A véresszájú Csókkirály

A véresszájú Csókkirály

2009.08.25. | Péter Bócsi

Neeeem, ahogy Hobo mondaná, a "rock'n'roll az nem egy tánc", úgyhogy szó sem lehet Fenyő Mikiről, meg ki nem állhatom a Hungáriát, úgyhogy mi sem áll tőlem távolabb.

Akiről szólni kívánok, az a világ legismertebb nyelvének tulajdonosa. Tán csak a Rolling  Stones rendelkezik az övénél ismertebb ízlelő és csókoló szervvel, köszönhetően a Rolling emblémának.

Gene Simmons a legalább két komplett amerikai metál zenész generációra (ez komoly, hihetetlen illusztris a rajongó táboruk) óriási hatást gyakorló KISS-nek a basszusgitárosa, egyik alapító tagja és énekese ma tölti be a hatvanat! Öregszik, öregszik, de hát ő is ember...vagy denevér, vagy mi?! Hogy mi a titka? Egyrészt tudjuk jól, hogy a rock'n'roll fiatalít (vagy megöl), másrészt ő ezt sem bízza a véletlenre. Bár zenészként nem igazán lehet kiemelkedőnek nevezni a teljesítményét, a KISS mégiscsak az ő irányítása mellett lett azzá, ami: egyike a legnagyobb élő és mind a mai napig működő rock legendának! Emellett Simmons maga is ikonná vált, köszönhetően óriási egójának, sokkoló színpadi produkcióinak (itt láthatod vért köpni és repülni az óriási "I Love it Loud" előtt, amely az egyik kedvenc ROCK HIMNUSZ-om), illetve legendás nőfaló habitusának. Hogy csak néhány példát említsek, követői között tartják számon Rob Zombie-t, Blackie Lawlesst, de a mötleys Nikki Sixx is nagy tisztelője (ahogy ez Nikki naplójából is kiderül) és Dave Grohl és Manson is több, mint gyanús!

A Mennydörgés Istene (God of Thunder) Izraelben látta meg a napvilágot Chaim Witz néven, miután anyját az amerikai hadsereg megmenekítette egy németországi koncentrációs táborból. Nyolc éves volt, amikor anyjával Izraelből New York felét vették az irányt. Nevét egy rockabilly sztár, Jumpin’ Gene Simmons tiszteletére változtatta meg. A kezdeti szárnypróbálgatások után ráakadt Paul Stanley-re, majd Péter Bócsi születésének hírére ’73-ban megalakították a KISS-t,  amiért nem tudok elég hálás lenni nekik. Rögtön robbantottak is akkorát, hogy a detonáció szele még ma is teltházas arénákba repíti őket (a KISS éppen a 35 éves évfordulót ünneplő dél-amerikai és kanadai turnét zárta a közelmúltban, 15-30 ezres stadionokban, teltházzal, és a beszámolók és fotók tanúsága szerint olyan show-val, amire rajtuk kívül csak az AC/DC képes a szakmában! Lásd a turné beszámolókat a Kissonline -on.)

Persze, a kezdetekre az a szó, hogy "vicces", nem elég kifejező, bár gondolom, Simmons már ekkor is félelmetes akart lenni. Azonban ne felejtsük, '74-ben vagyunk! Azért van egy kisebb döbbenet a bevonuláskor:

Simmonsról a zene mellett sok mindenről lehetne írni, hisz saját könyv és lemez kiadója van, számos (felejthető) filmszerep mellett az Ozzbourneshoz hasonló reality show-ban mutatja meg magát és családját (sosem volt nős, de évtizedek óta Shannon Tweed, volt playmate a párja, aki két gyerekkel jutalmazta Gene-t, aki cserébe meg nem erősített források szerint nők ezreivel bújt ágyba, a skalpokról nyilvántartást vezetve, és begyűjtve számos híres puncit is mint mondjuk Diana Ross vagy Cher). Ezek mellett rendszeres szereplője különféle talk-show-knak, ahol persze nagy kedvvel járatja nem kicsi pofáját mindenféle témában (pl nem túl kedvesen beszél az arab világról, ami származását és gyerekkorát tekintve érthető is), és a politikai kérdésekben sem fogja vissza magát (nagy védelmezője az amerikai hadseregnek, és az USA katonai tevékenységének, ez onnan ered, hogy a mai napig hálás az USA-nak anyja megmentéséért…).
Simmons saját állítása szerint sosem volt részeg, és kábítószert sem használt soha. Ez mondjuk kicsit "illúzióromboló" egy ekkora rock istenségtől, de úgy látszik, így is lehet. Érdekességként hadd említsem, hogy az ő nevéhez kapcsolják a Van Halen felfedezését, ami mondjuk, egyrészt jól hangzik, másrészt viszont a Van Halen olyan óriási banda, hogy az ember azt gondolja, ők maguktól is meghódították volna a világot.

De ami a lényeg és a nagy öröm számomra, az az, hogy gyerekkori kedvenceim, Paul és Gene bandája izmosabb, mint az elmúlt 15 évben bármikor! Ráadásul Stanley  bácsi pár éve egy nagyon dögös szólólemezzel jelentkezett (hallgass csak bele, én már nem vártam volna tőle ilyet, de nagyon kellemesen meglepett) ami eleve jót sugallt a jövőre nézve! És tényleg, úgy látszik, éledezik a monstrum, mert október elején, nagyon hosszú idő után ismét, új KISS lemez várható!
Hogy meddig tudják ezt még csinálni? Jó kérdés...személy szerint remélem, hogy  húzzák addig, amíg valahol sikerül elcsípnem őket élőben. Meg hát, végül is a smink és kosztüm hatásosabb minden hipodermás ránctalanítónál.

Ha valaki kételkedni merészelne abban, hogy a világ más tájain igenis él a KISS mítosz,  sőt, mi több, olyan őrület van, ami szinte már a '70-es éveket idézi, az egyrészt ne merjen a szemem elé kerülni, másrészt pedig álljon itt bizonyságul egy friss felvétel Argentínából:

Bréking: Új KISS lemez | Nikki Sixx - Heroin naplók

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr61289191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teddypicker 2009.08.25. 12:10:39

egyik rokonom nagy KISS fan, és kiskoromban mindig félve mentem be a szobájába, mert tele volt a fal az együttes posztereivel, és én nagyon féltem Gene Simmonstól...ma már nem félek azonban!!! és a zenéjüket is komálom!

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.08.25. 13:23:40

Én nem vágom ezt a "nem ivás, nem drogozás" dolgot...
Én egy RTL klub reggeliben is berúgnék szerintem :))

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.08.25. 13:36:22

Egy vígjátéksorozatban volt, hogy egy csaj "véletlenül" kétszer is lefeküdt Gene Simmons-szal, egyszer kifestve, egyszer meg smink nélkül valami étteremben, mert úgy is tetszett neki...

A művésznév indokolt, a Chaim Klein Witz kicsit hosszadalmas, a Gene Klein meg polgári. Holnap lesz poszt a TOP20 indokolt és TOP10 indokolatlan művésznévről. Sokkal... SOKKAL durvábbakkal, és nagyon sok számomra új keresztnévvel.

A KISS-szel kapcsolatban minig azon filóztam, hogy mellszőr alatt is be lehet-e festeni fehérre az embert, vagy az már nagyon nehéz volna. Boldog szülinapot Gene Simmonsnak, asszem a mekiben tartják.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.08.25. 19:05:17

Ó. Az öreg Witzcel kapcsolatban még annyi, hogy édesanyjával otthon mindig magyarul beszéltek.

A KISS zenéje bulirock, a sátánista vádak meg elég witzesek :)))

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2009.08.25. 20:05:57

"rock'n'roll az nem egy tánc",

Ezt nem Pajor Tamás (ex Neurotic) mondta?

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2009.08.25. 21:51:28

Vessetek a mókusok elé, de szerintem teljesen rendben van basszusgitárosként is az ember. Nyilván nem egy Jaco Pastorius, de nagyon feelinges alapokat pöntyög a számok alá.

tommylooz (törölt) 2009.08.26. 10:30:17

Én úgy tudtam, hogy Magyarországon. Honnan van egyébként a magyar vonatkozás?

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.08.26. 12:35:45

A "rock'n'roll az nem egy tánc"
Pajor Tamás (Neurotic) szövege

rettentó 2009.08.26. 16:05:19

Alice Cooper rajongóként is nagyra tartom Gene Simmonst, aki (társaival) kitalálta és eladta a KISS nevű rockcirkusz az egész világnak.
Egy időben Metal Hammer és egyebek alapján vezettem egy listát a picit is magyar származású rocksztárokról (Wally Farkas, Flea, Peter Szigeti a Warlockból stb.) összejött vagy 20 név, de a papírka elkallódott.
Nagy hiba, hogy ezek az emberek nem nagyon képezik a magyar identitásunk részét. Könyvet szeretnék írni Lugosi Béláról (aki ugye filmsztár volt), szégyen, hogy egy nyamvadt utcácskát sem bírtunk róla elnevezni.

rettentó 2009.08.26. 16:15:03

@nosferato: "kétszer is lefeküdt Gene Simmons-szal, egyszer kifestve, egyszer meg smink nélkül valami étteremben"

Valaki tudja, hogy volt ez? Ti. maszkban feküdtek le a csajokkal a hőskorban? A neten nem találtam erről semmit. Számomra egyike az élet nagy kérdéseinek.

(Egy + sztori a Global Metal 2 c. filmből, ha valaki nem látta:

Amikor a KISS először ment Japánba, a reptéren nem volt mese: az útlevélvizsgálathoz le kellett sminkelni. Aztán visszarakták, és úgy pózoltak a fotósok és a rajongók előtt. A japán közönség persze szokás szerint megőrült, pláne, hogy a kabuki színházhoz is tudták kötni a koncertet, ahol szintén fehér arccal lépnek fel.)

Balance Of Power 2009.08.28. 15:07:54

@Modor Tibi: Ja, a magyar szarmazas kar, hogy kimaradt a cikkbol, mint ahogy az is, hogy 88-ban meglatogatta Zemlenyi Zoltant. Ezek azert szamunkra fontos dolgok. A remek filmszerepleseit (Miami Vice meg arab terrorista valami b-filmben) szinten erdemes lett volna megemliteni ;)))))

Péter Bócsi 2009.08.31. 16:22:31

A gyilkos robotokat én is láttam!

Az még egész jónak is számított akkoriban. Eszement feje volt benne Simmonsnak:)

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása