MA ESTE: Efterklang az A38-on

MA ESTE: Efterklang az A38-on

A dán Efterklang, Európa egyik legérdekesebb együttese szeptemberben jelentette meg a Piramida címre hallgató nagylemezét, melyhez egy igen szokatlan helyszínen, egy sarkkörön túli szovjet bányászvárosban vettek fel hangmintákat. A nem mindennapi albumot a zenekar Budapestre is elhozza, mégpedig ma este az A38-ra! Ami ugyebár egy elhagyott és itthon felújított egykori szovjet hajó...

Az új album, a Piramida címét egy különös sorsú városról nyerte. Pyramiden, vagyis oroszul Piramida, egy jóval az Északi-sarkkörön túl, a Spitzbergák egyik eldugott öblében fekvő bányászváros, amit a norvég kormány 1927-ben adott el a Szovjetuniónak. A jóformán megközelíthetetlen, közel féléves éjszakával, kibírhatatlan időjárással megvert szénbányász-telepen nagyjából ezren dolgoztak, szinte teljes izolációban – egészen 1998-ig, amikor a tulajdonos bányavállalat a szó szoros értelmében egyik napról a másikra, azaz egyetlen éjszaka alatt felszámolta a telepet és evakuálta a munkásokat.

Piramida azóta úgy áll, ahogy azon az éjszakán hagyták. A megdöbbentő atmoszférájú szellemvárosban minden ugyanúgy maradt, és az Efterklang idelátogató tagjai a színházteremben meg is találták elhagyatva „a világ legészakibb hangversenyzongoráját”. A három zenész tíz napig lakott a különös hangulatú szellemvárosban, több ezer felvételt és hangmintát készítve a kihalt ipari tájban. Ebből a hangulatból és ezekre a hangmintákra épülve született meg a Piramida zenei anyaga egy berlini stúdióban.

A mai koncerten a hangulatot a Republic of Two zenekar izzítja az Efterklang előtt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr744941608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása