Sláger és Danubius fejlemények

Sláger és Danubius fejlemények

2010.01.06. | Horváth Oszkár

Kedden (2009. január 5.) pert nyert a Danubius rádió az ORTT ellen, első fokon, melynek lényegi tartalma:

  • az ORTT-nek ki kellett volna zárni az Adveniot a versenyből
  • ettől függetlenül az új adóval kötött szerződés nem semmis, a Danubius nem kapja vissza a műsorszórási jogot
  • de van ugye másodfok, és van legfelsőbb bíróság

Nagyon "helyes" és kedves dolog, hogy az Index cikkének megfogalmazása szerint "a Fidesz szerint a Danubius vesztett", mondja mindezt a Fidesz nevében Szalai Annamária, aki tagja az ORTT-nek. Csodálatos, mindenképpen ő nyilatkozzon a párt nevében... ha valaki nyer, akkor az nyer, ettől függetlenül elmondta, hogy a Danubiusnak több millió forint perköltséget kell megfizetnie a két alperes részére. Szerencsére nincs közvetlen tapasztalatom ezügyben, de mintha nem a nyertes fizetne, és mintha nem az alperes részére kellene fizetni, hanem a felperesnek kellene letétbe helyeznie a perköltséget, amit végül a vesztes fizet meg.

Szóval ez még húzódik.

De mi volt novemberben?

  • versenyt írtak ki, amelyben nem a Sláger és a Danubius nyert
  • kizártak a versenyből résztvevőket olyan dologért, amiért a két végül nyertes csatornát nem, ezért az ORTT elnöke lemondott
  • ettől függetlenül az, hogy versenyre írták ki a dolgot, erősen felfestette, hogy változás lesz, erre bizony számítani kellett
  • óriási hisztéria a hallgatók részéről, a B-oldal kommentjei közt is
  • egy megható utolsó műsornap 23 év után a Danubiuson
  • pontban éjfélkor elhallgatott a Sláger és a Danubius
  • nem tudom, mi lett a SlágerAngyal rendezvényből, de ha megcsinálták még karácsonykor annak ellenére, hogy gondolom rengeteg pénzt kellett hirdetőknek visszafizetni, az nagyon korrekt dolog

Mi volt utána?

  • Balázsék műsora kb. 2 héttel az átállás után már hallható volt a ClassFM-en
  • Bochkorék 2010. január 18-án kezdenek a Neo-n
  • E két műsor megszűnése és hallgatóik keltették a hisztériát, nagyon kellett
  • A ClassFM úgy tűnik, átörökölte a Danubius zenei világát, így remélhetőleg az a lakossági réteg, értsd ahogy mondom, nem veszti el a rádiózási kedvét
  • A Neo jóval változatosabb, részben oldies, részben TOP40, részben alternatív tartalommal csapong napközben, ami vagy jó, vagy nem jó, de TÖBB, mint ami a frekvencián eddig volt.
  • Egyáltalán nincs felhangja politikai kommunikációnak egyik új csatornán sem, akik azon rinyáltak, hogy nem zenés, hanem beszélgetős rádiót vásárolt magának a Fidesz és az MSZP, azok egyelőre menjenek a tudatlan büdös picsába.

Most, hogy ezt is érintettük (akinek ez az első pinázása, annak gratulálok), visszatérve: reggel a kocsiban szoktam tesztelni a két adót, és hazafelé, nagy ritkán napközben is, magam részéről leteszem a voksomat a NeoFM mellett, mert komolyabban veszi a zenei szerkesztéssek kapcsolatos feladatát, vállal kockázatot, soha nem hallott számokat. Jeli András zenei szerkesztővel a Lángolón olvashattok egy beszélgetést még decemberből. Mindkét adónak a 30% körüli magyar zene játszásával kapcsolatos vállalása időnként erősnek tűnik, mert bizony nem könnyű minden harmadik számnak előrántani valami jót, de olyan dolgok kerülnek elő, amik eddig nem, és ezek olyan zenekarok, akiknek a koncertjére el tudsz menni bármelyik hónapban, ha tetszik.

Szerintem itt tartunk. Novemberben azt mondtam, vérfrissítés, és hogy ez jó. Továbbra is ezt mondom, de nem tartom feleslegesnek a pereket, igenis járjunk a végére, és nagyon nem bánnám, ha valami teljesen más összetételű rádió és televízió felügyelet jönne létre ennek eredményeként.

Amúgy meg hajrá zenekarok, gyerünk műsorvezetők, hurrá technikai stáb!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr71650890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.01.06. 12:17:11

Tehát akkor "hát illegális volt a váltás, de nem baj". :) Durva.

Flankerr 2010.01.06. 14:08:39

A jogi dolgokhoz nem értek, az biztos hogy simli volt dögivel, ez egyértelmű.
ClassFM-t ritkán hallgatok, így zenéről nem tudok nyilatkozni, szépen átvették a DAnubiust szinte egybe.. a zenei vérfrissítés jót tett nekik.
Neo FM: HATALMAS PIROSPONT a 16:00-18:00 közötti Ezerörcsi műsorért Bazsóval és Winklerrel.. még ha nem is értek egyet velük mindenben, a stílus és a témaválasztás (akár közszolgálatiságnak is nyugodtan fel lehet fogni), és hogy mindig csak visszatalálnak az autókhoz és egyéb kedvenc témáikhoz, örömmel tölt el a 120 perc alatt, élvezem minden percét, még a reklámok se zavarnak, igaz ezekből szerintem (most még) nincs sok
Neo FM: Fekete pont BG-BL visszafogadásáért.. kíváncsi vagyok, hogy az evidens válasz mellett (van az a sok pénz) hogy fogják jövendőbeli munkaadójukat mosdatni, és nem aláállni a saját maguk által feldobott dolgok alá, hogy finoman fogalmazzak.. Hallgattam párszor Gansztáék reggeli műsorát, nekem bejött, szöges ellentétben bocsiékkal.. tényleg, Voga is csatlakozik a duóhoz?
Racionálisan megértem a dolgot, az általuk (elvileg) visszacsábított hallgatók által generált bevételre szüksége lesz a Neonak a túléléshez. .remélem ezért nem mennek le kutyába zeneileg..
Neo FM zene: Alapvetően pozitív, jó és hallgatható zenék, kevésbé ismert zenék, ismert előadók ritkábban játszott számai Nirvana-tól Kálloy-Molnár Péterig de azért már fel-feltűnik egy két "örökzöld" is, és bizony ismétlődnek is, remélem ez nem a lassú visszaslágeresedés jele.. Azért a tegnap 16:20 körül a hosszabb verzióban (5 perc, elején gitárrésszel, nem volt lekeverve) leadott Bomfunk MC's Freestyler odatett a fílingnek rendesen...:D
Neo "honlapnak" csúfolt blogja szégyen, remélem az új stúdió meghozza az új, korszerű honlapot is, minimum a beszélgetős műsorok visszahallgathatóságával.. szerencsére a netrádió rész most is jól, és már kiírják az előadót/számcímet is.
Szóval én pozitívan jöttem ki a váltásból, igaz előtte főleg Juventust hallgattam, ha rádióztam.

Taraj (törölt) 2010.01.06. 14:43:37

Siralmas ez az ország.
Mindegy, úgyis KROQ-ot hallgatok interneten.

Lidérc · http://feldolgozasalatt.blog.hu/ 2010.01.06. 18:42:59

Az eljárás mikéntjét én is elítélem, viszont az új adók valamelyike tetszik. Nem tudom melyik az, amit a munkahelyemen hallgatnak, de sok jó muzsikát hallottam rajta jártamban keltemben félfüllel. Eddig sem voltam nagy rádióhallgató, ezután se leszek, elég nagy zenegyűjteményem van, hogy ne legyek rászorulva, de szerintem jót tesz a vérfrissítés. De ez majd később derül csak ki.

Lidérc · http://feldolgozasalatt.blog.hu/ 2010.01.06. 18:49:25

@Flankerr: Akkor ezek szerint Neo Fm lesz az, több a rockmuzsika, ennek örülök, a Kállói dalát is hallottam, no meg mintha Pat Boone feldolgozás albumáról a In a Metal Mood: No More Mr. Nice Guy-ról is játszanának dalokat. (rock és metál slágerek big band feldolgozásai) Legalábbis valami hasonló feldolgozásokat hallottam rajta. Piros pont.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása