Incognito a ZP-ben

Incognito a ZP-ben

2010.07.27. | Horváth Oszkár

Vasárnap a hűvös idő ellenére rendíthetetlenül hívogatott a zenehallgatás lehetősége. 8-kor sikerült becsúsznom a ZP-be, ami annyit is jelent, hogy az Incognito előtt fellépő Bin-Jip (Harcsa Veronika, Kaltenecker Zsolt, Andrew J.) formációról ismét lemaradtam.

Az Incognitoval kapcsolatban viszont végig az járt a fejemben, hogy minden pozitív értelmet a szó mögé felsorakoztatva: méltatlan. Nagyon jó zenészek, zenekarok felléptek már a ZP-ben, akiktől földbegyökerezett a lábam, de amit most láttam, annyira fényévekkel színvonalasabb, mint bármi, amit el tudok képzelni, hogy nehéz körülírni. Bármilyen százezres közönség előtt ugyanezzel a szettel, ugyanilyen felkészültséggel bármikor kiállhatnak. Gondolom ki is állnak. A fejembe nem fér, hogy milyen gázsin lehetnek, ha a ZP-be el tudtak jönni, de hálás vagyok, hogy újra felléptek Magyarországon.

Kőkemény jazz-funk, hibátlan, pontos alapok, jó hangzás, a definíciónak megfelelő tökéletes fúvósok, felváltva szólista szerepet betöltő vokálok. Még az is megfordult bennem, hogy ez a produkció veri az Earth, Wind and Fire Experience-t, pedig őket láttam háromszor. Végül azért mondom, hogy nem veri, mert ott a hangszerrel táncolás rátesz egy komoly lapáttal. Tudjátok, volt az a homokozólapát a 80-as években, rövid nyél, törhetetlen, annyira etalon a magyar formatervezésben, mint a kis piros lábos szürke belső résszel. NA ILYEN LAPÁTTAL tesz rá az Earth.

Nem vagyok Incognito szakértő, de arra emlékszem, hogy volt a Roots, a Nights Over Egypt, az Always There és a Colibri biztosan. A 90-es évek végén, amikor már 4-5 éve 50-es és 60-as évekbeli jazzt hallgattunk, akkor ütött be a zenésztársak között az Incognito, a Mezzoforte, a Buckshot LeFonque, Marcus Miller, és egy cosmó new jazz, jazz-rock, jazz funk előadó, és így szóródtunk szét végül stílusirányzatokra, mindenki járta a maga útját. Megalázó, hogy a formáció ennél jóval régebb óta üzemel, 1979 óta.

Kegyetlen jót toltak, aztán ott lötyögtek a közönségben, dedikálás, rekvizitumok árulása, barátságos beszélgetés. Nem sikerült rájönnöm a velük utazó, az este további részét egy földig érő leopárdbunádban lehozó Orange County bajuszt viselő úriember funkciójára, de a megjelenésével ő is csak aláhúzta, hogy itt sztárokról van szó. Lenyugodtam az elmúlt 10 évben, és olyan zenéket hallgatok, ahol szívből és örömmel játszanak megbízható, de nem kiemelkedő hangszeres tudású zenészek, akik megértik a populáris zene szépségét, és szórakoztatni tudnak. Időnként ehhez képest belecsöppenni olyan zenekarokba, mint az Incognito, ahol a zenekar 1-1 tagja is többet tud, mint némelyik büntetően jó, 40 éve együtt játszó banda együttvéve, sokkoló élmény. Pedig elvileg pontosan tudtam, mire vállalkozom. Nagyon cudar, amikor jazz zenészek teszik a funkot, ennyit mondok. Mint amikor egy 80-szoros válogatott focista keni neki 46 évesen valami megye-2 öregfiúk csapatban, és könnyes szemmel nézi a 12 törzsszurkoló, hogy ő még mindig az, aki.

Spamdog képei az eseményről, néhány videóval »

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr742176859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.07.27. 09:26:15

@spamdog: király, belinkeltem 1 képet. Most látszik, hogy 2db KORG Triton volt a srácnak felül. Az milyen felesleges dolog :))

spamdog · http://www.szorfdeszka.hu 2010.07.27. 12:16:32

@nosferato: Az egyik egy Triton Studio a másik egy "sima" Triton. és más hangra voltak programozva. Direkt ezt figyeltem én is, de megdőlt a megalomániáról szóló elméletem. BTW bármilyen soul alapu zenekart látok egy közös pont van : a Yamaha MOTIF :)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.07.27. 12:31:15

@spamdog: :))) a Motif jól sikerült kis motyó, egy ismerősöm nagyon bele volt szeretve, meg is vette, abban látta a produceri fejlődésének megoldását. Nem abban van, hanem a tehetségben :D Én inkább VST-s, számítógépes ember vagyok, nagy vallási vita van, hogy jobban szólnak-e a vasak, szerintem inkább kezelhetőség felől érdemes megközelíteni. Emlékszem, hogy amíg hardver szintim volt, pillanatok alatt tudtam a meglévő hangokból újakat keverni, és színpadon még a számítógép-mániám ellenére is úgy tűnik, ezekkel lehet gyorsan, a teljes hangkészletre támaszkodva zenélni.

Így, hogy nem két egyforma, már teljesen értelmes. Ennek ellenére gondolkodás nélkül 2 billentyű + megszámlálhatatlan rackes verziójú szinti mellett döntenék. Max 3. A pénz persze mindent megváltoztat, ha ebből élnék, és jól, lehet, hogy én is összevásárolnék minden lófaszt.

Illetve ha jól figyeltem, a neki bal oldali KORG-ról jöttek vonósok pl., de pont a Motif végig 2-3 féle epiano/rhodes/wurlitzer hangot tolt, amit teljesen felesleges is lett volna ebben a zenekarban bármi másra átállítani, mert hipergizda. Van egy Lounge Lizard nevű VST-m, a dobok és az effektcsatornák után első dolgom, hogy betöltöm egy zenébe, a világ legjobb hangszere az elektromos zongora, nálam még a csellót is veri.

www.applied-acoustics.com/loungelizard/overview/

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.07.27. 12:33:28

Más: nem éreztem, hogy olyan igazán kiemelkedő szólistára épülne a zenekar (és nem is), jó gitáros (+agy), jó énekek, nagyon jó fúvósok, a billentyűs is rohadt jó, a basszusok az Incognitoban mindent vernek, a dobos levezetések nagyon jól felismerhetők, de senki nem virgázásra használja. Ennek megfelel az a tény is, hogy 31 év alatt mintegy 1300 különböző zenész fordulat meg a zenekarban (!!), eleve úgy akarták, hogy forogjanak, elég jól sikerült...

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2010.07.27. 13:37:39

@nosferato: 1500 olvastam valahol. a két cikk születése között megfordult akkor 200 zenész a bandában. gondolom mikor a lakodalmas turné volt, minden helyszínen 20 másik szerepelt. :)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.07.27. 13:50:57

@Interstellar Overdrive: szerintem csak rosszul tudom. Vagy felléptek közben a 100-tagúval meg 2 szimfonikussal.

Zsoma 2010.07.28. 09:52:11

Dörge Gábor volt oly kedves és felvette az egész koncertet HD-ben!

www.youtube.com/user/DorgeGabor#p/search

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása