Tábortűzi slágerek 2. - Interjú a Muszty-Dobay házaspárral

Tábortűzi slágerek 2. - Interjú a Muszty-Dobay házaspárral

Sorozatunk előző cikkében már beharangoztuk a Muszty-Dobay házaspárral készült interjút, melyet néhány bekezdéssel lejjebb olvashat a B-oldal értő és érző közönsége. Mielőtt azonban eljutnánk idáig, ismerkedjünk meg kicsit jobban interjúalanyainkkal!

Muszty Bea és Dobay András klasszikus zenei tanulmányaik után gitárt (valamint olykor hegedűt és szájharmonikát) ragadva a hazai pol-beat folk-beat (ők jobban szeretik saját stílusukat így kategorizálni, ha már mindenképpen rákényszerülnek) műfaj ismert és elismert előadói lettek a hetvenes évek elején. E minőségükben nagyon sokat tettek a modern popzene alapjául szolgáló, elsősorban észak-amerikai népzenék és az eljátszásukhoz szükséges gitártechnikák megismertetéséért. Zenetörténeti kutatásaik és gyakorlati tapasztalataik eredményét a Gitáriskola című, több kiadást megért alapműben foglalták össze, melyből azóta már több gitáros generáció sajátította el legalább az első pár akkordot és pengetési módot (Jómagam a "sárga" kiadását privatizáltam egy meg nem nevezendő dunántúli kisváros könyvtárából, de ez talán megbocsáttatik nekem a megfelelő helyen...). A pol-beat mozgalomban való részvételük ellenére soha nem politizáltak direkten, inkább az alapvető emberi értékek közvetítésére helyezték a hangsúlyt. Talán az ebből eredő hitelességnek is köszönhetik máig tartó népszerűségüket, valamint korántsem utolsósorban a tábortűzi- és házibuli-gitárosok számára nyújtott zenei muníciónak, amely a már említett Gitáriskolában és a Csalamádé néven megjelent daloskönyv-sorozatban testesül meg.

"Arra gondoltunk, hogyha valaki focizni akar, nem kell hónapokig anatómiát tanulnia, hogy pl. milyen izmok mozgatják a rúgó lábat, meg hogy milyen sinus-cosinus szögek alapján kell a kapura rúgni. Le kell tenni a labdát, aztán addig rugdosni, gyakorolni, amíg a kapuba nem megy. Így akartunk mi is gitározni tanítani, figyelembe véve azt a szomorú tényt is, hogy az iskolai zeneoktatás siralmasan mellõzött púp-a-hátunkra-tantárgy lett. A híres „jaj-de-büszkék-vagyunk-rá” általános iskolai Kodály módszer meg emigrált Japánba. Ezért írtuk úgy a Gitáriskolákat, hogy nem muszáj kottát olvasni tudni, vagy szolmizálni, ha gitározni akarsz, és TAB-ot, vagyis sokkal érthetőbb tabulatúrát használunk, melyet itthon a klasszikus-gitárt tanítók ugyan lenéznek-útálnak, de a renaissance-kor óta használják az egész világon."

A fenti, honlapjukról származó idézet akár ars poeticájuknak is felfogható, már ami a gitároktatás egyszerűsített metódusát illeti. Egy érdekesség velük kapcsolatban: bár a tábortűzi- és házibuli gitárosok tömegeire voltak meghatározó hatással, talán egyetlen tábortűz mellett sem zenéltek! Ez és még sok minden kiderül az interjúból...

B-oldal: Milyen az ideális tábortűzi sláger?

Muszty-Dobay: Amit a társaság ismer és együtt üvöltözik, lehet bármi, de a gitáros a saját ízlése és gitártudása alapján le tudja játszani. Bár... egy idő után...

B-oldal: Melyik a legkedvesebb dal, amit valaha előadtatok tábortűz mellett?

Muszty: Olyan nincsen, mert tábortűz mellett soha nem danolásztunk. Illetve én emlékszem, hogy pár éve, mikor futogattam a környéken, bementem egy kertbe, ahol gitároztak és rosszul énekelték a második szólamot. Ott grilleztek, én meg megmutogattam egy srácnak pár fogást a gitáron, majd hazaügettem. A Dobay közben spirituálét kottázott és nem tudta, hova tűntem. Részemről ennyi.
Dobay: Társaságban egy gitáros csak pár olyan dalt játszhat, amit ő akar.
Többnyire a társaság „rendeli” a nótát, az elfogyasztott alkohol mennyiséggel exponenciálisan növekvő erőszakossággal… Amíg józanabbak, belefér pár Beatles… Manapság már könnyen átcsaphat a buli „mulatósba”. Ilyenkor az ember ínhüvelygyulladásra hivatkozva gyorsan átadhatja a gitárt valakinek, aki lehet, hogy nem tud rajta játszani, de persze ezt már senki nem veszi észre :)

B-oldal: És melyik az, amelyiktől a hideg ráz ki benneteket?

Muszty: Van, de nem mondom, mert a közvélemény hatására több ilyen is bekerült a Csalamádékba.
Dobay: Persze, pl. a  „A börtön ablakába” már a könyökén jön ki az embernek… A 20. század elejétől fönnmaradt pár ilyen bluesos börtönballada, pl. „Csak azt ne mondd, hogy hűvös  a börtön”, meg a 60-as években „Az alvilágnak nincs romantikája”.
”A börtön ablakába” talán a legsilányabb ebből a sorozatból.

B-oldal: Ki írta "A börtön ablakába..." című, az évek során kvázi népdallá és punk-himnusszá nemesült örökzöldet?

Muszty: Eredetileg Víg László. Beszéltem vele, ő csak 2 versszakot írt, a többit csak később hallotta.
Dobay: Azt mondta, hogy a többi, később hozzáköltött versszak miatt nem akarta jogvédeni. Pedig lehet, hogy nagyot kaszált volna vele...

B-oldal: A mai megőrült világban egyre többen találnak vissza a közösségi
zenélés-éneklés élményéhez. Mi erről a véleményetek?

Muszty: Anno voltak a KISZ-klubok, ahol a fiatalok összegyűltek, nem politizálási célból, hanem pletykázási, éneklési, gitározási szempontból. Meg hát a KISZ táborok (kukoricacímerezés, meggyszedés, stb.), ezekben sokat léptünk fel. És mindegyikben akadt egy gitáros. Most ezt részben önszervezésben, táborokban "tábortűznél" művelik. Hálistennek. Ja, és nem munkavégzés céljából.
Dobay: A Kisz-klubok nem a politikáról szóltak, hanem csajozásról, pasizásról, sörözésről, zsíros kenyérről, jó nagy dumálgatásokról. Ha valahogy fönnmaradtak volna, pl. Ifjúsági Klub címen, ma nem kavarna-randalírozna annyi gyerek céltalanul az utcákon.

B-oldal: Ha valakinek, akkor nektek sikerült a közelmúlt ideológiai változásai
után is hitelesnek maradnotok. Mi ennek a titka?

Muszty: Nagyon egyszerű. Soha nem politizáltunk, megvannak a saját nézeteink, de ez magánügy. Nem "öntjük dalba" direkten és nem "lobogtatjuk" a könyveinkben. Amit válogattunk, azt zeneileg csináltuk, legyen az mozgalmi nóta vagy akármilyen egyház nótája. Ha nekünk tetszik, belerakjuk.
Ez olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy egy Bachot vagy Haydnt vagy Vivaldit azért szeretünk, mert egy bizonyos ideológiai-politikai álláspontot képviselt. Hülyeség. Zenében nem hazudunk.
Dobay: A 18. században a lutheránus Bach következetesen kihagyta miséiből a Mária-kisded vonalat. Így persze Bach csodálatos zenéje tiltott volt a katolikus liturgiákon.
Akkor most Bach polbítes volt?... hehe… Bizonyos szempontból igen, keményen politizált, „protestált” a katolikus egyház dogmái ellen. Jézus sem halat adott, hanem halászni tanított. Mi sem nyomtuk rá a gyerekekre, hogy „kiabáljátok ezt meg azt, verjétek szét ezt meg azt". Inkább zenélni tanítottuk őket, verseket elemeztünk-zenésítgettünk meg a klubunkban

Ha gondolkozni tanítasz egy embert, jobban el tudja dönteni maga, hogyan működget a világ, mint ha direktben rányomnád a frankót.

B-oldal: Milyen dalokat játszottatok legutoljára "tábortűzi hangulatban"?

Muszty: Nem volt tábortűz, de tizenévesekkel és velünk egykorúakkal vagy öregebbekkel hülyültünk a Szigligeti Alkotóház teraszán nyáron. Persze ilyenkor nem alkottunk különösebben... Na, akkor "véletlenül" mindig előkerült egy gitár (mi direkt nem vittünk), aztán nem volt menekülés. Azután írtuk az első Csalamádét. De jó buli volt tábortűz nélkül is. Az égvilágon mindent énekeltünk.
Dobay: Persze legjobb saját, „élemedett” korosztályunkkal bulizni, mehetnek a régi Illések, Beatlesek, La Bamba…

B-oldal: A mostani magyar és nemzetközi előadók közül kinek a dalait tartjátok
alkalmasnak "egy szál gitárral" való eljátszásra/eléneklésre? Vannak aktuális kedvenceitek?

Muszty: Vannak, de általában nem a mostani 10 év terméke. Persze abból is akad, de hadd ne…Egy szál gitárral sok mindent el lehet játszani, főleg azok a jó nóták, amiket egy szállal is el lehet...
Dobay: Nehéz ügy, mert egy Stinget nem lehet csak úgy lesikálni. A magyarok közül talán a Bikini, Republic a legjobban énekelgethető…

B-oldal: Mit tanácsolnátok azoknak, akik azért szeretnének elkezdeni gitározni,
hogy magukat és barátaikat szórakoztassák?

Muszty: Vegyék meg a Gitáriskolát...
Dobay: Ha csak pár akkorddal szeretnél matatni, hogy meló után kifújd az agyadból a sok napi baromságot, nem kell tanárra költeni, elég a Gitáriskola egy CD-vel.
A neten nagyon sok oktató oldal van. A legfantasztikusabb egy Justin nevű csávó, akit muszáj beírni a google-ba. Hihetetlen türelemmel, profi videókkal tanít egészen az alapoktól a bluesig, rockig. Persze angolul nem árt, ha tud valaki alapszinten legalább.

B-oldal: Végezetül szeretnélek megkérni benneteket arra, hogy osszátok meg a
B-oldal értő közönségével a Muszty-Dobay TOP10-et, vagyis a kedvenc
tábortűzi- egy szál - na jó, kettő is lehet :) - gitáros dalaitok listáját!

Muszty: Részemről az I'll Follow The Sun, As Tears Go Bye, Egy lány sétál a domboldalon, Celia, majdnem az összes Beatles és Illés, de nem akarok senkit megsérteni, a könyveinkből úgyis látszik. A szöveg is nagyon fontos számunkra.
Dobay: Nekem bejön a More Than Words, Beatlesek, Illés, Koncz-Bródy Jelbeszéd-korszaka, és persze a Csalamádé daloskönyvek 800 dalának kb. a 10%-a.

Az interjú után pedig elvileg szavazásra kellene bocsátanunk az előző tábortüzes cikkhez hozzászólók által a TOP 10 tábortűzi sláger EVÖR listára jelölt dalokat. Mivel azonban még csak most kezdődik a tábortűzi- és egyéb szabadtéri mulatságok szezonja, megadjuk az esélyt mindazoknak, akik csak most veszik fel a téma fonalát: tessék kedvenc idevágó dalaitokat - akár többet is - jelölni, hogy aztán a sorozat következő cikkében már tényleg szavazhassatok róluk!

Sorozatunk következő részében a tábortűzi zenélés extrém, sőt olykor kóros eseteit mutatjuk be, természetesen hangos mozgóképekkel illusztrálva.

Tábortűzi slágerek 1. | 36 dal ugyanarra a 4 akkordra

[Bukott Rockzenész blogja: bukottrockzenesz.blog.hu]

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr351015649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rettentó 2009.05.08. 08:11:52

Nagyon jó fejek és nem az ő hibájuk, hogy csak négy akkordig jutottam el velük :-) Rövidek az ujjaim. De majd most, a feleségem tanulógitárjával, meg a diplomás gitárművész sógórnőm segítségével...

rettentó 2009.05.08. 08:16:16

"A legfantasztikusabb egy Justin nevű csávó, akit muszáj beírni a google-ba. Hihetetlen türelemmel, profi videókkal tanít egészen az alapoktól a bluesig, rockig. Persze angolul nem árt, ha tud valaki alapszinten legalább."
Remélem, a kottaolvasást meg lehet úszni vele :-)

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.05.08. 13:22:05

klassz+++++

tnx

(természetesen én is ebből kezdtem)

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása