Rolling Stone: Interjúk

Rolling Stone: Interjúk

Az 1967-ben először megjelent Rolling Stone magazin valószínűleg egyike a legfontosabb zenei és filmes kiadványoknak, folyóiratoknak.

Jann S. Wenner a Rolling Stone magazin alapítója, szerkesztője és kiadója úgy döntött, hogy egy kötetbe rendezi a magazin legendás interjúit, melyeket az aktuális kor legnagyobb sztárjaival, filmcsillagaival, íróival, bálványaival készítettek a magazin újságírói.

A könyv, melynek címe Rolling Stone: Interjúk, 40 interjút tartalmaz, több mint 400 oldalon keresztül ismerhetünk meg őszinte vallomásokat, magánéleti titkokat, szomorú és boldog gyermekkori emlékeket, tragédiákat, valamint a művészet mögötti hol fájdalmas, hol eufórikus pillanatokat.



A könyv olvasása közben a TOP10 legérdekesebb pillanat a következő volt:

1. Miért töri szét gitárjait Pete Townshend a Who együttes gitárosa
2. Ozzy "visszaemlékszik", hogyan került ki a Black Sabbathból, és hogyan költötte el Sharon pénzét, amikor még nem volt a felesége
3. Jack Nicholson kibeszéli, milyen volt, amikor megtudta, ki az igazi anyja
4. John Lennon beszél a Beatles feloszlásának okairól, Paul iránti pillanatnyi érzéseiről
5. Ray Charles mesél látásának elvesztéséről és gyermekkori emlékeiről, amikor még látott
6. Andy Warhol interjúja Truman Capote-tal, aki az 1972-es Rolling Stones turnén elkísérte a csapatot és (késve leadott beszámolójában) betekintést enged a kulisszák mögé
7. Kurt Cobain nem sokkal a halála előtt megtörten beszél a koncertekkel kapcsolatos kiábrándultságáról, a Nirvana kilátástalan jövőjéről
8. Courtney Love elmondja, milyen a Kurt utáni élet, közös kiadatlan dalaikból "énekel"
9. Eric Clapton betekintést enged a hömpölygő 60-as évekbe, zenekarai születésébe és feloszlásába
10. Francis Ford Coppola elmondja, hogyan lehet összeroskadni az "Apokalipszis most" őrült súlya alatt

A könyvben számos egyéb nagyon érdekes interjú olvasható (Bono, Bill Clinton, George Lucas, Axl Rose, Eminem, Spike Lee, stb.), néha provokatív, néha bensőséges, de mindig nagyon egyedi kérdésekkel. A kiadvány kendőzetlenül meséli el a sztárok magánéleti gondjait, küzdelmeket a drogokkal, kiadókkal és saját magukkal kapcsolatban. A könyv olvasása közben nekem az volt az érzésem, hogy leült a bálvány és az újságíró, a bálvány tele volt fenntartásokkal, "áh, már megint egy interjú", de a második-harmadik kérdésnél már barátokként, őszintén BESZÉLGETNEK, kibeszélik a legmélyebben rejlő titkokat, fájdalmakat, nyomasztó emlékeket.

A könyv emellett kultúrtörténet, az utóbbi 40 év zenei és filmes magnókazettája, melyre zenészek, színészek, politikusok mondták fel gondolataikat. Egy interjú akár három-négy buszmegálló alatt elolvasható, és ami a legfontosabb, én már újraolvasnám egyiket-másikat. Kifejezetten ajánlom, B-oldal könyvtári darab!

A Rolling Stone: Interjúk kiadvány a Cartaphilus kiadó gondozásában jelent meg, a kiadó oldalán meg is rendelhető. Aki pedig szeretne csemegézni a Rolling Stone magazin címlapok között, ajánlom a Coverbrowser oldalt, fantasztikus képekre lehet lelni.
 


 

2 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr361010587

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csucsu - REFLUX 2009.04.25. 08:43:12

"A szellemi elnégeresedés, az ami igazán zavar." - Interjú Axl Rose-zalA SZUB riportere és Ábel Anna hónapokig tartó egyeztetések után két ráncfelvarrás közt beszélgethetett a saját seggébe fulladó Axl Rose-zal, a Guns N’ Roses ikonjával. Axl most s…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hangtarnok · http://hangtarnok.hu 2009.04.06. 17:04:06

zenei részlegünkbe mindenképp megveszem.
de jó ez a Coverbrowser oldal, köszi a linket!

rettentó 2009.09.07. 12:59:43

Most olvastam. Tisza Kata fordítása tök gördülékeny, ugyanakkor tele van hibákkal. Pl. Colonel Parker magyarul Parker ezredes. Nem tudom, miért nem vette ezt észre az, akik összevetette az eredetivel.
Maga a könyv számomra nem volt nagy élmény, sokkal mélyebb interjúkra számítottam. Az Ozzy, Mick Jagger és az Axl interjúk viszont számos érdekes infot tartalmaztak, sokat elárultak a riportalanyok hátteréről (és nem csak azért, mert a kötetben szereplő zenészek közül őket nevezhetem a kedvenceimnek). De pl. Johnny Cash-sel iszonyú felületes interjút készítettek.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása