Amikor a plakátkészítés még művészet volt

Amikor a plakátkészítés még művészet volt

Gondoltam, azután írok a Kogart Házban lévő plakátkiállításról, miután már tiszteletemet is tettem azon. Nos, ez is megvolt és azt kell, hogy mondjam, egy picsit többet vártam.

A kiállítás címe "San Franciscótól Woodstockig – Az amerikai rockplakát aranykora 1965-1971", szóval végül is a szervezőket nem kárhoztathatom, annál inkább magamat, hiszen bevallottam nem vagyok Jefferson Airplane, Grateful Dead, vagy Janis Joplin rajongó, így tudhattam volna, mit takar az "amerikai" jelző. Valamiért mégis arra számítottam, hogy a brit vonal nagyobb teret kap, de pár Beatles és Rolling Stones képen és relikvián kívül sajnos sok egyebet nem láttam.

De hogy ne csak károgjak... miután helyre tettem magamban, hogy nem Pink Floyd / Storm Thorgerson plakátkiállításon vagyok, elkezdtem élvezni és próbáltam az akkori zenehallgató és koncertszervező bőrébe képzelni magam. Amikor még nem volt Internet, a közösségi oldal maga a kocsma és a pub volt, az üzenőfal pedig a plakát, annak minden eszköztárával. Ebben a korban a zenekarok vizuális megjelenésében a plakát és a bakelit lemez borítója különösen fontos szerepet töltött be, így nem átallom kijelenteni: ez számomra a művészet egy formája. (Természetesen a mai napig.)

Ha ehhez hozzáadjuk, hogy a 60-as évek végén a zenehallgatáshoz még az is hozzátartozott, hogy a periódusos rendszer szabadon választott elemeit is magukba tömték a fiatalok, akkor rájöhetünk, a vibráló színek, szétcsúszó betűk és formák még jelentősebb súlyúak. Nyilván a plakátkiállítás bejáratánál a jegy mellé nem osztanak LSD-t, ennek ellenére néha saját tengelyem körül is megfordultam, 1-2 plakát annyira szétcsúszott volt. Ami pedig a legnagyobb élmény volt: a Woodstock "sarok". A korabeli koncertprogram, a fesztivál kézzel rajzolt térképe, vagy a fesztiválszervezők által viselt póló igazi múzeumhangulatot teremtett, így összességében elégedetten távozhattam a rendezvényről.

Aki pedig az általam legnagyobbra tartott Storm Thorgerson munkáiba akarja beleásni magát, annak ajánlom a mester két könyvét: Taken by Storm; Mind Over Matter: Images of Pink Floyd.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr883255819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

venszivar 2011.10.09. 08:05:16

Nosferato ! ahogy látom itt nem kunszt elsözni ! lassan kezdődik az F-1 s ott az első Vettel !

Említetted, hogy nem óvoda, bizony ez "hullaház" !?! óvodába vannak emberek, itt "nálatok" még annak sincs nyoma, hogy rátok nézne valaki.......megnéztem az utolsó ötöt, sehol senki........:DDDDDD

No ilyen sötétbe s síri csöndbe "félek" egyedül. meg magamba, még nem motyogok! lehet, hogy "jók" vagytok, csak a döglött kutyát SE érdekli, mint az ábrák mutatják. :DDD:) üdv.

Egy ROCKER ! Míg a föld forog s kerek, addig mindig, mindig lesznek ............ !!! na mik ???!

Rálf atya 2011.10.09. 10:09:39

Azért manapság is vannak fasza koncertplakátok, az amazonon lehet is rendelni belőlük, a nappali igazi ékei lehetnek egy-egy kedvenc zenekar koncertplakátai, bár amikor lehutoljára próbáltam rendelni, azt írta a brit amazon, hogy a mi országunkba nem szállítanak az ilyen típusú termékből.
És magyarföldön is elő-előfordul évente 1-2 igazán emlékezetes koncertplakát. Mondjuk a közösségi médiás, flyeres világ ezeket is megölte.

kommenterember 2011.10.09. 12:04:59

www.coachella.com/forum/showthread.php?t=36269

Plakát-témában ez is nagyon jó! Igaz, hogy csak képzelgés, mert kitalált poszterek, de olyan a line-up mindegyiken, hogy elmentem volna bármelyikre:).

Szerintem a többség tudja, hogy mik lesznek még mindig, a rockereken kívül...

venszivar 2011.10.09. 12:24:04

@kommenterember: akkor te, egy "jövőbe látó" vagy?, csak nem táltos vagy e-é........ A TÖBBSÉG ?!?, úgy 2/3-ad ? :DDD

totyizselé 2011.10.09. 13:36:20

@kommenterember: hű, meglehetősen impozáns a fellépők névsora :) ott a helyünk!

trollok ellen meg az a legjobb, ha nem reagálsz rájuk, akkor ráunnak és elmennek máshova.

venszivar 2011.10.09. 14:01:38

@totyizselé: te, zselé! írod, célzol rá, hogy tudod s megismered, hogy kik a trollok.......
legyünk, kicsit "barátok" s mutasd már meg nekem, hogyan is néznek ki .....?! kik azok, olyanok, mint a zombik ? vagy mire "hajaznak"?
de jó lenne, ha definiálni lehetne!
TÉNYLEG ! NEM LEHET, hogy ti VAGYTOK AZOK ?! Akkor, ha INNEN "nézem", hoppá, hát akkor 1000X inkább ti vagytok a TROLLOK!

Na, most, hogy van ez ?! nálatok úgy, mint az oviba......., aki először mondja...... ?!? Meg van a "magatokhoz való eszetek". :DDD
Úgy szeretnék, már látni egy TROLLT ! vagy trolit, itt az alföldön AZ SINCS! .:) :D

laFraise 2011.10.10. 08:44:55

Nem feltétlenül zenei témában, de itt találhatsz kedvedre valót: www.plakatbolt.com/
Egy ismerősöm csinálja és szerintem rendkívül igényes, jó állapotú ritkaságokra lehet bukkanni.

rettentó 2011.10.10. 09:47:35

A linkeket köszi a kommentelőknek. Erről én akartam írni :-) Én sem számítok nagy dolgokra, nem is vagyok egy hippi (Joplin halálának évfordulóját a bloggal együtt sajna én is átugrottam), de minden olyan dolgot támogatok, ami az Óperencián túli világ, azon belül egy izgalmas kor egy szeletét hozza el nekünk. Nálunk ilyesmi nem volt igazán soha.
Amikor egyetemista voltam, egyszakosként voltak lyukasóráim. Ilyenkor beültem a könyvtárba, levettem a kézikönyvek polcára valahogy odakeveredett hasonló témájú könyvet (stage passek, jegyek, szórólapok is voltak benne), és órákig lapozgattam, kerestem a pici betűs előzenekarok között a '70-es évek nagy neveit...
Azóta a CD-borítókhoz hasonlóan a plakátokon is a fotók uralkodnak, bár a borítóknál látok némi visszatérést az igényességhez.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása