Ozzy vs. Ozzy - Paranoid és Blizzard of Ozz jubileum

Ozzy vs. Ozzy - Paranoid és Blizzard of Ozz jubileum

2010.09.24. | Péter Bócsi

Egyre inkább úgy gondolom, hogy ez az év Ozzy-ról szól! Végre nem azzal van elfoglalva az öreg, hogy valamelyik undorító kis kutyájával smároljon a kamerák előtt jó pénzért, hanem teszi  a dolgát! Vagyis zenél és koncertezik, és valljuk be az összes szerepe közül ez áll neki a legjobban. Ebben ugyanis a felülmúlhatatlan (minden másban meg saját bevallása szerint is csak egy szerencsétlen balfék). Szóval, pörögnek az események az Ozzy család háza táján. Kaptunk egy nagyon is rajongóbarát új lemezt, egy letehetetlenül szórakoztató önéletrajzi könyvet, volt némi drámázás Zakk Wylde leépítése kapcsán (aki mellesleg szintén letett az asztalra egy kiváló, új „Ozzy lemezt”), csak hogy a metál világ pletykálkodói is kapjanak témát, szegény Dio halála után pedig megtörtént a kibékülés Tony Iommival, s ez még akár egy új, eredeti felállással készülő Black Sabbath anyagot is eredményezhet. És még egy apróság, nekünk, magyaroknak: hamarosan személyesen átélhetjük, hogy milyen, amikor Ozzy elüvölti magát, hogy „All right, Let’s go fucking crazy!”.

Hogy az Ozzy évre vonatkozó állításomat még inkább alátámasszam: két megkerülhetetlen Ozzy lemez megjelenési évfordulóját is most ünnepelhetjük! A Sabbath másodikként érkező Paranoid lemeze ugyanis éppen 40 éves, Ozzy első szóló lemeze, a Blizzard of Ozz pedig 30 éve látott napvilágot. Mindkét album alap a metál zenék világában, szoktam is mondogatni, hogy én mostanában csak klasszikus zenét hallgatok, mivel az évfordulóra való tekintettel előkapott mesterművek minden egyebet kiszorítottak a kocsim cd játszójából.  Döbbenetes élmény, hogy még ilyen időtávlatból is mennyire lehet élvezni Nyomi mester gonosz riffjeit, Randy Rhoads páratlan gitárjátékát és – mindkét lemezen- Ozzy olvadt fémként nyúló, nyávogós hangját.
A két lemezen egyébként, Ozzy személyén kívül nehéz hasonlóságot találni. A Paranoid esetében Ozzy és a Sabbath – bár már túl vannak a megjelenésekor sokkolóan ható első lemezen -, de még jócskán az áttörés előtt állnak. Ozzy, ha nem is ártatlan, de mégiscsak egy alig huszonhárom éves kölyök, aki még épp csak elindul a széthullás útján, hogy röpke tíz év alatt totálisan lenullázza magát, és a Blizzard of Ozz idején bukott sztárként, és egyben dagadt, őrült Benny Hillként térjen vissza. A Paranoid a debüthöz hasonló sebességgel és spontenaitással készült, többek között a rádiós sikereket eredményező címadót húsz perc alatt dobják össze (persze fogalmuk sincs, mit írtak, szinte csak tölteléknek szánják a lemezre), a Blizzard idejében viszont már teljes a nőuralom, Ozzy minden lépését Sharon irányítja. Ráadásul nagy tétje is van a szóló karrier kezdetének. A Sabbath fél évvel korábban kiadott, roppant sikeres Heaven and Hell c. albumát kéne földbe döngölni…


A zenei világot tekintve is ég és föld a két anyag. A Sabbath lemez Tony egyszerű, sötét, nyomasztó riffjeire épül, nem minden alap nélkül mondhatjuk primitívnek is, ezzel szemben Ozzy első szólólemeze, köszönhetően Randy Rhoads dallamérzékének, egy klasszikus alapokon nyugvó zenei élmény. Ezt nyugodtan tulajdoníthatjuk a klasszikus gitáron nevelkedő szőke gitár fenomén zsenijének, aki nemhogy nem szerette, de kimondottan leszólta a Sabbath témákat egyszerűségüknél fogva. Egyébként mi sem jellemzi jobban Randy tudását, mint az a tény, hogy az első meghallgatásán, a különböző gyakorlatokkal éppen még csak bemelegítő srácot Ozzy már az előtt leállította és bevette a bandába, hogy belekezdett volna valami dalba!

Felejthetetlen személyes gyerekkori élmények inkább a Blizzard of Ozzhoz kötnek. Tisztán emlékszem, ahogy Göczey Zsuzsa, aki a ’80-as években hosszú időn a Petőfi Rádió kitűnő zenei szerkesztője volt, méltatja a Blizzard of Ozz lemezt, miközben én remegő ujjamat már a pause-n tartottam, hogy a megfelelő pillanatban indíthassam a felvételt a kazettás magnón (egyébként azt hiszem, sokan vagyunk hálásak Zsuzsa néninek, hogy ilyen és hasonló lemezeket nyomott a rádióban, pl. DIO – Holy Diver, Excodus – Bonded by blood…). Aranyos volt, ahogy minden számcímet lefordított, így született például a „No Bone Movies”-ból a magyarul roppant frappánsan hangzó „Nincs Csontmozgás” dalcím. Aztán berobbant az I don’t know, majd Ozzy sátáni kacajával a Crazy Train, elvarázsolt a Goodby to Romance majd a Dee,  aztán a Mr. Crowley és a Revelation taglózott le végleg! Randy, a csenevész kisember, aki kábé olyan súlyú lehetett, mint a legendás Flying V-je, olyan témákat hoz az egész lemezen, hogy minden gitárosnak kötelező tananyaggá kéne tenni. Hitetlenkedve hallgattam a csodát, s egy életre Ozzy (és Randy) fan lettem.
Igaz némileg később, de természetes, hogy Ozzyn keresztül aztán a Sabbathoz is eljutottam, s igen, naná, hogy én is gitároztam a Paranoidot, és szarrá hallgattam a War Pigs-t, az Electric Funeral-t és az Iron Man-t, de azt hiszem ezzel sokan voltak így, mondjuk konkrétan az egész mai metál világ krémje és mondjuk a grunge zenész generáció jobbik fele, de még a Cardigans-tól is lehet jópofa Iron Man feldolgozást találni.  Szóval a Paranoid is nagy kedvenccé vált idővel, s bár Dio-t is imádom, nálam a Sabbath bizony mindig is csak Ozzyval volt (lesz?) az igazi.


A soraimból azt hiszem, kiderül, hogy én melyik lemez mellett tenném le a voksomat,  ha revolvert szorítanának a halántékomhoz, de azért íme, néhány érv, ha nem tudnál választani:
 

Érvek a Paranoid mellett

  • A Paranoidtól még II. Erzsébet királynő is kiugorhatott a bugyijából 2002-ben, az uralkodásának 50 éves évfordulójára rendezett ünnepségen (ld. lent)
  • A lemez egyszerű zsenialitásával bizonyítja, hogy a kevesebb, néha több
  • Ozzy itt még ereje teljében van, már ha volt neki ilyen valaha. Mondhatnánk, hogy „tiszta” Vas Ember, s nem az a pizza zabáló kövér faszi, aki 10 évvel később gázos spandex gatyában totyorog a színpadon
  • Igazán súlyos metál zenéhez Gibson SG kell – Iommi-nak van egy, és a kezében rendesen meg is dörren
  • Iommi mesternek a kisujjában van minden, amit a gitározásról tudni lehet. A gyűrűsben és a középsőben kevésbé, mert azt csúnyán megcsonkította


Érvek a Blizzard of Ozz mellett

  • A Gibson SG helyett a metálhoz sokkal jobban passzol Randy Flying V-je. Ráadásul Randy már akkor tudta, hogy a pöttyös az igazi!
  • A két lemezt hallgatva megállapíthatjuk, hogy téved a mondás, és a kevesebb, az bizony tényleg kevesebb
  • Nem is igaz, hogy Ozzynak nem áll jól a spandex gatya…


A királynő tudja, milyen egy jó buli, Ozzy meg ugrik egy békát az elején - God Shave the Queen!

 

 

Goodbye to Romance - Goodbye Randy

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr502293617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2010.09.24. 11:47:47

No, ha a két gitáros közül kellene választanom, Randy Rhoads lenne a befutó. Sajnos nem jutott neki több lehetőség...

Amikor Ozzy Amerikában kezdett el turnézni, az ottani emberek többsége akkor hallott először klasszikus zenében előforduló futamokat az addig blues-pentaton unalomban fetrengő zenét követően. Neki meg Eddie Van Halennek köszönhetjük, hogy megszületett a modern gitárhős, nélkülük Satriani, Vai, Malmsteen meg a többiek még ma is csak kis klubokban virgáznának, ill. hakniznának valami nyolcadrangú rockzenekarban a megélhetésért.

gyz 2010.09.24. 12:03:45

hát, az én szememben ég és föld a különbség a Paranoid javára.

Az Ozzy-lemezek kellemes dallamos rockzenéje pont olyan, amit meg lehet hallgatni, aztán el is felejteni.

A BS első 4 lemeze meg örök klasszikus.

Egyébként Iommiban azt tartom nagyszerűnek, hogy bár a nem Ozzy-s lemezek már más stílusúak, abban is benne van az az igazán egyedien gonosz gitárhangzás, ami csak rá jellemző, és sokkal többet ér nekem, mintha Vai, Van Halen és az összes tekerőgép egyszerre prüntyögne fénysebességgel.

A zenének nem a zenéről kellene szólnia, hanem közvetítenie kell valamit - gondolatot, érzést, hangulatot, mittudomén.

lamb79 2010.09.24. 12:07:34

Mekkora királyság már Phil Collins-t látni a dobok mogott ozzyval :)

Sohasem voltam rajongója Ozzynak habár elismerem a sabbath fontosságát, az évek során már ezernyi jobb zene szuletett. Szerintem az emberunk túl van hypeolva de éloben egyértelmuen szórakoztató. A szólókarrierjében volt egy pár jó száma de ennek ellenére úgy érzem hogy o valamelyest túlértékelt.

lamb79 2010.09.24. 12:09:48

szóval szerintem inkább a Blizzard of Ozz.

sako 2010.09.24. 12:20:12

Tudom, hogy nem sokan osztják a véleményemet, de szerintem a Paranoid egyáltalán nem a legjobb lemeze a Sabbathnak, sőt... Nekem a csúcs a Heaven and Hell, de az ozzys korszakból is szerintem sokkal jobbak a későbbi lemezeik (Vol IV, Sabbath Bloody Sabbath, Sabotage, sőt, még a Never Say Die), úgyhogy ilyen alapon szerintem nem túl szerencsés az összehasonlítás, de persze az évfordulók miatt adja magát. De a Heaven And Hell is épp 30 éve jött ki...

evighed 2010.09.24. 12:26:17

Minden tiszteletem mellett, Ozzy az utóbbi 30 évet egy Sharon Arden Band nevü zenekarban töltötte aminek a munkássága nem említhetö egy lapon a Sabbath egyik korszakával sem.

pirosmate 2010.09.24. 12:38:56

@evighed: Tudom, izlések és pofonok. De '73-as születésem okán a Sabbath-ot Dioval ismertem meg, Ozzy pedig egy szétesett, vicces figura volt a szememben. Később meg rászoktam az eredeti Sabbath-ra, és a megboldogult Dio mestert kezdtem vicces figurának érezni. Aki látta a Sabbath-ot élőben Ozzyval, az tudja, hogy miről beszélek. Egyébként Ozzy szólóalbumai között is van zseniális, pl. A No More Tiers.

rettentó 2010.09.24. 12:48:19

Bár nem vagyok olyan gonosz, mint az előttem szólók ;-), nagy sabbathistaként bizony hogy a Paranoid mellett teszem le a voksom. Az egy 10 pontos lemez, a Sgt. Pepper meg a többi ilyen mellett a helye, míg Ozzy első lemezét hallgatva 100 nagyon jó ötletet hallok, amikből jó dalt ritkán sikerült összehozni. Jók a szövegek is, ha picit odafigyeltek, de nekem Geezer szövegei többet mondanak, költőiebbek, többértelműek, a szóhasználatán látszik az olvasottság (már majdnem olyan okos, mint Ákos :-)), míg Ozzynál "ami a szívén, a száján".
Mindenképpen dícséretes, hogy nem ment tovább a régi vonalon és teljesen más gitáros(okk)al dolgozott, de nekem a No More Tears jön be (meg majd talán a Scream). A Live & Loud meg nagyon jó koncertlemez/válogatásalbum.

evighed 2010.09.24. 12:50:28

Ha a Sabbath korszakait mérjük össze, akkor tényleg Ozzy a király, de szerintem nem fair egy lapon emlegetni egy legendás heavy metal csapatot és egy piaci terméket, amelyik mindig is egy ügyes átmenet volt az aktuális amcsi rágógumi rock és a metál között. Szeretem az Ozzy lemezeket, de azért a helyén kell kezelni dolgot. Az Ozzy band zenéje mindig is a kor zenei divatjának egyfajta feldolgozása lesz, szimplán anyagi okokból.

rettentó 2010.09.24. 12:55:53

Na és ha metalballada, akkor Ozzy uralkodik!

spinat 2010.09.24. 13:00:38

az hagyján, hogy Phil Collins, de valahol az eleje táján mintha Brian May tünne fel a billentyük mögött, bár szerintem nem játszott, csak csápolt nekik.

Retexis 2010.09.24. 13:02:50

@Gee Halen:
Blackmore meg Hendrix valahogy kiesett a képletből. :)

Különben meg Paranoid.
Persze a Blizzard is klasszikus, de legkevésbé Ozzy miatt.

sako 2010.09.24. 13:30:12

@pirosmate:
"Később meg rászoktam az eredeti Sabbath-ra, és a megboldogult Dio mestert kezdtem vicces figurának érezni. Aki látta a Sabbath-ot élőben Ozzyval, az tudja, hogy miről beszélek."

Jelentem, láttam a Sabbath-ot élőben Ozzyval, de fogalmam sincs, hogy miről beszélsz. Igaz, Dioval is láttam, és amit az öreg 65 (vagy hány) évesen produkált, attól sokmindennek éreztem (elsősorban zseninek), de vicces figurának még véletlenül sem...

spinat 2010.09.24. 13:33:27

IooI
Dio a legnagyobb (vagy a legkisebb?)

JoeHorseDick · http://kifordultvilag.blog.hu 2010.09.24. 14:36:44

kíváncsi leszek én az Ozzy-szóló koncertre BP-n.. érdemes a 12999-ast venni, vagy elég a 9999-as is, ugyanolyan szar lesz mindkét helyről a hang és a látvány vajon?

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása