Low budget klip megoldások: Óriás vs. King Jacks

Low budget klip megoldások: Óriás vs. King Jacks

Pár hete nagy kíváncsisággal nyitottam meg az Óriás legújabb klipjének linkjét. Miért volt bennem kíváncsiság? Egyfelől az egyik ismerősöm ott volt a forgatáson, másfelől - bár nem vagyok a banda elvakult rajongója - az Óriást eddig az igényes és ígéretes rockzenekarok közé soroltam. Egy snittes klip, művészkedés, "na, nézzük!" - gondoltam.

A klip megnézése után nagyon elszomorodtam és nem csak azért mert nem sokkal korábban láttam a Kodály-method fantasztikus alkotásait. Mivan??? Ezt így, tényleg komolyan gondolták a srácok?! A zenét nem minősítve (hiszen most nem arról értekezünk) tényleg nem értettem, hogy ettől a videótól mit reméltek a fiúk. Az egy dolog, hogy 2011-ben van-e értelme klipet készíteni és hol lehet azt egyáltalán futtatni. Természetesen erről is van véleményem, de most abbéli gondolataimat fejezném ki, hogy szerintem ez az "Óriás-kisfilm" teljes mértékben félresikerült, sőt. Ez a zenekar eddig egy tökös rockbanda volt számomra. Ez a videó ellenben olyan, mintha a 90-es években egy év végi gimis ünnepségre készült volna, vagy a nyári táborban a tanári kar búcsúztatására. Nagyon nem oké és nem azért mert low budget, vagy mert haverok voltak a statiszták. Kellemetlen.

Másnap az email fiókomban egy Londonban élő és tanuló srác (jegyezzük meg a nevét: Deák Kristóf) levele fogadott. "Ezt a klipet egy King Jacks nevű brit csapatnak forgattam még a nyáron, most lett kész. Gerilla stílusban, London utcáin, mindössze 200 fontból, 2 nehéz nap alatt született." Na, basszus, nézzük 2.

A zenétől mindenki ismét vonatkoztasson el. Ellenben mindenki figyelmébe ajánlanám a színek, a kép és a ritmus összhangját, míg a lehetőségekhez képest érdekes "történetvezetés" is. Eleve a zenei stílushoz passzol a képi világ, azaz a klip funkcionál, viszi / ELADJA a zenekart, nem úgy mint az Óriás esetében, ahol a klip biztos nem fog működni mint marketing eszköz. Úgy fogalmaznék, aki először a fenti klipen látja az Óriást, annak nem jut eszébe az, hogy ez a zenekar horzsolhat, vagy az, hogy "na, ugorjunk le a koncertjükre, mert leszakítják a fejünket." Kár.

A klipkészítés igenis művészet, főleg, ha nem csak az a cél, hogy otthon apuéknak meg lehessen mutatni, hogy a gyerek nem drogozni jár, hanem próbálni, meg koncertezni. Az Óriás esetén volt egy ötlet, de kívülről nézve nem volt kontroll a folyamatokon. Nem volt egy olyan ember, aki már az előkészületeknél szólt volna, "srácok, ne a jelmezekkel kezdjünk, hanem a részletes szkript-tel". Az Óriás klipje tulajdonképpen szétesett és nagyon sok kellemetlen pillanat került benne. Valahogy úgy érzem, az ilyen apróságok, vagy apróságnak tűnő dolgok azok, melyek meghatározzák a magyar zenekarok exportképességét.

2 klip, 2 jó induló ötlet, mindkettő megoldás esetén low budget és amatőr szereplők. Mindenki döntse el, neki melyik talált célba. Az biztos, az Óriás klipet látva, én valahogy már másképp nézek a fiúkra. (Leginkább csukott szemmel...)

Korábbi tananyag: TOP5 low budget klip EVÖR

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr763458447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Denny Crane 2011.12.13. 20:48:40

Nekem tetszik. Sok ismerősömnek szintén. Ízlések és pofonok, ennyi.

Városi Farkas · http://neveletlen.blog.hu 2011.12.14. 21:19:42

Az feltűnt azért, hogy az Óriás párhuzamosan két klipet forgatott, két dalra? Vagy a nagy fikázódás közepette elfelejtetted megnézni a másik klipet, másik kameraállásból?

Városi Farkas · http://neveletlen.blog.hu 2011.12.14. 22:24:20

És nem érzed úgy, hogy ezt is megemlíthetted volna? Csak mert ha csak 1 klipként kezeled, akkor más a leànyzó fekvése, mint amikor tudod, hogy két klip valójában, ráadásul olyan verzió is van, ahol egyszerre lehet a kettőt nézni. Nem az a bajom, hogy nem tetszik a klip, sok mindenben egyetértek veled, viszont nem korrekt, hogy kihagyod a posztból azt az infót, hogy van egy másik klip is...

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2011.12.14. 22:29:45

@Városi Farkas: Ennél nagyobb igazságtalanság remélem nem fog érni téged. Az embed Óriás klip elején OTT van, hogy van másik klip. Véleményemet az összes verzió tudatában és ismeretében mondom és azt gondolom nem fikázó, hanem fejlesztési pontokra rámutató. Ha más nem teszi meg... De köszi a kiegészítést.

ellenszenvesfigura 2011.12.14. 22:59:09

mert milyen is a tökös rockbandához passzoló klip? ja igen, "zúzunk egy raktárban".
bikinis lány a klipből: KELL

Városi Farkas · http://neveletlen.blog.hu 2011.12.15. 08:17:35

Én is örülnék neki, ha ez lenne a legnagyobb bajom :)

Beismerem, elfogult vagyok, mert az Óriás az egyik kedvenc hazai bandám. Sajnos rengeteg gagyi klip készül itthon (egy nevet mondok csak: Indián).
Ugyanakkor az ominózus klipek teljesen illeszkednek az Óriás "világába", sugárzik belőlük a lelkesedés, és teljesen hiteles, szerethető az egész. A sztorihoz az is hozzá tartozik, hogy egy ingyenesen letölthető kislemez dalairól beszélünk...
És amúgy is, ott van pl. a Foo Fighters, akiknek lenne jó sok pénzük profi klipeket forgatni (mint ahogy lőttek is párat korábban, az új lemezhez mégis elkészült két ilyen klip:
youtu.be/0Z3nBokjZyE
youtu.be/kbpqZT_56Ns

Szóval ez trendi! :)

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása