Könyvajánló: AC/DC - High Voltage Rock'n'Roll

Könyvajánló: AC/DC - High Voltage Rock'n'Roll

2011.09.29. | Péter Bócsi

Nagy örömmel vettem kezembe a Cartaphilus kiadó egyik új zenei kiadványát, a Phil Sutcliffe, londoni újságíró által írt „High Voltage Rock’n’Roll” című könyvet, amely az univerzum talán legnagyobb rock’n’roll bandáját, az AC/DC-t ünnepli.

Rob Zombie-tól olvashatjuk a belső borítón: „Az AC/DC” az a banda, amit a legtöbben próbálnak utánozni…de senkinek sem sikerül. Pedig elsőre úgy tűnik, hogy nagyon könnyű másolni őket, aztán amikor valaki megpróbálkozik vele, mindig az lesz a vége, hogy  pfuj, micsoda egy ócska AC/DC utánzat!”.

És valóban, aki valaha nekifutott a rock gitározásnak, jól tudja, hogy a teljes AC/DC repertoár akkord készlete gyorsabban elsajátítható, mint mondjuk Zakk Wylde egyetlen szólója, de hiába, mert akármennyit gyakorolod is az AC/DC dalokat, azok valahogy sehogy sem akarnak úgy megszólalni, ahogy a Young fivérektől megszoktuk. Hogy ennek mi az oka? Aki veszi a fáradtságot, és tanulmányozza a megjelenésében és tartalmában is tekintélyes albumot, talán közelebb jut a titokhoz.

Az évtizedek alatt legendává vált ausztrál banda történetét szakértő alapossággal mutatja be a kiadvány a kezdetektől egészen a Black Ice albumig és az albumhoz kapcsolódó, mega-sikert eredményező világ körüli turnéig. A szakértői hozzáállás és az alaposság egyrészt erénye a szerzőnek, másrészt nem könnyíti meg az olvasó dolgát, már ha az óvatlan rajongó úgy veti bele magát az olvasásba, ahogy mondjuk a Nikki Sixx féle Heroin Napló vagy az Ozzy önéletrajz olvasásakor tette. Ugyanis amíg az említett két könyv nagyon személyes hangvételű, nagyrészt a főhősök saját elbeszélései, élményei alapján íródtak, s így gyakorlatilag letehetetlenek, addig az AC/DC könyv olvasásakor szerintem másféle megközelítés ajánlott. Ez esetben túlsúlyban van a külső szemlélő, a kritikus véleménye, az ő szűrőjén át ismerhetjük meg a zenekar történetét, sok-sok adattal, kicsit talán szárazabban (főleg a lemezek terjedelmes értékelésekor érezhető soknak a szerző alapossága). Ezek miatt nem feltétlenül kell könyv-élményt keresni az olvasásban, nyugodtan lapozgathatunk kedvünkre, fittyet hányva például az időrendiségre vagy a teljességre. A hírességektől származó sok rövid idézet és rengeteg fantasztikus fénykép között szabadon csaponghatunk kedvünkre. Ha már a fotókról esik szó: az kiadvány legnagyobb értéke az én szememben a töménytelen mennyiségű és nagyon jó minőségű fotó! A sok-sok adat közt nagyon jól esik a banda hőskorát dokumentáló fotókat nézegetni. Egyébként jó oldala is van a bőséges információ halmaznak: biztosak lehetünk abban, hogy a könyv jó „befektetés”, nem fogjuk egykönnyen két nap alatt kivégezni, hanem hosszú időre nyújt élvezetet egyik kedvenc bandánk történetének megismerése.
 
Mivel idén 30 éves az általam leginkább kedvelt album, a Dirty Deeds Done Dirt Cheap (Istenem, amikor éjszakába nyúlóan, fülessel a fejemen, lemezborítóval a kezemben tizenegynéhány évesen agyonhallgattam ezt a lemezt…), természetes, hogy ennek a lemeznek a címadóját ajánlom figyelmetekbe. Természetesen a csajmágnes Bon Scottal!

Ja, és hála a könyvnek, végre tudom, hogy mit is jelent a „Dirty Deeds Done Dirt Cheap” dalcím!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr363261169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rettentó 2011.09.29. 09:42:47

\m/ Mocskos dolgok piszok olcsón

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2011.09.29. 18:43:01

"mit is jelent" - a dalszövegből azért elég világosan kiderül, nem? (cián, TNT, stb) A magyar párhuzam: "...bérelj fel, munkanélkül vagyok, megbízhatsz bármivel"

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása