Fecal Matter demo végefele van egy zs akkord, ami a Terrotorial Pissings közepetáján visszaköszön. Na, az például nagyon jó :-)

KopaszMercis 2009.04.06. 09:30:23

@Nűnű:
Testverem az altalad emlitett zenekarokkal nincsen kulonosebb bajom de nehogy mar ok legyenek a stilus uttoroje.

Abba igaza van a blog szerzojenek hogy nem sok ujat lathattunk a nirvana ota.. milyen divathullamok voltak a nirvana utan ami vegig soport a vilagon:
neo pank? Mar az osszes zenekar a 80-as evek elejen letezett, es amugy is csak atdolgoztak a regi stilust!
emo? Szinten a 80-as evek
Hard Core (nem is volt nagy divat) de az is mar regen megvolt.

Egyedul a nu-metal volt olyan ami uj volt de az is mive vallt?

rettentó 2009.04.06. 09:45:19

KopaszMercis: "Egyedul a nu-metal volt olyan ami uj volt de az is mive vallt?" Jól látod. Egyébként a nu metal se olyan nu. A Faith No More vagy a Mordred azért már elég régi.

LWPLICM 2009.04.06. 10:15:12

@mehr luft:

Érdekes ez a lista. Én nem vagyok Nirvana rajongó, de arról konkrétan hallottam, hogy Kurt Cobain a Queen-t jelölte meg egyik legnagyobb hatásként. Mesélt valami sztorit, hogy gyerekkorában teljesen lemerítette az apja kis teherautójának az aksiját, mert egész álló nap a News of the World-öt hallgatta a kocsiban, és a végén nem tudtak hazamenni.
Ha később lesz egy kis időm, előbányászom a sztorit a neten.

LWPLICM 2009.04.06. 10:19:35

@rettentó:

Én se mondtam, hogy nem jó a Nirvana, csak nem igazán érzem az 'úttörő' mivoltukat - legalábbis zeneileg. Persze, mind említettem, abban az időben változást hoztak a rockzenébe, és mindenképp önmagukat adták. Ezt elismerem, és én a dalaik dinamikáját értékelem leginkább.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.04.06. 10:23:28

Háromrészes ismeretterjesztő komment következik.

(1) Mi hozhatott újat 1995 után? Találjuk meg!

Esetleg a technikai fejlődéssel megjelent zenék közt lehet keresni igazán újat. Mondanám, hogy pl. a samplerek ára ahogy lement, meg a számítógépes zenélés feljött, bővültek a lehetőségek élőben, de magát a soundot stúdióban minimum 1991-ben kikeverték, élőben meg harddiszkről alá tudták keverni, nem kell ehhez Macbook.

Esetleg ha létezik olyan, hogy "csengőhang-rock", akkor az tuti 1995 utáni, illetve bármi, ami tamagochival kapcsolatos (japán zenék között lehet érdekes). A C64 korszak retrója is adhatott volna apropót néhány 8-bites hangszínre, de azokat már 1980-83 között elsütötték, amikor még újak voltak az FM szintézisen alapuló hangszerek.

Az internet jelent még változást az elmúlt 15 évben, amiben szintén nem látom új stílus kibontakozását, az, hogy pl. készül egy felvétel 5 zenésszel akik 5 különböző kontinensen laknak, és sose találkoztak, semmi újat nem hordoz a hangban. Sőt, a megvalósíthatóság érdekében először olyan zenét tudnak csinálni, amit körül tudnak írni, és már létezik. Ugyanez igaz az iPhone zenekarokra, akik négy mobiltelefonnal csinálnak zenét, ugyanaz szól, mint korábban, csak jópofa.

Ennek ellenére az újítás lehetősége a stílusok fúziójában és a technológiai fejlődésben rejlik 1970 óta (elektronikus hangszerek és stúdiótechnika), nem összhangzattanban kell újat hozni, hanem hangzásban, azt meg ezekkel lehet.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.04.06. 10:24:06

(2) Miben más a grunge zene? „Zeneileg” hoz-e újat?

A grunge zene is fúziós, van benne egy jó adag funk, ettől több (más), mint a konvencionális vagy hagyományos rock. Sőt, azt mondanám, hogy a tiszta rock az a 70-es 80-as évek, és előtt a rock and roll, amiBŐL kialakult, az volt a fúziós (a swing és a rock fúziója, amiből a rockot úgy kellett külön kiválasztani vegyi úton).

A Nirvanában sokkal több szerepet kap a basszusgitár, mint általában, nincs szólamkényszerben. Nagyon sok zenekarban pörög a basszusgitár, tolja az oktávokat, de valójában obligát kíséretet játszik, mert tartania kell az akkordmenet alját.

A számok jó része a dobra és a basszusra épül, valószínűleg a trió jelleg miatt. Nem kell a külön ritmusgitáros, szarnak az akkordokra, a gitár zajokat ad ki, de ütemre, ettől az egész zenekar ritmusszekcióvá válik. Na ez például új. Emiatt, ha elég észrevehetően ismétlődő groove-ok vannak, sokkal könnyebben esik a közönség extázisba, mint a dallamos rocknál. Ennek a végletében, a törzsi zene, szamba, gabber, minimal techno hatására drogok nélkül is szinte hipnotikus állapotba lehet tőlük kerülni. Hát még drogokkal. Ennek egyedül az mond ellent, hogy a Nirvana legkeményebb számai emlékem szerint 2-3 percesek, egy klasszik gabba vagy minimal zene pedig 5 és fél, gondolom akkor kezdenek lebomlani a sejtfalak, vagy valahogy így számolták ki :))

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.04.06. 10:30:25

(3) Jobb-e az a zene, amit én szeretek, mint amit más szeret?

Nem hiszem amúgy, hogy agyon kéne indokolni, a Nirvana se a fúgát vagy a kánont találta fel. De nem is lopott, ha 2 zenekart érzel valamiben, az lopás. Ha 12-t, akkor az influence, befolyás, mindenki felnő valamin, és azt hallani fogod a zenéjében.

Érzelmi kötődésű dolgokról nem lehet vitatkozni, pláne nem lehet a kollektív bölcsességre számítani, hogy akkor együtt majd jobban igazunk lesz, mint külön volt. Mindenki csak a saját érzéseit próbálja érvekkel alátámasztani, amihez ráadásul ha talál követőket, akkor kialakul a csoportszellem, és onnantól aztán pláne nem fogja elhinni, amit a másik pólus mond, felsőbbrendűnek érzi magát az ember, és végül már magától fojtja el a csoportgondolkodástól idegen ötleteket, azt, hogy részben egyetértsen másokkal (mert miért kéne teljesen?). Erre hivatkozik a köznyelv úgy, hogy suttyóság, vitaképtelenség, alantasság, műveletlenség, kulturálatlanság. Ezek a címkék nem jellemzik a B-oldal kommentelőit, erre büszkék vagyunk, nem ássuk el ezt a topicot, de azért meg kell állapítanom, hogy néhány itt elhangzott félmondat nem éppen a pozitivitás hajónk utasa.

Ne alacsonyodjunk odáig, hogy a kommentek között megvalósítjuk a szociálpszichológia könyvek fejezetcímeit, illetve ha a Nirvana geci jó (ahogy pl. én gondolom), akkor lehessen ugyanolyan jó a Korn és Rhapsody is, és hozhassa valakinek a fényt az életébe, jelenthesse ki, hogy előtte olyat senkitől nem hallott. Tévedhessen, és tévedhessünk mi is.

KopaszMercis 2009.04.06. 11:34:39

@rettentó:
nem azt irtam hogy nincsenek gyokerei hanem azt, hogy mas is hozott be utana ujat.

Az hogy jo-e nem-e.. mittom en. Egy kis reszet szeretem a tobbseget gyulolom. Ujnak viszont azert uj volt.

KopaszMercis 2009.04.06. 11:44:36

@nosferato:

en nem azt irtam hogy a rhapsody szar a kron jo felreertes ne essek.

A zenenek van egy tok szubjektiv resze.. ki mit szeret. Ezen nem is lehet vitatkozni mert nevetseges.

Azonban attol mert szerintem Phil Collins a vilag egyik legnagyobb megfejtoje meg teves dolog lenne azt allitani hogy megreformalta a zenet. Mert SEMMI ujat nem hozott az urge. Megis az egyik legjobb valaha.

A ketto kulonbozik.

gyz 2009.04.06. 11:46:11

én 5 évvel idősebb vagyok a posztírónál, de hasonlóan gondolkodom.

Bár a grunge irányzatból éppen a Nirvana volt az, ami a legkevésbé hatott rám. Főleg a Pearl Jam és a Soundgarden volt nagy újdonság számomra, különösen pedig a kvázi közös lemezük, Temple of the Dog néven/címen.

Ugyanezen időszak másik emlékezetes együttese (nem grunge, de rock műfajban) a Faith No More. Hogy újítók voltak-e, nem tudom, de egyéni és remek zene volt.


Az viszont nagy kérdés, hogy tényleg nem történt-e azóta új, vagy csak mi öregedtünk. Az ember a húszas évei elején a legnyitottabb, aztán bezárul. Ma már sokkal ritkábban kísérletezem új zenék hallgatásával, mert olyan, mintha minden taktus ismerős lenne valahonnan. Lehet, hogy a mai 50-esek is így találták 15-20 éve.

Persze a Nightwisht bármilyen kontextusban a minőség, az újítás vagy akár csak a zene kifejezésekkel társítani több, mint vicces :-)

mehr luft 2009.04.06. 12:07:59

"On numerous occasions, Cobain said that he was basically trying to _rip off_ the Pixies with Nirvana’s breakthrough hit, “Smells Like Teen Spirit.” He told Rolling Stone, “When I heard the Pixies for the first time, I connected with that band so heavily that I should have been in that band—or at least a Pixies cover band. We used their sense of dynamics, being soft and quiet and then loud and hard."


@nosferato: (3) aki azon besértődik, hogy más szarnak/nem tetszőnek/kevésbé jelentősnek találja a kedvenc zenekarát... ...aki hülye, haljon meg.

rettentó 2009.04.06. 12:19:09

mehr luft: Csak halkan kérdezem: 1991-ben ki hallgatott Mo.-n Pixiest?

Utólag mindig jön valaki és elmagyarázza, hogy a Sex Pistols csak a Ramones után alakult, tehát nincs semmi jelentősége a punk történetében. Vagy hogy a Stoogees, az MC5 vagy a Blue Cheer heavy metalt játszott és a Black Sabbath-nek vagy a Led Zeppelinnek semmi köze a műfaj születéséhez. Ez engem nem zavar.

mehr luft 2009.04.06. 12:31:35

@rettentó: ezt most komolyan mondom, nem értem hogy jön ide :((

őszintén szólva engem picit sem érdekel egy zenekar jelentősége. vagy jó zenét csinálnak vagy nem.
mindössze arra próbáltam rávilágítani, hogy ne tartsuk azt a nirvanat, - amelyiknek lényegesen nagyobb volt a füstje, mint a lángja - valami földöntúli csodának, ami olyan bandáktól lopott akiknek ezredannyi ismertségük sincs (lásd: meat puppets, the vaselines...)

KopaszMercis 2009.04.06. 12:53:45

@mehr luft:
ez a lopas megint azon axiomak egyike amelyek definialasa elegge csuszos lejto...

rettentó 2009.04.06. 14:20:52

@mehr luft: "nirvanat, - amelyiknek lényegesen nagyobb volt a füstje, mint a lángja - valami földöntúli csodának, ami olyan bandáktól lopott akiknek ezredannyi ismertségük sincs"

Én, mint a cikk szerzője, nem tartom földöntúli csodának a Nirvanát, de nekem sokat jelentett. Istenkém: hát nekem nem a Vaselines határozta meg az életemet, még akkor sem, ha Cobainék feldolgozásainak köszönhetően azért kicsit megismertem őket. A b-oldal pedig önmeghatározása szerint elsősorban ilyen személyes élményekről szólna.

A "lopás"-ról csak annyit, hogy a Nirvanát sem a Boston sem a Killing Joke nem perelte be.
Érdekes fajtája a lopásnak az, amikor valaki az interjúkban folyton arról áradozik, hogy milyen jó ez vagy az az obskurus együttes és mekkora hatással volt rájuk, meg saját készítésű Flipper pólóban feszít a posztereken.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.04.06. 14:30:34

Nem reklám, olvassátok el holnap reggel a B-oldalt a Mizar zenekar új lemezéről - ott konkrétan leírtam 10 dolgot, amit hallani vélek benne, és szó nincsen lopásról, egyszerűen hallani benne, hogy szeretik ők is ezt vagy azt. Ezt minden zenész elmondja magáról. Ha 1-2 nevet említ, akkor az nyilván nagyobb hatás. Nekem is van egy listám kevésbé és közepesen ismert zenészekről, meg egészen nagyokról is, akiknek 10-20 egymás utáni hangja nagyon érezhető a saját zenémben. Egyszer írok (magam maitt) ezekről egy listát, és érdeklődéssel fogom nézegetni, vagy mutogatni, hogy másoknak a lopás jut róla eszébe, vagy a tisztelet.

Érdekes, hogy nagyjából ugyanezt mondta valaki pár hete itt, és akkor nem értettem vele egyet :) Mármint akkor a nyilvánvaló plágiumot is igyekezett még besöpörni az eredeti előadó szeretetének árnyékába, és azzal magyarázni. Most egy kicsit jobban megértem, de persze a plágium kategóriát azért ne szüntessük meg, tartsuk fenn az ötletnyúlást rosszindulattal, hazudva, vitatva, a végsőkig tagadva, haszonszerzésből és lustaságból elkövetők részére.

mehr luft 2009.04.06. 15:59:11

@rettentó: még mielőtt... nem kötekedésből írtam, csak azért, h lássuk a nyilvánvalót. de mindegy, lehet, h elfogult vagyok :(

az oldal jó, szoktam is olvasni. így tovább.

ja egy link. tanulságos: lets-have-a-war.blogspot.com/2009/04/hulla-szagod-van.html

Kata93 2009.04.06. 19:28:09

R.I.P. Kurt
Én nem arra gondolok hogy szegény már halott,hanem hogy isteni zenét csinált,így számomra a Nirvana örök

Asidotus 2009.04.06. 23:18:26

@KopaszMercis:
Az általam felsorolt bandák (Nightwish, Therion, Rhapsody) a metal és úgy általában a keményebb rockzene világában népszerűvé tették a klasszikus, szimfonikus zenék hatásait, és olyan formában, mint ahogy ők csinálták, hasonló népszerűségben, azért nem volt. Ami zavaró lehet sokaknak, hogy mindezt a 80-as évek heavy metal-jával ötvözték. Ha meghallgatot a Therion: Theli vagy a Rhapsody: Legendary Tales című lemezeit (1996-97), akkor azért azt el kell ismerned, hogy előtte olyan muzsikák nem nagyon voltak.

Ami tény, hogy olyan szintű hatás a zene világára, mint amit a Nirvana tett, olyan már nem lesz egy jó ideig. Atomizálódott a zene világa, nagyságrendekkel kevesebb eladott lemezzel lehet a listák élére kerülni.
Hová vezet ez? Lassan csökken a kiadók profitja, hiszen az igazán nagy haszon akkor van, amikor milliószámra vesznek egy-egy albumot a népek. Ennek pont az ellenkezője van, drasztikusan zuhan az egy albumra jutó eladások száma. Maga a zen nem fog eltűnni, mert az emberek akkor is fognak lemezeket csinálni, ha nem veszi senki. Majd letöltik. De ki, mit? Beütöd, hogy zeneletöltés, és olyan méretű dömpinggel találod szembe magad, hogy képtelen vagy közte megtalálni a neked valót, a jót. Nem lesz meg a fóruma, csatornája a minőségi zenék kiemelésének. Nem lesznek sztárok. Nem lesznek majd nagy koncertek sem.

rettentó 2009.04.07. 07:54:14

mehr luft: nagyon jó a bejegyzésed.

mehr luft 2009.04.07. 10:43:42

@rettentó: nem az enyém, viszont ja, nagyon jól ír a csóka

El Argentino 2009.07.25. 16:51:37

Nűnű: A felső hozzászólásod égbekiáltó ökörség.
Nem lesznek sztárok? Eltűnik a marketing? Jujuj, csak nem a tehetséges emberek kerülnek majd a középpontba, akik tényleg tudnak zenélni és újat mutatni? Ha nem tudod kiválasztani, az legyen a te bajod. A kiadók meg pusztuljanak, mert lassan már többet ártanak, mint használnának a zene világának.

Grunge 2011.01.15. 17:22:56

Amúgy: "Például az album egyik dala, amely egy zajos, vijjogó riffre épül, az ironikus Radio Friendly Unit Shifter címet kapta (a zeneiparban a „radio friendly” (rádióbarát) kifejezés olyan dalra utal, amelyet gyakran játszanak a rádiók, a „unit shifter” pedig egy olyan dal, amely miatt megnő a kereslet egy album iránt, tulajdonképpen „húzódalként” értelmezhető."

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása